1. Just Cause 2 (X360)

Just Cause 2 (X360)

Als je mij zou vragen naar welk eiland ik op vakantie zou willen gaan, is dat na het spelen van Just Cause 2 ongetwijfeld Panau. Varen, vliegen, crossen, scheuren, parachute springen: het kan allemaal! Maar het is niet alleen maar plezier maken, want er zijn een aantal serieuze problemen met betrekking op de overheid gaande. Aan jou de taak om deze op te lossen.

In Just Cause 2 speel jij Rico Rodriguez, een geheime agent die vecht tegen corrupte staten. In dit geval is het Panau, een archipel in de oceaan die dient als jouw speelveld. Je sluit je aan bij verschillende facties die je helpen bij het bestrijden van de dictator. Je doet dit met behulp van je grijphaak, parachute en een heleboel wapens. Daarbij is Rico ook nog eens een echte stuntman. Waar Just Cause 2 erg aan doet denken is Red Faction: Guerilla. Je hebt namelijk complete vrijheid over het hele gebied en je kunt veel kapot maken. De 'Agency-missies', dit zijn de verhaalmissies, kun je doen wanneer je wilt. Je speelt deze missies vrij door genoeg chaos te veroorzaken. Hierdoor ontvang je ook chaospunten.

Om chaospunten te verdienen kun je bijvoorbeeld missies doen voor de facties waarmee jij in contact bent. Deze missies hebben een erg matig verhaal en verschillen niet erg veel van elkaar. Je krijgt deze punten ook door gebouwen van de corrupte staat te vernielen of complete basissen van hen over te nemen. Al met al is er genoeg vrijheid in het verkrijgen van de chaos-punten. Als je eenmaal genoeg hebt, kun je een Agency-missie doen, deze zijn qua verhaal iets diepgaander maar nog steeds niet echt denderend. Maar dit is ook niet echt waar Just Cause 2 om draait. Nee, de bedoeling is om zoveel mogelijk plezier te hebben en dit plezier kun je gemakkelijk vergaren. Je kunt namelijk zoveel doen met je grijphaak en parachute. De acties die je hiermee uivoert zijn wel erg over-the-top maar dat maakt het in dit geval juist extra leuk. Een voorbeeld scenario: Er rijdt een mooie sportwagen voorbij waar jij maar wat graag zelf in zou willen rijden. Je trekt je door middel van de grijphaak naar de auto toe, rukt de bestuurder er uit en gaat zelf achter het stuur zitten. Om het nog leuker te maken bind je met je grijphaak deze zelfde persoon nog eens aan de auto vast om er vervolgens mee rond te gaan rijden. Het zijn misschien sadistische gedachten, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.

Naast chaos kun je ook nog gewoon geld verdienen. Dit geld kun je bij de Black Market, dit is een helikopter die je overal kunt oproepen, uitgeven aan voertuigen, wapens of een lift naar je punt van bestemming toe. Dit laatste is erg handig, Panau is namelijk zeer groot. Als er in beeld staat dat je 10 km moet reizen, dan voelt het ook echt aan als 10 km. Hier ben je dus wel 10 tot 15 minuten mee bezig in de auto. Dit valt opzich nog wel te doen, maar wanneer je je 30 km moet verplaatsen biedt deze 'extraction' een goede uitkomst. Jammer van de vele laadtijden die hiermee gepaard gaan.

Deze lange laadtijden zijn waarschijnlijk nodig voor de prachtige graphics die Just Cause 2 met zich meebrengt. Het brengt het beeld van een zonnige eilandengroep goed over en de personages zien er ook mooi uit. Je zult genieten wanneer je in een helikopter over een eiland vliegt en lekker ver kan kijken over het prachtige gebied. Als je bovenop een besneeuwde berg staat, kun je de skyline van een stad die minstens 10 km verder op ligt bewonderen. Naast hoge bergen en grote steden, zijn er nog veel meer soorten gebieden in deze game. Zo is er onder andere ook nog een woestijn gebied, jungle en wasteland. Er is helaas wel één grote smet op dit grafische verhaal: de schaduwen. Van verre afstand zien de schaduwen van je voertuigen of jezelf er wel acceptabel uit, maar zodra je ze van wat dichterbij bekijkt is het totaal anders. We zagen al in eerdere topgames dat de schaduwen van dichtbij blokkerig werden (o.a. Call of Duty: Modern Warfare 2) maar Just Cause 2 doet er nog een schepje bovenop. Het is vaak gewoon storend om een prachtig gebied te zien, met grote grijze blokken die een schaduw voor moeten stellen.

Naast de schaduwen is er nog iets anders wat van Just Cause 2 niet de megahit maakt die we verwachtten. Zo zijn er nog best veel bugs in de game te vinden. Als je bijvoorbeeld een auto naast het begin van een missie zet, en je begint de missie, dan blijft de auto staan onder de cutscene, maar alles wat in die cutscene zit gaat gewoon dwars door die auto heen. Het spel denkt dat de auto er niet staat, maar je ziet hem wel. Dit is mij niet één keer overkomen, maar gebeurde regelmatig.

Conclusie en beoordeling

Over het algemeen is Just Cause 2 een erg goede game. Het is jammer dat er nog best veel bugs in het spel zitten. Misschien als hij 1 of 2 maandjes later uit was gekomen, kon dit worden verholpen. Maar dat konden we 2 maanden minder van deze game genieten en dat is ook niet wat we willen. De graphics in de game zijn super mooi, jammer van het matige verhaal. Als de ontwikkelaar nog iets meer de puntjes op de i had gezet, was er nog een halve punt bij het cijfer opgeteld.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtig eiland Panau
 • De grapplinghook!
 • Grote map, veel voertuigen en veel missies
 • Minpunten
 • Best veel bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Ldawg Ik hou van games

Reacties

 • Heb nog nooit DBZ spel gespeeld dus deze interesseert me ook niet zo.Vond de serie vroeger wel erg tof.

 • deze spellen zijn altijd vet:)

 • Is veel meer waard dan een 6,5. Je kan het spel toch niet slecht beoordelen omdat het niet vernieuwend is. Degene die dit voor de eerste keer spelen zullen zeggen: 'Dit is een topspel'. Wat een kutrecensie.

 • Ik wacht op Burst Limit! Wel leuke recensie though.  @Ok Go,

  Ik heb zelf Tenkachi 1 en 2 in huis en moet zeggen dat het toffe games zijn, maar een deeltje 3 met 15 nieuwe characters en een paar arena's is geen volledige 60 euro waard naar mijn mening. Deze serie (Tenkachi) is nu wel op.

 • Jammer, ik had toch wel met name van de online-multiplayer veel verwacht.

 • Is dit intussen al 16:9 ?  @ Ok Go: o jawel, want voor de helft van de prijs kun je deeltje 2 halen en als die bijna hetzelfde is… Dan is dit een rechtvaardig minpunt. Al is de recensie wel wat kort.

 • Ach dit is allemaal prut :|

 • Wil het spel wel graag door de online mode om tegen andere te knokken maar vind het jammer dat het verder weinig toevoegd voor zo veel geld.

 • jmmr

 • Beetje net niks, dit. Er zijn weinig vernieuwingen, en eigenlijk had BT2 ook weinig gebrekken. Grafische tekortkomingen kan ik inkomen, weinig vernieuwing hoeft geen nadeel te zijn. En de grootste toevoeging, die mogelijk echt de moeite kan zijn, word samengevat in nog geen 45 woorden.  Als je dit als memberrecensie geplaatst zou hebben, zou hij afgebrand worden.

 • ik zit nu deel 2 alweer een tijdje te lezen, maar dan om alvast aan de classic controller te wennen voor brawl. Alhoewel het 2de deel van DBZ vet is ga ik deze niet halen

 • Bijzonder weinig vernieuwend? Dan kan je zowat 90% van de games serieus wat punten aftrekken.

 • Ben het helemaal eens met de recensie, je betaalt vooral weer voor hetzelfde en dat is niet leuk :(

 • Had gehoopt dat deze keer wat vernieuwing kwam

 • gaat hem wel kopen als in de budget bak lkigt…want al die extra characters…daar doet ik het voor!:D

 • Erg jammer dat er zo weinig verandert is, want daar draait het noujuist om als je een vervolg deel maakt. voor de rest is het geen spel voor mij, toen ik klein was vond ik het leuk maar nu niet meer

 • hmmmm

  als iem hem zou kope dan zou t alleen maar voor de online modus zijn…..

  Die iem zou wel eens ik kunne zijn anagezien online me egt wreed lijkt:P

 • - Bijzonder weinig vernieuwing

  * Ik heb de vorigge delen niet gespeeld, dus dit geld niet voor mij.  - Resolutie slecht geoptimaliseerd

  * Ik heb toch geen \"grootbeeld\" of HD Tv.  - Visueel niet meer

  * Dat zijn NES games ook niet, maar die speel ik ook nog met plezier.  Aangezien de minpunten niet erg zijn voor mij, ga ik hem zeker wel eens halen. • Tja, dat weinig vernieuwing zag je aankomen..

 • Geen slechte game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren