1. Resident Evil: The Darkside Chronicles (Wii)

Resident Evil: The Darkside Chronicles (Wii)

Het verleden... het duidt een periode in de tijd aan die al lang voorbij is. Voor de meesten onder ons is het een periode waar we met nostalgische gevoelens op terugkijken. Anderen zullen dit sentiment niet delen. Het verleden zal ze in dit geval nooit los laten. Niet alleen omdat de herinneringen voor eeuwig op het netvlies staat gebrand, maar ook omdat anderen er altijd naar zullen vragen. Vooral fans staan er bekend om dat ze het verleden moeilijk los kunnen laten. Vooral fans van Capcoms Resident Evil-serie die al jaren vragen om een remake van het inmiddels klassieke Resident Evil 2. Het zou fantastisch zijn om die game weer opnieuw te spelen met ondersteuning van meer eigentijdse graphics. Sterker nog, een remake van Code Veronica X zou ook prima zijn. Kennelijk vond Capcom dit best een leuk idee, want zowel Resident Evil 2 als Resident Evil Code Veronica X keert terug. Alleen niet in de vorm waar fans op wachten.

Beide games keren terug als een hervertelling in rail-shooter-vorm op de Wii. Sommigen hebben ongetwijfeld lopen morren dat er geen traditionele Resident Evil naar de Wii zal komen, maar het moet eerlijk gezegd worden dat the Darkside Chronicles een betere ervaring is dan zijn voorganger. In vergelijking daarmee zijn er verscheidene onderdelen behoorlijk op de schop gegaan en het is duidelijk te zien waar de verbeteringen zijn aangebracht. Behoorlijke verbeteringen zelfs, waardoor deze nieuwe game niet helemaal aanvoelt als een poedelprijs voor Resident Evil-fans met een Wii. Sterker nog, voor fans is deze titel een must want er is een geheel nieuw verhaal aanwezig. Dit onderdeel speelt zich af in Zuid-Amerika, waar Leon S. Kennedy samen met een nieuwe partner de opdracht hebben gekregen om een zekere Javier Hidalgo te vinden. Deze zou de Umbrella cooperatie benaderd hebben om te prutsen met een zeer bekend virus...

In het dorpje dichtbij Javier’s landgoed breekt zoals verwacht de pleuris dan ook uit, waardoor Leon en zijn nieuwe maatje moeten rennen voor bloeddorstige zombies. Na het eerste level vraagt Leon’s nieuwe partner Jack Krauser (Ja, diezelfde Krauser uit Resident Evil 4) wat ze in godsnaam moeten doen tegen een stelletje dode vleeseters. Leon zucht en hij begint te vertellen over zijn avonturen tijdens een zekere septembernacht in 1998. Na een aantal seconden beland je weer in het Raccoon City van Resident Evil 2, waar Leon en Claire elkaar ontmoeten nadat ze belaagd worden door zombies. Daarnaast vertelt Leon ook het verhaal van Claire en wat zij heeft meegemaakt op een eiland genaamd Rockfort. De oude Resident Evil-games in de vorm van deel twee en Code Veronica X zijn de grootste trekpleisters. Vooral Resident Evil 2 is een genot om te spelen, als is het uiteindelijk maar een samenvatting van deze inmiddels klassieke game. Alle belangrijke momenten keren terug, belangrijke personages laten weer van zich horen en beruchte monsters zijn ook weer van de partij. Het tweede deel doet weinig fout, in Code Veronica X daarentegen is er wat geknipt. Verscheidene scenes die aanwezig waren in het origineel komen niet aan bod en dat zal de fans niet bepaald plezieren. Natuurlijk zijn er grote sleutelmomenten aanwezig, maar hier en daar voelt dit scenario niet helemaal af, wat zonde is.

Eenmaal de teleurstelling te boven, zal men wel tevreden zijn hoe deze scenario’s gepresenteerd worden op het grafische gebied. De drie scenario’s zijn stuk voor stuk visueel zeer goed, vooral Resident Evil 2 en Operation Javier springen er uit. Er wordt echt veel uit de Wii gehaald, ook in verband met licht effecten bijvoorbeeld die zelden gezien zijn op de kleine witte console. Operation Javier demonstreert dit misschien nog het beste, aangezien een groot gedeelte van het scenario overdag gespeeld wordt. De graphics geven echt het gevoel dat de speler aan het rondlopen is in de brandende Zuid-Amerikaanse zon. Niet alleen de omgevingen laten een goede indruk achter, ook de vele nieuwe karaktermodellen zijn ronduit uitstekend te noemen. Dit geldt voor zowel karaktermodellen als de vele engerds die de game onveilig maken. Een meer gedetailleerd model van RE 2 schurk William Birkin die langzaam maar zeker muteert? Dat is zeker gaaf te noemen. Op grafisch gebied zit het wel snor, maar wat is het belangrijkste onderdeel bij een railshooter? Precies, hoe nauwkeurig de besturing is. De voorganger van Darkside Chronicles had last van een aantal vervelende kinkjes, waaronder een traag tempo. Daarnaast was het zeer moeilijk om effectief headshots te maken. Dat laatste is zeer belangrijk voor het aantal punten en de beoordeling die de speler krijgt na het voltooien van een level. Deze zijn aangepast, vooral de mogelijkheid om headshots te realiseren. Zombies hebben nu een veel grotere “hitzone” op hun hoofd waardoor het wat makkelijker om hun hersenen te klutsen met wat vuurwapens. Ook het tempo is aangepast, waardoor de game iets sneller verloopt. Een echte snelle arcade ervaring a la Time Crisis of House of the Dead is het dan ook niet, maar doordat the Darkside Chronicles zich op andere elementen concentreert is het tempo in deze game dan ook prima te doen.

Wat deze game zo anders maakt dan anderen in het genre is dat the Darkside Chronicles zich concentreert op het verhaal en het tempo hanteert van een normaal Resident Evil-avontuur. Dat maakt het dus ook aantrekkelijker om te spelen dan een standaard railshooter. Ondanks deze nieuwe en mooie verbeteringen blijft er één hachelijk puntje over: de camera. Capcom heeft uitgelegd dat The Darkside Chronicles ervaren moet worden alsof je er zelf bij bent, inclusief alle schokkerige bewegingen die daarmee gepaard gaan. Gelukkig komen deze momenten vrij weinig voor, maar de keren wanneer de camera opeens alle kanten opdraait, dan is het ook direct raak. Het mikken met de Wiimote lukt prima in deze game met een normale camera, maar vooral dankzij deze schokkerige toestand is het niet mogelijk om goed te mikken op ondode belagers. De intentie is zeker goed, maar de uitwerking is helaas wat schlemielig hier en daar. Voor velen zal het aanvoelen als een geforceerde gimmick die men ook kent uit films die met een simpele handcamera gefilmd worden. Afgezien van dit - vooral onnodige - minpunt loopt deze game als een zonnetje. De Wiimote is wederom een prima vervanging van een arcade pistool en het doet alles wat het moet doen. Met andere woorden: richten en knallen maar.

Er zijn dus veel meer positieve pluspunten te noemen, al zal er getwijfeld worden over de totale speelduur van de game. Daar is ook aan gedacht, aangezien het einde pas gehaald wordt na ruim zeven uur gespeeld te hebben. Zoals al gezegd, valt the Darkside Chronicles niet in dezelfde categorie als andere, meer “traditionele” railshooters. Natuurlijk is er de co-op-mogelijkheid en het behalen van high scores is ook aanwezig. Doordat het zich zo concentreert op elementen zoals het verhaal met typische RE dialogen en een lager (maar niet hinderlijk) tempo is het toch een andere game. Niet alleen dat, maar ook de eenzame speler kan genoeg uit deze game halen: naast geld verdienen om wapens te upgraden, zijn er ook belachelijk veel collectibles te vinden. Zo zijn er achievements die men kan verdienen, documenten om te vinden/lezen, audioberichten, een galerij vol met karaktermodellen om maar iets te noemen. Het hele pakket is wel erg compleet te noemen, wat opmerkelijk is voor een game in dit genre. Het is inmiddels wel duidelijk dat The Darkside Chronicles een prima game is ondanks een paar kinken in de kabel. Ideaal voor de fan en nieuwkomer, die door middel van een leuke samenvatting door het Resident Evil universum zullen knallen. Alleen jammer dat ik na het spelen van het Resident Evil 2-scenario direct zin krijg in een remake van de game. Hopelijk verschijnt die remake dan ook een keer.

Conclusie en beoordeling

Resident Evil the Darkside Chronicles klinkt als een gemakzuchtig vervolg op Umbrella Chronicles, maar dat is verre van de waarheid. De game heeft een langer ontwikkelingsproces gekregen, de graphics zijn mooier, het speelt net even wat soepeler en de game zit boordevol content. Wel jammer dat er gekozen is om een camera te gebruiken die opzettelijk alle kanten opvliegt tijdens bepaalde situaties. Daarnaast is het geknip in Code Veronica X qua verhaal me niet helemaal bevallen. En zelfs jaren na de originele release heb ik nog steeds een hekel aan Steve Burnside. Afgezien van deze foutjes, heb ik als Resident Evil liefhebber genoten van the Darkside Chronicles. Fans en ook nieuwkomers zullen het zeker waarderen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafische presentatie
 • Speelt soepel weg
 • Operation Javier een leuke toevoeging
 • Minpunten
 • Schuddende camera zo nu en dan
 • Geknipt in verhaal Code Veronica
 • Steve Burnside

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ahh, das jammer. Waarschijnlijk zou ik het spel toch niet kopen, maar als ik het zou doen wil ik wel Nadal zijn. Dat is m'n favoriet.

 • Wat een amateurs…  Te erg trouwens dat haast iedereen van mijn leeftijd die Bjorn Borg van de boxers kent. Een van de beste tennissers ooit!

 • Niet echt mijn spel..

 • ik kende hem eerst ook alleen van de kleding lijn WiiZzhole xD

 • Lol

 • ik wil Kraicjiek, Richard vooral:P en Michaela ook, als haar rokje erin zit(A)

 • Gaat ie dan ook z'n onderbroek voor elke service goed doen? xD

 • waar is novak djokovic?

 • who cares,ik tennis toch alleen maar met sharapova

 • Ik mis wel een paar goeie

 • WAAR IS TSONGA!!!!!??? DE NIEUWE MOHAMMAD ALI MAAR DAN VAN TENNIS!  En nadal boeit me niet! hij is slecht en heeft te veel ego!

 • WOW

 • Seles :)  Schandalig wat destijds met haar gebeurde, kutduitser dat-ie was. En die man kreeg maar een maand of drie in de gevangenis, terwijl Seles de rest van haar leven getekend was… Klootzak.  Nja, in ieder geval mooi dat zij al in het spel zit :)


 • Inderdaad die 'o zo coole onderbroek' van Bjorn Borg.

 • Ik hoop dat dit een goede game wordt, wou opzich wel Vt kopen voor me ps3, maar toen ik hoorde dat hij niet online ging weerhield mij ervan.

 • >: l

 • Dat is dan weer het nadeel.

 • Ik koop hem dus op de PS3!!

  Nadal _O_

 • ach ja ik hoed die game toch niet:P

 • Boeit me niet egt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren