1. Plants vs. Zombies (iPh)

Plants vs. Zombies (iPh)

Stel je eens voor: je zit thuis lekker je avondeten klaar te maken. Door je keukenraam zie je tot je grote schrik honderden zombies op je huis afkomen met maar één doel: je hersenen opeten! Wat moet je doen? Vluchten? Nee, je gooit je tuin vol met erwtafschietende planten, ontploffende kersen en slakatapulten. Let’s rock!

Op het eerste gezicht denk je misschien dat het voorgaande uit het brein

komt van iemand die een avond iets te veel aan de LSD heeft gezeten, maar het is toch echt de opzet van de casual game Plants vs. Zombies. Het spel werkt volgens het Tower Defense principe. Aan de rechterkant van je scherm komt een stroom zombies, en door het strategisch neerzetten van je planten moet jij ervoor zorgen dat ze je huis niet binnenkomen. Op het begin krijg je nog te maken met normale zombies, maar naarmate je verder komt in het verhaal stuit je op ballonvliegende zombies, een Michael Jackson-imitator, een polsstokatleet en nog veel meer soorten ondood gespuis. Gelukkig krijg je zelf ook steeds betere planten toegestuurd. In de inleiding noemde ik er al een paar, maar er zijn er nog veel meer die zelfs je diepste fantasieën te ver gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardappelmijnen, nucleaire paddenstoelen of een peer die elke voorbijgaande lelijkerd plattrapt?

De Adventure-modus van PvZ bestaat uit 50 levels die verdeeld worden over vijf verschillende gedeelten van je huis. Een level start altijd met een leeg veld. Je kunt planten ‘aanschaffen’ door zonlicht te verzamelen. Dit kan gegenereerd worden door middel van zonnebloemen. Het loont om eerst zoveel mogelijk zonnebloemen neer te zetten, zodat je altijd genoeg zon hebt om te besteden aan de verdediging. Het leuke is dat voor elk gedeelte van de campagne een andere tactiek nodig is. Op een gegeven moment wordt het nacht, en gaat het verkrijgen van zonlicht zeer langzaam. Tijdens deze levels is het dan ook handig om paddenstoelen te gebruiken aangezien deze minder kosten dan gewone planten. Je kunt voor elke confrontatie sowieso maar een beperkt aantal planten meenemen, dus het is belangrijk een goede afweging te maken welke je wel nodig hebt en welke niet afhankelijk van de tegenstand. Na het nachtelijke level verplaatst de strijd zich naar de achtertuin, waar in het midden een zwembad ligt. De zombies kunnen dit betreden met behulp van zwembandjes, dus moet je weer planten uitkiezen die op het water gezet kunnen worden, of je moet eerst lelies plaatsen voordat je normale planten kan gebruiken. Daarnaast kom je tijdens de campagne soms een variatie op de standaard gameplay tegen. Er zitten bijvoorbeeld een paar levels bij waarin je via een lopende band je planten krijgt. Daardoor kun je dus niet kiezen welke planten je neemt en moet je het doen met degenen die het spel je voorschotelt. Nadat je de Adventure hebt uitgespeeld wordt de Quickplay-modus beschikbaar. Hierin is het onder andere mogelijk alle levels uit de Adventure nog een keer te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad, wat erg fijn is aangezien de normale campagne een tikkeltje te makkelijk is.

Zoals ik al zei krijg je gedurende het spel steeds krachtigere zombies op je tuintje, met als gevolg dat je een steeds betere verdediging nodig hebt. Dan is het natuurlijk belangrijk dat de besturing lekker vlot verloopt, en dat is gelukkig het geval. Links van het scherm staan de plaatjes met je planten. Daarvan moet je er dan een uitkiezen en neerzetten in een van de zes rijen. De zombies komen namelijk verspreid over enkele stroken op je af en je moet de planten dan ook in de corresponderende rij zetten (enkele uitgezonderd). Ook moet je de zonneschijn die je verzamelt handmatig verkrijgen waardoor je elk level druk met je vingers in de weer bent. Af en toe ondervond ik wat irritatie doordat ik een plant in het verkeerde vakje of rij zette, maar dit lag vaker aan mezelf dan aan het spel.

Natuurlijk is een iPod Touch nooit krachtig genoeg om dit zombie- en plantengeweld in 3D met parallax mapping en HDR weer te geven, dus hebben de makers geopteerd voor een leuke cartoonlook. Alles ziet er lekker karikaturaal uit, wat goed past bij een game die zichzelf niet al te serieus neemt. Het is allemaal lekker vrolijk en het spel zal af en toe een glimlach op je gezicht toveren. Achter deze opgewekte look schuilt echter wel een enorm verslavingsgevaar. Doordat je steeds nieuwe en betere planten vrijspeelt is er een grote drive om snel veel levels uit te spelen. Zo kan de avond nog iets langer doorgaan dan je gepland had. Ondanks het simpele uiterlijk had ik bij grote gevechten waarbij tientallen erwten en meloenen over slagveld vlogen last van framedrops. Maar dit is eigenlijk het enige minpunt aan een verder fantastische casual game, die mij meer plezier heeft gegeven dan menig triple-A spel. En dat voor de prijs van een Big Mac!

Conclusie en beoordeling

Ik ben sinds ik begon met gamen maar weinig spellen tegengekomen die me zoveel plezier hebben verschaft als Plants vs. Zombies. Na Bejeweled en Peggle levert PopCap weer een topper af die bewijst dat het nog steeds de onbetwiste koning is van de casual/indie games. Wel opletten voor het verslavingsgevaar!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Leuke, vrolijke cartoonstijl
 • Vlotte besturing
 • Enorme variatie aan planten en levels
 • Zeer verslavend
 • Minpunten
 • Framedrops bij hevige gevechten
 • Je sociale leven loopt een deuk op

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuke toevoeging mr meer niet

 • Leuk!

 • Droog…

 • Haha las ik volgens mij eergisteren al, wel lachen!

 • http://www.youtube.com/watch?v=Y3KiVpdwLWY deze toch ene stuk leuker

 • This was a triumph..

 • Aperture Science… we do what we must, because, we can… :).

  Eigenlijk vraag ik me af waarom er niet meer gedaan wordt met bekende liedjes van andere bedrijven.

  Ik bedoel, Star Wars theme? Indiana Jones theme? Zo zijn er nog wel meer bekende liedjes/deuntjes. Nu zijn ze misschien niet allemaal geschikt voor Rock Band, maar een paar vast wel. Ik zie het nog wel gebeuren, een samenwerking tussen Harmonix en andere bedrijven zodat dit soort themes goedkoop beschikbaar zijn.


 • Bij portl was het weer voor het eerst in jaren dat ik de end credits van voor tot achter heb bekeken

 • Haha

 • I'm making a note here: HUGE SUCCES.

 • Je hebt ook een .pdf met de muzieknoten van Portal. De Portal hype is alleen geweest en komen ze er wel een beetje laat mee.

 • Nou geweldig nummer zeg:S  Wat een graflied!

 • Wat wordt de prijs van dit nummer? Of wordt het een gratis download?

 • Leuk nummer!

 • Haha, dat wil ik zeker eens een keertje spelen.

 • VAKANTIE!!!!!!!

 • Leuk

 • BEEEEEEEEST

 • yeey ik ben bijna klaar met portal heb m al een paar dagen en kspeel elke dag 4 stages kben nu bij 17 en het ROCKED ASS  en by the way je kan het spelen in rockband kijk maar zelf.

  dit word missFLAG gezongen met een band:. http://www.youtube.com/watch?v=yCzPa4mAD28&feature=related

 • haha grappig

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren