1. GTA: San Andreas

GTA: San Andreas

Iedereen zit te wachten op de nieuwe GTA en langzamerhand wordt er steeds meer bekend over het nieuwe deel in deze serie. Sommige dingen zijn natuurlijk bij iedereen allang al bekend, maar andere zaken nog niet. Om het overzicht te bewaren kun je hier lezen wat je van Grand Theft Auto: San Andreas kunt verwachten.

Het Verhaal

Het verhaal speelt zich af rondom Carl Johnson. Na vijf jaar in Liberty City te hebben gewoond keert hij terug naar zijn oude buurt in het getto van Los Santos. Hier is hij naar toe gegaan na de dood van zijn broer Brian, waarvan zijn oudere broer, Sweet Johnson, hem de schuld gaf. De reden van zijn terugkeer is het plotselinge overlijden van zijn moeder. Bij terugkomst wordt hij herenigd met zijn familie en zijn oude bende; The Orange Grove Families. Zijn broer en zus kunnen elkaar niet luchten of zien en zijn voormalige bende kan zich amper staande houden op straat tussen de andere bendes.

Carl wil absoluut niet terugvallen op zijn oude straatleven, maar het lot bepaalt anders. Zijn bende wordt onder druk gezet door twee corrupte politieagenten, Frank Tenpenny en Eddie Polaski. Natuurlijk loopt alles uit de hand en bevindt Carl zich al snel in een avontuur dat hem door heel San Andreas leidt. Hij moet vechten voor zijn familie, zijn bende en zijn eigen leven.

De Plaats

Het spel zal zich in San Andreas af gaan spelen. Dit is niet één stad, maar een hele staat. In deze staat bevinden zich drie grote steden, namelijk Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) en Las Venturra (Las Vegas). Tussen deze drie steden in ligt het platteland, waar je doorheen moet rijden om van stad naar stad te komen. Elk van deze steden is ongeveer even groot als Vice City. Iedere stad heeft een heel ander uiterlijk en een eigen gameplay. Zo vind je er verschillende bevolkingslagen, van de gangsters in het getto tot de rijke mensen in Hollywood. In San Fierro zijn veel heuvels waar je lekker over heen kunt scheuren. Deze stad zal qua gameplay dus erg gericht zijn op het rijden en racen. Dit zal je terugzien in de hele stad. Zo zul je hier veel auto’s kunnen vinden. In Los Santos zal de nadruk liggen op bendes en in Las Venturra zal het gokken centraal staan. Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig. In deze periode waren er 15.000 actieve bendeleden die elkaar het leven flink zuur maakten op straat. Naast bendes kon je de politie ook niet echt bepaald lieverdjes noemen in die tijd.

Gameplay

De AI van alle karakters is flink omhoog gegaan. Zo zullen voorbijgangers niet meer tegen je auto aan blijven lopen of raar in het rond blijven rennen. Ook zullen zij meer tekst hebben dan in voorgaande delen.

Eén van de leukste verbeteringen is toch wel dat je je eigen bende kunt gaan leiden. Zo kun je bijvoorbeeld een drive-by doen. Dit geeft je meteen meer het gevoel dat je steeds meer groeit in de criminele organisatie. Huizen hebben een groter doel gekregen in dit deel. Diende het in voorgaande delen alleen als savepoints en als bron voor extra missie’s, nu kun je bijvoorbeeld een casino kopen, zelf inrichten en runnen.

Alles wat je doet heeft direct effect op de vooruitgang die jouw karakter maakt, zijn vaardigheden en zelfs zijn voorkomen. Zelfs de dingen die je doet als je niet bezig bent met een missie hebben hier effect op. Zo merk je echt dat je groeit in het spel en wordt het meer één geheel. Missies zijn wat moeilijker geworden. Zo heb je voor bepaalde missies bepaalde vaardigheden nodig. Je kunt bijvoorbeeld gaan inbreken in huizen om geld te stelen. Alleen dit is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld een auto stelen. Je moet echt een plan hebben en bepaalde vaardigheden bezitten anders heb je voor je het weet een kogel in je kop.

Ook moet je nu zorgen dat je Carl goed te eten geeft. Er is een meter waaraan je kunt zien of hij honger heeft of niet. Let echter wel op wat je hem laat eten. Geef je hem alleen maar fastfood, dan wordt hij dikker. Dit heeft weer tot gevolg dat hij bepaalde missies niet meer kan uitvoeren omdat hij langzamer wordt. Als hij te dik is moet je hem gezonder laten eten en naar de sportschool sturen waar hij weer in vorm kan komen en ook sneller wordt.

Je zult meer controle over het karakter hebben. Zo zal hij meer vechtbewegingen hebben en kun je op meerdere manieren een auto stelen. Wat ook een hele verbetering is in dit deel is dat je nu kunt zwemmen. Daarnaast zullen er een paar nieuwe wapens te vinden zijn, maar het gaat om een kleine hoeveelheid omdat de meeste wapens al in de vorige delen te vinden waren en de makers alleen maar reële wapens in het spel wilden stoppen. Elk wapen zal anders aanvoelen wanneer je ermee schiet en je kunt nu zelfs twee pistolen tegelijk vasthouden.

Als laatste zijn er nog de vervoersmiddelen. Er komen een hoop vervoersmiddelen bij. In Vice City werden we verrast met motors en scooters. In San Andreas wordt er een iets primitiever vervoersmiddel aan toegevoegd, namelijk de fiets. Om vooruit te komen op de fiets moet je iets meer inspanning verrichten. Hoe sneller je de knoppen indrukt des te sneller je fietst.

Visueel aspect

Er is veel tijd genomen om alles er gedetailleerder uit te laten zien. Zo is er heel erg gelet op reflecties op auto’s, ramen en spiegels. Daarnaast hebben de makers ook gezorgd voor betere lichtinval. Zo zullen voorwerpen overdag op een andere manier belicht zijn dan 's nachts. De werelden worden interactiever gemaakt dan in voorgaande delen. Je kunt meer naar binnen toe en alles is veel meer ingericht.

Geheim

Helaas is er nog weinig bekend over de soundtrack en de casting van de stemmen. Wel is bekend dat de radiostations terug zullen komen en dat er een grote variëteit zal zijn aan muziek. Zo zal er onder andere rapmuziek te horen zijn en ook typische jaren negentig muziek. Ook zullen er weer bekende stemmen te horen zijn, maar welke dat zijn is nog geheim. Rockstar verklaarde dat ze altijd kijken welke stem er bij het karakter past en dat er geen karakters verzonnen worden om bekende mensen heen. Dat we ons geen zorgen hoeven maken kunnen we wel zien aan GTA Vice City, waar men voor de stem van Tommy Vercetti acteur Ray Liotta had gecast. Daarnaast kon je de stemmen horen van Dennis Hopper, Burt Reynolds, Fariuza Balk en natuurlijk Jenna Jameson. Dit laat zien dat Rockstar ook niet vies is van bekendheden.

Afwachten

Het klinkt ons allemaal als muziek in de oren en wij kunnen niet wachten tot dit nieuwe deel van de succesvolle Grand Theft Auto serie uitkomt. De vraag is natuurlijk of ze dit allemaal waar kunnen maken, maar als alles goed gaat zal Rockstar met dit deel de lat voor soortgelijke games in ieder geval heel hoog leggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • 3 steden zo groot als VC :o

  Klinkt veelbelovend, komt ie dit jaar ook nog op de PC of xbox uit of niet?

 • Cool (H)

 • Lekker op me BMX door de hood cruisen! Yeah, dit spel wordt vet!

 • Xbox einde van dit jaar ook? :) Das nog wel goed. :D

  Maar ik ga denk ik voor de pc versie :  online

  mooiere graphs (als ik vorige delen vergelijk met PS2 en PC versie, was PC versie altijd wat beter)


 • ik wil wel een xbox versie :) dit wordt echt een super game

 • Ik heb wel een PS2, maar wacht denk ik lekker op PC versie.

 • das wel vet met GTA online gamen. dan loop je over straat en zie je op eens 10 politie auto's langs schieten……. achter een oud bareltje……. best wel vet lijkt me dat

  ik had eerst ook een mod voor GTA 3 en dan kon je ook online gamen…… echt wel vet

 • als je zin hebt om een half jaar te wachten moet je dat gewoon doen

 • Ik hoop dat ze opschieten met de Xbox versie

 • hmm denk dat ik ook voor de pc ga, tenzij ie op xbox beter speelbaar is (controller is wel lekker voor een game als deze)

 • ————-

  Maar ik ga denk ik voor de pc versie :  online

  ———-  kan t op de pc online :S
 • Ik kan echt niet wachten tot de xbxox versie, dan maar een iets minder mooie versie. Dit gaat echt te cool worden.

 • De xbox versie was mooier dan de pc versie hoor :S maar iig wil ik m wel voor de pc of xbox.. t lijkt me iig een grotere verbetering worden dan gtavc in vergelijking was met gta3.

 • Wat ik vooral cool vind is dat je nu de vrijheid hebt om van stad naar stad te gaan. In GTA en GTA 2 had je ook 3 steden, maar kon je er maar 1 tegelijk spelen. In GTA 3 en GTA VC had je maar 1 stad. Dit is helemaal nieuw en geeft zoveel meer vrijheid.

 • hoe weten jullie dat hij ook op de xbox komt?

 • Zijn speculaties Tob!as. Maar aagezien Vice City ook op de PC en Xbox kwam is er wel een kans… Sowieso na de PS2 versie dan.  Anyway, dit wordt duidelijk weer een must-have. ff afwachten hoe 't er op de PS2 uit gaat zien.

 • Als die reis van stad naar stad maar niet over te veel laadtijden beschikt. Want met GTA: VC had je wel ff 5/10 sec rust als je van het ene eiland naar het ander ging.

 • Ik speel em dan toch lekker op 22 oktober, perfect!!!!  Good job Rockstar and Sony  P.S: het is nog niet eens bevestigd dat hij ook op xbox of pc komt


 • Hij is 'voorlopig' exclusief PS2; ik weet alleen wel zo goed als zeker dat ie ook voor PC en Xbox komt.

 • Waarschijnlijk komt hij inderdaad wel, maar 6 maanden later zoals velen hier beweren, NO WAY. Xbox versie v vice city is volgens mij bijna een jaar later verschenen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren