1. Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge (iPh)

Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge (iPh)

Veel mensen kennen George Lucas enkel als de man achter Star Wars. Echter heeft de man –uiteraard gefinancierd met het weinig kleine godsvermogen- een heel imperium van bedrijven op zijn naam staan in de entertainment industrie. Van Industrial Light & Magic (maker van special effects in films) tot THX (high-tech surround geluid). En daarbij hoort ook LucasArts, dat eind jaren ’80 en begin jaren ’90 één van de meest succesvolle PC-game ontwikkelaars was. Waarbij het vooral furore maakte met zijn point-and-click adventure games. Het grootste succes was daarbij weggelegd voor de Monkey Island serie, waarvan het tweede deel onlangs opnieuw is uitgebracht voor zowat ieder gamesysteem dat er momenteel ter beschikking is.

De hoofdrol in de Monkey Island serie wordt vertolkt door de nogal knullige anti-held Guybrush Threepwood, die niets liever wil zijn dan een machtige piraat. In de eerste Monkey Island krijgt Guybrush het aan de stok met “Ghost-pirate” LeChuck en weet deze na een lang en knotsgek avontuur wonderwel te verslaan. Als we het verhaal weer oppakken is Guybrush, na lang teren op zijn succesverhaal, op zoek naar een nieuw avontuur om zijn naam als groots piraat weer nieuw leven in te blazen. Hij hoort van het bestaan van een legendarisch schat met de naam “Big Whoop” en besluit hier achteraan te gaan.

Guybrush: I'm on a whole new adventure.

Pirate: Growing a mustache?

Guybrush: No, Bigger than that.

Pirate: A beard?!?”

Nu zou ik niets liever doen dan het hele verhaal van Monkey Island 2 hier woord voor woord over te schrijven, maar daarmee zou ik voor de enkeling die het spel nog nooit gespeeld heeft de ervaring verpesten. De grote kracht van deze game -en alle andere point-and-click adventures van LucasArts uit deze tijd- staat en valt bij het verhaal en de absurde humor en avonturen die daarmee gepaard gaan. Monkey Island 2 staat van voor tot achter bol met pop-culture verwijzingen, slechte en tegelijk hilarische grappen, en zogenaamde 4th-wall grappen –waarbij de karakters door lijken te hebben dat ze in een videogame spelen en daar opmerkingen over maken- over zichzelf of andere LucasArts games uit die tijd.

Deze re-release van Monkey Island 2 heeft als subtitel Special Edition meegekregen. Dat heeft alles te maken met de speciale behandeling die de game heeft mogen ontvangen van ontwikkelaar LucasArts. De game is met liefde opgewaardeerd met volledig nieuwe graphics, waarbij de cartoony sfeer van de pixelbrij van vroeger is behouden. Daarbij is de volledige dialoog, die vroeger enkel als tekst te lezen was, door voice-acteurs opgenomen en in de game gezet. Daarbij is er zelfs rekening gehouden met oude fans van de serie door grotendeels dezelfde voice-acteurs aan te nemen die indertijd voor de laatste twee, door LucasArts ontwikkelde, delen ook al de stemmen verzorgden.

Guybrush: HEEELP! Police!

Largo: HA! Scream all you want, there are no police on Scabb Island.

Guybrush: Then who eats all the doughnuts and roughs up the transients?”

Deze nieuwe graphics en stemmentrack zorgt ervoor dat de game weer in zijn geheel meekan met de huidige tijd. Het grootste struikelblok voor nieuwe spelers om kennis te maken met deze game is daarmee weggenomen. Daarbij is er voor nostalgie-puristen in deze versie de mogelijkheid om te schakelen tussen deze nieuwe versie en de oude versie, compleet met oude user-interface, pixelbrij en tekstdialoog. Al lijkt het mij sterk dat er nog mensen zijn die deze versie prefereren.

Want het moet gezegd, aan alles is te merken dat de klassieker met veel zorg onder handen is genomen. Zelfs de besturing is bijgewerkt voor de verschillende systemen. Zo kun je op de consoles in plaats van een muisaanwijzer Guybrush zelf bewegen met de analoge stick en zijn er voor de iPhone en iPad versies een op de klassieke interface gebaseerde point-and-click interface geïmplementeerd. Daarbij is bij alle versies gezorgd voor een zo goed mogelijke manier van besturing, die nimmer frustrerend hoeft te zijn en ervoor zorgt dat je de klassieke muis-en-toetsenbord combinatie niet mist.

LeChuck: Do you know what happens next?

Guybrush: Umm... Well...

LeChuck: I will then take your bones, still alive and in great pain, and make them into a chair. I will call it "My Screaming Chair". Every day I will sit in it and listen to you scream. Any questions?

Wally: He didn't say what he was going to do to me!

Guybrush: An ottoman comes to mind.”

De Monkey Island serie zou door iedere gamer op zijn minst één maal gespeeld moeten worden. Het hoort tot het soort games die onze hobby groot gemaakt hebben en is minstens net zo legendarisch dan een Mario of Sonic, of een Street Fighter II bijvoorbeeld. Waar films als Star Wars verplichte kost zijn op een beetje filmopleiding, zou een game als Monkey Island verplichte kost zijn op een gameopleiding. Heb je de serie dus nog nooit gespeeld, koop dan per direct de eerste twee delen voor je favoriete systeem, geloof me als ik zeg dat je nog nooit een betere digitale aanschaf hebt kunnen maken. En voor mensen die de serie al kennen van vroeger, tsja, jullie hebben de aanschaf waarschijnlijk al lang en breed gemaakt.

Conclusie en beoordeling

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge en zijn voorganger zijn van een mooie remake voorzien die eer doet aan het origineel en deze historische games de 21ste eeuw binnentrekt. Iedereen die beweert gamer te zijn hoort deze games gespeeld te hebben. Dankzij de remakes die op bijna ieder denkbaar platform beschikbaar zijn gemaakt is er geen excuus meer de Monkey Island serie niet gespeeld te hebben.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Historische game
 • Absurde humor
 • Mooi uitgebreide remake
 • Minpunten
 • Laadtijden zijn nogal lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hou van dit soort concepten

 • Grappig

 • Video laad niet…

  Nu wel… Zwaar trippende game:P • Mooi filmpje.

 • What teh? Ziet er vet uit. Maar ook heel wazig.

 • Cool man, weer 'ns wat anders!

 • Lean back and relax (H).

 • lijkt me wel geinig maar dan is €8,- nog te veel vind ik.

 • echt geniaal..hier dok ik wel 8 euri voor neer hoor

 • Vet al die soort van relax games :P

 • nog nooit zon lelijk spel gezien, oh jawel ik vergis me, alles op de playstation is zo lelijk haha

 • What the hell, die gasten zijn creatief daar XD. En ook binnen zo'n korte tijd,.. als de game even goed wordt als de vorige komt hij bij mij op de download lijst! Ik hoop trouwens dat er over enige tijd een verzamelbox komt, dat je ze gewoon allemaal kan downen voor een kleine prijs. Mooi!

 • Lijkt me wel grappig, PixeJunk Monsters was trouwens geniaal!!  @bladibla: ga lkkr andere sites vervuilen met je domme opmerkingen!! zkr nooit uncharted gespeeld!!

 • sorry hoor maar ik vind dit er dus echt niet mooi uitzien zelfs niet voor een downloadeble game

 • Ik vind het maar vaag, ziet er wel lache uit.

 • nog veel 'monsters' gespeeld, hopen dat dit project ook n goedje wordt! maar eerst een recensie…

 • Whaha vet xD

 • bizar! wel erug vet

 • Ziet er best vet uit!

 • Best grappig!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren