1. FIFA 10 (PS3)

FIFA 10 (PS3)

De regen druppelt neer op het drassige grasveld, de adem verdampt zichtbaar, de ogen gaan van links naar rechts, een aanwijzing wordt geschreeuwd vanaf de kant evenals een aanmoediging van één van de weinige supporters. Plots valt de bal voor je voeten, je tegenstander is eerder, snel zet je de achtervolging in. Er is amper grip te krijgen op het veld en de tegenstander. De tegenstander is te snel dus besluit je als laatste redmiddel een sliding in te zetten. Voor een seconde lijkt het beeld even stil te staan: één speler wil de voorzet geven, één speler die zijn voet strekt en die half in de lucht hangt om dat kleine ronde ding te veroveren: de bal. Daar glijd je dan richting de bal, het water spat op en je komt onder de modder te zitten. De bal raak je niet, maar de speler wel en je weet de consequenties al. De scheidsrechter staat even verderop en gaat met zijn hand naar het fluitje, stopt hem in zijn mond en blaast er hard op zodat ze het op het andere veld ook kunnen horen. Hij wijst richting de witte stip die op elf meter ligt: de verdediger protesteert nog hevig. Ondertussen maakt de keeper zich klaar. Het team kan niet meer ontkomen aan de penalty.

Dat is de manier zoals het er in het echt aan toe gaat tijdens een potje voetbal. Electronic Arts wil dit ook bereiken met haar jaarlijkse game serie FIFA, dé voetbalgame van het afgelopen jaar. Waarschijnlijk zal FIFA 10 niet anders zijn en gaan ze het realisme nog verder uitwerken. Het eerste wat daar dan gelijk in opvalt zijn de vernieuwingen zoals het 360-dribbel systeem. In de voorgaande games was dit nog niet aanwezig en nu, na vele kreten van fans, journalisten en iedereen die de game heeft gespeeld, is het aanwezig. Want het is natuurlijk niet realistisch wanneer er in een footie niet alle kanten op kan worden gerend en gespeeld. Want in het echt ben je ook niet beperkt tot een vast aantal richtingen waarin je kunt spelen. En dan nu het oordeel hierover: wat een heerlijke toevoeging is dit zeg! Waarom ze dit niet veel eerder hadden gedaan en altijd maar met de graphics bezig waren, is voor mij een vraag, want eerlijk waar, deze vernieuwing zorgt voor een frisse wind door de gameplay. Nieuwe wegen zijn geopend: eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken om een bal te spelen is mogelijk. Een lobballetje net achter de verdediging zodat de spits er in kan lopen en kan afwerken op goal is mogelijk. Evenals het mogelijk is om een lange bal helemaal naar de andere kant van het veld te spelen in de hoek zodat er een voorzet kan worden gegeven.

Om nu gelijk te zeggen: dit is het nieuws van de dag voor FIFA 10, nee. Want wanneer ik dat zou doen, dan zou ik een andere verbetering te kort doen. Namelijk het FIFA Live Season. In FIFA 09 was er de mogelijkheid dat spelers een betere vorm zouden krijgen wanneer ze in real-life ook goed presteerden. Evenals blessure-leed en schorsingen werden hier in mee genomen. Addidas Live Season heette het. Nu is er dus het FIFA Live Season dat een grote stap verder gaat. De basis is hetzelfde gebleven alleen zijn er nu wat dingen aan toegevoegd en is ‘t daardoor uitgebreider geworden qua mogelijkheden. Je kiest een competitie zoals de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga of de Italiaanse Serie A, natuurlijk kun je ze ook alle zes kiezen, maar helaas geen Eredivisie of Jupiler League – voor de Belgen onder ons. Eenmaal je competitie gekozen kun je een club selecteren en is het tijd om de geschiedenis te herschrijven. Elke woensdag wordt Live Season geüpdatet en kun je weer gerust verder met je favoriete competitie. En ook daadwerkelijk alles wordt erin meegenomen: transfers, blessures, schorsingen, opstellingen, uitslagen en competitiestanden. Aan het eind van de rit kun je dan alles vergelijken met hoe de club het in real-life deed.

Om een zo realistische ervaring neer te zetten zijn de graphics daar een belangrijk onderdeel van. Wanner ik dan maar gelijk het huis in zal glijden met een goede sliding: daar is eigenlijk niks aan gedaan. Iets meer detail bij de spelers, maar dat is het dan ook wel. Wanneer je dan de physics gaat meerekenen, dus het afpakken van de bal, schietbewegingen enz., zijn deze wel lichtjes aangepakt. Het klassenverschil tussen mijn Leeds United en Chelsea F.C. was daardoor enorm. Het was niet erg plezant te noemen dat mijn spelers alle kanten werden opgebeukt en ik geen enkel moment de bal kon afschermen. Frustraties alom natuurlijk want het gaat tenslotte om de beker, ondanks deze frustraties is het wel een goede ervaring. Toch vond ik zelf dat het klassenverschil wel erg groot was, want mijn Leeds heeft dan wel drie sterren en Chelsea vierenhalve ster, de halve ster verschil was toch wel huge. Wel is het een goed voorbeeld van hoe de physics in elkaar steken. Want met een lichte en bewegelijke aanvaller de tank van Chelsea Alex aan te vallen dat gaat dus niet door.

Wil ik net zo goed worden als Alex dan zal ik nog veel moeten trainen, sprekende over mijn prof die ik heb gemaakt in FIFA 10. In de game is er weer de mogelijkheid om je eigen profvoetballer te maken die je altijd al wilde zijn. Eenmaal je personage gemaakt zal aan de hand van je afmetingen en positie je kwaliteit worden gekozen. Die van mij was een centrale verdediger, ongeveer één negentig en rond de tachtig kilo. Het resultaat was dat ik nogal aardig wat kracht had, goed kon koppen alleen geen goed uithoudingsvermogen had. Het leuke is dat je tijdens de wedstrijden die je speelt ervaringspunten kunt verdienen waardoor je beter kunt worden. Met deze punten is het namelijk de bedoeling dat je dingen vrijspeelt, zoals nieuwe trucjes of vreugdedansjes. Ook zorgen de ervaringspunten ervoor dat bijvoorbeeld je schotkracht toeneemt. Is het seizoen voorbij dan krijg je een lijst met clubs die interesse hebben in jou en met de benodigde positie daarbij. Dit kan variëren van reserve tot publiekslieveling. De clubs die interesse in je hebben kunnen grote namen zijn en het kan een onbekendere zijn, daarnaast hoef je niet te gaan en kun je het bod afwijzen.

Verder zijn eigenlijk de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. Zo is de online multiplayer verbeterd en is er weer de mogelijkheid om tien tegen tien te spelen of kun je deelnemen aan de FIFA Interactive World Cup. Natuurlijk kun je het ook houden bij een simpel potje klassiek: één tegen één met je favoriete club. Moet ik dan toch een kanttekening plaatsen over FIFA 10, niet over de onlinemodus want die zit gewoon goed in elkaar, maar over de soundtrack van de game. Wat ik altijd een groot pluspunt vond aan FIFA was de muziek die gebruikt werd, wat onbekende artiesten en een lekkere mix. Van de wat rock/pop tot aan de samba van Braziliaanse artiesten. Nu is het eigenlijk allemaal wat commerciëler geworden en is het meer mainstream geworden. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, alleen wanneer ik dan bezig was met mijn opstelling had ik altijd goede muziek op de achtergrond. Nu is dit niet meer zo en ik denk dat er wel meer zullen zijn die dit met me eens zijn. Om dit nu zwaar te gaan meetellen in het eindcijfer vind ik dan weer overdreven, vanwege het subjectivisme. En andere kritiekpuntjes zijn onnodige bugs in de game en de scheidsrechter die soms erg grillig fluit. Dan druk ik het nog zachtjes uit, want voor de ene overtreding fluit hij wel en de ander gelijkwaardige overtreding niet. Dat zijn kleine smetjes op een verder uitstekende footie.

Conclusie en beoordeling

Wat kunnen we zeggen van FIFA 10? Het doet niks verkeerd, de ruwe kantjes van FIFA 09 zijn eraf geschaafd en dat is het wel zo’n beetje. De penalty die wordt gegeven in de inleiding wordt keihard in de kruising geschoten. Grafisch mag er dan weinig zijn veranderd, de gameplay is wel onder handen genomen met het 360-dribbelen. Wat in mijn ogen dan de beste verbetering is, is het FIFA Live Season. Dit is zo uitgebreid en daarnaast heb ik nog nooit eerder zoiets gezien. Om een rampseizoen van Borussia Dortmund om te draaien in een kampioenschap is gewoon een hele vette gedachte. Om dan het totaalplaatje compleet te maken hebben ze de physics bijgeschaafd, waardoor er een echt klassenverschil ontstaat dat eigenlijk net iets te groot is. Verder is er dan nog de irriterende bugs en de slecht fluitende scheidsrechter die hier niet thuis horen. Maar al met al én met de online multiplayer die gewoon goed werkt is FIFA 10 een game voor elke voetballiefhebber.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch zeer sterk
 • Physics
 • FIFA Live Season
 • dribbelen
 • Online multiplayer
 • Minpunten
 • Klassenverschil
 • Soundtrack
 • Scheidsrechter en bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • eh… lekker boeiend? zal het grote veranderingen opleveren dan?

 • hetheeftwel weinig effect denk ik…

 • het heeft wel wienig effect denk ik… (spatie fout)

 • Lol, druk dan op Edit :P. Nu is het wienig :P.  @ nieuwsbericht: dus dan wordt er lakser beoordeeld, toch? Films zijn nog nooit verboden in Engeland denk ik zo…

 • hmm, gezeik. Ik denk dat we gewoon een informatieve uitzending hierover op televisie moeten showen over het fenomeen gamen. zodat alle ouders met gamende kinderen weten wat ze moeten doen. klaar. verder niet meer over zeiken.

 • Do i look like i care?

 • Boeie

 • al dat gezeur om die games..

 • whatever!

 • Zolang de overstap dan maar positiever is!

 • Het zal wel

 • jah

 • als we er maar neit al te veel merken hiervan

 • Laten vallen van je moeder is ook een fout … Wat boeit me dat ? Me ouders en ik kijken niet naar PEGI- dinges, en als me dat verboden is, dan ga je toch naar een andere winkel.

 • wat een gezeur.

 • dus…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren