1. Land of Frogs (PC)

Land of Frogs (PC)

Darwin, wat een prachtkerel was dat toch. Zijn theorieën over evolutie zijn vandaag de dag nog steeds bekend en snijden voor atheïsten zeker hout. Survival of the fittest, daar draaide het allemaal om… maar wat als in plaats van de aap nu een kikker al die awesome dingen die wij ooit hebben gedaan zou doen? Juist, dat is waar Land of Frogs antwoord op geeft.

Dat is immers waar Land of Frogs, een MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) van Hypoteticky Games, om draait. Maar liefst 250 verschillende soorten kikkers kunnen uitgekozen worden en volledig aangepast worden naar de grillen van de speler, wat zorgt voor unieke taferelen. Het is namelijk echt belangrijk wat voor een soort kikker je uitkiest voor het verdere verloop van het spel. De goliathkikker, de grootste amfibie die er is, is vooral goed als tank, dus om veel klappen te vangen, terwijl de uiterst giftige curarekikker juist meer een damage dealer is met zijn ongelofelijk krachtige Damage over Time-gif. Zo moet je van te voren al goed nadenken wat voor een soort slijmerig dier je kiest. Ikzelf bijvoorbeeld ging voor de Roodoogmaki-kikker, die met zijn grote ogen en mooie poten een uitstekende Area of Effect-aanval in bezit had en dan ook fijn was om in het begin grote groepen insecten mee af te slachten en verorberen.

Want over die bittere strijd tussen kikker en insect, daar gaat Land of Frogs over. Een criminele kikker genaamd Barend vertrok, nadat hij verbannen was uit de Republiek van Dril en Naastenliefde, naar het Insectuela, waar hij met kreten als ‘Viva la Resistance!’ en dergelijke deze exo-skeletbezittende gedrochten aanvuurde om een oorlog te beginnen tegen onze geliefde amfibieën. Hij richtte samen met andere schurkachtige kikkers de zogenaamde Kikkeriaanse Orde op, een speciale elite-eenheid om de nobele leiders van de Republiek, Julius Caesar en Vieze Harry, te doden. Maar als rekruut van de Task Forces, de geheime kikker-dienst, is het aan jou om dit te verijdelen en het Insectuela, samen met die vermadelijde Kikkeriaanse Orde, omver te werpen. Voor al deze personages zijn een geweldige cast van Nederlandse voica-actors aangenomen, zoals Carlo Boszhard, Horace Cohen en Ralph Beentjes. Daar bovenop is het verhaal ook nog eens geweldig, episch en bruut: het staat bol van de spanning, plottwists en filosofische vraagstukken zoals: ‘Als bananen konden vliegen, zouden vogels dan krom zijn?’, dus de speler is zeker gemotiveerd om elke quest die hij toegeworpen krijgt te spelen.

Jazeker, quests. Net zoals bij het bekende World of Warcraft is Land of Frogs op deze dingen gebaseerd om voort te gaan in het spel. Deze quests krijg je van allerlei bekende kikkers, zoals Kermit, the Hypnotoad (wiens volgelingen keer op keer maar weer ‘ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD’ blijven scanderen) en meer van zulke celebs. Het toffe is dat de quests ook echt variëren: de ene keer moet je zoveel vliegen uit de lucht schieten met je Tongson, de andere keer moet je een gevaarlijke rivier en snelweg oversteken (Frogger-referentie? Youbetcha), enzovoorts. Hiervoor krijg je dan weer beloningen als nieuwe soorten gif, slijm, et cetera, wat eigenlijk dus nieuwe spreuken en harnassen zijn. Allen zo wordt je sterker, want aan sterker worden door levelen doet Land of Frogs niet. Het geeft lekker dat Diablo II-gevoel, om hier weer een nieuw soort slijm te vinden, daar weer een ander soort schutkleur… enfin, het voelt goed.

Maar die dingen krijg je niet voor niets! Nee, daar moet een stevig robbertje voor worden gevochten, iets wat zeer goed in elkaar steekt. De besturing en HUD is volledig aan te passen naar wens en ook kunnen er verschillende hot-keys worden ingesteld. En dat moet ook wel, want je vingers zullen over het toetsenbord roffelen tijdens de vele baasgevechten die je character voor zijn of haar kiezen krijgt. De vijanden uit het Insectuela en de Kikkeriaanse Orde zijn namelijk bepaald geen push-overs, integendeel zelfs! Het zijn vaak beeldvullende gedrochten die maar sterke aanvallen blijven doen. Als je met deze bazen vecht, spat de epiek gewoon van je scherm af, wat mede komt door de geweldige soundtrack, verzorgd door verscheidene Nederlandse artiesten. Zo brengen onder meer de PartySquad en Willeke Alberti hun muzikale bijdrage aan het spel. Toch voelt deze hoge moeilijkheidsgraad nergens oneerlijk lastig aan, omdat elke vijand toch zijn achilleshiel heeft waar spelers handig gebruik van kunnen maken. En is dat het niet, dan is het wel een glitch of bug (hè, wat ironisch) die het wat makkelijker maken. Stiekem zijn die bugs wel jammer, maar zo’n grote, open wereld als Land of Frogs kan nou eenmaal niet perfect zijn.

Want hoewel je zou denken dat Nederland, waar het spel zich afspeelt, een klein landje zou zijn, is niets minder waar. Heel Nederland is je speelgrond in Land of Frogs, van Castricum tot Nijmegen tot de Biesbos aan toe. Je dacht dat Azeroth groot was? Het is niks vergeleken bij de uitgestrekte polders van Land of Frogs. Deze grootsheid is waarschijnlijk ook de reden dat het op het grafische vlak allemaal wat minder is. De textures stellen niks voor en er is simpelweg geen oog voor detail en dat soort dingen. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk als je er over nadenkt dat gewoon héél Nederland in de game zit.

Conclusie en beoordeling

Hypoteticky Games heeft een knallend debuut gemaakt met Land of Frogs. De grote variatie aan kikkers, de epische verhaallijn en de geweldige referenties naar bekende kikkers maakt het spel tot een geweldig geheel. Dan is het uiterlijk misschien belabberd, en dan zijn er misschien bugs, maar dit, samen met de brute baasgevechten en de sterke soundtrack, maken dat meer dan goed. Een briljant spel!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grote variatie aan kikkers
 • Epische verhaallijn
 • Kikker-referenties
 • Brute baasgevechten
 • Sterke soundtrack
 • Minpunten
 • Bugs
 • Belabberd uiterlijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • netjes :)

 • Leuk artikel. :)

 • ik heb de hoofdband van freerecordshop xD

 • vet artikel :D

 • Tof spel!

 • Vind de game er wat vaag uitzien..

 • MIJN game van 2008, weet ik 100% zeker

 • De reviews tot nu toe zijn niet echt die van een topgame. Anway niks voor mij, dit soort games zal ik echt nooit spelen. Die personages en grafische stijl alleen al. K ben wel benieuwd naar de recensie op IG.

 • Een gozer uit mn lijst heeft em al dik een week

 • Mooie artikel.

 • had deze game graag willen zien op de ps3, maar helaas.

 • hopelijk word dit een goed spel want van dit genre hebben we nog niet zoveel op de 360

 • Ziet er strak uit, niet helemaal mijn genre.

 • top spel maar heet die planeet Dementia ofzo? iedereen leid wel aan geheugenverlies!!

 • 4 dvds:|

 • dit spel gaaat zooo vet worden

 • Zit nu op disk 2. Disk 1 was waarschijnlijk de beste JRPG ervaring sinds FFVI. Hoop echt dat dit een dikke hit gaat worden.

 • dang……. wil et graag…..

 • \" Zit nu op disk 2. Disk 1 was waarschijnlijk de beste JRPG ervaring sinds FFVI\"  Had je in de tussentijd toch echt wat meer jrpg's moeten spelen.  Ik heb de game al uit en tja.. In het land der blinden is éénoog koning

  Geen slechte game, maar zo'n beetje alle PSX/SNES RPG's zijn een heel stuk beter. De game valt alleen op omdat er de afgelopen jaren niks boeiends is uitgekomen. De game is goed, maar niet bijzonder, niet uitzonderlijk.. gewoon heel erg gewoontjes. Het teert voornamelijk op de FF feeling en brengt zelf nauwelijks iets nieuws.  Ik ben net begonnen aan Xenogears en dan word het heel erg duidelijk hoe goed een JRPG kan zijn en hoe Lost Odyssey te kort schiet. Tja in een tijd dat er nauwelijks JRPG's uitkomen en degenen die uitkomen zijn niet meer dan redelijk, dan moet je toch maar weer terug vallen op de goeie ouwe PSX..

 • Ben benieuwd wat Jelle er voor cijfer aan gaat hangen ^^.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren