1. DeathSpank: Thongs of Virtue (PSS)

DeathSpank: Thongs of Virtue (PSS)

De komst van de huidige generatie consoles kwam gepaard met meer mogelijkheden op online gebied. Vooral de PS3 en de Xbox360 beschikken over een online service waar de consument snel en toegankelijk in aanmraking kan komen met nieuwe content. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om naast de traditionele manier van games uitbrengen (op een schijfje) ook games via deze netwerken te lanceren. Dit geeft ruimte aan de kleinere bedrijven om met een lager budget, toch te werken aan nieuwe, originele titels. Zo zien we via deze netwerken de terugkeer van een aantal oude gameseries (denk aan Lara Croft en Earthworm Jim), maar er is ook veel ruimte voor innovatie en nieuwe IP's. Een aantal maanden geleden verscheen Deathspank; een pareltje van Ron Gilbert (bedenker van de eerste twee Monkey Island games). Deathspank was een frisse wind in het hack/slash-rpg genre, en stond bol van de humor. Iets dat blijkbaar aansloeg, want sinds vorige week staat het tweede deel online: Thongs of Virtue.

Het zal de mensen die het eerste deel hebben gespeeld gelijk opvallen dat we hier te maken hebben met een direct vervolg. Niet alleen gaat het verhaal direct verder waar het gebleven was, ook op gebied van gameplay is er vrijwel niks veranderd. Voor de nieuwelingen: De speler krijgt acht hotkeys tot zijn beschikking om wapens, magic of potions onder te zetten, en zal vervolgens herhaaldelijk op deze knoppen moeten rammen om de duizenden vijanden een kopje kleiner te maken. Ook het RPG element is onveranderd; wat betekent dat je bij het stijgen van een level aan de hand van kaarten kiest op welk gebied je sterker wilt worden. Wel zijn er een aantal nieuwe ranged wapens toegevoegd. Denk aan bazooka's, handgranaten en zelfs laserguns. Hoewel dit wat meer diepte brengt in de vele gevechten, is het helaas te weinig om de gameplay te tillen naar een hoger niveau. Als gevolg zal de combat, iets waar het uiteindelijk toch om draait, na een aantal uur wat gaan vervelen en lichtelijk voelen als een verplicht nummertje.

Maar de kracht van een game als deze hoort ook niet te liggen bij de combat. De eerste Deathspank was een perfect voorbeeld van de mogelijkheden dat een online platform heeft te bieden. Voor de prijs van dertien euro haalde je een origineel ogende game binnen, die op meerdere fronten kon entertainen. Het vervolg neemt deze elementen over en doet er nog een schepje bovenop. Wederom is de vormgeving van sublieme kwaliteit. Elk deel van de wereld kent zijn eigen kleurenpallet en dit zorgt ervoor dat ieder gebied zijn eigen identiteit heeft. Ook de hele stijl past perfect in het sfeertje dat deze game probeert te creëren. Het werkt gewoon. Ieder gesprek wordt ondersteund met echte stemmen, iets wat het totaalbeeld nog completer maakt.

Gameplay technisch is het dus gewoon meer van hetzelfde. Het merendeel van het spel zal je bezig zijn met het afslachten van vijanden. Met de hoop wat variatie in de gevechten te brengen is er een combo systeem bedacht, maar al snel blijkt dat dit overbodig is aangezien het spammen op één knop net zo goed werkt . Een ander gameplay element zijn de puzzels. Denk niet aan sudoku puzzels, maar meer in de trant van: "Hoe leer ik Japans om deze kookwedstrijd te winnen?". Het antwoord is met een beetje denkwerk zo gevonden. Mocht je vast komen te zitten of stiekem een beetje lui zijn, kan je altijd nog een koekje inzetten voor een hint. De meeste puzzels steken goed in elkaar en zijn veelal logisch, iets wat het origineel nog wel eens ontbeerde.

De game neemt zichzelf niet serieus en dat maakt het eigenlijk ook zo leuk. Het verhaal is degelijk, maar het is voornamelijk de humor van Ron Gilbert (denk aan Monkey Island) dat het geheel boeiend houd. Vrijwel alle conversaties die het spel rijk is kennen een cynische ondertoon en ook vele onderdelen uit de hedendaagse maatschappij moeten het ontgelden. Denk hierbij aan Twitter en Facebook, maar ook algemenere zaken als het leger en zelfs de kerstman. De manier waarop dit gebracht wordt is werkelijk briljant en is eigenlijk de grootste drijfveer om de game te blijven spelen tot de credits rollen.

Conclusie en beoordeling

Deathspank: Thongs of Virtue is vermakelijk zo lang het duurt. De geweldige humor; variërende locaties en ingenieuze puzzeltjes zorgen ervoor de game boeiend blijft van begin tot eind. Helaas wordt het vechten na verloop van tijd wat eentonig, maar eerder genoemde factoren maken dit ruimschoots goed. Voor het luttele bedrag van dertien euro krijg je een game die je zo vijftien uur kan vermaken; iets waar menig triple A titel niet aan kan tippen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige humor
 • Fantastische vormgeving
 • Volledige voice-acting
 • Veel voor weinig geld
 • Minpunten
 • Combat wordt eentonig
 • Weinig vernieuwend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niet zo heel verkeerd voor een Medal of Honor, op de Wii :)

 • idd,ik had eigenlijk lager verwacht;)

 • Beetje hoog cijfer gezien de minpunten van de singleplayer…

 • Jammer van de singleplayer…

 • Vette game!

 • ik had echt een lager cijfer verwacht :P best wel goed voor een MoH voor op de Wii

 • Ik kan online met m'n Wii, dus misschien ga ik hem wel kopen!

 • Wanneer komt de singelplayer review. Als daar meer op gefocust was had het resultaat een stuk lager gebleken. Die acht is dus alleen verdient door de online multiplayer, dat ik niet evenredig vind. Neemt niet weg dat de review prima geschreven is, maar er mist nog wat.

 • Enkele jaren geleden had dit nog iets geweest, maar vandaag de dag met shooters als CoD4 is dit niet meer dan een afdankertje imo.

 • aa daar was ie dan… een mooi cijfer gerard!

 • Eindelijk is ie er dan met een steengoed cijfer

 • ik koop hem wel als ie wat goedkoper is, dat online lijkt me toch wel vet ;o

 • @ nextgeneration: Battlefield 2 en Battlefield 2142 zijn ook spellen die boven de 8 verdienen, maar de singleplayer is helemaal bagger.

 • vet deze ga ik nog halen

 • Gewaagde maar leuke inleiding GerarDOS.

 • Jammer van de singleplayer, maar ik ben blij dat dit spel aantoont dat online en de Wii dus toch samen kunnen gaan :).

 • 'Zonder deze man was er ook geen Medal of Honor Heroes 2 geweest en dat was toch erg jammer geweest.'  Jammer?  Er zijn miljoenen mensen gestorven ;)


 • Een simpel registratieformuliertje en tien minuten tijd is genoeg om met het spel online aan de gang te gaan.  Registreren om online te mogen? Wii online staat nog duidelijk in zijn kinderschoenen.

  Vraag me overigens af er echt veel mensen online mee gaan, denk niet dat het de proporsie's kwa CoD4 haalt…

 • Is wel te verwachten AI is nog nooit goed geweest in deze reeks. Ik snap dan ook niet waarom mensen deze game kopen? Voor de wii besturing deze keer? De 360 versie van airborn was ook al belachelijk qua besturing en AI…

  EA game zeker???

 • Klinkt allemaal cool, maar ik ben echt helemaal klaar met WOII games… Laat deze dus ook mooi liggen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren