1. Global Agenda (PC)

Global Agenda (PC)

Als we aan het MMORPG-genre denken, dan denken we aan vrolijke, kleurrijke omgevingen, schattige beestjes en veel spelers. Eigenlijk denken we gewoon aan World of Warcraft, want eerlijk is eerlijk: deze game domineert het gehele genre. Een nieuwe MMORPG kan er niet aan ontkomen om vergelijken te worden met Blizzard’s meest bekende titel. Hi-Rez doet het echter volledig anders met Global Agenda.

Op 1 februari 2010 werd Global Agenda uitgebracht als downloadgame: je moest online betalen en dat in maandelijks termijn. Het bleek echter al snel dat er weinig animo was voor deze game als je er maandelijks een bepaald bedrag voor moestleggen en dus zat er voor de uitgever niets anders op dan het betalingsproces aan te passen: om de game te spelen hoefde je niet meer maandelijks betalen, maar zul je gewoon een eenmalig bedrag af moeten staan om het spel in huis te halen.

Al snel zagen we de community groeien en werd er een eerste uitbreidingset vrijgegeven. Sandstorm voegde nieuwe missies, nieuwe wapens en nieuwe skills toe, maar het belangrijkste was de toevoeging van PVE (players versus environment). Nu is het inmiddels alweer september en zoekt Hi-Rez het een stapje hogerop: de game gaat nu ook in de schappen liggen en om alles aantrekkelijk te maken, krijg je de uitbreiding er gratis bij! En dat maakt een lekker combinatie, want voor een bedrag van dertig euro krijg je een MMORPG met ontzettend veel content en een heerlijke community. Global Agenda is een combinatie van een third person shooter en een MMORPG en speelt zich af in het jaar 2055. Het spel heeft dus een futuristische setting en je zult dus een hoop sci-fi zooi meemaken.

Je begint het spel door een personage aan te maken. Je hebt hierbij de keuze uit één van de vier klassen en je kunt het uiterlijk aanpassen. Dat laatste is niet zo heel interessant, maar de verschillende manieren waarop je kunt spelen, zijn dat absoluut wel. Zo heb je de Assault die veel verdediging en zware wapens heeft, de Robotic die verschillende turrets kan bouwen om mee te vechten, de Medic die andere mensen herstelt van schade en de Recon die onzichtbaar kan worden en een groot zwaard heeft om mensen mee in hun rug te steken. Elke klasse heeft zijn eigen skills die het hele systeem zeer interessant maken: iedereen speelt op zijn eigen manier en iedereen heeft een eigen smoel in Global Agenda.

In dit soort spellen is het altijd nog maar de vraag hoe de balans in elkaar steekt. Immers, als de ene klasse sterker is dan de andere, dan zijn er grotendeels meer frustraties aanwezig dan momenten dat je geniet van het spel. Gelukkig zit dat in Global Agenda allemaal prima in elkaar. Iedere manier van spelen heeft zijn voor- en nadelen en het hangt vooral af van teamwork of je wint. Speel je namelijk niet samen, dan is de kans om als winnaar uit de hoek te komen minimaal.

Global Agenda bevat verschillende modi die een bepaald doel hebben. Meestal is er één punt dat je moet veroveren of verdedigen of gaat het erom dat je een enorm object vervoert van punt A naar punt B. Als de helft van je team dan alleen voor de kills aan het spelen is, dan heb je maar weinig kans om het potje daadwerkelijk te winnen en dat is jammer, want de beloningen die je krijgt voor je overwinning zijn altijd erg tof. Naast de exp om levels te stijgen en het geld dat je krijgt, zul je voor elk potje dat je wint ook een speciaal item krijgen. Ikzelf speelde als Robotic en na het behalen van een opdracht, kreeg ik bijvoorbeeld een turret met meer kracht of die een langere afstand kan bereiken.

Deze modi zijn stuk voor stuk uniek en spelen als een trein: twee teams nemen het tegen elkaar op en iedere speler doet dit op zijn eigen manier. Toen Global Agenda voor het eerst uit de doeken werd gedaan, was het een MMORPG die zich volledig richtte op de PVP, maar met de toevoeging van het Sandstorm-pakket is er ook PVE aan het spel toegevoegd. Het is nu mogelijk om een open wereld te betreden en een hoop quests te gaan doen. In het begin is dit zeker leuk: de quests leveren genoeg exp op om je al een aantal levels te laten stijgen en het voorziet je van wat spulletjes die je later kunt gebruiken in PVP. Het is helaas spijtig dat de content voor de PVE nogal schaars is. Je krijgt één gebied en een aantal quests en dan moet je je toch echt wagen aan de PVP. Het is dus goed te merken dat Global Agenda zich eerst volledig richtte op de competitieve speltypes en dat is jammer, want wat je wél voorgeschoteld krijgt, smaakt ongetwijfeld naar meer. Gelukkig heeft Hi-Rez ons al verteld dat er tweemaal per jaar een uitbreiding wordt uitgebracht, die je tegen een klein bedrag in huis kan halen en die de PVE vergroot.

Sandstorm legde dus een prima basis en nu is het aan de ontwikkelaar om hiermee verder te gaan, want voor meer gebieden en quests ben ik absoluut warm te krijgen. Er is qua PVE dus nog genoeg ruimte voor verbetering en deze zal wellicht komen. Voor die tijd kun je je nog prima vermaken met de PVP, want deze is gewoonweg fenomenaal te noemen. De eerdergenoemde modi zijn slechts enkele, want naarmate je verder komt in het spel en levels stijgt, zul je meer speltypes vrijspelen. Op level tien krijg je toegang tot vier competitieve modi en één instance waarin je van punt A naar punt B moet gaan en daar een baas moet verslaan. Hiermee houd je je nog wel even zoet, want op level twintig speel je weer een tweetal nieuwe modi vrij en op level 30 mag je je wagen aan het echte geschut, waarmee je zeldzame spullen kunt verzamelen.

De maps zien er allemaal erg goed uit: het hele futuristische stijltje komt prima tot zijn recht en grafisch is Global Agenda één van de beste games die we in 2010 hebben gezien. Het is jammer dat het qua levels toch een beetje tegenvalt, want meestal speel je een specifieke modus op één map. Het is maar goed dat Global Agenda veel speltypes bevat, maar wat meer variatie in een bepaalde modus is geen overbodige luxe.

Conclusie en beoordeling

Global Agenda begon als een eigenwijze rups, maar ontpopte uiteindelijk toch door de verscheidene veranderingen. Het is nu een prachtige vlinder waar je lang van kunt genieten en niet veel voor neer hoeft te leggen. De game heeft ontzettend veel content als het gaat om de PVP, maar wat je krijgt in de open wereld is nog niet helemaal zoals gehoopt. Gelukkig heeft Hi-Rez al laten weten dat ze druk bezig zijn met nieuwe uitbreidingen die de PVE verlengt. Global Agenda is nu al een geweldige MMORPG en met dat vooruitzicht wordt dit alleen nog maar beter.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch hoogstandje
 • Iedereen heeft zijn eigen manier van spelen
 • Veel content
 • Hele toffe PVP
 • Minpunten
 • PVE nog niet veel soeps
 • Variatie in de maps

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ga hem wel donloaden dan

 • As.donderdag komt de demo ook in de EU store.

 • in de us store staat hem al vernieuwd, efkes al gespeelt.

 • Had de multiplayer gespeeld, wat een bagger :S

 • Zal straks even kijken :)

 • ok

 • Vet! Kan niet wachten tot 'ie in de winkel ligt! Weer een 1080 game :)  Klopt het dat hij maar 39,99 gaat kosten?!?

 • 12game.com biedt hem voor 34 aan, Pong1976, zou dus best eensch kunnen ;).

 • hmm raar, ik heb hem al een tijdje

 • echt bagger man eers releasen ze deze troep op xbo en 3 jaar later komen ze ineens op de plastation ermmee

 • @ bladibla: Heb je je nou speciaal voor deze comment regegistreerd? Stoer hoor…

 • Ik ga hem niet downloaden voor de PS3, heb em op de X360 gespeeld, wel leuk voor eventjes en de single player is sfeervol, maar voor mij en denk ook wel veel anderen geen €60 waard. Voor 20-30 euro is het een veel beter spel ;)

 • Ga hem wel downloaden. :)

 • PLAYxBOY NL

  kijk verder dan je neus lang is;)

  de game is max 39 euro, bij sommige zelfs minder  game lijkt me wel leuk


 • Gelukkig maar….

 • Gelukkig voor de liefhebber.

 • effe de demo checken en dan zien wel wel

  en @ bladibla volgens mij ben jij echt de GROOTSTE fanboy. nieuwe member en alleen naam fanboy berichten 360NOOB

 • Meteen downloaden!

 • ps3 ownd 360 ALWEER

  deze was om eens iets te zegge tege bladiblanoob

 • @iFREi  Hoezo ownt de PS3 de Xbox 360 alweer? Lost Planet was er als eerst voor de Xbox 360 hoor, dus ik weet niet wat jij nou weer lult… Ojah, houd voortaan je fanboy-reacties voor je  @topic:  Best laat voor de PS3 :S
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren