1. Mafia II (X360)

Mafia II (X360)

Mafia 2 staat al jaren op mijn verlanglijstje. Van trailers kijken kon ik geen genoeg krijgen, en kreeg steeds meer zin in de game. Het was vooral de sfeer die mij aansprak, het had iets wat GTA niet had en waar ik al tijden op zat te wachten. Zelf had ik Mafia 1 nooit gespeeld, maar aangezien die in de huidige technologieën wat is verouderd wachtte ik gewoon rustig af op Mafia 2. Eindelijk is het zover, ik heb de game kunnen spelen, maar is die wel zo goed als ik verwacht had?

Laten we maar eens beginnen met het verhaal. Het verhaal is gewoon geweldig, andere games kunnen het nauwelijks opnemen tegen het verhaal dat Mafia 2 ons heeft laten zien. Je speelt als Vito, een man die door een overval in het leger is gekomen, eenmaal hieruit is er veel veranderd, en om geld te komen moet je maffiose klusjes klaren. Hierdoor krijg je vele vijanden en vele vrienden. Je bent vooral op stap met je beste vriend Joe, waarin schieten centraal staat. Vaak waren er cutscenes waarin er alleen gepraat werd met wat je moest doen en wat er gebeurde. Deze waren vaak wel saai, aangezien je alleen op een bank zit met tegenover je iemand anders van de maffia die je een taak geeft om te vervullen. Hier hadden ze iets meer mee kunnen doen. Ik was verder ook niet echt te spreken over het eind. Een eind waarbij je meer verwacht, daarom hopelijk een Mafia 3 met een vervolg op dit verhaal. Zodra er een vriend vermoord werd, kreeg dit ook indruk op je eigen emoties. Bij je eigen gedachten dacht je vaak “Shit”, waarbij je niet meer wou denken en gewoon de daders wou afslachten.

De sfeer is ook daadwerkelijk fantastisch, dat was het eerste wat mij aansprak in de game. (ook al in de trailers) Het speelt zich af in de jaren '40 en '50, en dit brengt ook vele aspecten met zich mee. Van de auto’s was ik niet te spreken, er waren 36 verschillende auto’s in de game, maar zowat de helft leek op elkaar. Voor een achievement moest je in 30 verschillende auto’s rijden, dit was een harde klus. Mogelijk komt dit ook omdat ik niet echt een auto kenner ben, en ik al blij ben dat ik in iets zit dat rijdt. Je ziet mensen op straat met elkaar praten, je ziet mensen een krant lezen of kopen, en gewoon het menu van een restaurant lezen. In eerdere games heb ik dit nauwelijks gezien, en het doet toch goed.

De graphics zien er gewoon goed uit, maar het had toch beter gekund. In de huidige tijd had ik al games gezien van veel betere kwaliteit dan dit. Dit hadden ze dus een tikkeltje beter kunnen doen. Ook de map is duidelijk, je ziet waar de wegen zijn en met een navigatiesysteem zie je precies waar je naar toe moet gaan. Overigens als je een setpoint plaatst op de map (plek waar je naar toe gaat) word de navigatiesysteem hier naar toe groen, de plek waar je missie is, is rood. Ikzelf ben kleurenblind en moet alsnog op de map kijken waar ik naar toe moet gaan, dit hadden ze beter met andere kleuren kunnen uitwerken. (Met mijn kleurenblindheid zie je nauwelijks verschil tussen sommige kleuren, niet zwart-wit wat vele mensen denken) Ook de verschillende seizoenen doen zich recht in de game, ook dit heeft invloed met het rijden. Indien het winter is, en er sneeuw ligt slip je sneller weg indien je remt, daardoor is ook de remweg langer. De seizoenen passen zich aan, aan de missies die je speelt.

De grootste minpunt van de game vindt ik toch wel dat het geen free-roam game is. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om zelf te weten wanneer je verder gaat met een missie, maar zodra de game uitgespeeld is, kan je niets anders doen dan opnieuw aan een chapter te beginnen. Ik wil gewoon een mogelijkheid hebben om lekker rond te rijden in de fantastische stad, en gewoon mijn eigen ding doen. In de game heb ik hele mooie auto’s, veel geld & mooie kleren gespaard voor zodra ik de game had uitgespeeld ik daar lekker mee aan de gang kon gaan. Maar helaas heb ik er niets aan gehad. Alle voortgang in de game, alles wat je gespaard hebt is dus gewoon weg. Daar heb je gewoon niets meer aan. Het was een kleine moeite geweest om een free-roam mode in de game te zetten, waardoor je nadat de game is uitgespeeld gewoon kan doen wat je wilt doen.

In het verhaal zitten goed bedachte missies, maar ook een paar mindere en simpele. In de game zitten 15 chapters, en elke chapter bevat erg vette shoot-outs. De shoot-out systeem is erg goed uitgewerkt, zo heb je ook al weer snel zin in de volgende shoot-out. Ook de hide- en cover systeem heeft perfect gewerkt, hier heb ik geen enkele keer last van gehad. Hierdoor kon je makkelijk schuilen indien nodig, en om het hoekje kijken en schieten wanneer je een vijand zag. Het moment dat mij het best bij gebleven is, is toch wel het moment waarop je een houten gebouw vol moest schieten met een tommy-gun. Elke houten plank sprong kapot, van het uithangbord was niets meer over en het voelde gewoon fantastisch. En als klap op de vuurpijl moest je molotovcocktails het gebouw binnen gooien, waardoor het volledig afbrandde. Och, wat voelde dit goed. Over de speelduur van de singleplayer ben ik niet te spreken. Ik had de 15 chapters al uitgespeeld in 10 uren, en 10 uren voor alleen een singleplayer is gewoon veel te kort, vooral omdat het geen multiplayer bevat. En aangezien je daarna geen free-roam mogelijkheid krijgt heb je ook niet snel veel zin om de game opnieuw uit te spelen.

Dat je duiven als verzamelobject hebt bij GTA 4, heb je bij Mafia 2 playboys die je kan/moet verzamelen. In de game zijn er 50 verborgen, maar in elke chapter heb je ze op een andere plek liggen. Indien je ze alle 50 wilt verzamelen moet je jammer genoeg een paar keer het verhaal doorlopen, zodat je er geen van mist. (of je lees gewoon een guide op het internet met de locaties) Dit is toch wel de meest originele verzamelobject in een game, en eindelijk is het leuk om het te gaan verzamelen.

Conclusie en beoordeling

Na jaren gewacht te hebben was Mafia 2 eindelijk in mijn bezit, helaas is het niet geworden wat ik er van verwacht had. Tegen het verhaal en personages kan geen andere game tegen op, maar als je het na 10 uur al uit hebt gespeeld is dat toch erg spijtig. Nadat je hem uitgespeeld hebt, is er ook niet echt waarde aan het opnieuw uit te spelen en liet hem na een dag al meteen liggen. Met een extra free-roam mode nadat je hem uitgespeeld had, hadden ze verschillende gamers, waaronder ik toch een stuk blijer kunnen maken. Gelukkig maken de Shoot-outs en de sfeer het weer goed.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Shoot-outs
 • Playboys
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Geen free-roam
 • uur is te kort
 • Kleuren navigatiesysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ach…. Deze zou ook wel goed verkopen!

  Want Mario & Sonic op de Wii was ook niet zo geweldig!

  Maar verkocht wel goed!

 • Mijn broertje heeft hem laatst gekocht en is er erg blij mee,

  mij lijkt het geen ruk aan, mr als hij het leukvindt is het goed :)

 • Ik snap niet waarom mensen dit soort games koopt.

 • Totaal niet eens met deze recensie, ik vind het juist een goede game die niet ten onder doet aan de Wii versie.

  En de minpunt die ik vind, die hier niet bij staat, is dat je het spel wel erg snel hebt uitgespeeld. Maar voor de rest is het echt een leuk vermakelijk spelletje, die weer eens wat anders is als het gros van de Nintendo DS spellen.  Ook de Multiplayer is nog altijd erg sterk, vooral omdat je nu tegelijk de onderdelen kunt spelen ipv na elkaar, dit spaart een hoop tijd. Dit is echt zo'n spel die je lekker kan spelen wanneer je zoals mij wel eens lang in de trein zit.

 • Ik snap niet waarom mensen dit soort games kopen. Je betaalt om je touchscreen te laten slopen. Woop the fuckin' doo… -_-\"

 • ik ga deze game dus echt niet kopen voor de ds

 • Dit spel is eigenlijk het leukst voor multiplayer…

  Moet je voor de multiplayer allebei de games hebben of kan je ook dat download gedoe doen?

 • Toch verkoopt die meuk weer als een trein, dezelfde cash-in trein waar sega enige tijd terug is opgesprongen :-P

 • Ik kan me wel vinden in de review, alleen heb ik bij trampolinespringen toch echt geen problemen gehad :S Vond dat zelfs het beste werken …

 • Deze game is beter dan een 5!

 • Laag cijfer tenopzichte van die 7 die er op gamestats staat.  Mja, lijkt me niet echt een boeiend spel…

 • beetje streng

 • Te verwachte :)

 • Oprotte met deze troep!

 • Na het tegenvallende deel op de Wii (leuke partygame, niet meer dan dat helaas) verwachtte ik hier ook niet zo veel meer van…

 • Haha lol een 5! :D

 • Mag van mij een hoger cijfer krijgen. En ik zie veel negatieve reacties maar word toch goed verkocht haha

 • Deze game verpest gewoon je touchscreen geheel, ik heb hem gespeeld op een eventje in België, het was wel leuk, maar het is een ramp voor je touchscreen!

 • juist…niks dus xD

 • verwachtte er sowieso al niet veel van, dus niet echt een verassing

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren