1. StarCraft II: Wings of Liberty (PC)

StarCraft II: Wings of Liberty (PC)

War is coming. With all it's glory, and all it's horrors. StarCraft was een ongelofelijk succes. Vooral in oostelijke landen zoals Japan en China werd de game tot jaren na de releasedatum nog veel verkocht. Vanwege de relatief lage systeemeisen en de ijzersterke multiplayer werd de game kapot gespeeld zoals een game hoort kapot gespeeld te worden. Erg verbazingwekkend is het feit dus niet dat toen drie jaartjes terug Starcraft 2 werd aangekondigd, mensen overal op de wereld een vreugdedansje maakten. Op slag begonnen mensen met fansites maken, de meest rare geruchten verspreiden en het internet afspeuren naar mogelijke informatie. Ik deed geen van die dingen, maar dat neemt absoluut niet weg dat ik ongelofelijk blij was met deze aankondiging. Ik, fan van blizzard zijnde, had er alle vertrouwen in dat de ontwikkelaar van bekende spellen zoals World of Warcraft en Diablo ook nu weer een prachtgame van de hoogste kwaliteit zouden leveren. Ik heb dit stug volgehouden terwijl er meer en meer mensen om me heen de hoop opgaven vanwege het lange wachten en de uitstel. Ja, we hebben lang moeten wachten, maar het is het zeker, zeker waard.

Single Player

Zodra je het spel opstart wordt je gelijk al van je stoel geblazen door het intro-filmpje. Een beetje gamer weet dat Blizzard meester van cinematics is en dat weet Blizzard ook nu weer te bewijzen. Door het spel heen kom je meerdere filmpjes tegen die elk prachtig gedetailleerd gemaakt zijn en door een combinatie van sfeer, muziek en beweging het hart sneller laten kloppen. De filmpjes ondersteunen het verhaal en laten goed zien hoe je je de wereld van StarCraft zou moeten voorstellen. Tussen de opdrachten van de campaign door zal je een paar van deze cinematics voorgeschoteld krijgen, maar ook een hoop cinematics die in-game gefilmd zijn en vervolgens een stuk gedetailleerder gemaakt. Deze filmpjes zijn, hoewel ze grafisch minder kwaliteit hebben, ook een plezier om naar te kijken. De stemacteurs doen hun werk op en top en hebben ieder hun eigen stem. Zo heeft de hoofdpersoon, Jim Raynor, een lekker laag cowboy-accent. Je komt allerlei accenten en talen tegen in het spel, maar geen één stelt teleur. De stemacteurs van de units, zowel Protoss als Terran, volgen je commando's op met een korte reactie. Zo is de een sarcastisch (SCV: Whohoo! Overtime!) en de ander… een beetje agressief (Ghost: I see living people… boom. I see dead people). Sommige reacties zijn simpelweg hilarisch. Niet alleen de stemmen krijgen van mij echter een compliment; ook de rest van het geluid is erg goed. Denk aan de geluidseffecten die uit en transformerende tank komen, of de geluidseffecten uit een gigantische zwerm gemuteerde aliens die uit de grond oprijzen. Elke unit heeft zijn eigen wapen, elk wapen zijn eigen geluid. En natuurlijk is het allerbeste geluid dat wat ontstaat als de gebouwen van de tegenstander ontploffen vanwege jou gigantische leger. Zijn we nu dan eindelijk klaar met het geluid de lucht in te prijzen? Nee, nog niet. Het belangrijkste moet namelijk nog besproken worden: de muziek. Elk van de drie rassen heeft zijn eigen muziek die perfect bij ze past. Zo bestaat muziek van de mysterieuze Protoss uit mysterieuze tingels en klanken, die van de eerloze en door en door verdorven Zerg uit veel valse klanken en woedende tonen en die van de agressieve Terran uit een lekker gitaarstuk. De muziek geeft het hele gebeuren een grote boost en ook in de filmpjes wordt het erg goed gebruikt.

De campaign volgt het verhaal van Jim Raynor. Hij is een rebel die samen met een groep strijdt tegen Keizer Mengsk, de leider van de Confederacy. Samen met zijn oude vriend Tychus Findlay, een man die iets te veel in zijn gevechten opgaat, leidt hij een ruimteschip en doet zijn uiterste best om zich te verzetten tegen de Xel'naga Protoss, de Zergs van de "Queen of Blades" en de legers van de Confederacy. Hierbij krijgt hij hulp van een hoop mensen. Je hebt naast de mogelijkheid om het verhaal te volgen ook de mogelijkheid om anderen te helpen met bepaalde dingen. Zo kun je Dr. Ariel Hanson helpen met haar zoektocht naar de juiste plaats om een beschaving op te bouwen en je kan de herinneringen van de Protoss Zeratul herbeleven waarin hij op zoek is naar een verklaring voor een visioen dat hij had. Je komt, terwijl je al deze verhalen volgt, de meest uiteenlopende missies tegen. Stuk voor stuk zijn ze origineel en zeer goed uitgewerkt. Om maar een paar voorbeelden te geven: verdedig 's nachts je basis tegen hordes gemuteerde mensen en val overdag, als de monsters weg zijn, meedogenloos aan. Verzamel een paar duizend mineralen terwijl je constant moet evacueren voor opkomende lava. Verdedig een laserboor terwijl die door de poorten van een ruïne heen boort. Zo zijn er nog veel en veel meer missies. Hoewel de campaign de focus legt op de Terran krijg je, door de herinneringen van Zeratul te volgen, de kans om wat te oefenen met de Protoss. Natuurlijk kan je alledrie de rassen spelen in een potje tegen de computer of online. Als je nog niet veel ervaring hebt met real time strategie games kan je met StarCraft 2 mooi een begin maken. De campaign behandelt in de eerste paar missies één voor één de verschillende aspecten van de game en gaat daarna een groot deel van de units ook nog af. Als je al wel veel ervaring hebt met real time strategie games is dit je kans om die ervaring te gebruiken in een van de beste games van zijn soort.

In StarCraft 2 draait het erom een basis op te bouwen en vervolgens een leger te creëren om je vijanden te vermorzelen. Actie is dus niet het enige aspect van het spel; economie draait ook een grote rol. Je moet een goed oog houden op je inkomsten. Door het verzamelen van mineralen en gas die over de kaart verspreid zijn kan je nieuwe gebouwen en units maken. Voor units heb je altijd een soort van huizen nodig. Bij de Zergs is dit bijvoorbeeld een vliegend monster genaamd "Overlord" en bij de Terran zijn dit Supply Depots. Het belangrijkste dat je nodig hebt om te winnen zijn overduidelijk een goede strategie. Dingen zoals je units op een plateau zetten en vervolgens de weg die omhoog naar dat plateau leidt af te sluiten, "air" (vliegende units) en "anti-air" (units die erg goed zijn tegen vliegende units) maken en van bepaalde kanten de basis van de vijand benaderen. Met de vele verschillende units en gebouwen zijn er een heleboel verschillende strategieën en ook dit maakt het spel weer een stuk interessanter.

Dat de systeemeisen voor dit spel vrij laag zijn (godzijdank dat m'n laptop het aankan) neemt niet weg dat het er niet mooi uitziet. Met een moderne videokaart en een sterke processor zal je al snel de instellingen op het hoogst kunnen zetten en om dan een veldslag te voeren is een plezier voor de ogen. De omgevingen zijn erg mooi en gedetailleerd gemaakt en als in een gevecht de lasers en kogels in de rondte vliegen en de ontploffingen overal te zien zijn is het helemaal een schouwspel.

Multiplayer

Met een internet connectie kan je inloggen op Battle.net, Blizzards online gameservice. Hier kan je potjes spelen tegen andere mensen in Europa. Het is natuurlijk een heel stuk leuker om een levend persoon compleet te vernederen dan de computer. Je kan het in je eentje opnemen tegen iemand anders, maar ook in een team (2v2, 3v3, 4v4). Omdat de tactieken en strategieën tot in het oneindige tellen is een potje nooit hetzelfde en kan er van alles gebeuren.

Als je begint met online spelen zal je de mogelijkheid krijgen om 60 potjes unranked te spelen. Als je door deze potjes heen bent of eerder kiest dat je verder wilt krijg je een paar kwalificatiepotjes. Als je deze allemaal hebt gespeeld wordt je ingedeeld in een categorie, afhankelijk van hoe goed je bent. Ik moet je wel waarschuwen; denk niet te snel dat je genoeg hebt geoefend en klaar bent voor de kwalificatie. Er zijn een hoop goede spelers op Battle.net, ook omdat ze tijd hebben gehad tijdens de beta om te oefenen. Maar goed, als je dan je kwalificatiewedstrijden hebt gedaan en ingedeeld bent, begint de lol. Op de "ladder" zie je hoe je rank is. Door veel potjes te winnen kan je omhoogklimmen en je rank en level upgraden. Dit werkt vrij goed al is het niet altijd even accuraat. Ook zijn er hackers die zichzelf in lage indelingen plaatsen terwijl ze eigenlijk in de beste klasse thuishoren. Dit is storend omdat je, als je wat lager zit, niet tegen zulke spelers bent opgewassen en zo kunnen de hackers makkelijk een hoge win/lose rating krijgen. Deze ladder geeft veel motivatie om door te spelen en toch vooral beter te worden. StarCraft 2 Battle.net is ten opzichte van Warcraft III Battle.net een stuk verbeterd en daar ben ik erg blij om. Één tegenvaller moet ik toch nog noemen: geen Local Area Network support. De LAN van Warcraft III en StarCraft is door mij en een paar vrienden erg veel gebruikt en ikzelf vind dat zoiets gewoon thuishoort in een real-time strategie game. Om tegen piraterij in te gaan heeft Blizzard het er toch niet ingestopt en hoewel dit begrijpelijk is ben ik er niet blij om. Niet veel is leuker dan met z'n achtten in een kamertje te zitten en elkaar lekker af te slachten.

Naast de normale potjes zijn er ook de Custom Maps. Deze zijn door gebruikers zelf gemaakt in de StarCraft 2 Map Editor. Dit kennen we van Warcraft III, waar de Tower Defense games en Line Tower Wars games werden geboren. Deze Custom Games zijn erg leuk als je even genoeg hebt van de normale potjes. Er zijn een hele hoop verschillende games en veel slechte games zal je niet tegenkomen.

Extra's

De World Editor; dit is een krachtig programma dat bij het spel zit. Je kan je eigen maps creëren en opslaan. Je kan echter doormiddel van triggers het hele spel overhoop gooien. Zo hebben mensen al geëxperimenteerd met first person shooters en Marine dodgeball. Leuk om zelf mee te kloten maar al helemaal leuk om het aan anderen over te laten en meer dan duizend verschillende custom games van hoge kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. Arcade; als je tussen de levels van de campaign door terugkeerd naar het ruimteschip van Jim Raynor kan je in de kantine arcade spelen. Dit is een soort space invaders met een StarCraft tintje en hoewel dit maar een kleine bonus is heb ik me er erg mee vermaakt. Replays: In StarCraft 2 heb je de mogelijkheid om replays te bewaren van potjes online, tegen de computer of missies in de campaign. Je kunt dan kijken wat jijzelf fout deed of wat je vijand goed deed. Hier kan je veel van leren en je vaardigheden uitbreiden. De replays hebben niet veel opties. Vooruitspoelen tot acht keer, pauze en een bepaalde player volgen. Maar meer heb je ook niet nodig. Tutorials: Als je nog niet veel hebt geoefend met stategie games kun je met de tutorials goed oefenen. Ze leren je de basis van het spel stapje voor stapje en zijn ideaal voor nieuwkomers.

Hell, it's about time.

Conclusie en beoordeling

Misschien lijkt dit op een recensie van een fanboy. Misschien ben ik ook wel een blizzard fanboy, maar zeg nou zelf, met zulke games mag dat best, of niet soms? StarCraft 2 is minstens even goed, zo niet beter, als zijn voorganger. Met een ijzersterk verhaal, originele missies, goed geluid, een online service die je kan bewonderen, lage systeemeisen en visuele topkwaliteit is deze game zeker de beste in z'n soort.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige cinematics
 • Missies van campaign zijn origineel en leuk
 • Verhaal waar je uwe koninklijke hoogheid tegen zegt
 • Al het geluid van hoog niveau
 • Online werkt op en top
 • Nog veel meer pluspunten die er niet bijpassen
 • Minpunten
 • Geen LAN support
 • Online ranks niet altijd even accuraat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pfoe, dat gaat mooi worden.

 • Beter! ik vond portal best wel leuk :)

 • yeah!!! portal is vet :D

 • Portal was echt een uniek stukje game

 • Heb de game nog niet gespeeld, maar hij komt hier absoluut nog eens in huis!

 • Super Game! Erg Orgineel!

 • The cake is a lie!

 • goed nieuws,

  ben beniwued

 • De flash game is al geweldig :)

 • ik vond portal geweldig om te doen :)

 • ik denk dat ze de portal gun in de nieuwe half life gaan verwerken :)

 • leuk

 • Portal was echt een unieke en vette game!!

 • Yes, vet nieuws, ik houd van Portal (L)

 • Ik moet nog Orange Box kopen, zal wel zien of ik meer wil …

 • Er zal wel weer een nieuwe box komen met Portal 2 erin. Left 4 Dead zal wel los te koop zijn. Misschien komt hij samen met Episode Three.

 • Hopelijk ook een return van de weigthed companion cube.

 • Ik wist niet dat de game ook los verkrijgbaar was.

 • Ik ben tot nu toe nog niet aan portal toegekomen maar dit is zeker goed nieuws. Het concept van Portal was namelijk erg tof.

 • More cake ! Spel was zalig, laat maar komen zou ik zeggen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren