1. Kingdom Hearts: Birth by Sleep (PSP)

Kingdom Hearts: Birth by Sleep (PSP)

De mensen van Square Enix hebben een gave: alles wat zij aanraken, verandert in goud en verkoopt wereldwijd miljoenen keren per jaar. De Final Fantasy-reeks is één van de projecten waarmee het Japanse bedrijf reeds duizenden fans heeft gehaald. Ook de combinatie van Disney en eerdergenoemde franchise werd een regelrechte hit. De verslavende ervaring begon op de PlayStation 2 en vervolgde al snel naar de handhelds. Met Birth By Sleep doet Square Enix een poging op het draagbare apparaatje van Sony, maar weet dit dezelfde resultaten te geven als zijn voorgangers?

Birth By Sleep is niet het eerste portable avontuur uit de serie. Eerder verschenen Chain of Memories op de Gameboy Advance, Coded op je mobiele telefoon en 358/2 Days op de Nintendo DS. We hebben hier niet te maken met een simpele spin-off, want elk deel bevat weer informatie die van toepassing is op het gecompliceerde verhaal achter Kingdom Hearts. De vorige delen kregen een kanttekening, omdat ze als leek niet te begrijpen waren en Birth By Sleep is hier helaas geen uitzondering op. Zoals altijd ligt alles erg ingewikkeld in elkaar en zul je zelfs als fan van de reeks moeite hebben om alle stukjes op de juiste plaats te leggen. Gelukkig biedt Birth By Sleep zoveel meer dan alleen een uitermate goed verhaal.

Kingdom Hearts: Birth By Sleep speelt zich tien jaar voor het origineel af. Vanzelfsprekend dat we niet met Sora spelen, want dit avontuur speelt zich nog af voor hij de beschikking kreeg over de keyblade. In plaats van deze bruinharige keyblademaster worden we geïntroduceerd aan drie nieuwe helden, kennende: Terra, Ventus en Aqua. Al deze personages zijn nog niet eerder aan bod gekomen in een Kingdom Hearts-deel en gedurende het verhaal kom je te weten waarom. In Birth By Sleep kies je in het begin uit één van de drie protagonisten en zul je vervolgens aan de slag gaan met het verhaal van deze persoon. Het meest vernieuwende deel van Birth By Sleep is dan ook de benadering van de personages.

Het zit namelijk zo: elke keyblademaster maakt aparte dingen mee, ontmoet specifieke karakters en bezoekt een speciaal deel van een planeet die een ander icoon niet kan bezoeken. Het is dus erg interessant om de game minstens drie keer te doorlopen en dit elke keer met een andere personage te doen. Immers, geen elke keer zul je een “been there, done that”-gevoel ervaren en dat is ontzettend fijn! Zeker voor een PSP-game biedt Birth By Sleep ontzettend veel content met een grote replaywaarde. Met elke personage zul je circa tien uur bezig zijn, wat inhoudt dat het totaalplaatje zo’n dertig uur duurt. Dit is echter alleen van toepassing als je als een malle door de game dwaast, want Birth By Sleep introduceert enkele nieuwe aspecten die je wellicht zullen aanspreken. Het gaat hier voornamelijk om minigames die je samen met een vriend kunt spelen en waarmee je bovendien leuke prijzen kunt winnen.

Zoals in elke Kingdom Hearts kun je afreizen naar werelden waar je zowel karakters van Disney als van Final Fantasy zult tegenkomen. Ik was voorheen een beetje sceptisch over de kwaliteit van de planeten en het aantal dat je voorgeschoteld krijgt, maar gelukkig heeft Square Enix ons niet teleurgesteld: in Birth By Sleep zitten meer dan genoeg plekken om te bezoeken. Een hoop nieuwe werelden doen zijn intree, maar er zijn ook nog enkele bekende uit de vorige delen waar ze weer een leuke weg mee zijn gegaan. Elke wereld is zeer sfeervol ingericht en het zal zeker niet aan de grafische kant van Birth By Sleep liggen, maar soms voelt het aan alsof je te snel klaargespeeld bent met een bepaalde wereld. Het zal ongeveer 45 minuten duren om het verhaal daarvan uit te spelen en dat voelt soms te kort aan. Wees echter niet teleurgesteld, want je kunt ze natuurlijk drie keer bezoeken en dat maakt een hoop goed.

Het blijft natuurlijk niet alleen bij het bewonderen van de omgevingen, want er zal nog geen meter vergaan zijn zonder aangevallen te worden door de Unversed. Deze nieuwe vijanden lijken erg veel op de Heartless en dat heeft zo zijn redenen. Ik wil uiteraard niks verklappen, maar gedurende het verhaal zul je de exacte reden voorgeschoteld krijgen. Het vechtsysteem van deze game is gewoonweg fenomenaal te noemen. Ik overdrijf niks door te zeggen dat het waarschijnlijk de kwaliteit van de PlayStation 2-delen overstijgt.

In de vorige delen was het namelijk meer een kwestie van rammen op de X-knop, maar in Birth By Sleep is er meer vaardigheid vereist. De vijanden zijn een stuk sterker en dus zul je gebruik moeten maken van de skills die je hebt. In het menu zul je een aantal vaardigheden kunnen equipen en die kun je vervolgens met één druk op de knop uitvoeren. In het begin zul je drie hokjes hebben om te vullen met magie, vaardigheden en items, maar zodra je vordert, zul je meer hokjes vrijspelen.

Dit verrijkt de gameplay en het voelt allemaal zeer goed aan: je kunt eenvoudig met de d-pad kiezen wat je wilt gebruiken en vervolgens voert je personage dit uit. Natuurlijk kun je dit niet oneindig blijven doen, want het duurt weer even wil je een skill opnieuw gebruiken. Tijdens het uitvoeren van deze aanvallen, zal er een balkje boven het menu vollopen. Zodra je hem vol hebt, zul je een speciale aanval kunnen voeren of in een speciale modus komen waarin je snelle doch krachtige moves kunt gebruiken en kunt sluiten met een dodelijke combo!

Ja, qua gameplay is Birth By Sleep een pareltje geworden. Op sommige vlakken voelt deze game beter aan dan zijn voorgangers en deze waren al superieur. Ook qua sfeer zit het weer helemaal goed: de werelden zijn allemaal zeer mooi vormgegeven en de muziek draagt ook bij aan het hele toffe gevoel dat je krijgt bij het spelen van een Kingdom Hearts-game. Grafisch kunnen we van een topgame spreken, want waar we voorheen met Crisis Core nog spraken van een fantastische titel op de PSP, daar kunnen we nu een nieuwe koning bekronen. Birth By Sleep is verreweg de mooiste game die we tot op heden hebben mogen spelen en doet niet onder voor zijn broertjes op de consoles.

Helaas zit er ook een minpuntje aan het grafische pracht, want de laadtijden zijn niet om van naar huis te schrijven. Je hebt de keuze om het spel te installeren op je memory stick en dit kun je doen in 200-, 400- en 600 MB, wat een hele som is. Hoe meer je installeert, hoe minder lang je hoeft te wachten. Maar zelfs met de volledige som op je PSP, is het nog storend om elke keer weer te moeten wachten voor het laden van een nieuw gebied of het openen van een cutscene. Zelfs de trance als je balkje vol is, duurt zo’n tien seconden laden en dit haalt het tempo uit de game, wat ontzettend jammer is.

Conclusie en beoordeling

Square Enix flikt het weer: Kingdom Hearts: Birth By Sleep is een fantastische titel geworden. Het spel overstijgt de gameplay van zijn geprezen broers op de consoles. Het vechtsysteem is een stuk uitgebreider en de game heeft zoveel te bieden. Het bekijken door de ogen van drie verschillende personages geeft een nieuwe draai aan de serie en dit pakt perfect uit. Birth By Sleep bevat de sfeer, is grafisch fantastisch en doet het op vrijwel elk punt. Het is enkel jammer dat de laadtijden lang zijn, maar gelukkig doet dit niet veel aan de ervaring veranderen, want deze is zoals altijd weer van ongekend niveau. Square Enix verandert hun goud in geld en dat zonder de hulp van een bekakte vent van Postal Gold.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Drie personages
 • Ontzettend veel content
 • Sfeer en geluid maken ervaring episch
 • Veel werelden
 • Vechtsysteem is innoverend
 • Hoge replayfactor
 • Minpunten
 • Laadtijden zijn nogal lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was te verwachten, Blu-Ray was vanaf het eerste moment al als winnaar gekroond.

 • Hoe vaak komt dat nieuws nog?:P

 • De Format war is over, goed nieuws voor de consument :-)

 • Boeie ik haal wel een blu ray naast mijn xbox

 • Mooi! Van het weekend een PS3 gekocht, dus kom maar op met die Bluray films!

 • Blu-Ray wordt het dus, nou ja een groter schijfje, niks mis mee:).

 • pwn :)…ofzo

 • M$ gaat ook al over naar BR dus de strijd is gedaan. Helaas geen concurrentie strijd. Sony kan weer vragen wat ie wilt voor het medium aangezien ze nu totaal geen concurrentie hebben. Zonde als je het mij vraagt.  En juist geen goed nieuws voor de consument! Want heel simpel zonder concurrentie heb je een vrije markt dus kan je alle prijzen zelf bepalen. HD had goede kansen maar Toshiba en M$ stappen er nu vanaf de 2 grootste spelers voor de HD helaas. Dan maar de veel duurdere BR.

 • en ik hoorde dat er rond mei al een blueray speler voor xbox komt :D

 • Ben ik blij dat ik geen HD-dvd heb gekocht bij mn box. Nu dus een blu-ray bij de xbox kopen… Who cares?

 • PWNED

  Ze mogen de CEO die bij hun besloot om toch door te zetten met hd-dvd nu mooi ontslaan. Dit gaat voor behoorlijk wat verlies leiden.  Trouwens best erg voor al die mensen die een hd-dvd add on hebben gekocht toendertijd. die is in 1 klap nu waardeloos geworden. En nu moet je straks weer een blu-ray add halen voor films ,waardoor je zwaar duurder uit ben ,dan als je gewoo neen ps3 had gehaald.  rekensommetje:  xbox360 = 399,-

  hd-dvd add on = 199,-

  blu-ray add on = 199,- ?  totaal = 800,-

  Een ps3 = 400,- inclusief blu-ray, ingebouwde WiFi, geen red ring of death of krassen op je games.

  En geen hardware beperkingen die gamesdevelopment benadelen, zoals het ontbreken van een standaard harde schijf of een te klein medium zoals de dvd.  Met andere woorden ,koop een ps3 ,want een xbox 360 is pas echt naaierij en M$ naait de consument maar al te graag zoals je ziet. Sony ook wel ,maar die leren iig van hun fouten= Dual shock 3 is er al ,de ps3 kost geen 600 euro meer.  De beste games van de 360 komen toch ook uit op de pc. Koop je dit jaar een goede pc dan kan je imo nog jaren mee zonder up te graden.  Ja ik weet dit allemaal raar uit notabene mijn mond maar dit zijn gewoon de feiten. Hopenlijk leert de consument M$ voor eens en voor altijd een lesje en eindigen die n00bs deze generatie bungelent onderaan met matige sales op enorme achterstand van de Wii en ps3. • /bye =)

 • @MaNiAc E  Sony EN Philips. BR is niet alleen van Sony, het is net zo goed van Philips……

 • Dat was jammer.

 • @ MaNiAc E

  Tuurlijk is concurrentie belangrijk, maar het is belangrijker om 1 formaat te hebben dat door iedereen gebruikt wordt. Dat wil volgens mij niet zeggen dat er dan geen concurrentie meer is. Er zijn straks waarschijnlijk meer bedrijven die Blu-Ray-schrijfjes maken en zo heb je dan weer concurrentie. Ik denk dus dat dat wel los zal lopen, met DVD is het ook goedgekomen :)  @ Cutter Slade

  Dat is het risico als je voordat het winnende formaat bekend is een HDDVD drive koopt. Kan je moeilijk MS de schuld van geven. Heb trouwens ook geen last van krassen op m'n discs :S


 • @Cutter Slade: Leuk rekensommetje… maar waarvoor koop jij een game console? Ik met name om games te spelen zonder al te veel gezeik.

  Dus dit rekensommetje gaat niet voor iedereen op (zeker niet voor mij). Er is veel heel veel geinvesteerd in zowel BR en HD-DVD en met name is geprobeerd om in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk spelers aan de man te brengen. Dit is met name gedaan door leuke stunts met prijzen van die spelers. Nu er dus 1 format als winnaar uit de strijd is gekomen zal dit betekenen dat deze prijs stunts en dalingen aanzienlijke minder zullen worden, aangezien de gemaakte kosten toch ergens terug gewonnen moeten worden.  Daarbij vind ik de nieuwe trend van het installeren van data op je PS3 HD, omdat het lezen van de hoeveelheid data simpelweg te langzaam is, een erg negatieve ontwikkeling waar ik als console gamer totaal niet op zit te wachten!! Maar goed BR is the best format for games ……. • Daarbij vind ik de nieuwe trend van het installeren van data op je PS3 HD, omdat het lezen van de hoeveelheid data simpelweg te langzaam is, een erg negatieve ontwikkeling waar ik als console gamer totaal niet op zit te wachten!! Maar goed BR is the best format for games …….  Dat is een keuze van Capcom, en staat volledig los van alles.

 • Blue Ray heerscht

 • En wéér heeft Sony gewonnen. Ik hoop niet dat de geschiedenis met de PS2/GameCube/Xbox zich nu weer gaat herhalen aangezien Sony een oneerlijk voordeel heeft boven andere bedrijven (bijvoorbeeld Nintendo). :(

  Waar blijft de mededingingscommisie?!

 • @Eos  Ben ik niet geheel met je eens.

  Ik heb Assasins Creed op beide consoles gespeeld, waar ik AC op de PS3 moest installeren hoefde dit niet op de 360. En op de 360 ziet het er net zo goed uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren