1. Puzzle Quest 2 (XBLA)

Puzzle Quest 2 (XBLA)

(Relatief) lang, lang geleden (2001) in een land hier ver, ver vandaan (Amerika), kwam een spelontwikkelaar op het lumineuze idee om een digitale combinatie te maken van de klassieke spellen ‘Kleurentorentje’ en ‘Vier op een rij’ met het inmiddels al even klassieke ‘Bejeweled’ als resultaat. Zoals meestal het geval is bij goede ideeën lieten de imitaties niet lang op zich wachten. En als het inderdaad beter is om iets goed te jatten dan om iets slecht te bedenken, heeft Infinite Interactive niets om zich voor te schamen. Als ware meesterdief kwam deze ontwikkelaar namelijk met het spel ‘Puzzle Quest’ op de proppen: Bejeweled met een verhaallijn en RPG-elementen. Een geniale vondst die zeer succesvol bleek. Deel twee van Puzzle Quest is inmiddels een feit en de grote vraag is natuurlijk: kan het concept van Bejeweled nog verder worden uitgemolken of is de lol er nu onderdehand wel vanaf?

Voor diegenen die het afgelopen decennium even niet op internet zijn geweest en nog nooit van Bejeweled hebben gehoord: in Bejeweled krijgt de speler een speelveld voorgeschoteld met een heleboel (edel)stenen in allerlei kleuren en om punten te scoren, moeten rijen worden gevormd van minimaal drie stenen in dezelfde kleur. Deze rijen kunnen worden gevormd door twee (naast elkaar gelegen) steentjes van plaats te laten ruilen. Zodra er een rij is gevormd van minimaal drie stenen, verdwijnt deze rij en wordt het speelveld aangevuld met nieuwe stenen. Als je geluk hebt, vormen die stenen op hun beurt weer nieuwe rijen, zodat er een heuse kettingreactie op gang komt en de punten binnenstromen! Omgekeerd kan het speelveld natuurlijk ook worden aangevuld met stenen waar je juist helemaal niet op zat te wachten.

Puzzle Quest 2 maakt, zoals gezegd, ongegeneerd gebruik van ditzelfde concept. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil is dat je in Puzzle Quest 2 (doorgaans) tegen vijanden puzzelt. Als hoofdpersoon in een fantasy-avontuur zul je met grote regelmaat het gevecht aan moeten gaan met onder meer orcs, trollen en ander gespuis en die gevechten worden beslist door… tegen elkaar te puzzelen. Bij aanvang van het gevecht hebben zowel jij als je tegenstander een bepaald aantal health points en wie daar het eerst doorheen is, delft het onderspit. Er zijn drie manieren om je tegenstander pijn te doen: 1) door een rij te vormen van minimaal drie doodskoppen, 2) door hem met magische spreuken te lijf te gaan, en 3) door hem met een wapen aan te vallen. Dat laatste is een grote verandering (en verbetering) ten opzichte van het originele Puzzle Quest. Je personage kan worden uitgerust met een wapen en door rijen te vormen van minimaal drie handschoentjes, spaar je punten om dat wapen te gebruiken. Magische spreuken – waarvan overigens ook verdedigende varianten bestaan – kunnen worden gebruikt nadat voldoende mana points van het benodigde soort mana zijn gespaard. Ook hiervoor zullen weer rijen moeten worden gevormd.

Bovenstaand vechtsysteem biedt behoorlijk wat diepgang. Er zijn immers nogal wat tactische keuzes te maken wanneer er verschillende mogelijkheden zijn om een rij te vormen. Ga je voor de doodskoppen om je vijand snel wat schade toe te brengen? Of ga je bijvoorbeeld voor die rode mana zodat je straks een vernietigende spreuk kunt gebruiken? En als je voldoende mana hebt, ga je dan voor een aanval of lap je jezelf liever op met wat extra health points? Kortom, keuzes te over. En dan heb ik het nog niet gehad over je uitrusting. Ook daar valt een hoop te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een krachtig wapen waarvoor je beide handen nodig hebt (en een hoop punten om het te gebruiken), maar je kunt ook een wat minder krachtig wapen kiezen zodat je tegelijkertijd ook een schild kunt vasthouden wat weer een defensieve bonus geeft. Zoals het een echte RPG betaamt, zul je ook moeten kiezen op welke manier je jouw personage wilt laten ontwikkelen. Gedurende het spel kun je namelijk experience points verdienen en hiermee kun je bepaalde eigenschappen upgraden. Zo kun je kiezen voor extra health points, extra verwoestende aanvallen of extra beurten voor de verschillende mini-games.

Naast de talrijke gevechten die je in Puzzle Quest 2 zult moeten ondergaan, zijn er namelijk ook een aantal mini-games die je kunt spelen. Zo kan een gesloten deur op drie verschillende manieren worden geopend (door middel van een spreuk, het forceren van het slot of door hem in te trappen), waarbij voor iedere methode een andere mini-game moet worden gespeeld. Daarnaast kun je schatkisten plunderen en valstrikken onschadelijk maken en dat zijn maar een paar van de diverse mini-games in Puzzle Quest 2. Ook deze mini-games zijn allemaal een variatie op Bejeweled, dus ook hier is het weer een kwestie van rijen vormen, maar dan van weer andere icoontjes. Hoewel de mini-games zeker een welkome afwisseling zijn op de standaard vechtpuzzels, blijft het dus wel veel van hetzelfde. Dat geldt ook voor het verhaal. Het is dermate standaard dat het mij in ieder geval niet kon boeien. Ook de verbeterde graphics van Puzzle Quest 2 waren voor mij geen reden om te blijven puzzelen. Ik bedoel, hoe belangrijk zijn graphics nu helemaal bij een puzzelspel? Qua geluid is het spel er zelfs op achteruit gegaan. Waar is die briljante soundtrack van het eerste deel gebleven?! Nee, ondanks het feit dat ik nog nooit zo’n uitgebreide versie van Bejeweled speelde, is de lol er voor mij nu toch wel vanaf. Let wel, Puzzle Quest 2 is zeker geen slecht spel! Zeker voor diegenen die het eerste deel niet hebben gespeeld, is er absoluut een hoop plezier aan te beleven. Voor anderen is het misschien wat te veel van het goede. De relatief bescheiden prijs (omgerekend een kleine 15 euro) betekent gelukkig wel dat geïnteresseerden zonder veel risico een gokje kunnen wagen.

Conclusie en beoordeling

Puzzle Quest 2 is de meest uitgebreide versie van Bejeweled die ik ooit heb gespeeld. Het vechtsysteem heeft behoorlijk wat diepgang en het spel is keurig afgewerkt. Toch mis ik de drang om steeds maar weer opnieuw met die rijtjes aan de slag te gaan. Dat komt enerzijds doordat een sterk verhaal ontbreekt en anderzijds omdat Bejeweled nu eenmaal niet eindeloos leuk blijft. Althans, niet voor mij.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • vechtsysteem met diepgang
 • diverse mini-games
 • veel te kiezen
 • niet duur
 • Minpunten
 • uiteindelijk eentonig
 • slap verhaal
 • waar is die soundtrack van deel één?!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leek me een leuke game maar laat hem maar liggen na deze recensie.

 • Jammer, ik had ook wel cijfer rond de 7,5 verwacht~.

 • Wii60 Ik had ook wel zoiets verwacht..

 • Niks voor mij…

 • Hoezo kan het soms grafisch mooi zijn? Het is toch mooi of niet mooi?Slecht spel trouwens

 • K-spel

 • Jammer, leek me toch een leuke game.

 • Kijkend naar de demo leek het me toch een van de betere titels, jammer dat hij zo laag is uitgepakt. En de langzaamheid van de bewegingen vallen opzich best mee, toch?

 • @Brawler  Lees de recensie dan ook eens…

 • KUUUUUUUUUUUUUUUUT valt me tegen:'(

 • Precies wat ik had verwacht. Vond de PC game al niet veel bijzonders en tja, een remake daarvan die anderhalf jaar later verschijnt is meestal dan ook niet al te goed…

 • Het leek me een vette RPG, alleen hij valt heel erg tegen net als in de demo…

 • Dat het eerste deel wel zo goed was!

 • vond de demo echt gaar.

 • Ik ga wel voor Lost odyssey deze week.

 • + Soms grafisch mooi

  - Meestal grafisch lelijk  LOL! De recensie is misschien wat snel geschreven, maar dat vergeef ik je: wat een boutspel zeg.

 • oei dat is niet zo mooi! Ik had wel een beetje meer verwacht van deze titel. Weer slaagt een game er weer niet in om Oblivion te overtreffen.

 • O.O

  En de pc versie was nog best goed op de bugs na.. niet verwacht

 • Het leek me altijd wel een tof spel zeker toen die op pc verscheen. Helaas zoals ik toen ik de demo speelde vermoedde is het niet zoveel..

 • ik vond de demo ook al slecht,

  en online hd je enorm veel lag

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren