1. Mafia II (PC)

Mafia II (PC)

Mafia 2, de meeste verwachte game van dit jaar is dan uiteindelijk uit en is er klaar voor om eindelijk gespeeld te worden. Mafia 2 is een game waarbij je in de huid kruipt van Vitto Scaletta en jezelf een weg in de georganiseerde misdaad probeert te werken.

Het spel.

De game zelf begint goed met een mooi introfilmpje dat jou geschiedenis als tiener jongen laat zien. Helaas gaat dit niet helemaal goed voor jou en beland je in de bak. Het 1942 en wereldoorlog is volop bezig, het leger zoekt soldaten en als een makkelijke uit weg om niet in de gevangenis te belanden schrijf je jezelf in voor het leger. Vervolgens speel je een gedeelte op Sicilië waar je de basiscontroles leert.

Na de strijd op Sicilië word je met verlof naar huis gestuurd waar je oude jeugd kameraad Joe je op wacht. Je gaat met hem een lekker biertje drinken waar hij je bijpraat wat er in de tussen tijd is gebeurt en hij regelt papieren voor je zodat je niet terug hoeft naar de oorlog.

Zodra de biertjes op zijn ga je richting je moeders huis om iedereen weer te zien en te begroeten. Onderweg kun je kijken naar de levendige wereld om je heen met een heerlijk muziekje van Dean Martin met’’Let it snow’’ op de achtergrond. Zo herkennen je ouwe buren je weer en kun je er even lekker gezellig mee gaan kletsen. In de winkels zie je eerlijke winkeliers afgeperst worden door de Mafia en hoor je mensen ruziën van de eerste verdieping met hun raam open, dit alles brengt de wereld om je heen tot leven en heb je het gevoel dat je er zelf rondloopt. Uiteindelijk kom je bij je moeder aan die heel erg blij is om je te zien en bied je wat eten aan, je krijgt te horen dat je vader tijdens de oorlog is overleden. Het is ondertussen al laat geworden en je gaat slapen om de volgende dag aan de slag te gaan om wat geld te gaan verdienen.

Je moeder vraagt aan je om naar de haven te gaan om daar werk te gaan zoeken omdat je vader dat ook gedaan heeft. Maar jij hebt daar andere ideeën over en je zoekt je vriend Joe op om met heem eens wat geld te gaan verdienen door klusjes te gaan doen voor de Mafia.

Natuurlijk loopt dit niet helemaal goed af en komt de politie er achter dat jij die illegale Aktie hebt gedaan en je gaat naar de gevangenis toe.

In de gevangenis leer je om te overleven zonder wapens en word je beschermd door een van de hogere Mafia bazen van 1 van de families in de stad. Hij leert je hoe je moet vechten met je handen en zorgt er voor dat je eerder vrij komt zolang je wat klusje voor hem doet in de gevangenis. Het vechtsysteem in de game is heel erg uitgebalanceerd en iedereen die het kan want de vechtbesturing zelf is erg gemakkelijk maar toch pittig gemaakt door de combo’s. Natuurlijk kun je het gevecht weer heerlijk eindigen met een geweldige cinematic move die even word vertraagd zodat je het bloed er echt van je slachtoffer kunt zien af vliegen.

Eenmaal uit de gevangenis word je weer ontvangen door je beste vriend Joe en krijg je te horen dat je moeder is overleden. Vanaf dit punt ga je beginnen met werken voor een mafia familie die je door jouw goede werk toelaten tot hun familie. Vanaf dit punt beginnen de missies pas echt en zul je heel veel moeten gaan rijden.

De auto’s.

De auto’s in de game zien er echt geweldig uit en ze maken ook een heerlijk geluid en reageren heerlijk op de omgeving door bijvoorbeeld verf te verliezen wanneer je langs iets heen schuurt of ontstaan er echte deuken in de auto als die ergens tegen op botst en zal je auto na verloop van een aantal of 1 hevige botsing kapot gaan en zul je hem handmatig moeten gaan reparen door de motorkap omhoog te doen en er mee te sleutelen. De radio heeft zelf een paar goede zenders waar je de beste ouderwetse muziekjes op kunt luisteren.

Het besturen van de auto zelf is weer een heel ander verhaal, de auto wil niet altijd even lekker de bochten in gaan en je zult toch zeker een paar uur nodig hebben om de besturing en het aanvoelen van de auto onder de knie te krijgen. Ook zal je auto op een gegeven moment zonder benzine komen te zitten en moet je naar het tankstation om te tanken, dit gebeurt op een mooi maniertje waarbij de tank bediende je auto vult met benzine.

Het schietsysteem.

Het schietsysteem in de game is echt geweldig gemaakt, het wisselen van wapens gaat goed en het richtsysteem is duidelijk en overzichtelijk. Het schuilsysteem in game is goed en werkt ook goed. Het achter een muurtje gaan zitten is met 1 knop gebeurt en je kunt gemakkelijk langs het muurtje lopen of kruipen door het bewegen van de thumbstick. Snel om het hoekje kruipen word ook allemaal gedaan door het indrukken van 1 knop. Het richtsysteem voor het gedekt zitten is ook perfect door de linker-trigger in te drukken richt hij meteen in de richting van de tegenstander. De wapens zelf zijn er in overvloed, de oude wapens van die tijd zien er top uit en klinken dan ook echt geweldig. Door het heerlijke geluid heb je het gevoel of je het wapen zelf vast hebben. Ook gaan je kogels en die van de tegenstander door alles heen waardoor heen te schieten is. Zo vliegen het glas en het hout om je oren als je een kleine eettent overhoop schiet met je semiautomatisch geweer. Natuurlijk eindigt het met het gooien van een paar molotov cocktails in de kleine eettent en het gebouw zien afbranden tot op de grond geeft een heerlijk gevoel. De explosie in de game zien er ook geweldig uit, zo ontploft een auto met een heerlijke knal gevolgd door een mooie vuurbal die de lucht in gaat en iedereen meeneemt die er naast staat.

Wetovertreders.

De regels in de game zijn erg realistisch, zo kun je een boete krijgen door te hard rijden, een auto te botsen en vervolgens door rijden en het vernielen van staatseigendommen. Als je een te erge overtreding begaat zul je gearresteerd worden, hierbij krijg je 2 keuzes of je koopt de agent om af je word gearresteerd waarin de game het spel laad en je begint bij de laatste checkpoint en je weer opnieuw mag beginnen. Als het vergrijp zo ernstig is zal je terplekke worden neergeschoten zonder. De ernst van de zaak kun je weten door het icoontje dat aan de linker kant van beeldscherm verschijnt, dit geeft aan wat de ernst van de zaak is zo geeft een kladblok aan dat je een boete krijgt, handboeien dat je word gearresteerd en een mitrailleur dat je zult worden neergeschoten.

Door een misdaad te plegen word je gezocht en dit word aangegeven door een plaatje van jou met de tekst wanted dat naast het icoontje van de ernst van je vergrijp komt te staan. Het is ook zo dat als je een auto steelt en iemand ziet dit word de auto gezocht en zul je naar de dichtstbijzijnde garage moeten om het kenteken naar je eigensmaak te veranderen om de auto ontvindbaar te maken. Je zelf aangepaste auto kun je opslaan in je garage om later weer lekker met die auto te gaan rijden.

Vrijspel en de openwereld.

Naast de missies kun je ook nog voor jezelf door de stad gaan rijden en naar allemaal verschillende plaatsen gaan. Helaas is het niet echt duidelijk in de game wanneer je nou de tijd hebt om eens lekker door de stad te gaan rijden of iets anders te gaan doen. Dit komt door dat de missies constant door gaan en zodra je net klaar bent met de ene missie word de volgende locatie alweer aangegeven waar je heen moet. Zo moet jezelf een beetje bedenken wanneer je nou een keer wat zelf kunt gaan doen. Zodra je een keer op jezelf door de stad gaat zul je er ook achter komen dat er eigenlijk niet zoveel te doen is in de stad, je kunt er een paar nieuwe kleren gaan kopen en wat te eten pakken in een restaurant maar daar houd het eigenlijk ook al bij op.

Dit allemaal bij elkaar zorgt voor een mooi verhaal met prachtige missies. Grafisch gezien is het spel en de cinematic filmpjes een hoogstandje. In de speelwereld zelf is niet veel te doen wat erg jammer is. De auto’s, wapens en de prachtige missies maken dit echter allemaal weer goed, al heb je wel het gevoel dat je missie naar missie moet spelen en is er niet echt duidelijkheid over wanneer je nou vrij mag gaan spelen. Het spel op zichzelf is niet erg lang dus ik raad aan om het spel op moeilijk te zetten waardoor de lengte van het spel toeneemt met een paar uur en word het spel ook meteen een stuk uitdagender. Dit allemaal bij elkaar zorgt voor een uitstekend verhaal met geweldige graphics dat het zeker waard is om te kopen, maar om de vrije speelwereld moet je het niet kopen en hierdoor zul je ook niet snel geneigd zijn om het spel voor een 2de keer te gaan spelen. Al bij al komt het spel uit op een nette 9+.

Conclusie en beoordeling

Mafia 2 is grafish echt een geweldige game en is op meeste aspecten een geweldige ervaring. Het enige probleem is dat de belangrijke dingen zoals de free-roaming niet echt goed zijn waardoor je de game niet nog een keer wilt spelen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldig verhaal
 • Grafisch heel sterk
 • mooie auto’s
 • geweldige geluidseffecten
 • goede besturing
 • prachtige wapens
 • mooie muziekjes
 • Minpunten
 • In de vrije speelwereld is niks te doen.
 • Het besturen van de auto gaat niet geweldig.
 • De duur van het spel is niet lang.
 • Het is niet duidelijk wanneer je nou vrij bent om zelf iets te gaan doen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Fantastico!

 • leuk

 • Ik wist nooit dat er een hele techniek achter het maken van een HUD moest zitten :)

 • @ Jakfire: ja, daar stond ik ook van te kijken haha :)

 • Dit is inderdaad heel groot nieuws :P

  (ik wist het ook niet)

 • Ik had er ook geen gedacht van :s

 • Belooft wat te worden dan

 • klinkt interessant

 • Ik hoop dat het wat wordt.

 • Klinkt leuk.

 • Een goede techniek is pas goed als hij op de juiste manier wordt toegepast.

 • :)

 • Dus dat Scaleform GFx is eigenlijk een beetje wat Swing bij Java-toepassingen is? (Voor menu's en andere interface-elementen gebruikt.)

  Natuurlijk wel beter als dat een spel toegankelijker maakt ;)

 • Gears of War, Gears of War! :p

 • si señor

 • okay :)

 • Nice!!

 • een hele goede Engine!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren