1. Stuntman: Ignition (X360)

Stuntman: Ignition (X360)

Eindelijk is het zover. Na jaren van wachten, is deze magische datum toch echt aangebroken. Heel InsideGamer heeft gespannen zijn adem ingehouden en nu is het moment daar om die adem uit te blazen in een grandioos ‘HOERA’. Inderdaad, ik ben jarig. Vanaf deze dag mag ik mij officieel een negentienjarige noemen en dat voelt goed. Cadeau’s hoef ik niet, jullie liefde en adoratie is voor mij genoeg. Dat, en de stuntcursus die ik van mijn ouders mocht volgen natuurlijk.

En wat een cursus was het, zeg! Toen ik aankwam op de stuntbaan werd ik opgezadeld met een coach, die mij gedurende alle stunts zou begeleiden. Om in de juist sferen te komen, kreeg ik meteen de bijnaam ‘Ignition’ aangemeten. Cool, niet? De opzet van de cursus, zo werd mij uitgelegd, was als volgt: er waren voor mij een aantal filmscenario’s bedacht vol opwindende trucs om met verschillende voertuigen uit te voeren. Elke film bestond weer uit zes stuntscènes en pas als ik de ene scène voltooid had, mocht ik beginnen aan de volgende. Het was duidelijk dat er veel tijd en moeite in die films was gestopt, want de sets zagen er levensecht uit. Volgens mij zag ik op een gegeven moment zelfs echte lava! Ook de zogenaamde ‘regisseurs’ gingen helemaal op in hun rol en probeerden zo stereotiep mogelijk over te komen. Er was een typisch Sylvester Stallone-figuur en een heuse Quentin Tarantino-impersonator. De films zelf waren opgezet als parodieën op bestaande films zoals Batman, The Dukes of Hazzard en James Bond. Al deze kleine verwijzingen lieten mij dikwijls hardop lachen en ik zat dan ook vaak met een glimlach achter het stuur.

Van tijd tot tijd verdween die glimlach echter als sneeuw voor de zon. De cursus bleek namelijk geen peulenschil; er werden hoge eisen gesteld. Bij iedere scène was het de bedoeling zoveel mogelijk sterren te halen, die ik kon verdienen met genoeg punten. Om die punten te scoren diende ik een boel vooraf bepaalde stunts correct uit te voeren. Wist ik alle stunts aan elkaar te rijgen door de pauzes ertussen kort te houden, werd ik getrakteerd op het aangename ‘Strung it’ en het maximale aantal sterren. Maar wanneer ik vijf keer iets verpestte, moest het hele stuk gewoon opnieuw. Volledige concentratie werd er dus vereist en een aantal films boden een stevige uitdaging. Een perfect uitgevoerde scène resulteerde dan ook telkens in een heerlijk gevoel van trots.

Die uitdaging kwam vooral voort uit de veeleisende, maar ook erg vette stunts. Op de plaatsen waar ik een trucje moest uithalen, werd steeds met een mooi bord aangegeven wat ik moest doen. Vaak bestond dit uit 180’s, auto’s inhalen en sprongen, maar ook moeilijkere manoeuvres passeerden de revue. Af en toe mocht ik zelfs geweren afvuren en nitro’s inschakelen! Al deze stunts zorgden ervoor dat de adrenaline in een noodgang door mijn lichaam pompte en ik me opperbest vermaakte. Dat kwam ook doordat ik een groot aantal voertuigen mocht besturen. Motors, trucks, auto’s en zelfs een hovercraft moest eraan geloven. Opvallend was dat elk voertuig net even anders reed, waardoor ik echt rekening moest houden met mijn rijstijl. Met de hovercraft gleed ik bijvoorbeeld alle kanten op, terwijl een lome Jeep juist veel langzamer reageerde. Gelukkig bestuurde elk voertuig wel erg makkelijk en hoefde ik me niet al te veel bezig te houden met triviale dingen zoals remmen en tijdig insturen. De verschillende voertuigen betekenden ook verschillende stunts, zodat ik eigenlijk elke film weer verrast kon worden door de vereiste trucs.

Helaas bleef het daar ook bij, want de regisseurs lieten mij geen eigen stunts bedenken. Tijdens de scènes had ik geen enkele inbreng en kon ik enkel het voorbepaalde parcours afrijden. Dat zorgde er meteen voor dat de banen nogal ‘trial en error’ werden. Deed ik het niet goed genoeg, moest ik het nog een keer doen, totdat ik uiteindelijk de hele route uit m’n hoofd kende en het bijna blind kon rijden. Vooral bij langere stukken kwam het ‘trial en error’-aspect sterk naar voren, omdat er nog altijd maar vijf stunts gemist mochten worden. Dat betekende het leren en perfectioneren van de beste route om zo, zonder een enkele fout te maken, naar het einde te scheuren. Persoonlijk vond ik dit niet zo erg, maar ik kan me voorstellen dat bepaalde mensen dit ontzettend vervelend vinden en het niet zien zitten een scène steeds opnieuw te moeten doen. Maar ja, zo gaat dat in film, verzekerden de regisseurs mij.

Op hun woord geloof ik ze echter niet, want al eerder logen de regisseurs mij voor. Aan het begin van de cursus vertelden ze mij dat ik te allen tijde even met andere stuntmannen over verschillende parcours kon scheuren, maar er bleek voor de rest helemaal niemand te zijn. De ‘multiplayer’, zoals zij het liefkozend noemden, was uitgestorven. Erg jammer, want het leek me leuk om tegen anderen te stunten en hen daarbij dwars te zitten. Wel mocht ik mijn eigen stuntarena volbouwen. Voor elke scène die ik haalde, gaven de regisseurs mij een paar voorwerpen, die ik vervolgens in een enorme arena kon neerzetten. Op die manier kon ik aan het eind van de cursus een grandioze arena bouwen vol explosieven, schansen en gevaar. Het was de beste arena die ze ooit hadden gezien, zeiden ze me.

Conclusie en beoordeling

Ja, het was een waar avontuur. En toen ik uiteindelijk weer wegging, bleek de coach nog een laatste verrassing voor me te hebben: hij was zo geïnspireerd door mijn optreden in alle films, dat hij besloot een game van de cursus te maken, gebaseerd op mijn ervaringen. Hij koos voor de passende titel ‘Stuntman: Ignition’ en warempel, de game leek tot in de puntjes op mijn stuntcursus. Dezelfde hilarische parodieën, dezelfde vette stunts, dezelfde uitdaging en dezelfde voertuigen. Zelfs het gebrek aan vrijheid en de ‘trial en error’-gameplay, waar bepaalde mensen zich aan kunnen ergeren, is perfect overgezet!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Stunts
  • Uitdaging
  • Hilarische parodieën
  • Verschillende voertuigen
  • Minpunten
  • Nul komma nul vrijheid
  • Trial en Error moet echt je ding zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren