1. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)

Eindelijk, het werk zit erop! Vermoeid en verlangend naar een luie zetel met een biertje, rij je naar huis in de auto. Onderweg zit je maar te denken aan dat leuke feestje dat er volgende week aankomt, tot er plots iets ergs gebeurt. Je bent wat verstrooid en laat je leiden door je gedachten. Op dat moment steekt er een kind de straat over. Roekeloos en onwetend, wil het kind slechts de bal terughalen die per ongeluk op de straat is beland. In één flits gebeurde het. Je hoort een enorme dreun in de auto en stopt de motor. Achter je ligt het kind, bewusteloos. Je voelt zijn polsslag ........ Stilte. Je weet dat je het kind van het leven ontnomen hebt, maar je beseft het nog niet goed. Je bent in de war, je gelooft het niet. In alle verwarring stap je in je auto en rij je weg, terug naar huis. "Hey schatje, hoe was je dag?" zegt je vrouw als je thuiskomt. "Oh, niks bijzonders." Niemand blijkt iets door te hebben, maar diep vanbinnen vreet er iets aan je. Elke dag is een hel en die vreselijke gebeurtenis lijkt wel op je netvlies gebrand. Iemand het leven ontnemen gebeurt niet vaak in het echte leven, maar in de virtuele wereld van de First Person Shooter is het dagelijkse kost. Één van de games waar dit het meest gebeurd is Call of Duty: Modern Warfare 2.

Vijf jaar na de dood van Zakhaev, besluiten de Russen een nieuwe leider aan te werven. Makarov is de uitverkorene, en aangezien zijn plannen zeer gelijkend zijn op die van Zakhaev, dreigt er weer groot gevaar. Er is maar één team die dit nog ongedaan kan maken, en dat is Task Force 141. Hun doel is om undercover informatie te vergaren, wat zou helpen bij het opstellen van een plan om Makarov te stoppen. Het duurt echter niet lang vooraleer de Task Force ontmaskerd wordt, en er oorlog uitbarst tussen de Russen en de Amerikanen.

Het verhaal weet net als in het eerste deel een interessante kijk te brengen op de moderne oorlogsvoering. De mission briefings zijn realistisch voorgesteld, en hoewel er niet echt cutscenes in de game zijn, biedt de Single Player een cinematografische ervaring. Dit komt omdat de actie en de missies zeer filmisch zijn overgebracht, wat een speciaal gevoel met zich mee brengt. De omgevingen die je zal verkennen zijn prachtig en enorm varierend. Op het ene moment zal je stiekem een sneeuwachtig gebied doorsluipen en een C4 planten zonder jezelf op te laten merken, en op het andere moment schiet je alles wat beweegt aan flarden. De A.I. -dat toch wel stiekem niet zo goed was in Modern Warfare- is verbeterd en dus zul je nu tegen slimme(re) tegenstanders moeten optreden. Meestal zullen de kogels rond je oren vliegen, maar er zijn gelukkig ook wat rustigere missies om de ervaring goed gevarieerd te houden. Het geeft een heerlijk voldaan gevoel om de credits op het scherm te zien scrollen, al is dat na een vijftal uur toch wat snel.

Gelukkig is er meer te doen dan Makarov kopje kleiner maken. Er is namelijk een nieuwe modus toegevoegd die niet aanwezig was in Call of Duty: Modern Warfare, namelijk de Special Ops! Deze mode is zowel alleen als coöperatief (online) speelbaar. In deze mode voer je een aantal missies uit op een moeilijkheidsgraad naar keuze. De meeste missies zijn gerelateerd aan gebeurtenissen uit de Single Player, maar sommigen zijn ook helemaal nieuw. Het grote nadeel aan al dit, is dat het in je eentje behoorlijk snel kan gaan vervelen. Waar de Single Player vermaak voor één man kon voorzien door de filmische ervaring, ontbreekt deze bij de Spec Ops. Deze mode moet je eigenlijk met twee spelen om het onderste uit de kan te halen. Opzich is Spec Ops niets baanbrekend, aangezien de Zombie mode die eerder in de serie voorkwam toch stiekem leuker was.

Uiteindelijk kopen de meeste mensen een Call of Duty game meestal niet voor de Single Player of de vernieuwing, maar voor de Multiplayer! Infinity Ward heeft getracht de ijzersterke multiplayer van het eerste deel over te nemen en er allerlei nieuwe dingen aan toe te voegen om de ervaring te optimaliseren. Zo zijn er een heleboel nieuwe "killstreak rewards" toegevoegd, die je naar keuze kan vrijspelen en gebruiken. Hiernaast zijn er ook ontzettend veel nieuwe challenges, waar je bijvoorbeeld een upgrade voor je perk of een title/emblem mee kan verdienen. Er is ook veel gesleuteld aan de wapens. Je kan nu rocket launchers en shotguns als secondary wapen kiezen. Het hoogste bereikbare level vooraleer je kan prestigen is van 55 naar 70 veranderd, en dan heb je natuurlijk de gebruikelijke veranderingen met name nieuwe maps, wapens en gamemodes. Al bij al zijn niet al deze toevoegingen honderd procent geslaagd. De killstreak rewards zijn leuk om te hebben en zeker een aardig nieuwtje, maar de meeste van deze zijn te krachtig waardoor je met de sterkste rewards op je dooie gemak tien à twintig kills kan maken. Dit is geen probleem als je dit zelf hebt, maar meestal ben je er net het slachtoffer van, wat voor frustrerende situaties kan zorgen. Daarnaast zijn de perks ook minder effectief dan in het vorige deel. Het aantal is ongeveer hetzelfde gebleven, maar de nieuwe perks zijn of waardeloos, of ze doen afbreuk aan de multiplayerervaring. De Commander perk is hier een perfect voorbeeld van. Met deze perk flits je een meter naar voren als je je mes gebruikt. Dit doet niet alleen afbreuk aan het realisme dat Modern Warfare 2 zo goed kan weergeven in de Single Player ervaring, het is ook gewoon veel te simpel om te gebruiken. Het knifen zelf werkt ook voor geen meter. Op het ene moment werkt dit perfect, op het andere moment sta je vlak voor je tegenstander en gebeurt er of niks of mis je terwijl je duidelijk naar je tegenstander richtte en dicht genoeg stond. Nog zoiets vreemds wat killen voor een deel oneerlijk maakt zijn de hitboxes. Dit zijn de zones waarin je iemand kan raken en aldus doodschieten. Deze zijn erg slecht aangebracht waardoor je soms als je mis schiet kan doden en als je raak schiet mist. Eerst dacht ik dat ik het me maar verbeeldde, maar sommige killcams drukten me met de neus op de feiten.

Ook de shotguns/rocket launchers als een secondary wapen zetten was geen goede zet van Infinity Ward. Het eerlijke aan shooters was dat de shotgun sterk was van dichtbij maar zwak van ver en andersom voor de sniper. Nu je dit beide samen kan nemen ben je aanzienlijk sterker dan iemand met een andere class. Ook zijn de shotguns te sterk en waren ze veel geschikter geweest als een Primary wapen, aangezien je dan een sterk wapen had genomen maar toch nog kwetsbaar zou zijn van een verdere afstand. Bovendien zijn de maps wel aardig qua concept, maar slecht op vlak van design. De meeste maps zijn zo ontworpen dat ze campers aanmoedigen, wat voor de ware shooterfans eerder als een minpunt dan als een pluspunt kan worden gezien. Daarnaast zijn ze gewoon minder leuk om door te ploegen dan die van Modern Warfare. Deze maps brachten een heerlijke sfeer met zich mee, iets wat bij de nieuwe maps ontbreekt. Je kan altijd de DLC maps downloaden, maar door het gebrek aan dedicated servers zul je niet vaak het genoegen hebben ook daadwerkelijk op deze maps te spelen.

In tegenstelling tot al het negatieve zijn er ook positieve dingen te vertellen over de Multiplayer. De verslavende factor die in Modern Warfare sterk aanwezig was is door de uitgebreidere multiplayer nog verslavender geworden dan voorheen. Een aantal toevoegingen zoals de emblems en de titles zorgen ervoor dat je sneller vrienden maakt online, en het doden zelf geeft een voldaan gevoel. Als je dan ook eens een match hebt met gunstige resultaten, voelt het ontzettend belonend aan en zet het aan om verder te spelen. Spijtig is dat je deze scores meestal niet zal halen, en dat dit meestal te wijten valt aan oneerlijke deaths.

Conclusie en beoordeling

Of deze game je ligt of niet, ligt vooral aan je eigen karakter. Ben je eerder een competitief persoon die graag heeft dat alles eerlijk verloopt, dan kan deze game een nachtmerrie gaan worden. Maar ben je daarentegen een gamer die graag geniet van kwaliteit en niet veel geeft om een 'Kill/Death ratio', dan kan dit best wel één van je favoriete shooters gaan worden. De filmische Single Player is zoals in elke nieuwe Call of Duty weer van topkwaliteit, en de Spec Ops is een aardig extraatje. De Multiplayer kan op momenten zeer leuk zijn, maar door veelvuldige oneffenheden voelt het onafgewerkt en vaak oneerlijk aan. Hierdoor zullen de meeste spelers eerder frustratie dan plezier aan de Multiplayer overhouden. Maar desondanks voelt het ontnemen van levens in deze game ontzettend goed, dus is Call of Duty: Modern Warfare 2 min of meer in zijn opzet geslaagd.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Single Player
 • Spec Ops met twee
 • Intensiteit
 • Multiplayer nog steeds verslavend...
 • Minpunten
 • Spec Ops in je eentje
 • maar voelt onafgewerkt aan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 800 punten voor dit? :|

 • Die had ik paar uur geleden gesubmit :(  naja, btw het zijn er 450 lvls, plus level editor, co-op en gewoon tegen elkaar :D

 • ok, mooi

 • Ff wachten op jullie review dan maar…

 • mmm… moet ik eerst maar eens ff de trial van spelen. Ik ga niet op voorhand zeggen dat het niks is als ik het nog niet gespeeld heb…

  ook al vind ik 800 punten wel duur…

 • Lucky 360 eigenaren.

 • rip off

 • Is dit een goede game ?

 • @butters: nee wat denk je zelf

 • N is een van de beste flashgames ooit zeggen ze!!

 • Leuk.

 • Nou laat die trial maar eens zien.

 • Weet niet wat ik er van moet vinden!

 • We worden wel dood gegooid op het moment he, door al die Arcadegames. Niet dat het erg is overigens, maar keuzes maken is wel vervelend, want die games zijn wel frustrerend duur.

 • Screenshots zeggen me alvast niks :(

 • zoooó 800 punten voor dít!!!!!!!!!!  bullshit!!!!

 • Zeker eens proberen :)

 • Zo UBER VET HEH! Gast, download deze game op je pc, dan ben je meteen verslaafd!

 • Zo lijp spel man, heb het een paar jaar geleden eens gespeeld. Krijgen de originele makers van deze flash games eigenlijk ook geld voor het uitbregen voor hun spel op Xbox Live?

 • eerst review…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren