1. FIFA 10 (PS3)

FIFA 10 (PS3)

Oranje was begin van het WK nog niet echt favoriet bij de voetballiefhebbers. In de groepsfase was het qua voetbal niet fantastisch, maar wisten ze wel telkens te winnen. Bert van Marwijk speelde vaak met de vaste elf. Dit pakte goed uit, want ook de achtstefinale, kwartfinale en halve finale werden gewonnen. Na het uitschakelen van topfavoriet Brazilië geloofde iedereen in het Nederlands Elftal.’’ Ze gaan het WK winnen’’, hoorde je al veel mensen roepen. Toch heeft Oranje de finale verloren, maar ze staan wel tweede op de FIFA wereldranglijst.

Ook in FIFA hebben we eindelijk de mogelijkheid om met het ‘echte’ Oranje te spelen. Notenboom en Maatje zijn verleden tijd; nu hebben we Robben en Van Persie. Toen dit nieuws naar buiten kwam, was dit gelijk een reden om FIFA 10 zo snel mogelijk aan te schaffen. Bovendien heeft deze nieuwe footie weer een aantal vernieuwingen gekregen. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen spelsituatie maken en is eindelijk het speltype ‘training’ weer aan het spel toegevoegd.

Ook de schoonheidsfoutjes van FIFA 09 zijn niet onopgemerkt gebleven bij de producers. Er kan gelukkig niet meer vanaf de aftrap gescoord worden. Dit was erg storend in het vorige deel, omdat iedereen hier gebruik van maakte. Zo kan je niet meer normaal met elkaar een voetbalwedstrijd spelen. Daarnaast belanden er ook minder ballen op de paal, maar er zijn nog steeds opvallend veel ballen die zomaar op de paal terecht komen. Ook de keepers zijn niet genoeg onder de loep genomen. Vooral online voeren ze nog rare fratsen uit. Offline is dit minder, maar heb je nog steeds het gevoel dat ze veel sneller kunnen reageren. Er zijn dus nog steeds wel wat schoonheidsfoutjes te ontdekken, maar dit heeft gelukkig niet veel invloed op het spel.

FIFA 10 barst weer van de vele features. Zo zijn de managermode en de speel als prof: seizoenen weer van de partij. De managermode is niet veel veranderd ten opzichte van het vorige deel. Dit geld ook voor speel als prof: seizoenen. Er zijn wel een aantal kleine veranderingen. De managermode is een stuk overzichtelijker geworden en er is ook een soort Live Season in verwerkt. Als je spelers de afgelopen wedstrijd goed gespeeld hebben, zijn ze beter in vorm voor de volgende wedstrijd. Dit is een erg leuke toevoeging. Ondanks de toch wat weinig vernieuwing in beide modi zijn ze nog steeds erg verslavend.

Afgezien daarvan heb je nu ook de mogelijkheid om je eigen gezicht te verwerken in de game. Je eigen game face upload je vanaf je computer naar FIFA 10. In FIFA 10 kan je je speler bewerken en trainen. Door offline of online met hem te spelen krijg je steeds meer vaardigheidspunten erbij waardoor je speler steeds beter wordt. Het is erg apart om je eigen gezicht in een voetbalwedstrijd te zien, maar des te leuker om hem zo goed mogelijk te maken. Het is erg uitdagend, want je krijgt niet de makkelijkste opdrachten voor je kiezen. Als je denkt klaar te zijn voor het echte werk, kun je online je skills laten zien met jezelf!

Wat we ook niet mogen vergeten is het 360 graden dribbel - systeem. Dit komt de gameplay zeer ten goede, want je heb veel meer vrijheid op het veld. Je heb zo meer mogelijkheden om een aanval op te zetten en te scoren. Het is wel lastiger om een aanval op te zetten, maar dat is gewoon een kwestie van oefenen. Als je het eenmaal onder de knie heb is het heel realistisch voetballen. Ook de tegenstander is voor mijn gevoel beter geworden. Ze maken meer combinaties en maken je het een stuk lastiger. Dit maakt het spel moeilijker, maar daarom ook een stuk uitdagender. Daarentegen vind ik de scheidsrechter nog steeds een afknapper. Het is wel realistisch dat hij voor elke kleine overtreding fluit, maar het haalt het tempo uit de wedstrijd. Dit is niet goed voor de gameplay. Je wordt al gauw gefrustreerd in een echte wedstrijd op TV, laat staan als je zelf aan het spelen bent.

Waar het bij FIFA ook nog ontbreekt is het online gedeelte. De EA servers zijn nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Er zijn nog vaak problemen met connecten. Ook zijn er nog spelers die tijdens een wedstrijd leaven. Dit is erg irritant als je net lekker in de wedstrijd zit. Ik weet dat je deze mensen altijd blijft houden, maar ik hoop dat EA met een oplossing komt hiervoor. Daarnaast heb je wel heel veel mogelijkheden online. Zo kan je weer met vrienden een club beginnen en meedoen aan online competities. De vele mogelijkheden van FIFA 10 bieden gelukkig weer uren speelplezier.

Nog een laatste pluspuntje zijn de graphics natuurlijk. FIFA 10 is hier niet veel op vooruit gegaan, maar de spelers zien er weer mooi gedetailleerd uit en de velden zijn prachtig. FIFA doet ook dit jaar weer veel dingen goed en is weer een waar pareltje geworden onder de footies.

Conclusie en beoordeling

Ook dit jaar is EA er weer in geslaagd een goede FIFA neer te zetten. Er zijn niet alleen talloze mogelijkheden, maar ook nieuwe elementen zoals het 360 graden dribbel - systeem. Bovendien heeft FIFA een heerlijke gameplay en zijn de graphics schitterend. Daarentegen heb je nog wel wat kleine schoonheidsfoutjes, maar dit heeft weinig invloed op het spel. Hier en daar heb je ook nog wat problemen de EA servers en zijn de scheidsrechters soms erg frustrerend. Toch hebben deze minpunten maar weinig waarde t.o.v. de pluspunten. FIFA 10 is gewoon een erg toffe footie geworden; zeker nu je met het echte Oranje kan spelen!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Grafisch schitterend
  • Toffe gameplay
  • Nieuwe features
  • Talloze mogelijkheden
  • Spelen met Oranje!
  • Minpunten
  • Online EA servers
  • Scheidsrechters soms frustrerend
  • Kleine schoonheidsfoutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren