1. Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond (NDS)

Verzamelen is iets wat veel mensen doen. De één verzameld postzegels en de andere verzameld munten. Maar je hoeft uiteraard niet alles in real-life te verzamelen want ook in de digitale game wereld kan verzameld worden. Het grootste deel daarvan probeert alle achievements te verzamelen maar ik heb me zelf aangetrokken tot een ander iets. Iets wat vaak nog lastiger is dan mensen denken. Ik heb besloten om Pokémon trainer te worden en om alle Pokémon te verzamelen!

Hier begint dan ook het avontuur want zodra je de inleiding in het spel gezien hebt, mag je aan de slag gaan in Sinnoh, een geheel nieuw continent in de wereld van Pokémon. Het spreekwoord luid, een nieuw continent brengt nieuwe content, dus ook in het geval van Pokémon Diamond. In totaal zijn er nu ruim 450 Pokémon beschikbaar die allemaal op een manier te verzamelen zijn, maar dit is niet alleen op eigen krachten te behalen. Zoals bij de meeste Pokémon spellen is van Diamond ook een andere versie op de markt gebracht die zichzelf Pearl noemt. In allebei de versies zitten exclusieve monstertjes die je door met andere te ruilen kunt bemachtigen. Het scheelt al een hoop dat je niet alleen meer met je vriend of vriendin hoeft te ruilen, want nu is er ook de optie om met mensen over de hele wereld te ruilen via WiFi.

Hier heb je namelijk GTS, dit staat voor Global Trade Station en je kan het een beetje vergelijken met marktplaats of E-bay, je kan naar een Pokémon zoeken en dan kan je maximaal zeven verschillende aanbieders krijgen. Zodra jij een goede ruil weet neer te zetten krijg jij je Pokémon naar wens en kan je verder met verzamelen. Uiteraard kan je zelf ook Pokémon in de aanbieding zetten en als iemand je gevonden heeft en hij heeft een Pokémon die je bevalt dan is het kat in het bakkie natuurlijk. Maar om ze allemaal te krijgen moet je nu ook tot diep in de nacht door spelen want er zit een verbeterde dag-nacht cyclus in. Je hebt nu ochtend, vervolgens middag, daarna na-middag, daarna avond en ten slotte nacht. In elk deel van de dag zijn andere Pokémon te vangen. Overdag zal er niet veel verschil in zitten maar ’s nachts kunnen toch hele andere Pokémon tevoorschijn komen.

Het doel in het spel is om de Pokémon kampioen te worden en om vervolgens, zoals eerder gezegd, elk monstertje te verzamelen. Maar je moet eerst onderaan de ladder beginnen en dat doe je met een starter Pokémon. Je hebt weer de keuze uit drie verschillende beestjes en deze keer kan je kiezen uit Turtwig, de gras Pokémon, Chimchar, het vurige aapje en om af te sluiten hebben we Piplup, de water penguin. Ze hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. Een water Pokémon is natuurlijk sterk tegen een vuur Pokémon, maar weer zwak tegen een elektrische Pokémon. Zit er toch een stukje realisme in!

Het grote aantal Pokémon zorgt er ook voor dat het spel langer te spelen is, want als je kijkt naar bijvoorbeeld Red en Blue dan had je 151 Pokémon. Voor die tijd was dat heel veel maar ga nu eens het tijd verschil opmeten tussen het helemaal uitspelen van Blue en Diamond. Je zult zien dat er toch een groot aantal uren verschil in zit want er zitten wat goede vernieuwingen in. Je kunt nu ook online vechten met mensen over de hele wereld en dit is natuurlijk leuk om te doen. Niet alleen is het een test der vaardigheden, maar je kan ook de tactieken afkijken van anderen en zelf toepassen tegen je vrienden of ook online.

Uiteraard hebben we nog meer vernieuwing en naast de nodige online functies is er nu ook de mogelijkheid om Pokémon uit oudere versies te migreren. Je kan er zes per dag naar Diamond of Pearl halen. Dus hoe meer oude Pokémon spellen je hebt hoe eerder je alle Pokémon in je bezit kan krijgen. Houd er alleen wel rekening mee dat PalPark een language-lock heeft. Dit houdt in dat je alleen Pokémon van Engelse bodem kunt migreren, of een andere taal, het ligt eraan welke versie je zelf hebt.

Op de eerste drie Pokémon spellen na heb je bij de andere allemaal een aantal gadgets gegad. Een fiets, die had je dan wel bij Red, Yellow en Blue, we hadden een itemfinder, een paar sportschoenen waardoor je kon rennen en een telefoontje. Dit is uitgebreid met ten eerste een horloge, ook wel PokéWatch genoemd, waar een aantal leuke functies op zitten waaronder een stappen teller en een notitieboekje. Je kan het horloge uitbreiden met de zogenoemde ‘apps’. Hier valt dus ook de itemfinder onder en we hebben iets nieuws, genaamd de vs seeker. Dit is een apparaatje die de omgeving doorzoekt naar mensen die opnieuw een gevecht met je aan willen gaan. Dit kan alleen als je ze al eerder hebt verslagen en daarom zullen ze bij een revanche ook sterkere Pokémon hebben.

Maar helaas, aan al het geode komt een einde. Het is niet allemaal spik en span in Sinnoh want ik had een paar dingen waar ik minder vrolijk van werd. Ondanks de geweldige online functies en nieuwe Pokémon blijft het de zelfde eenvoudige gameplay, wel gameplay waar je veel tijd in kan stoppen maar een andere concept zou ook niet verkeerd zijn. Aan de andere kant bekeken is het ook de eenvoudige gameplay die het spel zo lang boeiend laat zijn. Daarom zeg ik er ook bij dat het niet iets is om je heel erg aan te storen maar in mijn ogen is het wel een minpuntje. Zoals ik ook al zei zijn de nieuwe Pokémon een onmisbaar aspect van de game maar we gaan nu naar de 500 beestjes toe en dat kan toch flink lastig worden om het allemaal te onthouden. Voor de echte die-hards is dit geen probleem want het zijn dan alleen die Pokémon uit D/P die je even moet leren maar voor de nieuwkomers gaat dit nog een lastige opgave worden. We blijven wel positief vandaag dus je kan het ook zien als een kleine uitdaging erbij om alle Pokémon uit je hoofd te gaan leren.

Conclusie en beoordeling

Pokémon blijft dan wel dezelfde gameplay leveren, elke keer opnieuw is het een uitdaging om alle monstertjes te verzamelen en om een krachtig team te creeëren! Je hebt deze keer dan ook een nog groter aanbod met geweldige beestjes die voorlopig niet zullen vervelen. Je kan in een uurtje of 30 wel door de verhaallijn heen zijn maar dan kan je er nog 100 uur achteraan plakken om alle Pokémon te verzamelen en gewoon om lekker tegen andere te vechten.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • ruim 450 Pokémon
 • WiFi ruilen en vechten
 • Nieuw continent
 • Lang door te spelen na einde verhaallijn
 • Minpunten
 • Het is en blijft dezelfde gameplay
 • Pokémon kan verwarrend worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is imo een van de betere Wat Jij's. Heerlijk om te zien hoe ieder zijn standpunt geeft… en ze soms elkaars uitersten zijn!:D

 • Nope !! .. De PC word juist weer sterker :)

 • PC wordt beter, wat een gejanjoker zeg.

 • Nee. Illegaal pc gaming telt toch ook mee als gaming ? Dan zeker niet. Het is misschien wel niet de juiste manier.

 • Ik moet zeggen dat ik gamen met een console wel lekkerder vind spelen.

 • PC roels en produseert nog altijd het mooiste beeld

 • De PC zal overheersen! Alle games die voor de next-gen uitgegeven zijn, komen ietwat later voor de PC, met nóg betere graphics en extra content. Nu kan je al, (met zo'n 1000 euro) een flinke PC in elkaar sleutelen die spellen als Gears of War, CoD4, en al die zooi met een res van 1680x1050 op max spelen. PC zal over een jaartje of twee al stukken beter zijn dan de consoles.

 • ik heb een 360 en daar speel ik dus t meeste op enja pc zou ik ook wel kunne spelen als ik een goede pc had en aagezien ik die neit heb speel ik er dus nooit op anders deed ik t wel

 • Ik speel zowel op PC en op PS3, pc speelt ook fijn hoor!

 • ik gebruik mijn pc voor mmorpgs…..

  maar idd ik vind wel dat het spellenaanbod voor de pc matig is

  bovendien als je een pc hebt gekocht kun je na een half jjaar al niet meer gamen omdat de systeemeissen te veel zijn…. egt kut.

  bovendien zijn speccomputers goedkoper, en games even duur. ik zou het wel weten!

 • MIJN pc als spelcomputer is zo goed als dood. :P

 • Sinds ik mijn PS3 heb speel ik bijna helemaal niet meer op de PC, alleen nog wat MMORPG's. Maar dat is ook alleen maar omdat die niet op de consoles zijn.

 • Total rubbish, zolang er succesvolle MMORPG's op de PC zijn, FPS die toch niet fatsoenlijk spelen op een console en RTS die je nieteens wil spelen op een console blijft de PC leven. En de PC tovert natuurlijk altijd het mooiste beeld. Eensch met Blitz Metalhead, de consoles gaan steeds meer op PC's lijken. En over ong. 10-15 jaar kennen we waarschijnlijk geen consoles meer. Maar een allround systeem in de huiskamer waarmee je alles doet. Internetten, TV kijken, gamen, Blu Ray afspelen ed ed. ;)

 • Ik ben er niet mee eens dat ie dood is. Maar wel dat de pc achter blijft op t game gebied!

 • Ik vind pc's juist fucking cool…. , had zelf een 360 maar wou een nieuwe pc kopen dus met 360 gestopt over tijdje een hele mooie kaart:)

  PC RULES!! , de games voor de 360 , ps3 , wii en nog meer worden gemaakt door de pc:P

 • Ik speel ook niet meer op de PC nu ik een Xbox 360 heb, de PC kost gewoon teveel. Het is meer voor hardware-fanaten die zoveel mogelijk fps willen scoren.

 • Ik zeg ja als je gewoon al kijkt hoeveel ontwikkelaars overschakelen naar alleen console vanwege de makkelijke download voor PC!

 • Laat mij eens duidelijk zien dat pc gaming dood gaat. Ik kan ook zeggen dat consolegaming dood gaat omdat het steeds moeilijker wordt grafisch zwaardere spellen hierop te zetten. Een loze opmerking dus die nergens op slaat. Pc's blijven altijd in trek omdat je hier ook andere toepassingen op blijft doen. Zolang de pc's bestaan, blijven er ook pc games bestaan. Basta!!:p

 • Owja en een Xbox 360 gaat minder lang mee als een PC, want die blijft toch maar kapot gaan. lol.

 • De consoles verzwakken de wil naar een goeie PC natuurlijk wel. Maar de PC blijft voor veel gamers toch de nummer 1. Wat is er nou mooier als een Shooter, RTS of een MMORPG op je PC? Op geen enkele console werkt dat beter dan op de PC.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren