1. Footiewars

Footiewars

Bij het zien van de titel van deze weblog zal iedereen denk ik aan hetzelfde denken: de jaarlijks terugkerende strijd tussen Fifa van EA en Pro Evolution Soccer van Konami.

Of eigenlijk moet ik zeggen: elk jaar de totaal opgehypte strijd tussen PES en Fifa. Vanaf de allereerste PES was het namelijk duidelijk dat het voor EA een grote klus zou gaan worden om weer de nummer 1 in dit genre te worden. Persoonlijk had ik er wel vertrouwen in, ik speelde al Fifa als 6 jarig jochie (Fifa soccer ’96) en vond het altijd helmaal geweldig. De mannen van EA waren mijn grote helden (fok ninja turtles of Power rangers). Deze game was voor mij alles. Maar helaas, ik heb sindsdien’97,98,’99,2000,2001,2002,2003,2004,2005,2006 en alle Wk/Ek/CL versies gespeeld en ben tot de overduidelijke conclusie gekomen dat waar EA steeds een ministapje vooruit zette (en soms nog een stap terug ook) de mannen van Konami hun game steeds verder perfectioneerden en nu praktisch onaantastbaar zijn in het footiegenre. Natuurlijk verkoopt Fifa wel vele malen beter, een simpele game met goede graphics, mooie goals en alle licenties heb je als real-life voetballiefhebber maar al te graag in je kastje staan.

De strijd om de echte voetballiefhebber met verstand van het spelletje en ook nog eens een fanatiek gamer werd echter met glans gewonnen door Konami. De delen 1t/m5 van de PES reeks kregen allemaal torenhoge cijfers van de gamejourno’s en benaderden de perfectie op een griezelig dichte manier. Voor PES heb je namelijk echt verstand van zaken nodig, je moet weten hoe het spelletje in elkaar steekt en dat je dus niet met altijd dezelfde standaardopstelling kan aantreden tegen alle tegenstanders (lees je dit Marco?). Het spel is niet op een bepaalde manier scripted zodat je bijvoorbeeld altijd scoort als je dit of dat doet zoals bij Fifa wel altijd het geval is. Een goal bij PES voelt geweldig, als een grote prestatie, alsof JIJ het gedaan hebt. PES staat daarom bij mij ook al jaren ver boven Fifa, ik ben namelijk een echte voetballiefhebber en fanatiek gamer. Desondanks bleef ik ook al die jaren Fifa spelen, gewoon om het te kunnen vergelijken met PES en omdat ik de carriére modus zo leuk vind. Goed vond ik de spellen nooit, meestal zelfs ronduit slecht.

Tot September 2005. Toen gebeurde er iets vreemds. EA had een nieuwe producnt aangetrokken en die man leek uitermate zeker van zijn zaak en had bovendien verstand van zaken over voetbal. (hier twijfelde ik bij anderen nog wel eens aan) Ik las een paar interviews met de man en kreeg opeens weer vertrouwen in EA. Rond die tijd speelde ik nog steeds fanatiek PES4 en ik was wel weer toe aan een nieuwe footie. Een paar dagen later was het zover, de demo was te downloaden. Zou het dan toch allemaal goedkomen? Na de demo gespeeld te hebben wist ik dat het dit jaar niet zo mocht zijn, de game deed het onder ver onder voor het inmiddels al een jaar oude PES4. Wel zag ik dat het een reuzestap vooruit was en dat EA echt van plan was om de directe concurentie aan te gaan met PES. Helaas bleef het grootste kritiekpunt van alle andere Fifa’s ook nu weer van kracht. De game was weer scripted as hell. Na een paar potjes wist ik hoe ik moest scoren en had ik zo een score van

20-0 op het bord staan. Een maandje daarna kwam PES5 uit. Iedereen kent het verhaal, de game was beter dan ooit en bleef eenzaam aan de top van het footiegenre staan.

Tenminste dat wisten de die-hard gamers. De pers wilde ons iets onders doen geloven. Met kreten als “alsof ik PES speelde” en “spannender dan ooit” en niet te vergeten de absoluut gelogen “niet meer scripted” leek het alsof Fifa zich opeens helemaal teruggeknokt had. Natuurlijk gamebladen en sites moeten aantrekken maar dit ging mij toch wat te ver. Ik snapte het gewoon niet, waren die journo’s nou zo dom of was ik nou zo slim? Een leek kon zien dat PES veel beter was dan Fifa. Helaas, het mocht niet zo zijn. PES kreeg wel hogere cijfers maar om het spannend te houden werdt ook Fifa overal met (onterechte) hoge cijfers beloond.

En dat is belachelijk, praktisch alle journo’s vergeleken de game met zijn voorganger en dat is de grootste fout die je maken kunt. Dat moet je namelijk helemaal niet doen, je moet hem vergelijken met anderen in het genre, dat doe je met andere games ook. Inmiddels weet iedereen het wel, de Fifa games van de laatste jaren hadden nooit zo hoog mogen scoren. Had de game naast een 2 jaar eerdere uitgekomen PES gelegt en je zag het overduidelijke verschil. Laat staan als je hem met een 1 jaar eerder uitgekomen PES had vergeleken. En laten we het over de PES van dezelfde maand maar niet hebben, dan zou de game onder nul scoren.

Dit jaar echter lagen de zaken niet anders, overal werd weer gehyped en geroepen. Gamesites zoals IG riepen weer dat Fifa dit jaar wel eens beter kon worden dat PES, dit had ik echter al zo vaak gehoord dat ik er geen barst van geloofde. Ik moest de game eerst maar eens zelf spelen. Na mijn eerste potje werd me in elk geval dit duidelijk: EA scheen in te zien dat de game toch echt minder scripted moest worden en zodoende is Fifa07 veel meer een echte footie geworden. De doelpunten zijn vaak onvoorspelbaar en je speelt weer echt voetbal in plaats van een soort origineel voetbalflipperspel. De game is hierdoor geweldig leuk in multplayer en met mijn broertje ben ik aan een geweldig groot toernooi begonnen met allebei 1 club waarbij je steeds voor elkaars tegenstander speelt. De lol is voor mij terug in Fifa, en dat is erg mooi. Jammer dat de game nog steeds wel scripted is, veel te makkelijk tegen de pc (10-0 geen uitzondering) en nog steeds geen echt tactich inzicht vereist maar toch is het leuk.

Sites geven weer hoge cijfers en mensen roepen weer dat hij veel beter is dan PES. IG bijvoorbeeld geeft een 8,5. Geen onterecht cijfer vind ik, misschien was een 8 beter geweest maar zeker niet lager. Nergens echter wordt de vergelijking getrokken met PES en dat snap ik dan weer niet. Dat wil EA toch zelf ook? Net zo goed zijn als PES? Ook de hardcore gamers aanspreken? Waarom dan niet die vergelijking? Ook hoor ik overal(ook op IG) dat de game veel lastiger is geworden. Slim uitgedrukt, de game is inderdaad een stuk lastiger geworden…in vergelijking met het voorgaande Fifa deel. PES op 1 ster is nog steeds moeilijker dan Fifa op “world class” .

Maargoed ik ben allang blij dat EA weer stappen in de goede richting zet en er zo weer een strijd gaat ontstaan. Fifa07 is nu nog niet beter van PES4/5 maar misschien over een paar jaar wel. Ze nemen zoveel over van Konami en hebben een zoveel groter budget, met deze instelling kunnen ze ver komen.

Natuurlijk zal ook PES6 dit jaar weer briljant zijn. Kijk echter ook alvast vooruit en je ziet de 2 grootmachten zich serieus opmaken voor de strijd. Ik heb er zin in!

Dit artikel delen

Over de auteur