1. E3: Killzone

E3: Killzone

Drie jaar geleden kregen we de eerste berichten binnen over een nieuwe First Person Shooter voor de PlayStation 2. Het toen nog genoemde Lost Boys Games werkte aan een exclusieve PlayStation 2 spel. Veel informatie was er bij de ontwikkelaar niet los te peuteren, maar het was wel duidelijk dat Sony Computer Entertainment Europe het spel wel zag zitten. Nu zijn de mensen van Lost Boys Games samen met wat andere ontwikkelaargroepjes samengegaan tot de Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla en ontwikkelen ze alleen nog spellen voor de Sony groep. Op de afgelopen E3 was hun Killzone eindelijk voor het grote publiek speelbaar. Ook wij namen het spel even stevig onder handen.

Sinds men afweet van het bestaan van Killzone wordt er al gesproken over een zogenaamde Halo killer, in dit geval nu een Halo 2 killer. De ontwikkelaars weten niet precies waar deze term vandaan is gekomen, maar iedereen (lees: de media) nam de term al gauw over zonder ook nog maar iets van het spel zelf gezien te hebben. Het is volgens de makers een hele eer om zo vergeleken te worden met Halo, maar Killzone is en blijft gewoon een totaal ander spel. Het past dan wel in het rijtje van First Person Shooters, maar daarnaast biedt Killzone een hele andere spelervaring.

Killzone speelt zich in de nabije toekomst af. Er heerst een oorlog tussen twee kampen: de ISA en de Helghast. Jij als speler begint het spel met ISA captain Templar en komt tijdens je eerste missie drie andere ISA leden tegen. In Killzone is het mogelijk om de missies met één van deze vier leden te spelen. Elk ISA lid heeft zo zijn eigen kwaliteiten en hierdoor kun je dezelfde missie op meerdere manieren doorlopen. Om alles van het spel te zien moet je de verschillende missies die Killzone rijk is met alle vier de ISA leden spelen. De demo die op de E3 aanwezig was bevatte drie verschillende missies, zo ook het allereerste missie. Dit allereerste missie speelt zich af op een zanderige vlakte waar jij en enkele mede ISA leden worden aangevallen door hordes Helghast leden. De kogels en explosies vliegen je werkelijk waar om de oren.

De makers van Killzone hebben er voor gekozen om geen trainingsmissie aan het spel toe te voegen. In Killzone begin je gewoon direct midden in de actie en wordt er door middel van schermteksten tijdens je missie uitgelegd hoe de verschillende controls werken. Qua controls zit het allemaal uitstekend in elkaar. Grafisch zit Killzone er zeer goed uit voor PlayStation 2 begrippen. Killzone kan zich wat dat betreft vestigen naast grafische pareltjes als Metal Gear Solid 2 en Final Fantasy X. Ook wordt er in Killzone zeer goed gebruik gemaakt van zogenaamde grafische filters. In één van de speelbare missies loop je door metrogangen onder de grond, men maakt dan gebruik van een zogenaamd korrelig filter. Zodra je het daglicht weer ziet veranderd het filter en is de korreligheid weg en heb je te maken met felle zonnige beelden.

Naast de single-player modus was er ook een multiplayer modus aanwezig. Helaas was deze laatste modus nog niet geheel uitgewerkt. Verder lieten de mannen van Guerrilla nog niet veel los over de multiplayer modus. Het staat wel vast dat het klassieke deathmatch aanwezig zal zijn. Volgens ons moet Killzone online ook een waar feest worden. Hopelijk horen wij hier binnenkort meer over. Killzone zal in oktober van dit jaar in Europa worden uitgebracht. De mensen in Amerika moeten iets langer wachten, daar verschijnt Killzone een maandje later.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Goed voor die amerikanen:D, moeten ze daar ook is wachten.

 • damn hopelijk brengen ze hem "per ongeluk" naar de pc ofzo :)  zou wel afknapper voor sony zijn hahahahaha

 • Beetje jammer dat een FPS verrot speeld met een PS2 controller.

 • Liever fps met ps2 controller dan met xbox-controller gemaakt voor mensen met kolenschoppen (buiten de S-versie gerekend)

 • killzone speelt prima met de ps2 controller.

 • ben zeer benieuwd.. ook naar de online mogelijkheden :)

  hopelijk is het wel een beetje diep uitgewerkt alla Socom..  Ik begreep van mensen op de beurs vloer dat Killzone de show stal, maar dat lees je nooit terug op het web.. wel vreemd, misschien proberen ze de hype een beetje te dissen zodat het spel straks nog beter uit de verf komt als je het echt mag spelen..

 • PS2 is kwa techniek erg achterhaald, daarom is het spel niet echt mooi. Kwa gameplay denk ik toch echt dat er veel betere spellen in dit genre zijn, ook op de consoles.

 • Deathmatch zit erin , dus dat is al genoeg imo . Meer is natuurlijk beter . Singleplayer is top zo te lezen .

 • nou, wat moeten die amerikanen lang wachten….NIET!!…..wij moeten altijd zo'n halfjaar wachten!!  maar goed, echt vet dat een nederlands team zo'n bijzonder goed spel op de markt zetten.

 • gvd lijkt me lekker spel maar waarom maken ze um niet op de pc ik heb wel een psx2 maar speel meer op de pc groetjessss WIEPMEN

 • @ sander.s toch geinig he dat sommige PS2 games stukken beter en mooier zijn dan PC games .. terwijl een pc ondertussen misschien wel 10x zo snel is als een *edit "ps2" ;)

 • @Sander..niet mooi en veel meer spellen met betere gameplay??

  Man..dit is 1 van de mooiste ps2 games ooit gemaakt. Kan bijna wel zeggen de mooiste. En dit is absoluut de beste FPS op de PS2….

 • misschien de 1ste goede fps voor de ps2…  maxcre8 mooie uitspraak: "terwijl een pc ondertussen misschien wel 10x zo snel is als een pc.. " echt diepgaand:P

 • hahaha ok sorry type fout ;)

 • en dus ook online, lauw!

 • Yup, ook online.

 • 1e goede fps op de ps2?? come on! ooit gehoord van timesplitters 2 en red faction 1 en 2??

 • Remco heb jij bloed gezien in de versie die je daar speelde?

  Want dat mis ik nog een beetje bij Killzone.

 • @digital bath: vind ik wel, timesplitters 2 is niet exclusief.. en red faction 1 en 2 tja… dat vind ik echt kutspellen…  ik bedoelde trouwens de 1ste EXCLUSIEVE fps op de ps2 die echt goed is.

 • Mooi. Maar ook jammer dat deze (nog) niet op de PC wordt uitgegeven. Ik heb wel een PS2 maar heb toch een gevoel dat zulke shooters beter op de PC passen. Natuurlijk was Timesplitters een ideale shooter op de PS2 maar ik vond dat gekloot met die anologe controller een beetje klote eerlijk gezegd. Is wel ff wennen. Maar wie weet komt hij ooit nog op de PC uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren