1. Fallout 2 (PC)

Fallout 2 (PC)

Sommige mensen inspireren mij. Neem nou Bear Grylls. In een wereld waarin échte mannen niet meer bestaan spring hij in een ijskoude rivier in Alaska. Gewoon, omdat het kan. In zijn programma Ultimate Survival laat hij zien hoe je op wilde dieren jaagt en hutten bouwt met slechts een paar takken. Ik wil graag zoals Bear zijn, dus gaf ik het overleven in de wildernis ook een poging. Maar wat als alle wilde dieren gemuteerd zijn en elke boom tot brandhout gereduceerd is? Want dat is de werkelijkheid in de nucleair vervuilde wereld van Fallout 2. Het zal je dan vast niks verbazen als ik zeg dat ik na enkele dagen mijn pogingen al moest staken. Gelukkig heb ik wel het dagboek van een meer succesvolle survivor weten te bemachtigen. En die wil ik jullie niet onthouden!

Dag 1

Mijn naam is Dorstige Buffel. Ik ben lid van de Arroyo stam en ik ben op een missie gestuurd om het leven van mijn stamgenoten te redden. Gisteren was ik nog tevreden met ze aan het jagen op molratten. Nu zwerf ik alleen rond, op zoek naar de ‘verlossing’ van mijn stam. Wat is er hier aan de hand?

Ik ontwaakte gisteren met geheugenverlies en wist zelf mijn eigen naam

niet meer! Ik probeerde me te herinneren wat er de vorige dag gebeurd was. Het eerste wat me te binnen schoot was een scherm, een menu vol informatie. Het leek wel alsof ik naar een overzicht van mijn eigenschappen keek! Na wat te proberen ontdekte ik dat ik deze eigenschappen zelf kon aanpassen. Ik besloot een aantal punten in intelligentie te stoppen, een aantal in behendigheid en een klein beetje in geluk. Na deze zeven statistieken naar eigen wil te hebben aangepast, keek ik wat ik verder nog kon doen. Het bleek dat ik ook nog achttien vaardigheden had. Drie van deze vaardigheden kon ik taggen, waardoor ze dubbel zo snel zouden ontwikkelen. Mijn keuze viel op spreekvaardigheid, wetenschap en small guns. Nadat ik dit alles had ingevuld drukte ik op start en verscheen zomaar recht voor een kleine tempel!, Een van mijn stamgenoten vertelde me dat dit een soort tutorial was om te testen of ik klaar was voor mijn opdracht. Ik overleefde deze uitdaging gelukkig en was klaar om op avontuur te gaan!

Dag 3

Ik ben nu op weg naar een klein dorpje ten oosten van mijn stam. Het blijkt dat ik op zoek ben naar de G.E.C.K, een klein apparaatje dat een einde aan de droogte en de slechte oogsten zal brengen. Deze ligt verstopt in Vault 13. Mij is verteld dat dit een van de grote, ondergrondse kluizen is waarin men zich verschool tijdens de nucleaire oorlog die dit land in een woestenij veranderd heeft. Omdat onze voorouders uit deze kluis kwamen en ik blijkbaar de kleinzoon van de Vault-held ben heeft de stam besloten mij op pad te sturen om deze plek te vinden. De stam-oudste heeft me een waterfles, wat munten en een speer gegeven om me te helpen op mijn reis. Blijkbaar kon ze niet een paar krijgers missen, want ze stuurde me zonder hulp op pad.Helemaal alleen, tegen alle gevaar die de wasteland te bieden heeft.

Ik word gelukkig steeds beter in het bevechten van wilde dieren. Door turn-based rustig mijn beurt af te wachten heb ik alle tijd om over mijn acties na te denken. Dat moet ik wel, want ik heb maar een paar punten per beurt te besteden en elke handeling vereist wel een paar. Ik wist wel dat het nuttig was om mijn behendigheid te ontwikkelen! Ik kan nu een mijn schot op een specifiek lichaamsonderdeel richten en herladen zonder onderbroken te worden! Met mijn nieuwe machinegeweer en leren vest ben ik nu ook al een stuk gevaarlijk dan menig wildebeest dat mijn pad heeft gekruist. Toch hou ik me nog vaak bescheiden als ik andere reizigers tegenkom, en vaak wordt mijn fatsoenlijke gedrag beloond. Een handelaar bijvoorbeeld gaf me korting op zijn waren nadat ik hem gered had van een groep molratten. Ik had niet genoeg geld voor medicijnen, dus besloot ik om hem ook mijn waterfles te geven. Dit ruilsysteem voelt erg primitief aan, maar het werkte wel. Zou men voor de oorlog ook zo gehandeld hebben?

Dag 34

Ik ben nu al een paar weken bezig met mijn reis. De dingen die ik gezien heb in de wasteland hebben zo’n indruk op me gemaakt dat ik me een totaal ander mens voel. Het is nog maar een paar dagen geleden dat ik het dorpje New Reno heb bezocht en kennis heb gemaakt met de Wright familie. Na hun te hebben geholpen met een paar klusjes hebben ze me tot Made Man van hun groep gemaakt. Ik krijg nu korting in de lokale wapenwinkel, maar de andere bendes willen me nu allemaal aan een vroegtijdige dood helpen. Het lijkt wel alsof alles wat ik doe bijgehouden wordt in een soort karma-achtig systeem, en dat mensen me beoordelen op hoe moreel mijn acties zijn.

Een ander ding dat me is opgevallen zijn de perks. Om de zoveel keer dat ik genoeg ervaringspunten verdiend had en een level omhoog ging kreeg ik de keuze uit deze handigheidjes. Omdat ik zo behendig was en erg vaardig met pistolen koos ik voor een perk genaamd Sniper. Na enkele schietpartijen merkte ik al dat vijanden vaker kritiek getroffen werden door mijn schoten. Ik voelde me uniek, en wist dat ik deze perk vast niet kon kiezen als ik me gericht had op melee weapons. Ik was vrij om te doen wat ik wou.

Dag 89

Dit had ik zeker niet verwacht! Dacht

ik bijna klaar te zijn, blijkt dat ik nog een flink avontuur voor de boeg heb. Ik ben nu al veel langer met mijn reis bezig dan ik van tevoren verwacht had. En wat een reis is het geweest! Ik ben lid geworden van de mafia, heb een openbaar toilet opgeblazen en heb met een gemist schot het leven van een jong kind vroegtijdig beëindigd! Die laatste handeling kwam me uiteindelijk duur te staan, want mijn reisgenoten besloten om niet langer met mij om te gaan. En dat terwijl ze juist zo handig waren in vuurgevechten! Een heleboel mensen weigeren nu met mij te spreken, omdat ze vinden dat ik een kindermoordenaar ben. Gelukkig dat een groepje slavers die ik tegenkwam niet erg veel geeft om de moreelheid van mijn daden en ik verdien nu een aardige cent met het vervoeren van slaven van dorp naar dorp. Het bewijst maar weer eens dat er altijd wil iemand is die een baantje voor je heeft, ongeacht je reputatie. De wasteland heeft een plekje voor iedereen.

Waar ik overigens vreselijk aan erger zijn al die vreemde, irritante dingen die steeds gebeuren. Een oude man vertelde me dat deze verschijnselen ‘bugs’ werden genoemd. Insecten? De enige die ik ben tegengekomen zijn een paar gemuteerde mieren en daar was niks vreemds aan. Nou ja, behalve dat ze gemuteerd waren natuurlijk. Hij begon ook nog over patches te praten en toen raakte mijn geduld op: ik joeg twee kogels door zijn hoofd. Die vrijheid, om alles en iedereen zonder reden aan te kunnen vallen voelde nog nooit zo goed.

Dag 154

Mijn avontuur is nu zo’n beetje ten einde. Toen ik begon aan mijn queste had ik geen enkel idee van wat me te wachten stond en dacht ik dat ik die G.E.C.K wel binnen en weekje of twee zou vinden. Nu ik er over na denk: eigenlijk was dat best mogelijk. Mijn reis duurde vooral zo lang omdat ik steeds de verkeerde aanwijzingen volgde en afgeleid werd door vrijwel alles wat de wasteland te bieden heeft. Heb ik al verteld van die keer dat ik een kernreactor heb opgeblazen in ruil voor informatie over Vault 13?

Maar goed, ik dwaal af van het onderwerp. Nu mijn stam gered is heb ik weinig redenen om nog verder op reis te gaan. Op het einde van mijn reis kwam ik ook de beste items en sterkste vijanden tegen. Ik weet wel zeker dat er nu niks meer voor mij te vinden is in dit deel van Amerika. Of eigenlijk is er toch nog wel iets het vermelden waard: enkele dagen geleden heb ik een jongen gered die ook probeerde te overleven in de wasteland. Hij was behoorlijk van de kaart en mompelde iets over het opvolgen van de grillige beer. Eerst dacht ik dat hij het over mij had maar ik kwam er al snel achter dat hij niet helemaal goed bij zijn hoofd was. Ik besloot mijn reis officieel te beëindigen door hem mijn uitrusting te geven en hem terug te sturen naar de 'beschaafde wereld'.

Of wat daar nog van over was.

Conclusie en beoordeling

Mijn avontuur was geen groot succes. Hopelijk hebben jullie dankzij het verslag van Dorstige Buffel toch nog enigszins een idee gekregen van de gevaren van de wasteland. Ik kan jullie in elk geval wel vertellen dat het een onvergetelijk avontuur was dat iedereen minstens één keer in zijn of haar leven moet meemaken. Mijn vriend de wildeman heeft precies dezelfde mening als ik en zijn woorden weerspiegelen hoe ik over de wasteland en Fallout 2 denk. Behalve dat laatste stuk over mij. Dat is gewoon onzin.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • bijna oneindige herspeelbaarheid
 • neemt geen blad voor de mond
 • geen enkele speelbeurt is hetzelfde
 • Minpunten
 • behoorlijk veel bugs
 • geluidseffecten zijn karig
 • grafisch verouderd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik heb het spel nooit gespeelt en ziet er wel vet uit maar heb van veel mensen gehoord dat het niet zo goed is

 • meesterlijke game!

 • Mightybundy, ik weet niet naar wie jij luistert maar ik denk dat meer mensen zeggen dat deze game gruwelijk is dan dat ze zeggen dat het niet zo goed is. Maarja Unreal Tournament 3 is zeker een pareltje voor de ps3 en zal het netwerk gamen op een hoger niveau tillen.

 • Heb hem al sinds december op de PS3..echt een heerlijke game!!

 • heb um net gekocht en moet zeggen speelt echt lekker, moet de online modus wel nog uitproberen

 • Ik wil hem :(

 • Pc is toch nog steeds beter kwa mod support en tweak ability :)

 • bprsd

 • heerlijke game zeker in combie met muis en keyboard maar zet mouse smooth uit..

 • Nooit gespeeld, maar binnekort dus wel!
  Weer een t.exclu-topper voor PS3, nu nog $ellen ook…

  @ Rein

  Gelieve wat meer *Tools* bij jullie engine te leveren
  aan dïe andere devs die het klaarblijkelijk nog altijd niet kunnen :-/
  Thnx!

 • i need money !

 • leuke recensie!

  lijkt me wel behoorlijk vet, maar denk dat k oversla…

 • geweldige game, is toch vet dat hij net zo goed is als op de PC!

 • Goede game, precies wat ik van Unreal had verwacht.

 • @JOKES  Gast, deze is al lang uit op de pc…dus nikste t.excluql3k233wjlsdf. of welke zelfverzonnen afkortingen je wilt gebruiken.

 • Net cijfer!

 • Jammer dat de game zo laat kwam voor de PS3, hoewel het desondanks geen invloed op het cijfer heeft gehad. Wat maar weer eens aanduidt hoe vet deze game moet zijn :)

 • Nice game!! mss maar halen dan!!

 • hmm niks voor mij, net iets te snel :P  ik wacht liever op battlefield bad company, heb bf2 helemaal scheel gespeeld op pc dat is meer team spelen en dat vind ik net iets leuker

 • Heb hem gister gehaald, en echt stabiel was hij nog niet :X

  1 keer val ik uit een level waardoor ik moet disconecten en een andere keer crasht de hele zaak onder het laden….en dat in 1,5 uur tijd..  Buiten dat super spel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren