1. Privates (PC)

Privates (PC)

Het grootste taboe ter wereld is misschien wel seks. Weinig mensen durven er echt open over te zijn en het onderwerp wordt nog steeds door veel mensen gemeden als de pest. Wat is er nou zo erg aan de liefde bedrijven, dat we er zo weinig met elkaar over praten. Het zijn slechts twee mensen die elkaar liefkozen en op deze manier laten zien hoeveel ze wel niet van elkaar houden. Desondanks vind ik het verontrustend als ik lees dat tieners op steeds jongere leeftijd seksueel actief worden. Zij denken waarschijnlijk: ‘Gewoon even lekker neuken joh! Wat kan er nou mis gaan?’ En daar is waar ze gruwelijk de fout in gaan. Denk maar eens aan al die lekkere SOA’s die je kan oplopen of aan een ongewenste zwangerschap. Om dit te voorkomen worden er al speciale lessen gegeven op school, maar dit vinden ze in Engeland blijkbaar niet genoeg, want daar lieten ze een game maken om kinderen te onderwijzen over seks en SOA’s.

Dat een educatieve game niet saai hoeft te zijn bewijst deze game al vanaf de eerste seconde. Je maakt daar kennis met Team Foxtrot, bestaande uit vier soldaten die de strijd aangaan met alle vieze seksueel overdraagbare aandoeningen. Hun leider is een ouwe rot in het vak en weet alles over deze infecties. De andere drie zijn net nieuw en worden onderwezen hoe ze deze ziektes te lijf moeten gaan. Bewapend met een geweer en beschermd door een condoomhoed betreden ze allerlei hoeken van het lichaam om hun missies te voltooien.

Deze missie is meestal vrij eenvoudig. Iemand heeft veel onveilige seks gehad en zit bomvol met allerlei verschillende infecties. Aan jouw team de taak om dit gebied te betreden en smetteloos weer te verlaten. Deze gebieden variëren van anus tot vagina en zweterige ballen tot mond. Allemaal mooi weergegeven in een cartooneske stijl en precies vormgegeven zoals het er in het echt ook uitziet. Zo zie je schaamharen als je over de ballen banjert en klonten stront als je de anus betreedt, allemaal in mooi 2D. Erg grappig allemaal, zeker als je de anus betreedt en je een bordje ziet hangen met de tekst: Welcome in the Anus. Terwijl jij al deze privégebieden verkent zal je verschillende infecties tegenkomen. Denk hierbij aan platjes, gonorroe en zelfs aids. Om ze te vernietigen heb je een bepaalde stand op je wapen nodig, want niet elke infectie is hetzelfde. Een virale infectie zal je moeten behandelen met een dosis antiviraal en een bacteriële infectie zal je te lijf moeten gaan met een lading antibacterieel. Grappig genoeg leer je wel meer over de SOA’s, want gonorroe kan alleen verslagen worden als je wapen op de stand antibacterieel staat. Eigenlijk heb je op dat moment dus geleerd wat voor soort infectie het daadwerkelijk is.

Als je een infectie voor het eerst tegenkomt is het verstandig om de omgeving te scannen. Door dit te doen krijg je een Intel scherm, dat je meer vertelt over de aandoening. Zo krijg je te horen hoe mensen het te pakken krijgen, hoe je dit kan voorkomen en hoe je het in de game moet aanpakken. Al deze informatie wordt op een leuke manier gepresenteerd. De tekst wordt door een vrouw voorgelezen en zit vol grapjes. Je kunt soms niet voorkomen dat je mondhoeken naar boven krullen. Ook in de cutscenes voor of na een missie kom je heel aardige one-liners tegen. Mijn favoriet is dat een soldaat vraagt of er geen manier is om de sperma weer uit een vrouw te krijgen als het er per ongeluk ingespoten is. "Misschien moet ze op een neer springen, zodat het er weer uitvalt" of "Kan je niet op haar navel drukken, zodat het mannensap er weer uitspuit?". Dit kan ik erg waarderen aan dit spel, want educatief betekent niet saai. Het is dezelfde informatie als die je op school krijgt, alleen op een leukere, interactieve manier aangeboden.

De game weet ook precies wanneer het moet ophouden. Na de vijf levels die je kunt spelen, is alles behandeld en is het mooi geweest. De chaos die je soms tegenkomt is bijna niet te beschrijven en dat ben je ook wel zat als je dit vijf keer hebt meegemaakt. De infecties vallen je soms van alle kanten aan, je moet dan maar snel wisselen van geweerstand om dit te overleven. Dat is wel iets dat ik apart vind aan dit spel. Je gaat relatief weinig dood, terwijl ik toch voor mijn gevoel honderden keren ben geraakt door inkomende spermacellen. Leuk is dan weer wel dat je condoomhoed afvalt na een paar keer flink geraakt te zijn en dat je daardoor kwetsbaarder wordt. Helaas zal niet iedereen zomaar van deze game kunnen genieten. Het is een spel dat je kunt downloaden en ik stond ervan te kijken hoeveel Privates van mijn systeem vroeg. Niet elke PC kan dit spel zomaar draaien en ik vraag me toch wel af of dit handig is. Je wilt toch dat iedereen zo’n educatieve game kan spelen? Of zit ik er nu helemaal naast. Maar het mooiste van dit alles is toch wel, dat de game volledig GRATIS is! Ja, je hoort het goed. Je hoeft geen geld neer te leggen voor deze ervaring en daar houd ik wel van.

Conclusie en beoordeling

Privates is een grappige educatieve game die je alles leert over de aandoeningen die je kan oplopen, als je onveilige seks hebt met een ander. One-liners zijn niet zeldzaam en je mond zal regelmatig op standje lach staan. De chaos die je in de levels tegenkomt is misschien weleens teveel en de systeem eisen zijn relatief hoog, maar de game laat vooral zien dat je door games te spelen zeker wel iets kunt leren!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grappig
 • Leerzaam
 • Chaos...
 • Gratis!
 • Minpunten
 • soms iets teveel chaos
 • relatief hoge systeemeisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eindelijk een ontwikkelaar die de prioriteit legt bij de PS3, hoewel er volgens mij er nog wel een aantal andere ontwikkelaren (die op een hand te tellen zijn) die dat ook doen. Desalniettemin een leuke aankondiging :)

 • Ben benieuwd hoe de motionsensor in deze game gebruikt gaat worden. Zag wel gisteren wat nieuwe filmpjes over deze game en de physics waren belachelijk goed zeg. Echt super te noemen. Voor mij één van toppers van 2008.

 • Eigenlijk zeggen ze dat ze alleen maar dat ze op dat platform beginnen met multiplatform titels.  Maar leuke spin verder.

 • Niet meer dan logisch, als ontwikkelen voor de PS3 echt zo lastig is. Ben echt benieuwd of The Force Unleashed vet wordt!:D

 • Mooi dat nu ook eens een ontwikkelaar de focus op de PS3 legt.

 • terecht ze moeten alle spellen zondermeer zorgvulldig mogelijk maken en een andere versie van een mag niet vertraging oplopen

 • Weer zo'n uit z'n verband getrokken bericht. Het gaat er gewoon om dat ze de PS3 nu als ontwikkelplatform gebruiken en van daaruit een 360 poort maken, omdat andersom zo goed als niet te doen is.

  PS3 is gewoon te zwak om een 360 poort aan te kunnen :')  Bijna elke ontwikkelaar die multiplatform spellen ontwikkeld doet het nu op deze manier.

 • tja mooi dat het zo gebeurt

 • PS3 is gewoon de beste :D

 • het was toch ook makkelijker om van de ps3 naar xbox360 over te zette als van de 360 naar de ps3? ik denk dat dit ook een grote rol speelt..

 • Lol als jeje vooral op de PS3 gaat richten kan jeje deuren sluiten.

 • slim gezien: begin met de moeilijkste, dan zagen de klanten niet over een uiteenliggende release op verschillende platformen.

 • Ze doen maar…

 • hopelijk komt er eens een nieuwe star wars battlefront

 • Dit is gunstig!

 • Nu wordt het moeilijk programmeren voor de PS3 dus een voordeel :P

 • Kunnen ze de volle kracht van de PS3 tenminste benutten. Beetje downsizen en je hebt de 360 versie.

 • Lol als jeje vooral op de PS3 gaat richten kan jeje deuren sluiten.  Tja, z'on kortzichtige reactie's zijn we van jou wel gewend hè. Als ze zich eerst op de PS3 gaan focussen kan dat later alleen maar een win-win situatie zijn voor de PS3 en dus ook de X360. Omgekeerd werkt gewoon niet en dat hebben vele ontwikkelaars al bewezen.

 • Ik denk dat het een slimme zet is van LucasArts.

  Porten van de PS3 is makkelijker dan andersom.

 • Wat DisqerT zegt. Dit word alleen maar meer en meer in de toekomst :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren