1. Far Cry 2 (PC)

Far Cry 2 (PC)

Terwijl ik met mijn geweer in de aanslag een kamp binnen wil stormen blijf ik even staan. Ik besluit om toch iets anders te gaan doen dan het kamp als een dolle stier te bestormen. Ik loop terug en ga op een veilig afstand staan. Ik pak mijn sniper en kijk over het kamp heen opzoek naar olievaten en gasflessen. Uiteindelijk heb ik een hele opslag gevonden. Ik mik, ik schiet en het hele kamp vat na een paar seconde vlam door rondvliegende gasflessen. De vijanden hebben mij gelukkig niet ontdekt en rennen voor hun leven, de mensen die aanwezig zijn in het kamp sterven bijna allemaal terplekken door het vuur of enkele explosies. De mensen die overblijven schakel ik één voor één uit met mijn sniper, na dit kleine avontuur loop ik met een goed gevoel terug naar mijn Jeep en rijd ik rustig terug naar mijn hut midden in de jungle. Met een goed en fijn gevoel doe ik mijn oogjes dicht om lekker te gaan slapen en om de volgende dag weer op stap te gaan om hetzelfde tafereel uit te gaan halen bij een ander vijandelijk kamp.

Het klink misschien als een avonturenfilm, maar het is toch de wereld van Far Cry 2. De wereld is al redelijk beroemd door zijn enorme omvang en afwisseling. Je zult kennismaken met de verschillende gebied, waaronder de uitgestrekte woestijnen en de mooie savannes met vele exotische dieren die je er tegen zult komen. Dit gedeelte van Afrika is niet alleen maar gevuld met mooie gebieden en dieren, er is op dit moment een burgeroorlog aan de gang die jij moet zien te sussen door een persoon om te leggen. Het is aan jou de taak om de Jackal te vermoorden. Deze wapenhandelaar die de burgeroorlog alleen maar meer aanwakkert moet gestopt worden om de oorlog een halt toe te roepen. Zoals in bijna elke game moet je eerst informatie over deze persoon zien te winnen door verschillende opdrachten uit te voeren. De twee groepen waarbij je de informatie moet zien te winnen zijn de UFLL (United Front for Liberation and Labor) en de APR (Alliance for Popular Resistance). Deze missies worden vaak als saai en niet afwisselend beschouwd, maar bij Far Cry 2 zijn ze gelukkig zeer vermakelijk en afwisselend.

Hoe je de opdrachten wilt voltooien is volledig aan jou. Laat je het granaten en molotov cocktails regenen om een mooi kampvuur te maken of kies je ervoor om als een dolle stier op de vijanden af te rennen en ze van dichtbij te doorzeven met kogels. De vrijheid in de missies geeft je een fijne en leuke indruk bij deze game. Bij de meeste games word aangegeven hoe en waar je moet lopen, als dit niet in Far Cry 2 had gezeten had de afwisseling ook sterk gedaald. Er is altijd één ding het aller leukste om te doen en dat is voor de meeste toch de granaten en molotov cocktails regen. Dit komt vooral doordat het vuur zo mooi en goed is uitgewerkt dat je het er spontaan warm van krijgt.

Het beste van deze enorme wereld is toch wel dat er geen laadtijden tussen de stukken van de werelden inzit. Soms heb je even een halve seconde dat het beeld bevriest, maar dat stoort totaal niet tijdens de gameplay. Je verwacht nu wel dat de laadtijd bij het opstarten van de game ook heel lang duurt, maar dat valt nog vies tegen. Binnen een paar seconde kan je alweer aan de slag met waar je het laatst gebleven bent. Toch heeft Far Cry 2 een paar kleine technische foutjes die e Ubisoft niet kunnen verwijten. Door een wereld te maken die nog nooit zo groot was in een game is het daarom ook logisch dat niet alles overal evengoed werkt. Zo zijn de vijanden ook niet echt snugger. Het komt wel eens voor dat ze je totaal niet opmerken, als je een vijand neerschiet zullen de andere ook braaf op een rijtje blijven wachten op hun dood. Soms is dit wel makkelijk, maar het is vaak heel storend.

De vijanden die blijven staan, dat is een klein vervelend minpunt. Er is helaas nog een irritant minpunt te vinden in deze game. Ik heb het hier over de gewapende checkpoints. Deze kleine kampen staan vaak op kruispunten waar je vaak langskomt. Deze kampen lijken bij de eerste keer vrij onschuldig, je schiet de vijanden dood en er komt een berichtje op je scherm te staan waarin staat dat je het kamp hebt veroverd. Je denkt tijdens het spelen dat je voortaan veilig langs deze punten kunt reizen, maar elke keer dat je er weer langskomt rijden zullen deze irritante mensen er weer staan. Na een tuk of tien keer heb je het wel gezien en rij je dwars door de kampen heen. Als dit miezerige minpunt veranderd werd, had deze game een iets hogere waardering gekregen.

Naast de vele hoofdmissies zijn er ook vele zijmissies te bekennen. Het is meestal de bedoeling om een stoet met auto’s te vernietigen, maar ook is het soms de bedoeling om een belangrijk persoon om te leggen. Alsof deze game nog niet genoeg variatie had zit dit er ook nog in. Door deze missies te spelen speel je diamanten vrij. Met deze diamanten kun je verschillende wapens en uitbreidingen vrijspelen voor zowel je auto als voor je wapen. Voor de echte schatrovers kun je ook met een bepaald apparaatje dat je tevoorschijn kan halen samen met je map de diamanten opsporen die over heel de wereld verspreid liggen. Deze diamanten zijn vaak te vinden bij uitgebrande auto’s of verschillende dorpen en steden. Ook deze diamanten kun je gebruiken voor uitbreidingen, auto’s en wapens.

Gelukkig zit er naast deze zeer avontuurlijke en indrukwekkende singleplayer ook nog een multiplayer in. In de multiplayer maak je gebruik van spelwerelden die Ubisoft zelf heeft gemaakt. In de multiplayer zijn verschillende wapens beschikbaar die je helpen met het winnen van een potje. Naast de spelwerelden van Ubisoft heeft iedere speler van de game ook de mogelijkheid zelf spelwerelden te creëren met de editor. Ook kun je spelwerelden uitwisselen en downloaden om die op je eigen server te zetten. Om een eigen server te onderhouden is ook voor iedereen weggelegd, net zoals de zeer makkelijke editor kun je ook gemakkelijk gebruik maken van de gemakkelijke server. Heb je geen zin om zelf een server te onderhouden, dan ga je gewoon lekker op een andere server spelen. Zowel de singleplayer als de multiplayer blijft zeer indrukwekkend en je zult nooit alle gebieden uit je hoofd kennen. Daar is deze game simpelweg gewoon te groot voor.

Conclusie en beoordeling

Een foutloze game bestaat absoluut niet, zo ook deze avontuurlijke game niet. Van te weinig afwisseling in de spelwereld en de missies is absoluut geen sprake. Door de vele missies blijft de game leuk en zal je altijd weer nieuwe dingen ontdekken. Heb je de singleplayer wel gehad, dan is het altijd zeer vermakelijk om een paar potjes in de zeer uitgebreide multiplayer los te gaan. Door de twee miezerige, maar wel zeer irritante foutjes krijgt de game geen slecht cijfer.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Spelwereld
 • Wapens
 • Vrijheid
 • Multiplayer
 • Afwisseling
 • Minpunten
 • Slechte intelligentie van de vijanden
 • Gewapende checkpoints

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die hoef ik niet

 • Het ontbreken van splitscreen en telkens dezelfde woestijnomgevingen waren de grootste minpunten aan het spel, dus mooi dat die in ieder geval al worden weggewerkt.

 • Mooi voor onder de boom!  Wordt al duur genoeg met al die toppers die eraan komen

 • Wel tof :D

 • lol splitscreen was t enige wat nog ontbrak aan motorstorm

 • Mooi voor de liefhebbers.

 • insidegamer vergeet niet bij te melden dat er ook een 60 player mode is online

  een trailer is gezien door bbc en die geweldig was en eindige met je hebt nog niet gezien waar we toe in staat zijn

  en verder hebben ze een project gezien die begin 2009 moet uitkomen maar waar ze nog niks over moeten zeggen en als alles kloptte en ingame wasmogen we spreke over een nieuwe rage binnen de game wereld vvolgens bbc

 • Ben benieuwd.

  De game heeft de potentie om een najaars topper te worden.

 • 60 player online mode is Resistance 2, zie de impressie van enkele dagen geleden

 • dat is super tof!@

 • Aaaah, ben zeer benieuwd!

 • leuk

 • Leuk nieuws, alleen waarom komt nu nog allemaal GDC nieuws terwijl die al vrijdag was afgelopen.

 • Hip :)

 • Klinkt erg positief allemaal, ben benieuwd wat het word!

 • Met splitscreen, JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEH (hoop ik)  Hoop eerlijk gezegt ook op wat meer tracks, dat vond ik in de game zelf wat schaars en aangezien er nog geen pointscards zijn en ik niet een Mastercard bezit kan ik de uitbreidingen niet kopen:S

 • @arthurrvv ik ga niet zomaar wat zeggen hoor

  ga maar na bbc of zo, hun hebben een inside look gekregen en zeiden dat er 60 man online konden en dat ze ook een trailer zagen met op het eind je hebt nog niet gezien tot waar wij in staat zijn en nog een geheim project

  ps3only heeft het ook op zijn site

 • sorry mijn fout evilgamerz

  http://www.evilgamerz.com/index.php?action=fullnews&showcomments=1&id=14371

 • Mooi! Nu maar hopen dat de AI niet meer zo achterlijk is, met rubberbanding enzo. En dat de vertragen van het beeld weg is.  MS was toch de PS3 launchgame imo.

 • Resistance 2 en MotorStorm 2 beiden dit jaar. Dat is goed nieuws..:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren