1. Valkyrie Profile: Lenneth (PSP)

Valkyrie Profile: Lenneth (PSP)

Valkyrie Profile is een game die met gemak los te koppelen valt van de generatie waarin de game is uitgekomen. Oorspronkelijk kwam de game op de Playstation uit maar deze kende nooit een Europese release. Nu de game een nieuwe kans op de PSP heeft gekregen kunnen Europeanen met eigen ogen zien hoe tijdloos deze game eigenlijk is.

Valkyrie Profile is nog steeds een ijzersterke game. Toch zullen huidige gamers even moeten wennen aan het ongebruikelijke systeem waarvan de game gebruikt maakt, vooral dankzij de verwachtingen die gamers vandaag de dag hebben van videogames. Zo is het tegenwoordig helemaal niet meer noodzakelijk om handleidingen te lezen vanwege ingame-tutorials. Valkyrie Profile maakt spaarzaam, misschien té spaarzaam, gebruik van dit principe en dat is ongetwijfeld lastig voor de gemiddelde gamer. Want deze game is zeer ingewikkeld wanneer je het spel voor de eerste keer opstart.

Tot deze conclusie kom je al wanneer je ontdekt dat de game in hoofdstukken is ingedeeld en je elk hoofdstuk maar een beperkte tijd tot je beschikking hebt. Aan het begin van de game word je getrakteerd op een openingscene in Valhalla. Dit is het godenrijk waar jij, Lenneth Valkyrie, de opdracht krijgt van Lord Odin om op zoek te gaan naar Einherjar. Einherjar zijn mensen die leven in Midgard, het rijk van de mens en die het waard zijn om te vechten voor de Aesir tegen de Vanir. De Aesir en Vanir zijn beiden groepen van goden die een strijd met elkaar leveren die uiteindelijk zal leiden tot Ragnarok: de wedergeboorte van de wereld. Voordat mensen gerekruteerd kunnen worden door Lenneth moeten ze eerst sterven. Dit maakt van de game een zware aangelegenheid want elke Einherjar komt op tragische wijze om het leven, soms door eigen toedoen, en soms is het gewoon hun lot. Tezamen met de stemmige muziek van Motoi Sakuraba is de game dus een behoorlijke tranentrekker.

Het rekruteren van Einherjar is belangrijk, maar net zo belangrijk is hen trainen tot propere soldaten. Zoals ik zei heb je elk hoofdstuk maar een beperkte tijd tot je beschikking aangezien Ragnarok voor de deur staat. Door middel van Lenneth's gave, "spiritual concentration", kun je zowel dungeons als Einherjar vinden. Deze worden weergegeven op de kaart en zodra je naar een plek toegaat op de kaart, zoals een stad of een dungeon, en je deze plek betreed gaat er tijd van de totaal beschikbare hoeveelheid aan tijd af. Het is zaak om voordat je alle tijd van een hoofdstuk hebt verspeeld Einherjar sterk genoeg te maken zodat ze naar Valhalla gestuurd kunnen worden. Voordat een hoofdstuk begint krijg je van de godin Freya te horen wat voor Einherjar je dit hoofdstuk naar Valhalla moet sturen. Je kunt Einherjar namelijk zo vormen en kneden zoals je zelf wilt. Je kunt ze skills leren, alsmede hun persoonlijkheid verbeteren. Dit alles komt hun zogenaamde Hero Value ten goede. Stuur je een Einherjar met een hoog Hero Value naar Valhalla, dan is Freya en ook Odin tevreden. Wanneer je ook investeert in persoonlijke eigenschappen van de Einherjar die je stuurt, dan wordt je bedankt door Odin door middel van wapens en andere nuttige items. Dat investeren in persoonlijke eigenschappen doe je door middel van Character Points (CP). CP verkrijg je door het aangaan van gevechten en het stijgen in level. Stijgen in level gebeurt weer wanneer je genoeg Experience Points hebt verzameld die je verkrijgt nadat je gevechten wint. Volg je het nog? Mooi zo, want een van de leukste aspecten in de game is namelijk het vechten, die je zoals gezegd CP en Experience Points opleveren.

Het vechten lijkt ogenschijnlijk heel simpel maar is in werkelijkheid bijzonder complex en een van de meest diepe systemen die je zult tegenkomen in een RPG. Wanneer je in een dungeon rondloopt zie je vijanden rondlopen. Je kunt ze ontwijken, maar wanneer je ze aanraakt begint er een gevecht. Tijdens gevechten heb je maximaal vier Einherjar tot je beschikking om in te zetten. Elke Einherjar correspondeert weer met een van de vier knoppen op de PSP. Tijdens gevechten zorgt het indrukken van een knop er voor dat bijbehorende Einherjar een aanval uitvoert. Sommige Einherjar kunnen meerdere malen aanvallen, wat afhankelijk is van het wapen waarmee je ze uitrust. De truc is om een goede combinatie van aanvallen te vinden, en deze ook zo te timen zodat vijanden zo effectief als mogelijk is uitschakelt. Dit klinkt makkelijker dan het is, want sommige aanvallen slaan vijanden de lucht in, andere aanvallen duren weer een seconde of twee voordat ze doel raken, dus het is echt heel belangrijk om de aanvallen van Einherjar onder de knie te krijgen. Als je dan uiteindelijk een patroon hebt gevonden dat werkt, dan is dat ook een genot om aan te zien. Aanvallen worden namelijk zeer stijlvol in beeld gebracht. Daarnaast leveren goed getimede aanvallen ook wat op. Ten eerste krijg je kristallen wanneer je vijanden die je de lucht in hebt geslagen weet te raken voordat ze de grond raken. Deze kristallen verhogen de experience die je na gevechten krijgt. Ten tweede krijg je zo nu en dan een item wanneer je vijanden op een bepaalde manier aanvalt, er zit dus een behoorlijke tactische rand aan de gevechten. Ten derde loopt er een meter mee die volloopt wanneer je aanvallen goed aaneengesloten uitvoert. Als deze meter vol is, kun je speciale aanvallen uitvoeren die zeer spectaculair in beeld gebracht worden, en daarnaast ook erg veel schade aanrichten. Een soort cinematische genocide dus die zeer voordelig uitpakt voor jou, de speler!

Naast vijanden verslaan is het ook raadzaam om de, soms flinke, dungeons te onderzoeken. Overal liggen namelijk allerlei schatten te wachten om meegenomen te worden. En trouwens, de meeste dungeons zijn zo vreselijk mooi vormgegeven dat het sowieso loont om goed rond te kijken. Je verplaatst je door dungeons zoals een 2D platformgame, al rennend, een slide over de grond her en der en vooral veel springen dus. Lenneth heeft ook de mogelijkheid om kristallen af te schieten die vijanden kunnen bevriezen maar ook tegen muren aangeschoten kunnen worden om te dienen als een soort opstap. Dit geeft je de mogelijkheid op het eerste gezicht onbereikbare gebieden te onderzoeken. Dit geeft het platformen een hele leuke diepgang en zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet het gevoel hebt allerlei halsbrekende platform-toeren uit te halen die niets opleveren. Dat laatste heeft vooral ook te maken met de items die je op de gekste plekken vindt en die over het algemeen zeer de moeite waard zijn.

Over items gesproken, ook dat is een bijzonder aspect aan deze game. Items worden gebruikt om personages te healen of om hen skills te leren, om als wapen te gebruiken in gevechten en ga zo maar door. Niets nieuws vergeleken met de gemiddelde RPG waarbij dit vaak ook zo werkt. Het verschil steekt dan ook in het verkrijgen van de items. In Valkyrie Profile kom je geen winkel tegen waar je items kan kopen. Nee, in deze game kom je voornamelijk aan items door middel van “Transmutation”, een gave die Lenneth in staat stelt items te veranderen in meer bruikbare items. Zo kunnen items die je krijgt wanneer je vijanden verslaat en die op het eerste gezicht nutteloos lijken verandert worden in veel krachtigere items zoals bijzondere wapens. Ook dit systeem is, net als het aanpassen van de eigenschappen van Einherjar, bijzonder diep en zorgt ervoor dat je met genoegen veel tijd spendeert in de menu's van de game, hoe gek dit ook mag klinken.

Helaas is niet alles even leuk aan deze PSP-port. Zo zijn er dan wel enkele nieuwe cinematische scenes toegevoegd maar deze tillen de game niet naar een hoger niveau. Integendeel, ze komen zelfs misplaatst over, ze halen de speler uit de game, zeker wanneer de game overschakelt vanuit de cinematische scene naar de daadwerkelijke game. Tevens is de wijze waarop je de equipment van partymembers managed nodeloos ingewikkeld gemaakt. Het is bijvoorbeeld alleen mogelijk om actieve party-members te voorzien van ander equipment. Wil je de equipment van een niet-actieve member aanpassen zul je deze dus eerst in je actieve party moeten plaatsen. Dit haalt de vaart uit het spel en zorgt soms voor een zeer onoverzichtelijke situatie. Dit is vooral vervelend omdat het duidelijk niet op deze manier had gehoeven. Waarom ze dit niet aangepast hebben is mij daarom nog steeds een raadsel. Maar eigenlijk is dit zoeken naar problemen. Want ondanks deze kleine minpunten is deze game een echte must-have voor PSP-bezitters, zelfs als je ook het originele Playstation-deel bezit. Al is het maar om de prachtige soundtrack die opnieuw is geremastered voor deze uitgave van de game. Met Valkyrie Profile: Lenneth koop je een van de beste RPG's aller tijden, die net als Final Fantasy VI de tijd moeiteloos doorstaan heeft.

Conclusie en beoordeling

Een fantastisch battlesysteem, diepgaande en tranentrekkende verhalen en een mate van vrijheid door de Einherjars naar eigen smaak te kneden maakt deze game tot een ware klassieker. Er valt nog zoveel meer te vertellen over de game maar eigenlijk moet je het gewoon zelf spelen. Het is even wennen maar dan ben je verkocht.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Fantastische verhalen
  • Zeer sfeervol
  • Tijdloos
  • Goede soundtrack
  • Minpunten
  • Nodeloos ingewikkeld management systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren