1. No More Heroes 2: Desperate Struggle (Wii)

No More Heroes 2: Desperate Struggle (Wii)

Ik weet nog goed toen ik mijn vorige recensie over No More Heroes schreef, ik was toen net zoals Travis Touchdown: een rebel. Oke, ik slachtte geen massa’s vijanden af en ik ging niet achter een geile Franse aan, maar voor de rest kwamen Travis en ik veel overeen. In het vervolg, Desperate Struggle, is Travis veranderd. Hij heeft nog steeds diezelfde attitude, maar hij is volwassener en hij heeft een Elvis-kapsel, in plaats van een Johnny Knoxville-kapsel. Ik ben net zoals Travis ook veranderd, ik ben ook een stuk meer volwassenen geworden, in een letterlijke en figuurlijke manier. Alleen mijn kapsel is onveranderd gebleven. En ik slacht nog steeds geen mensen af. En ik heb nog steeds geen poes.

Travis is echter niet zomaar volwassen geworden, hij is geconfronteerd met een gruwelijk drama en is gedwongen om op te groeien. Na het grootse avontuur in deel één is Travis met pensioen gegaan, zijn vijanden zijn dat echter niet. Om Travis terug te krijgen waar ze hem willen, vermoorden ze zijn beste vriend, die we allemaal nog kennen, de ‘dude’ van de videotheek. Precies zoals zijn vijanden hadden gehoopt keert Travis terug in het edele vak van huurmoordenaar, maar wel onderaan de ladder. Dat is deze keer plek nummer vijftig, in plaats van nummer tien waar je het vorige deel begon. Travis heeft namelijk het voorheen betrekkelijk saaie vak namelijk een flinke populariteitsboost gegeven en elke gek die een wapen kan vasthouden is voor het gemak even huurmoordenaar geworden.

Gelukkig is elke gek weer even bizar als we ze uit het eerste deel kennen. Sterker nog, sommige gezichten zul je weer terug zien. En sommige zelfs twee keer. Elke huurmoordenaar heeft een eigen achtergrond en vechtstijl en daardoor is elk gevecht weer anders. Ik durf zelfs te stellen dat de bazen een stuk maffer zijn dan in het vorige deel, waarbij ik de Travis-aanbidder bovenaan het lijstje van grootste gekken ooit zet. Dit schoolmeisje is namelijk zo verliefd op onze vriend dat ze hem besluit te vermoorden om te laten zien hoeveel liefde ze voor hem heeft. Inderdaad. En naast het feit dat de huurmoordenaars allemaal een eigen vechtstijl hebben heeft Travis ook een nieuwe selectie voor zijn kiezen gekregen. Zo had je in het vorige deel de keuze uit een aantal beam katana’s – de lightsabers met een andere naam – en kon je die verwisselen in je appartement. Deze keer heb je de keuze uit meerdere katana’s, zoals twee kleinere katana’s in elke hand of een katana die per rake slag groeit in lengte. Maar dat is niet de enige verandering op dat vlak, je kunt je katana’s nu namelijk ook ‘on the fly’ wisselen. Dus niet eerst naar je appartement, maar gewoon met een simpele druk op de knop.

Veel fans zagen dat namelijk als een minpunt in het vorige deel en zo aardig dat Suda51 is heeft hij naar hen geluisterd. Het grootste minpunt was volgens vrijwel iedereen Santa Destroy - de stad waar het avontuur zich afspeelt -, met nadruk op de verkapte X-wing waarop je reed. Dat is deze keer vervangen. Wat zeg ik? Dat is deze keer helemaal weggelaten. Je kunt nu gewoon kiezen waar je naartoe gaat in een lijstje, zonder op je motor te stappen en je in slecht geprogrammeerde bochten te wringen. Het werkt heerlijk snel, soepel en het wekt vooral de vraag op waarom ze dit niet gewoon in het eerste deel hadden gedaan. Ook zijn de bijbaantjes ietwat veranderd. Voorheen moest je deze klusjes doen om geld in te zamelen, zodat je de belachelijk hoge kosten kon betalen die benodigd waren voor een gevecht tussen twee huurmoordenaars. Suda51 heeft besloten om daar weer zijn eigen authentieke stempel op te drukken en heeft ze in 8-bit gemaakt! Jawel, de huidige techniek staat voor niets. Maar zo gek als het klinkt, het is gewoon veel leuker.

Op deze positieve veranderingen na is de game – gelukkig – hetzelfde gebleven. Je verdient geld door baantjes, daarmee schrijf jij je in voor een gevecht, je slacht het kanonnenvoer van je tegenstander af, je belandt in een absurd gesprek, vervolgens slacht je de huurmoordenaar af en stijg je een plekje op de ranglijst. Vechten doe je nog steeds hetzelfde als enkele jaren geleden. Met de A-knop sla je met je katana en als jouw vijand geen leven meer over heeft kan je hem afmaken met een verticale of horizontale genadeslag. Naast de normale slagen kan je nog steeds worstel-moves ertussen gooien, speciale krachten vergaren via de fruitautomaat en je zwaard opladen. En uiteraard ‘de lachende penis stijf houden’. Je katana gebruikt namelijk een batterij in de vorm van een lachende penis, die moet je opladen door er een ‘schudbeweging’ mee te maken. Elke zelfrespecterende puber weet natuurlijk wat voor effect je dan krijgt. Om de variatie erin te houden speel je deze keer niet alleen met Travis. De sexy leerling Shinobu heeft besloten je niet meer te vermoorden, maar je juist te helpen. Ze heeft een totaal andere stijl in vechten dan Travis en gebruikt vrijwel precies dezelfde aanvallen die ze ook in het eerste deel tegen jouw gebruikte. Zo kan ze een soort projectielen werpen met haar zwaard en is ze een stuk sneller en atletischer dan Travis. Naast Shinobu kan je ook met Henry – Sir Henry Motherfucker voor vrienden – spelen die, verrassing, weer een totaal andere speelstijl heeft dan Shinobu en meer hinkt naar Travis. Helaas speel je met Henry één enkel gevecht, hoewel je vaker met hem kunt spelen in de Deathmatch-modus, waarin je zo snel mogelijk een huurmoordenaar moet vermoorden.

Zoals ik al in de inleiding zei is de look van Travis nogal veranderd op de details, maar op het grafische aspect is er nog een stuk meer aangepast. Het is vooral op stijl gemodificeerd, die voorheen veel leunde op schaduw en hoekige effecten. In dit deel is het meer richting de ‘normale’ graphics van andere games gegaan en heeft het een meer anime-stijltje gekregen. Dat betekent niet dat alles volledig overhoop is gehaald, maar de details en effecten zijn juist veel beter afgewerkt. Niets dan lof dus. Ook de muziek is vrijwel hetzelfde gebleven in stijl, met hyperactieve deuntjes en haast schattige anime-muziek. De hele game voelt alsof Suda een lijstje van No More Heroes heeft gepakt met alle plus- en minpunten. Vervolgens heeft hij overal gekeken wat de fans wel en niet leuk vonden en alles daar op aangepast. Ik kan niets anders zeggen dan dat het perfect heeft uitgepakt. Sommige fans zullen echter niet blij zijn met de veranderingen, maar dat is maar een kleine groep. Bij veel andere games zou een vervolg meer als een update aanvoelen, maar hoewel de verandering aan de ene kant minimaal zijn, zijn ze aan de andere kant baanbrekend. De game verdient met recht de 2 achter de naam. Of in Travis’ woorden: “If a game had a taste, this one would be quite delicious.”

Conclusie en beoordeling

No More Heroes 2: Desperate Struggle maakt er niet een compleet andere game van, maar bereikt met subtiele en enorme veranderingen een game die in elk opzicht beter is. Meer eindbazen, meer speelbare karakters, meer beam katana’s, betere audio en graphics, meer en toch minder dimensies en meer absurde humor en bruutheid. Deze keer zit er zelfs bloed in de Europese versie, hoeveel meer wil je hebben? En als je me nu wilt excuseren, ik moet nog een poes kopen...
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Heerlijk bizar
 • Gameplay 2.0
 • Verbeterde audio en graphics
 • Bloed!
 • Shinobu en Henry
 • Meer van hetzelfde, maar toch niet...
 • Minpunten
 • Sommige fans zullen niet blij zijn met de veranderingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Come on Resistance!!!

 • Ik denk toch eerder dat GoW2 de topper wordt :P Maar we zullen het wel zien wie er wint

 • Eerst zien dan geloven, al moet Gears 2 zich natuurlijk ook nog bewijzen. Anderzijds heeft Gears het voordeel dat deel 1 Resistance ownde :P.

 • GoW ownt resistance  plz geen fanboy reacties

 • GoW1 vond ik nog wel beter dan Resistance maar ik denk dat het (zoals hij al zegt) deze keer echt een nek aan nek- race gaat worden want Insomniac heeft nu ook al echt ervaring met de PS3.  Wel raar dat hij Killzone 2 niet noemt. Toch naar 2008….?? Hoop het niet!!

 • De monsters in Resistance en in gears of war lijken wel op elkaar.

  Ik denk dat mensen die een playstation hebben, en gears of war willen spelen, maar geen xbox willen kopen. Resistance kopen :P  Dus ja, goeie marketing actie sony!

 • Marketingpraatjes. Maak die game dan daadwerkelijk zo goed, want praatjes vullen geen gaatjes. Gears 1 > Resistance 1 en dat is gewoon een feit. (dus geen fanboytalk…)

 • We zullen zien :)

 • Vond persoonlijk zelf dat RES houtjes over kwam… maar goed alles een kans geven natuurlijk… oh BTW wat is nu een aanrader voor ps3.. om nu te halen.. wil eens gamen op ps3

 • de jongens van epic zullen wel bang worden zeg.

  Laat ons niet lachen als sony weer wat laat zien zijn het het plaatjes wat is opgepoets xbox360 wint het op alle vlakken als er geen bleu ray in dat sony aparaat zat kan je hem gewoon weg gooien.

 • Dat moest Resistance 1 toch ook worden tegen over het orginele Gears of War? Ik verwacht er niets van, gewoon zoals men hier boven al schrijft een marketingsstunt.

 • kijk resistance is goed !!

  maar ik denk toch echt niet dat hij beter gaat worden als killzone 2 als je het mijn vraagt hoor :P

  dus we zullen zien idd

  beter als gears of war ? ik vond afgezien van de grafics resistance 1 al beter als gears of war ook vooral de lengte van de game had een behoorlijke invloed op mijn zoals ook het verhaal deed.

  wat bij gears of war ver te zoeken was.

  maar dat neemt niet weg dat ik gears of war 2 en resistance 2 gewoon allebei ga halen :P

  allebei toppers laten we het daar maar op houden maar de beste shooter dit jaar word echt niet 1 van die titels maar zekr te weten killzone 2
 • Ik weet niet… Resistance 2 lijkt heel vet te gaan worden, maar toch denk ik dat GoW 2 gaat winnen. We zullen het wel zien, en ja, ik denk ook dat het een nek-aan-nek race wordt :D

 • Haha….en MARKETING owned alle Fanboys!  Voor EPIC en Insomniac is dit een WIN / WIN situatie omdat vele Gamers zich hier op richten en hopelijk de aandacht op andere toppers in dezelfde periode weg zal nemen.  Maar in ieder geval, DAMN wij Gamers worden toch een potje verwend of niet en zeker als je een 360 en een PS3 in bezit hebt.


 • Ik vind niet dat ze beide games kunnen vergelijken, want in mijn ogen zijn ze allebei totaal verschillend.

 • Ik denk dat het nu nog te vroeg is om hierover te oordelen, beide games zijn nog ver weg van hun release, maar we zullen zien.

 • @Klobedans: en de fanboy van de maand is….. kom op zeg, je weet zelf ook wel dat Resistance 2 een topgame wordt, en wat je voor de rest zegt is echt lachwekkend. Van GoW2 is enkel een teaser vertoond, waarin ze niet eens in- game- gameplay tonen.

 • Ik vind die games eigenlijk niet vergelijkbaar.. het zijn totaal verschillende shooters.

 • Worden beide goede games.

 • jammer sony, deze keer gaat Microsoft toch echt owen met Gears 2 :D leuk geprobeerd, maar volgens mij vie resistance 1 ook al een beetje tegen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren