1. Mafia II (PC)

Mafia II (PC)

Met Mafia bewees 2K Games dat het maken van spellen in hun bloed zat: geweld, grote praatjes en dikke guns waren het recept voor een topper van wereldklasse. Door velen wordt Mafia nog steeds gezien als één van de beste sandboxgames ooit gemaakt. Er is inmiddels een lange tijd voorbij gegaan, maar niet zonder resultaat, want zie hier het eindproduct: Mafia 2. Meer geweld, meer praatjes en meer guns. Een goed recept, een beter gerecht.

In Mafia 2 maken we kennis met Vito: een jongen die niet op z’n mondje is gevallen en weet hoe hij zijn vuisten moet gebruiken. Wanneer Vito en zijn beste vriend Joe door de politie gepakt worden voor diefstal, hebben ze twee keuzes: de gevangenis of het leger. De keuze was al snel gemaakt en niet veel later was Vito een soldaat. Alles ging goed, tot een dag in 1945 wanneer hij geraakt wordt door een kogel. Omdat hij niet verder kan strijden door zijn verwondingen, wordt Vito teruggestuurd naar Empire Bay om te herstellen. Vanzelfsprekend zoekt Vito meteen Joe op en die doet hem een aantrekkelijk aanbod: valse documenten maken in ruil voor wat verdiensten. Dit begint klein, maar bouwt zich steeds verder op. Wanneer Joe hem voorstelt aan Henry, gaat hij klusjes doen voor Mafia, maar dit is niet zonder gevolgen.

Op het eerste gezicht lijkt dit verhaal niet zo heel origineel, maar zodra je verder gaat spelen, merk je dat het plot in Mafia 2 juist één van de sterkste kanten is. Niet alleen de onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat het verhaal je bij de lurven pakt, maar elke personage is stuk voor stuk interessant. Mafia 2 heeft namelijk een verhaal dat best een verfilming zou mogen hebben. Sterker nog: als je door de graphics heen kon kijken, dan zou je bijna denken dat je zat te kijken naar een lekkere jaren 40-film.

Het blijft natuurlijk niet alleen bij een stel aangrijpende cutscenes, want de opdrachten die Mafia 2 je voorschotelt, zijn allemaal even plezant, maar bovenal actievol. Persoonlijk was ik erg gecharmeerd door de variatie, want het zal zelden zijn dat je iets meerdere keren doet. De ene missie laat je een bepaalde groep uitroeien, terwijl je de andere dag je lekker mag bezatten in de kroeg en plezier maken; elke dag is anders en elke dag kijk je met plezier uit naar het avontuur dat je te wachten staat. Het is dan spijtig dat het nogal snel eindigt, want met vijftien hoofdstukken komt deze prachtige utopie toch niet in het lijstje van langste spellen voor. Het is al helemaal jammer als je bedenkt dat één hoofdstuk meestal bestaat uit slechts één missie.

Gelukkig is er nog meer, want zoals al eerder aangekaart, is Mafia 2 een sandboxgame, wat inhoudt dat je een grote stad hebt, die je volledig onveilig kan maken en waar je uren plezier aan kunt beleven. Helaas valt dit toch een beetje tegen, want de opzet van deze game zorgt ervoor dat het free roamen een stuk lastiger gaat. Waar je in de GTA-serie nog naar iemand toe moest rijden om een missie te starten, zal dit in Mafia 2 automatisch gedaan worden.

De game speelt zich af in verscheidene hoofdstukken en elke keer als je een nieuwe chapter start, word je meteen in een missie gedropt. Het is jammer dat 2K Games voor de weg heeft gekozen, want Empire Bay is een stad waar enorm veel te beleven valt en die het absoluut waard is om even grondig geïnspecteerd te worden. Denk echter niet dat deze opzet ervoor zorgt dat het free roamen onmogelijk wordt, want tijdens de missies heb je nog genoeg kansen om lekker je gang te gaan. Momenten dat je met iemand op een speciale plek hebt afgesproken, vragen erom om er even lekker tussenuit te knijpen en heel veel tofs mee te maken in het mooie Empire Bay.

De game is wat kort, het free roamen is niet precies zoals we gehoopt hadden en dat is jammer, maar iets wat dit alles weer helemaal rechtzet, is de adembenemende sfeer die Mafia 2 wegzet. Alles klopt hieraan: jaren 40 voertuigen, oude, maar zeer toffe muziek op de radio en hoe de hele stad is vormgegeven: alles helpt mee om het plaatje compleet te maken. Ook de interactie met de speler is verbluffend te noemen. Als je net een grote missie gehaald hebt, zul je op de radio een nieuwsverslag hierover horen en dit toverde al snel een grote, misschien ietwat enge, glimlach op mijn gezicht. Mafia 2 mag dan geen grafisch hoogstandje zijn en het is jammer dat er maar drie radiozenders zijn, maar dit weegt niet op tegen de vele pluspunten die we zojuist opgesomd hebben. Zo zit het hele spel eigenlijk in elkaar: alles is aanwezig, maar er zijn een aantal kleine puntjes die gewoon niet vergeten mogen worden. Meestal is het soms nogal vervelend dat je niet uit een voertuig kan schieten.

Conclusie en beoordeling

We hebben er lang op moeten wachten, maar het was het waard: Mafia 2 is een verbluffend eindproduct geworden. Met een zeer interessant verhaal, een sfeer die fenomenaal te noemen is en actievolle missies is Mafia 2 een absolute aanrader. Het free roamen zit helaas wat raar in elkaar en het spel kampt met nog enkele kleine tegenvallers, maar over het algemeen kun je Mafia 2 blind kopen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldig verhaal + Verbluffende sfeer
 • Actievolle missies
 • Personages zijn stuk voor stuk interessant
 • Fantastische stad
 • Minpunten
 • Kort
 • Free roamen zit raar in elkaar
 • Kleine tegenvallers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me op zich wel wat ik zou het een 3/5 geven

 • Klinkt wel grappig… De screenshots zijn niet overtuigend indd…

 • Op de PC vond ik deze altijd erg vermakelijk, maar kweet niet of ik em voor de 360 haal…

 • dit spel kan je gratis spelen op internet en ze bieden hem hier aan voor 800 MS points, afzetterij zeg ik je. de game stelt nix voor!!!!

 • Van zo iets had je ook een online spelletje.. die je kon vinden op die sites zoals spele.nl enzo:P

 • zijn er eigenlijk wel XBLA die een 5/5 hebben gehad?

 • Hoog cijfer. Het ziet er wel lelijk uit!

 • Damn. Kent niemand hier less is more? Ik irriteer me echt niet aan de stijl. Past prima bij de vloeiende gameplay. Ik heb me ook prima vermaakt met de trial maar ga hier geen 800 points aan uitgeven..

 • grappig spelletje

 • Ziet er wel geinig uit!

 • weet niet wat ik er van moet vinden, ben niet zo arcade lief hebber

 • Ik ken de online pc versie, die is best leuk :]  zijn er eigenlijk wel XBLA die een 5/5 hebben gehad?

  Ja Rez HD.

 • Nah dit is echt geen 800 punten waard imo..

 • Ik had het eerst op een of ander game site gespeeld en ik was er helemaal aa nverslaafd:P Echt vet!!

 • Ik heb dit spel dood gespeeld op het internet (is een internetspelletje). Zo ongelooflijk verslavend, jammer dat het niet voor de PSP uitkomt in de PlayStationStore :P

 • He gasten deze game is op internet te spelen en is echt super vet dus niet zeuren XD

 • looks zijn dramatisch……

  Dit kan je in een HD tijdperk toch niet verkopen voor 800 ( ??) punten?

 • ik zou hem een 5/5 geven, briljante game met zon verslavende factor!

 • Het spel is leuker dan de screenshots doen vermoeden.

  Maar 800 punten is gewoon te duur, 400 zou meer op zijn plaats zijn

 • Waar kan je dit spel krijgen voor de PSP?? Ik heb me echt doodgespeeld met dit spel op internet ^^.  Edit: Heb net gevonden dat die in April pas uitkomt voor de DS én PSP ^^.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren