1. Ghostbusters: The Video Game (Wii)

Ghostbusters: The Video Game (Wii)

De eighties waren geweldig. Er was niet alleen een overdaad aan vreemde kledingkeuzes, kapsels of muziek, maar er verschenen ook vele filmklassiekers op het witte doek. Een van die rolprenten was overigens niet zo positief over het mooie New York. Ergens in de beginjaren van het decennium claimen verscheidene inwoners dat er paranormale activiteiten gaande zijn in the Big Apple. Met paranormaal bedoelen we het onverklaarbare, wat de wetenschap niet met een logische verklaring kan aanduiden. Onder deze noemer worden spoken en geesten genoemd, die volgens drie wetenschappers de oorzaak zijn van alle rare fenomenen binnen de metropool. In eerste instantie worden ze uitgelachen door het volk, maar gedurende de rest van de jaren tachtig wordt het duidelijk dat zij gelijk hebben. Inmiddels kent iedereen de inmiddels legendarische zin voor als er geesten in de buurt zijn: “who you’re gonna call?”

Zelfs in het nieuwe millennium blijven de Ghostbusters razend populair en nieuwe generaties worden voorgesteld aan de avonturen van Peter, Egon, Ray en Winston. Daar zorgen niet alleen de heruitgaves van de twee films voor, ook Ghostbusters: the Videogame draagt zijn steentje bij. Normaliter vallen games gebaseerd op een populaire franchise in de categorie linke soep, maar godzijdank weet de game die dans te ontspringen. De belangrijkste reden daarvoor is dat deze productie behandeld is alsof het de derde film is. Het script is bijvoorbeeld geschreven door niemand minder dan Harold Ramis en Dan Akroyd, die ook verantwoordelijk waren voor het script van de eerste twee films. Dat is niet het enige, want een groot deel van de originele cast keert terug in de game. Dat betekent dat het weer lachen geblazen is met Bill Murray, Dan Akroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson die op hun eigen wijze de spoken van New York opnieuw te lijf gaan. Nou ja, hun niet-tastbare lijf zeg maar.

In het jaar 1992 (drie jaar na deel twee) besluiten de Ghostbusters vanwege de drukte en nieuwe experimenten van Egon om nieuw personeel in te huren. Jammer genoeg is het noodzakelijk voor de speler om met de nieuwe werknemer het spel te doorlopen, die al gauw door Peter Venkman liefkozend “the rookie” wordt genoemd. Deze rookie zegt niks en volgt dus vrij gehoorzaam de bevelen op van de originele Ghostbusters. Toch zijn zijn (of haar!) taken helemaal niet verkeerd, aangezien de speler in de huid van de rookie wel mee mag op spokenjacht. Daarnaast is deze verplicht om te experimenteren met Egon’s vreemde nieuwe apparatuur. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, want iedere nieuwe Ghostbuster moet bij de basis beginnen en die is al jarenlang hetzelfde: don´t cross the streams. Wat er ook gebeurt, laat de protonstreams elkaar niet raken. Wanneer dat duidelijk is, mag de speler beginnen aan zijn eerste missie. Spook-aan-huis Slimer is voor de zoveelste keer ontsnapt en zet het hotel op stelten door gasten lastig te vallen. En zijn nogal ranzige vreetbuien zijn ook niet bepaald prettig...

Dus mag de rookie voor het eerst op spokenjacht, waarin de controls uitermate goed werken. Vanuit een derdepersoons-perspectief (waarom zien we dit niet vaker in Wii-games?) moet de speler de Wiimote gebruiken om te richten en te vuren met de protonbeam. Dat is nog niet alles, want met de controller moet er ook licht gezwiept worden om zo de vele geesten tegen muren en andere objecten te rammen zodat ze verzwakt worden. Wanneer dat is gebeurd, moet er een licht schuivende beweging gemaakt worden met de nunchuk om de ghosttrap te activeren. Klinkt als enorm veel werk, maar in de praktijk werkt dit verrassend soepel. Binnen een aantal minuten voelt het jagen op ectoplasma-tuig heel vertrouwd aan en dat zal tijdens de game ook niet veranderen, zelfs niet wanneer Egon met nieuwe apparatuur komt aanzetten. Bijvoorbeeld een PKE-meter/bril om sporen/spoken mee te vinden of sterkere upgrades voor de protonbeam. Ondanks dat het uitstekend werkt, is het wel zo dat de game op een bepaald punt wat repetitief wordt. Natuurlijk is het vrij logisch om in Ghostbusters geen andere activiteiten te verwachten naast spoken jagen, maar vooral naar het einde toe begint het een voorspelbare cyclus te worden: kamertje in, spoken verzwakken en vangen, kamertje uit. En herhaal het voorgaande.

Uiteraard wordt dit wel afgewisseld door een puzzeltje hier en een bossfight daar, maar het verhult deze tekortkoming niet. Alhoewel, voor sommigen zal dit minpunt van korte duur zijn aangezien de game uiteindelijk toch redelijk snel voorbij is. Na een uurtje of twaalf is het voorbij en dan kan er toch worden terug gekeken op een uiterst vermakelijk avontuur. Niet alleen omdat het qua controls goed werkt, maar ook omdat de game geen slap aftreksel is van zijn 360 en PS3-broertjes. Ontwikkelaar Red Fly Studios heeft er voor gekozen om de Wii-versie een meer cartoony uiterlijk te geven, waardoor de graphics iets kleurrijker zijn en het leveldesign op een paar punten anders is dan die van de HD versies. Zelfs de hoofdrolspelers hebben een meer cartoonesk design gekregen, wat overigens zeker niet vreemd overkomt. Afgezien van deze cosmetische ingrepen zijn er weinig verschillen tussen de Wii en de HD-versies en krijgen Wii-eigenaren ook de echte Ghostbuster-ervaring voorgeschoteld. Alle dialogen, de echte cast en de omgevingen/ervaring zijn allemaal aanwezig in deze versie. Uitstekend werk van Red Fly en dit is overduidelijk een voorbeeld van hoe het wel moet.

Natuurlijk zijn er nog wel een aantal kleine imperfecties op te noemen: kleine technische foutjes zoals niet de volgende missie kunnen aannemen of dat Bill Murray de stem van alter-ego Peter Venkman wat te zacht inspreekt. Maar als we het hele pakket bekijken, valt er voor de Ghostbusters-fan weinig te klagen. Het is niet een game die makkelijk probeert te cashen met de populaire franchise, maar een ode in videogame-vorm aan alles wat met deze filmklassieker te maken heeft. Natuurlijk zijn er een aantal dingen binnen de game die een beetje jammer zijn, zoals het ontbreken van Sigourney Weaver en Rick Moranis, maar op vele andere fronten is de game op en top Ghostbusters. Zo komen veel dingen uit de eerste twee films terug; zo zien we een aantal bekende spoken terug in bossbattles en ja, één daarvan is de Stay Puft Marshmallow Man. De vrij cynische humor en narcisme van Peter, het kinderlijke enthousiasme van Ray, Egon’s koele manier van analyseren en Winston die weer steen en been klaagt: alles klopt. Dit in combinatie met uitstekende controls, extreem veel fanservice in de vorm van Tobin’s Guide en een zeer toffe split-screen co-op-mode, maakt van Ghostbusters The Videogame een uiterst geestige ervaring.

Conclusie en beoordeling

Ghostbusters the Videogame is voor de fan van de klassiekers uit de jaren ’80 een droom die uitkomt. Ondanks dat er met de Rookie gespeeld moet worden, is het mogelijk om naast die andere vier legendarische spokenjagers te staan. Het beste van alles is nog dat de game in feite gezien kan worden als de derde film, en het is nog een goede game ook. Natuurlijk heeft het zijn mankementjes zoals wat technische missertjes, dat het wat repetitief wordt en dat niet iedereen van de originele cast aanwezig is, maar uiteindelijk zijn deze foutjes makkelijk te vergeven. Het totale pakket is tof en biedt enorm veel plezier. Dus ja, in dit geval gaat de term "bustin' makes me feel good" wel voor me op.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Doet de naam Ghostbusters eer aan
 • Prima gebruik Wiimote/nunchuk
 • Split-screen co-op
 • Minpunten
 • Technische imperfectie hier en daar
 • Op den duur repetitief
 • Korte speelduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • THEY HELL YEAH!

 • Als het betere games oplevert vind ik het goed.

 • THEY maar ff in de gaten houden, mits het vernieuwend genoeg is.

 • Mooi!

 • Zo blijft er geen kleine studio meer over..

 • Goed nieuws :)

 • idd stephan…

 • Kan een toppertje worden deze ontwikkelaar, als ze met nog meer games komen als The Witcher vind ik het allemaal goed

 • Ok laat maar wat zien.

 • ben beniewd!

 • Niet zo'n hele slechte zet dus.

 • Lol, uit Polen? XD

 • Van beide heb ik nog nooit gehoord xD

 • Polen….

 • Net al daankw nooit eigen van deze bedrijven gehoord.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren