1. Red Dead Redemption (X360)

Red Dead Redemption (X360)

Na de succesvolle free-roam gamereeks Grand Theft Auto, kwam Rockstar games in mei dit jaar met Red dead Redemption: een andere free-roam game. Een free-roam game in het wilde westen, wel te verstaan. Is deze game geweldig genoeg om in huis te halen of verdient het meteen de galg?

Red dead Redempion is het vervolg op het toch wel succesvolle Red dead Revolver, welke in 2004 verscheen voor zowel de playstation 2 als de xbox. Red dead Revolver was, net zoals Red dead Redemption, een free-roam die zich in het wilde westen afspeelt.

In Red dead Redemption bespelen we John Marston. Deze oud bandiet zal zijn oude vrienden moeten veraden, om op het goede pad te blijven. Door opdrachten van verschillende personen te voltooien, en langzamerhand het wilde westen te bestrijden, volgt John Marston een bijzonder verhaal, waar hij kennis maakt met soms erg rare personages. Denk hierbij aan een gestoorde grafrover, een nogal domme man die in gevaarlijke situaties terecht komt, en zo veel meer personages.

Behalve personages te ontmoeten en missies te bespelen, is er ook veel werk besteed aan de free-roam. Er is namelijk veel te doen en te zien in de wereld die Red dead Redemption kent. Pleeg bijvoorbeeld een overval, zoek een bandietenbende die zich verstopt heeft, speel verschillende minigames, kortom: ontzettend veel te doen. En dan hebben we het alleen nog maar over de steden. Buiten de steden is namelijk ook veel te doen. Ook daar zul je soms getuige zijn van een overval of een wolfenaanval.

Wolfenaanval? Dus er komen dieren in Red dead Redemption voor?

Het antwoord op die vraag is een korte: 'ja'. En dit is gelijk een nieuwe mogelijkheid die Red dead Redemption kent: het jagen!

Er zijn namelijk tientallen dieren om op te jagen, van onschuldige konijntjes tot brute coyotes. Behalve deze kleine dieren, zijn er ook grotere dieren te vinden zoals herten, paarden en koeien.

Het jagen is een bijzonder systeem, dat gelijk een leuke toevoeging voor de free-roam is. Het handige aan jagen is, dat nadat je een dier hebt neergeschoten, je gewoon zijn huid en vlees eraf haalt. Dit verkoop je vervolgens in een winkel, en met het geld koop je weer kogels, en zo kun je weer verder jagen!

Het is het wilde westen, dus zullen auto's en helikopters niet meer het gebruikelijke vervoer zijn, zoals in grand theft auto. We gebruiken namelijk, geheel in stijl, paarden als voornaamelijkste vervoersmiddel. Naast de paarden kun je ook met koetsen, racekarren en treinen reizen.

De paarden heb je in bepaalde klasses: je kan in winkels paarden kopen. Een paard heeft een bepaald aantal sterren. Hoe meer sterren, hoe sneller, en dus beter. Elke ster maakt het paard duurder, maar een snel paard is handig voor races, of om van de premiejagers af te komen.

Net als in GTA kun je niet ongestraft mensen zomaar doodschieten in Red dead Redemption. Je zult namelijk ook gewoon sherrifs/premiejagers achter je aan krijgen als je dit doet. Het werkt echter wel wat anders dan in GTA: als je een misdaad hebt gepleegt zul je niet meteen iemand achter je aan krijgen. Als een omstander eenmaal je misdaad door heeft, zal hij/zij naar de sherrif rennen om het te melden. Voordat deze getuige bij de sherrif is kun je hem/haar nog vermoorden, om deze persoon de mond te snoeren. Je kan de persoon overigens ook omkopen.

Behalve de geweldig vrijheid die je hebt in Red dead Redemption, zijn er ook verschillende wapens in het spel te vinden. Je zit in het wilde westen, dus je hoeft geen draagbare machinegeweren of granaatwerpers te verwachten. Wel kun je begin in het spel al aan de slag met een pistool en een geweer. Maar dit zijn dan ook de standaard wapens in Red dead Redemption, behalve een mes en lasso zul je geen bijzondere wapens dan een pistool of geweer aantreffen. Maar dit komr natuurlijk aangezien we in het wilde westen zitten, en dit kunnen we Rockstar games dan ook niet kwalijk nemen.

Ook qua wapens, maar dan zeker ook in andere dingen, zoals de wereld en de personages, is er veel oog voor detail geweest. Wapens en verdere items zien er erg realistisch uit, wat ook geld voor de personages en de outfits.

Red dead Redemption is dus een enorm uitgebreid spel. En met zo'n groot spel loop je dan wel eens tegen bugs aan. Een voorbeeld is dat personages zich wel eens als een beest willen gedragen, doordat ze even de persoonlijkheid als een wolf hebben aangenomen. Gelukkig komen deze bugs niet vaak voor, en zelf heb ik ze ook nauwelijks tegen het lijf gelopen.

Conclusie en beoordeling

Red dead Redemption is een waardige opvolger voor zijn voorganger, Red dead Revolver. Het spel heeft een uitgebreide free-roam, in de wereld is veel te doen. Er is veel oog voor detail in de game.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Mooie wereld
 • Veel free-roam mogelijkheden
 • Indrukwekkend verhaal
 • Oog voor detail
 • Passende sfeer
 • Minpunten
 • Soms wat bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 1 jaar later, da's best laat -.-

 • Dat duurt wel even, mar het is we verstandig

 • laat die pc versie dan een jaar later komen, wat voor stronterij is dit. Games op de pc zijn toch al bijna dood. Ik wacht al zo lang op een mmorpg voor de 360. Als straf koop ik deze game niet ;) maar wel ff downen natuurlijk.

 • Voor de mensen die het nog niet weten voor Age of Conan op 360 ga je ook maandelijke kosten hebben. Tja zo'n game speelt volgens mij nu eenmaal veel beter op pc. Ik zie ze de 360 versie nog wel cancellen eigenlijk. Was al langer bekend dat 360 versie veel later zou komen.

 • Ik zit zelf in de beta maar speel hem amper…

  Toch maar eens meer gaan spelen, de game schijnt toch potentie te hebben.  @ DJ  Pc gaming is niet dood idioot. • @ Nedstar

  nee, nog niet…  het wordt gewoon langzaam aan gewurgd • Verstandige keuze, maar een jaar is eigenlijk toch best wel te lang vind ik.

 • nedstar nee daarom zeg ik ook BIJNA. Het is nog gewoon een kwestie van tijd.

 • Dom!!

 • Dit was toch al eeuwen bekend? Of is het nu 'officieel'? Werd ergens vorig jaar nog gezegd, een estimate… En dit is ook nog niet veel meer dan een estimate… Vaag.

 • Alle games moeten perfect zijn dus ik heb hier geen bezwaar tegen

 • @ DJ dat zeggen ze al vele jaren

 • @ djvasilda  Zoals al eerder gezegd roepen mensen dit jaren, de pc gaming is HUGE dat er alleen naar verkoop cijfers word gekeken is wat anders.

  Tuurlijk word het minder maar het gaat niet de pijp uit, nu niet en ook niet in de korte toekomst, tenzij consoles een pc worden..

 • Ik wordt zo strontziek van al die MMO'S!

 • nedstar  ik hoop dat je gelijk hebt man want de pc is toch het platform waarop ik ben begonnen met gamen maar hedendaags vind ik het toch te duur voor het gamen dus game nooit op de pc. Steeds meer mensen zie ik deze weg afleggen. Maar zoals eerder gezegd hoop ik dat je gelijk hebt want games op de pc hebben toch wel wat, het hoort er gewoon bij eigenlijk.

 • Wow een jaar later?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren