1. Battlefield: Bad Company 2 (X360)

Battlefield: Bad Company 2 (X360)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze game heb gehaald, maar het verhaal er achter zal mij nog lang achtervolgen. Het was zoals gewoonlijk een regenachtige dag in ons kleine kikkerlandje. Midden in de regen fietste een dappere jonge man die gedreven genoeg was om de game Battlefield: Bad Company 2 te gaan bemachtigen. Hij had geluk, de laatste in het schap. Opgelucht en eenmaal weer opgedroogd ging de jongen de zware reis van vijf minuten weer terug maken. De reis was zwaar met een lekke band en een ketting die om de haverklap er af viel. Terwijl ik de ketting weer op mijn fiets aan het leggen was dacht ik bij me eigen: “Waarom met de fiets als ik een auto heb?” Eenmaal thuis, waar ik een spoor van smeer over de muur had achter gelaten, stormde ik naar boven en om mijn Xbox 360 aan te zetten. Ik was alleen vergeten dat mijn Xbox de dag ervoor een rode ring des doods had gekregen...

De campagne van BC2 begint niet meteen met waar het verhaal van deel één eindigde maar ongeveer 70 jaar daarvoor. Eind 1944 aan het eind van de Tweede Wereld oorlog. Je dobbert lekker rond in een rubber bootje vlak voor een Japans ingenomen eiland ergens in de Oceaan, het doel van de missie informatie verkrijgen over een Japans superwapen. Je valt gelijk met je neus in de actie er is geen tijd om rustig alles door te nemen. Alles word gelijk naar je toe gegooid loopgraven, met een .50 de jungle en Japanners verbouwen. En net wanneer je denkt dat alles voorbij vuren de Japanners hun wapen af. Eerst zie je een felle flits die pijn deed aan mijn ogen vervolgens komt er een gigantische golf op je af die jou en je team compleet vermorzeld.

En vervolgens beland je in het heden, natuurlijk is die missie niet compleet nutteloos geweest en alleen voor de sier er in gegooid. Al snel kom je er achter dat de Russen het apparaat van de Japanners in handen hebben gekregen. Vervolgens volgt er een wilde achtbaanrit waarbij je bijna de hele wereld voorbij ziet komen. Van de besneeuwde vlaktes tot de meest groen jungles BC2 heeft het allemaal. Maar wat het niet heeft is het echt gedetailleerde stenen, bomen en struiken zien er niet zo uit als dat ik had gehoopt en ook sommige omgevingen, zowel in de single- als multiplayer zijn soms wat aan de kale kant.

Waar de omgevingen iets minder zijn is het detail van de wapens en de voertuigen uitstekend, wat ik eigenlijk ook erg logisch vind. Aangezien de game draait om de brute actie, wapen en voertuigen. Wat is er nou leuker om een huis totaal tot de grond gelijk te maken en muurtjes waar vijanden achter verscholen zijn weg te blazen? Dat geeft mij echt een goed gevoel wat maar weinig games mij hebben kunnen geven. Wat ik ook een belangrijk pluspunt vind is dat de game goed gebalanceerd is, beter als in het vorige deel waar er net iets te veel over de top explosies in zaten. In dit deel zijn de explosies nog steeds even verwoestend maar in mindere mate, dus er staat niet bij elke hoek van een huis een rode ton. Soms is het zelfs leuk om door dicht bij een explosie in de buurt te zijn. De lange piep die in je oren suist gevolgd door dof gehoor wat een tijd lang kan aanhouden. Er is ook geen gemis aan voertuigen van het kleinste rubberbootjes tot de meest imponerende tanks. Alles zit er in, behalve de kleine golfkarretjes die wel in het eerste deel zaten. Ook is de lengte van de singleplayer in vergelijking met het eerste deel toch wat korter geworden.

Gelukkig staat daar tegenover de beste multiplayer die ik in tijden heb gespeeld. Met ‘maar’ vier speltypen weet de game toch genoeg interesse te wekken bij mij en velen duizenden die de multiplayer hebben plat gespeeld. De vier speltypen heten: Rush, Squad Rush, Conquest, Squad Conquest. Bij (Squad) Rush is het de bedoeling om zoveel mogelijk M-COM-stations te vernielen en natuurlijk moet het andere team zorgen dat de M-COM’s intact blijven voor een bepaalde tijd. Squad Rush is eigenlijk precies hetzelfde maar dan met kleinere teams. Bij (Squad) Conquest is het de bedoeling om bepaalde posities in te nemen die staan aangegeven met een vlag. En de bedoeling is om zo lang mogelijk de positie te behouden terwijl het andere team de vlag probeert in te nemen. De tijd stopt eigenlijk wanneer de vijand of jij te veel verlies qua manschappen heeft geleden of als de tijd verstreken is. Bij Squad Conquest is het idee weer hetzelfde maar dan zijn er meerdere en kleinere teams.

Om de variatie als charecter er in te houden is er de mogelijkheid om te kiezen uit vier verschillende kits. Deze vier bestaan uit Assault, Engineer, Medic en Recon. Elke kit heeft zijn eigen wapens en speciale mogelijkheden. Zo beschikt de Assault over een granaatwerper onder zijn wapen, de Engineer heeft alleen lichte wapens maar kan voertuigen repareren, de Medic beschikt over een defibrillator die dode team genoten weer aan de praat kan krijgen. Dit kan zolang er nog een hartslag aanwezig is. En dan is er nog Recon, de sluipschutter kit die ook luchtaanvallen kan oproepen met een geavanceerde verrekijker.

Elke kit is aan elkaar gewaagd net als elk voortuig dat in een map staat. Zo kan een tank verschrikkelijke schade aanrichten tegen andere voertuigen, maar een tank is weer niet opgewassen tegen een helikopter. En zo kan je eigenlijk oneindig doorgaan. Deze multiplayer heeft eigenlijk alles wat mijn hartje begeert, brute actie en diversiteit. De game heeft nog steeds mijn volle aandacht en vooral de multiplayer en dat is nog maar bij weinig games gelukt.

Conclusie en beoordeling

Een van de betere games van de afgelopen tijd. In mijn ogen had de singleplayer net iets langer gemogen, maar daar tegenover staat een beer van een multiplayer die menig ander game in de kou laat staan. De actie en complete vernietiging zorgen ervoor dat ik elke keer als ik de game speel weer met een glimlach die aan mijn linkse oor begint en aan mijn andere oor eindigd.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldige actie
 • Een grootse multiplayer
 • Gebalanceerd
 • Minpunten
 • Soms wat mindere omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer dat er geen nieuwe demo´s zijn.

 • best jammer, dat er zo weinig is

 • Ik wil een demo van Army of Two… Is er nog niet, neem ik aan?  BTW, bij mij staan de advertenties, clubs geassocieerd aan… etc. etc. niet rechts van het Artikel maar eronder xD. Ligt vast aan mijn pc?:P

 • Frontlines heeft wel een slimme release date vind ik. Er zijn niet echt veel topgames die nu uitkomen. Spijtig dat ik tegen de downloadlimiet zit, ik zou die mp demo ook wel eens willen proberen maar 1,1 gig is echt teveel. Xboxlive vreet echt de downloadlimiet op.

 • Goed artikel!

 • @WiiZzhole: Waarschijnlijk wel, bij mij staat het wel rechts.  Ik vind dit trouwens een leuke nieuwe reeks artikelen.

 • Niks belangrijks…

 • Frontlines ziet er wel stoer uit zeg en ook die N+ game lijkt me wel aardig. Cool stukje over Xbox live, heb nu al zin in het volgende deel:).

 • @WiiZzhole: heb het zelfde probleem

 • ja ik vind ook jammer dat er niet al te veel demos zijn nu

  w8 op rainbow six vegas 2 demo en mis army of twoo

 • @PS3Danny1988, die demo van RS:V2 komt niet denk ik hoor aangezien de game al over een maand uitkomt?

 • Army of two waar ben je? :(

 • best wel vete serie :) zo hoef ik niet elke dag op live rond te snuffelen:)

 • ik wil demo van army of two en als de tijd daar is zou een van rainbow six vegas 2 ook wel leuk zijn

 • Frontlines is vet!!

 • Ik wil de FFoW MP demo spelen!!! Weeeeeh, het is niet eerlijk, die k*t RROD op MIJN Xbox! Grrrrr….. :@:@:@:@:@

 • ps3 owns

 • ach ja in de PS store is gelukkig wel wat nieuws te vinden deze week

 • N+ is briljant!

 • beter doen ze net als sony elke nieuwe skit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren