1. Jak and Daxter: The Lost Frontier (PSP)

Jak and Daxter: The Lost Frontier (PSP)

Terwijl ik rustig door het bos loop, verschijnt er ineens een groot gat recht voor mij. Ik denk de hele tijd na over hoe ik erlangs moet komen. Omlopen? Ik kan niet eens het einde van het gat zien. Bomen kappen en maar leven in het bos? Nah, teveel moeite. Of ik gebruik mijn zelf-uitvouwbare-opblaasbare brug speciaal voor plotselinge gaten. Nee, dan moet ik het weer uitvouwen. Ik weet het al! Ik gebruik mijn eco-kracht om een brug te maken. Dit zou Jak doen in het bos om een gat over te steken.

Jak & Daxter zijn weer terug met een gloednieuw verhaal. In de wereld raakt de eco op. Hierdoor verschijnen er overal stormen en zijn overal piraten om de laatste beetjes eco te stelen. Jak & Daxter gaan samen met Keira (de dochter van samos the green sage) opzoek naar eco bij de brink. Het einde van de wereld. Dan heb ik het niet over 2012 maar over geen grond meer onder de voeten. Jak, Daxter en Keira worden ook aangevallen door piraten, en storten neer op een eiland. Het schip is erg beschadigd en heeft eco nodig om weer goed te functioneren. Terwijl je opzoek gaat naar eco, zie je dat de wereld heel gedetailleerd is en dus heel mooi!Wat ook opvalt is dat het zwaaien van paal naar paal erg houterig is en niet goed uitgewerkt. En wat ook een groot minpunt is dat de camera soms heel erg in de weg zit. Want je kunt uit jezelf niet naar beneden kijken, terwijl dat wel vaak nodig is. Als je aan het einde van het level komt, zie je een groepje rotsen met daarop eco-kristallen, Maar er is iets speciaals aan, het is groen! Hierdoor komen ze erachter dat er verschillende soorten eco bestaan die ook voor energie zorgen. Hier gaat Jak & Daxter: The Lost Frontier voornamelijk over.

Je speelt het verhaal een beetje fifty-fifty. Je speelt voor de helft met beide benen op de grond en de andere helft in de lucht. Het gedeelte op land is erg leuk door de vele (moeilijke) bazen, Leuke platform-actie en goede humor. Een extra toepassing is dat je weer als Daxter kan gaan spelen, alleen deze keer is hij getransformeerd in de Dark-Daxter. Als je als Dark-Daxter speelt er het geen bal aan, je hebt drie aanvallen: de eerste is dat je donkere eco ballen afvuurt, de tweede is dat je een schokgolf veroorzaakt en de derde is dat je in een tornado verandert á la tazmania-style. Hierdoor kies je al snel voor de tornado, aangezien je daardoor snel klaar bent met het level en snel de vijanden afmaakt. Wat ik nog wel mis bij Jak and Daxter: the lost frontier, is dat je geen free-roam stad hebt zoals jak 2 en jak 3 want dat is erg leuk! Wat ik ook een minpunt vind is dat de A.I. Heel dom is, hierdoor speel je het spel makkelijk uit.

Het vliegen heeft meer minpunten dan pluspunten. Vaak heb je last van een bug, bijvoorbeeld: je moet andere vliegtuigen neerknallen om verder te gaan met het level. Deze vliegtuigen komen uit een groter vliegtuig. Soms heb je dan last van dat de kleine vliegtuigen vastzitten in het grote vliegtuig. Hierdoor druk je al snel op restart, waardoor je weer helemaal op het begin van het level moet beginnen. Wat ik wel leuk vond aan het vliegen was dat je zelf je eigen uitrusting kan kiezen. Hierbij deed ik bij de sterke, slome vliegtuigen het zware geschut, en bij de snelle, sterke ook het zware geschut! Helaas kun je niet je vliegtuigen een ander kleurtje geven, want sommige van je vliegtuigen hebben de kleur van een drol. Waar je vaak nog meer last van hebt tijdens het vliegen is dat je tegen objecten aanvliegt die er niet zijn. Bijvoorbeeld: je vliegt ong. 500M van een muur vandaan, en vanaf ong. 200M beuk je al ergens tegenop! Hierdoor raak je zeer gefrustreerd aangezien het veel schade doet aan het vliegtuig. Ook hierbij is de A.I. Dom en dus heel makkelijk om te verslaan.

In dit deel krijg je weer te maken met eco-krachten, alleen deze keer niet eens met dark of light jak, wat in het vorige deel wel kon en dus wel belangrijk is! Je krijgt 6 nieuwe coole eco-krachten die je moet gebruiken om verder te komen in het verhaal, of om nieuwe geheimen en eitjes te ontdekken. De nieuwe eco-krachten die je krijgt zijn niet echt origineel, maar wel leuk. Zo heb je een schild, en als je daarmee gaat lopen ben je net een hamster in een bal. Maar je hebt ook een eco om de tijd te verslomen om zo vijanden makkelijker te vermoorden. Je kunt ook een grote rode bal weggooien, en als je dan daarop schiet ontstaat er een explosie. Dus met de variatie is niks mis. Je eco-krachten worden niet uit zichzelf sterker, je moet daarvoor upgrades kopen. Zo kan het schild veranderen in een bal met stekels, of dat als je een upgrade hebt gekocht voor je rode bal, dat als hij geëxplodeerd is dat er dan een gas bij vrijkomt die je vijanden schade doen. Hiervoor moet je wel lang sparen maar het voelt dan ook erg goed als je weer wat nieuws hebt. Over de muziek valt weinig te vertellen, de sfx is wel goed alleen je let bijna niet op de muziek tijdens het spelen. Grafisch ziet het er erg goed uit, en het is een plezier voor het oog. Maar wat wel raar is dat het niet van Naughty-dog uitkomt...

Conclusie en beoordeling

Jak & Daxter: The lost frontier is bijna in alle opzichten geslaagd, grafisch goed. Platform is leuk en het verhaal is goed. hierbij komen ook nog eens coole eco-krachten en vette vlieg gevechten, helaas zitten er nog zoveel fouten bij het vliegen, dat het soms niet leuk is. Het spelen met Dark-daxter is al helemaal geen bal aan. En waarom geen dark of light Jak?
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Platform is leuk!
 • Humor.
 • Grafisch mooi.
 • Eco-krachten.
 • Leuk verhaal.
 • Minpunten
 • Vliegen heeft bugs.
 • Dark-Daxter.
 • Geen free-roam gevoel zoals in deel 2 en 3.
 • A.I. soms dom.
 • Camera soms in de weg.
 • Geen dark of light Jak.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zeggen ze allemaal.

 • 50 jaar! Forget it!

 • Alsof iemand één spel 50 jaar lang wil gaan spelen. Over 50 jaar hebben mensen vastwel iets beters te doen. En ik denk ook niet dat ze die servers zo lang online laten blijven. :)

 • 50 jaar, ja doei! dan heb je allemaal van die oudjes die het spelen.

 • spreekwoordelijk hé jongens?.. denk even na -_-'

 • Ik zie nergens het woordje spreekwoordelijk staan…?

 • XD mooi nieuws over 50 jaar :\"eerste hardcore fan na 53 jaar spelen overleden, het was zijn eerste spel die hij mocht doen van zijn ouders en daar is geen verandering in gekomen.\"

 • Zo lang er grafische updates komen kan het denk ik letterlijk 50 jaar mee gaan. Want over 50 jaar zijn ondenkbare graphics mogelijk, als EVE daar een beetje in mee gaat kan dat wel. Het concept werkt gewoon goed en zal waarschijnlijk ook de mens over 50 jaar nog aanspreken.  Maargoed ondanks m'n vorige stukje geef ik ze maximaal 15/20 jaar vanwege de nieuwe technologiën. En dan ben ik nog optimistisch..

 • WTF?! Meent hij dit nou serieus?

  Hahahahahhahahahaha • 50 jaar meeste games worden saai na een week

  inclusief eve

 • 50 jaar… dat zou wel mooi zijn ja…

 • ach als je op de site goed rond zoekt van eve zie je dat ze ook op de planeten willen kunnen rond lopen of beter gezegt een rts stijl minigame op de planeten willen maken in de toekomst en als ze dat dan weer verder uit werken kan het best volgens mij genoeg spelers = ontwikkeling = langer spelen dus zolang er genoeg spelers zijn die betalen blijft het kunnen

 • Yay voor drugs!

 • Er zijn genoeg mensen die WoW nu al 4 (?) jaar spelen. Als Blizzard iedere 2 jaar trouw een nieuwe uitbreiding uit zou brengen, zie ik mensen dat spel makkelijk 20 jaar spelen. Waarom zou een andere MMO dat ook niet kunnen?  Hoewel ik wel moet zeggen dat 50 jaar overdreven is. Had 25 gezegt.

 • Dit beloofd wat en schet voor mij verwachtingen. Zulke uitspraken moet je niet zo maar doen :P lijkt me..

 • 50 jaar is wel heel erg veel xD  Ik denk dat niemand Eve 50 jaar zal spelen en de mensen die het wel zouden doen tja geen leven he ^^

 • Zozo, dat beloofd nog veel. Misschien nog wat grafische updates eroverheen gooien en de gameplay versimpelen en dan ben ik verkocht :)

 • en WoW 5000 jaar hehe

 • 50 Jaar? Wie wilt er uberhaubt 600 maanden lang 20 euro per maand betalen?

 • ze zegge dat je het kan doen zonder verveling… niemand beweerd dat iemand dat ook echt doet -_-

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren