1. Assassin's Creed II (PC)

Assassin's Creed II (PC)

Al vanaf het moment dat Assassin’s Creed in 2006 voor het eerst aan het grote publiek op de E3 gepresenteerd werd, was ik al helemaal verkocht. Ik vond dat klimmen en klauteren in reusachtige steden werkelijk geweldig en heb deeltje 1 dan ook helemaal grijs gespeeld. Toen ik hoorde dat Assassin’s Creed 2 ook eraan kwam, was ik al meteen erg nieuwsgierig en had hele hoge verwachtingen van deze game. Zal hij de hoge kwaliteit van deel 1 behouden? Nu hij al een tijdje in de winkels ligt en ik hem uitgebreid gespeeld heb, kan ik je een ding al verklappen; het is alles wat je van een volwaardig vervolg mag verwachten, en meer…

In Assassin’s Creed 2 speel je de Italiaan genaamd Ezio Auditore da

Firenze, een jongeman van rijke afkomst. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert, totdat zijn vader en broer op gruwelijke wijze vermoord worden. Hier laat hij het natuurlijk niet bij liggen en besluit als ‘assassijn’ al klimmend en klauterend deze moordenaar een mes in zijn keel te steken.

Dit is ook meteen de kracht achter Assassin’s Creed 2, dat klimmen en klauteren (ook wel freerunning genoemd). Het gevoel dat je de eerste keer de top van een willekeurig gebouw beklimt en vervolgens in een hooiberg springt, is werkelijk niet te beschrijven. Het zijn trouwens ook de prachtige locaties –Florence, Venetië en Rome nota bene, die meehelpen om deze unieke ervaring te realiseren.

Nu is het niet de bedoeling om alleen maar te freerunnen –je bent immers op een missie. Hierdoor moet je ook gevechten met bewakers en andere ‘kwaadwillige’ mensen aangaan. En ik verzeker je, dit is zeker geen straf om te doen. Sterker nog, ik heb er erg veel plezier aan beleefd om de bewakers op tig mogelijkheden het leven te benemen. Net zoals het freerunnen is de combat uitgebreid maar tegelijkertijd erg toegankelijk

gehouden. Zo heb je naarmate je in het spel vorderingen boekt keuze aan een uitgebreid scala aan wapens die je in kunt zetten: van werpmessen tot zwaarden tot bijlen, het zit er allemaal in. En alsof het nog niet genoeg is heb je naast de daarnet genoemde wapens ook een aantal gadgets (zoals een vliegmachine en rookbommen) tot je beschikking. Deze zijn veelal door uitvinder en tevens beste vriend Leonardo Da Vinci himself gemaakt. Het gebruiken van deze wapens en gadgets is dodelijk eenvoudig; je selecteert met een simpele druk op een knop je gewenste wapen en met de aanvalsknop val je ermee aan. Een kind kan de was doen! Verder kun je het, voor de gevorderde spelers onder ons, zo uitgebreid en/of moeilijk maken als je het zelf wilt. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld iedereen op stealth (zonder dat je ontdekt wordt) wijze om te brengen. Of je kiest ervoor om bijvoorbeeld geen rookbommen te gebruiken.

Nu ik het uitgebreid heb gehad over de gevechten en wapens, ga ik eens wat dieper in op de freerunning. Hier is namelijk, gelukkig, niet veel aan veranderd. Nog steeds kun je net zoals in het voorgaande deel overal op klimmen. Nieuw is wel dat de schuil- en afschudmogelijkheden wat zijn geperfectioneerd en uitgebreid. Zo kun je er nu voor kiezen om bandieten of prostituees in te huren om zo de bewakers af te leiden of kun je een duik in de mooie wateren van Venetië nemen om zo de bewakers af te schudden. Verder zijn natuurlijk alle vorige schuilmethodes behoud gebleven, maar wel met een kleine aanpassing; Assassin's Creed 2 speelt zich een hele tijd na de gebeurtenissen van deel 1 af, en je vijanden hebben niet stilgezeten; Ze zijn in de loop der jaren slimmer geworden. Zo kunnen sommige bewakers bijvoorbeeld een kijkje nemen in bijvoorbeeld een hooiberg. Hierdoor moet je dus altijd op je hoede blijven en zorgt

dit voor een nog hogere spanning dan Assassin's Creed 1. Verder hebben ze een soort wanted level zoals we die in de Need For Speed games kennen aan de game toegevoegd. Dit houdt in dat als je crimineel (bijvoorbeeld mensen doodmaken, geld stelen etc.) bezig bent, dat je dan een soort heat level krijgt. Hoe meer criminele dingen je doet, hoe hoger je heat level. Wil je dat dit verdwijnt, dan kun je in de stad op zoek gaan naar wanted-posters. Een andere mogelijkheid is om mensen die je daden doorvertellen om te kopen of verraders simpelweg te vermoorden.

Dat de game ongelooflijk veel content kent wordt denk ik wel duidelijk na het lezen van deze tekst. Niet alleen zijn er ontzettend veel wapens en schuilmogelijkheden, ook zijn er in de steden zelf nog ontzettend veel dingen te doen. Denk hierbij aan medicijnen kopen, zijmissies doen, winkeltjes bezoeken, enzovoorts.

Nu prijs ik het spel wel helemaal de hemel in, maar niet alles is rooskleurig. Zo is de A.I. van de tegenstanders van bedenkelijk niveau. Ik heb momenten gehad waarvan ik echt vond dat de tegenstanders dom reageerden. Ook kwam ik hier en daar wat glitches tegen, zoals Ezio die door muren heen kon. Ik heb me hier niet heel erg aan gestoord, en snapte het van een kant ook wel; het is tenslotte een massale game met zo veel content dat er best wel eens een foutje over het hoofd heen gezien kan worden. Gelukkig worden deze kleine schoonheidsfoutjes gecompenseerd tegenover alle andere goede punten aan deze game.

Conclusie en beoordeling

Assassin's Creed 2 is een ervaring die iedere op zichzelf respecterende gamer gewoon een keer gespeeld moet hebben, en blaast zijn voorganger volledig weg. Het is een game die de lat voor adventure-games hoger zet en een unieke ervaring biedt. En dan neem ik de kleine schoonheidsfoutjes, zoals de niet altijd even slimme A.I. en de geringe glitches, voor lief.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Steden leven echt en zijn bijzonder mooi vormgegeven
 • Variatie met een hoofdletter V
 • Wapens en gadgets zijn tof en handig
 • Feerunnen in grote steden blijft gewoon leuk
 • Minpunten
 • Niet al te slimme A.I. van de tegenstanders
 • Hier en daar een glitch, maar dat mag de pret niet drukken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit was bij R6 vegas ook :D Dat kon je zien als je dekking zocht en wat zei. Dan bewoog de mond ook :)

 • Dat kan maar beter goed werken dan. :)

 • da's opzich best wel vetjes

  spel lijkt me zoiezo vet om te doen

 • Dit lijkt mij een leuke toevoeging.

 • Leuke toevoeging!

 • Had Sega niet zo'n technologie uitgevonden die heel goedkoop was (rond de 2000 euro of zo) om te gebruiken?

 • Awesome! Was, bij Rainbow Six Vegas ook wel vet.. de mond van het personage (online) beweegt als de speler wat zegt in zijn Mic.

  Maar die bewoog natuurlijk niet echt op de woorden.

 • Leuk!

 • lache :)

 • Wel, dit is echt respect hoor als ze dit weten te doen.

  Misschien koop ik zelf al een PS3 alleen voor LBP!

 • master shit, helemaal in combo met de voice changer

 • Tof! Als het werkt dan.

 • Wel geinig enzo..

 • Leuke toevoeging :D

 • Lachentoevoeging!

 • Wist je dat Resistance: Fall of Man dit ook had, maakt alles weer wat realistischer :P

 • wel vette toevoeging man

 • Leuke toevoeging, als het werkt. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat als je geluiden op de achtergrond hoort, dat dan opeens de mond van zo'n poppetje beweegt.

 • Leuke toevoeging! Niet heel groots maar wel leuk.

 • nicee, lijkt me echt super vet :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren