1. Kung Fu Panda (X360)

Kung Fu Panda (X360)

Waar het lang geleden nog een edele vechtsport was die alleen beoefend werd door Japans beste samurai’s, komt ook Kung Fu niet onder de globalisering uit. In het westen zijn we door films als The karate kid en filmhelden als Bruce Lee al lang niet meer vreemd met Martial Arts. Waar Kung Fu lang geleden vooral in legendes voorkwam, is het nu niets meer dan de zoveelste uitgemolken Oosterse vechtsport. Waar Kung Fu in het begin alleen bestemd was voor de allerbeste krijgers, kan nu iedereen het leren. Tenminste, als we Dreamworks mogen geloven.

In Kung Fu Panda - de gameversie van de gelijknamige film - speel je als de volslanke panda Po. Po heeft een grote droom: toetreden tot de Furious Five. Deze vijf dieren - een slang, een sprinkhaan, een tijger, een aap en een kraanvogel - en hun baas Shifu zijn meesters in Kung Fu. Als de priester van het gezelschap aankondigt dat de Five een nieuw lid nodig hebben, wordt er een groots toernooi georganiseerd. Geheel volgens de verwachtingen wordt Po, ondanks het feit dat hij volstrekt ongeschikt is voor de baan, meteen aangenomen. Als daarna de slechte tijger Tai Lung ontsnapt uit de gevangenis moet Po bewijzen dat hij wel degelijk geschikt is als Kung Fu meester. Aan de speler rest de schone taak Po uit dit lastige parket te krijgen. Het verhaal is zo plat als een dubbeltje en de schaarse moralistische boodschappen die de film had worden in de game zonder pardon overboord gegooid. Hoewel het in de meeste games een minpunt is als het verhaal niet zoveel voorstelt, maakt dat bij Kung Fu panda niks uit. Het verhaal dient hier alleen als reden om je lekker uit te leven op de vele vijanden die de game rijk is.

Het verhaal wordt verteld doormiddel van humoristische tussenfilmpjes. Deze filmpjes zien er goed uit en weten meer dan eens een grote glimlach op je gezicht te toveren. Het feit dat sommige grappen rechtstreeks uit de film zijn overgenomen is jammer, maar dat maakt de humor niet minder leuk. De uitstekende stemacteurs zorgen ervoor dat je ondanks het slappe verhaal toch een band met Po krijgt. Het geheel wordt begeleidt door een Oosterse soundtrack. Als we alles bij elkaar optellen krijgt Kung Fu panda op het audiovisuele vlak een dikke voldoende.

Maar met alleen leuke tussenfilmpjes en af en toe een grap ben je er nog niet want een game valt of staat met de gameplay. Gelukkig is deze ook dik in orde. Po kan twee soorten klappen uitdelen: een snelle aanval of een krachtige aanval. Verder kan hij vijandelijke aanvallen afweren en voorwerpen oppakken en naar vijandelijk gespuis smijten. Met deze vier aanvallen kan Po een aantal combo’s maken. Combo’s kun je kopen met munten, waarvan er in elk level een aantal verstopt zijn. Om bij deze munten te komen zal er flink wat afgeklauterd moeten worden. Jammer genoeg werkt het platform gedeelte lang niet zo lekker als de stukken waarin je moet vechten. Het feit dat dikke panda’s niet goed zijn in klimmen vertaalt zich op onplezierige manier naar de game. Po laat soms zomaar richels los, of springt niet de kant op waar jij hem heen gestuurd hebt. Vooral de stukken waar je moet vechten en platformen tegelijk zijn soms erg frustrerend. Om de paar levels krijg je met een eindbaas te maken. Deze moet je verslaan doormiddel van zogenaamde Quick time events. Dit houdt in dat je een bepaalde knoppencombinatie moet gebruiken en je vervolgens een mooie finishing move te zien krijgt. Het is werkelijk een lust voor het oog als Po in slowmotion een gigantische eindbaas een lesje leert.

Maar Po is niet de enige die zich mag uitleven op de hordes vijanden. Af en toe krijg je controle over een van de leden van de Furious Five. Dat is een welkome afwisseling en het brengt ook daadwerkelijk een andere speelstijl met zich mee. De Five zijn een stuk kleiner en dus een stuk minder krachtiger dan Po. Waar je met Po nog in Rambo stijl door de levels kunt banjeren is dat een stuk moeilijker met de andere karakters. Nu is dat geen minpunt, want de game is vrij makkelijk. Zelf op de hoogste moeilijkheidsgraad ben je er in zes à zeven uur wel doorheen. Na afloop van de game kun je nog teruggaan en munten verzamelen die je gemist hebt, maar echt leuk is de game dan niet meer. Ook zijn er een aantal andere collectables te verzamelen waarmee je extra beeldmateriaal en artwork vrijspeelt. Tenzij je per se alle achievements wilt halen zijn de vele collectables geen goede toevoeging. De maker had naar mijn mening beter een extra moeilijkheidsgraad in de game kunnen stoppen om het wat uitdagender te maken.

Om de levensduur wat op te krikken is heeft de ontwikkelaar besloten een multiplayer modus bij te voegen. Deze doet een beetje denken aan de Street Fighter serie; je wordt met z’n allen in een arena gedropt en diegene die als laatste overblijft wint. Het is leuk om een keertje te doen, maar omdat je het niet online kan spelen en er erg weinig diepgang in zit is de multiplayer niet meer dan een simpele poging van de ontwikkelaar om de speelduur op te rekken. En de vele bugs zijn ook niet echt iets om vrolijk over te worden. Po komt soms op de meest onmogelijke manieren ergens vast te zitten en het enige wat je dan nog kunt doen is het level herstarten. Ondanks de lage moeilijkheidsgraad en de frustrerende bugs is Kung Fu Panda erg leuk om te spelen. De game probeert niets meer te zijn dan een simpele “vergaming” van de film en slaagt daar met verve in. Hier kunnen andere filmgames nog wat van leren!

Conclusie en beoordeling

Kung Fu Panda is het perfecte voorbeeld van een goede filmgame. De game doet geen enkele moeite om je een ingewikkeld verhaal of een diepgaand vechtsysteem voor te schotelen en juist daarom is het Kung Fu Panda zo leuk om te spelen. Hoewel de game wat moeilijker had gekund en sommige bugs erg frustrerend zijn wordt het nooit zo erg dat je de neiging krijgt om de disc doormidden te breken. Audiovisueel is de game dik in orde en de humor zal je meer dan eens doen glimlachen. Het is jammer dat de ontwikkelaar geprobeerd heeft om de speelduur op te rekken met collectables en een simpele multiplayer, maar absoluut niet onoverkomelijk. Kung Fu Panda is een game die uitblinkt in simpelheid en daar kunnen een hoop andere filmgames nog wat van leren. Hulde!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Audiovisueel dik in orde
 • Vermakelijke humor
 • Mooie finishing moves
 • Simpele maar leuke gameplay
 • Minpunten
 • Slap verhaal
 • Veel bugs
 • Vrij kort
 • Te veel collectables

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heel erg mooi artikel!

 • Mmmh…nooit van gehoord…wer een hele hype voor nix xD

 • Tof =]

 • de header breekt door deze game hehe

 • Lol, en wij maar hypen xD.

 • Damn, dus het was idd reclame….

 • Damn het was wel te verwachten! Overigens goede info over de game in dit artikel.

 • Een beetje stunten mag altijd. Het hield ons bezig en het was leuk. :) Verder verwacht ik daarom ook veel van deze game! xD

 • Screens screens screens :-). Klinkt super veelbelovend :-D.

 • Jammer dat de Hype niet zo goed is verlopen zoals verwacht.

 • @soradev:

  Spam, anyone?

 • @soradav

  Spammer '-.-  on topic

  Wel leuk artikel :)

  ik zit nu al te wachten op de screens en trailer :P • Ik vond Red Faction 2 juist vet!  Misschien komt het omdat ik er te goed in was xD

  Snelle shooters all the way ^^

 • Lijkt me supervet :O :|

 • :p .. overhypte prut banner :P /sarcasme ;)

  Ik wil wel eens wat zien van deze game :)

 • Jammer van de leaks, maargoed deze game en die uitspraken komen me bekend voor, ik had ook al wat van de leaks vernomen.

 • sow, dat is wel jammer :( Maar de tekst klinkt veel belovend :)

 • Niet echt mijn spel, ik heb ook nog nooit een Red Faction ofzo gespeeld :O

 • Zijn er nog andere key-feautures aan deze game behalve het slopen van je omgeving? Leuk als het uitdraait op een 'gooi gebouwen op elkaars hoofd'-game, maar dan haak ik toch heel snel af.  En ik houd de banner wel in de gaten… Opnieuw ;)

 • Red Faction beloofd keer op keer hetzelfde, omdat na de 3e keer vernieuwned te gaan noemen? :')

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren