1. Just Cause 2 (X360)

Just Cause 2 (X360)

Is off-piste snowboarden te gewoontjes voor u? Vindt u bergbeklimmen ook zo saai? Kan in een ton van een waterval af buitelen u niet boeien? Boek dan nu een all-inclusive vakantie naar Panau! De mogelijkheden op dit prachtig gelegen tropische eiland zijn eindeloos: u kunt een potje windsurfen op een vliegtuig, het luchtruim kiezen met uw luxe sportwagen of net op tijd uit een neerstortende helicopter springen. Na deze unieke vakantie zal uw leven nooit meer hetzelfde zijn!

Je kunt Just Cause 2 nog het best omschrijven als een vakantie op een tropisch eiland: doen waar je zin in hebt en je van niemand ook maar iets aantrekken. Helaas zijn er op Panau -het tropische eiland in kwestie- nogal wat problemen: De president is vermoord door zijn zoon en die voert nu een waar schrikbewind op het eiland. En natuurlijk kan er niks gebeuren in de wereld zonder dat de Amerikanen zich ermee bemoeien. Ze sturen Rico Rodriguez, een geheim agent en de beste in zijn soort, er op af. Hij moet bevriend raken met de verschillende criminele organistaties op het eiland, om uit vinden wat er precies aan de hand is in het tropische paradijs.

Tot zover het verhaal, dat tegelijk ook het minst interessante deel is van Just Cause 2. De game draait namelijk maar om één ding: lol trappen. Rico heeft een grijphaak, een parachute en een aantal slechte oneliners tot zijn beschikking om Panau onveilig te maken. Met de grijphaak kun je jezelf of anderen overal aan vastmaken en de parachute kun je gebruiken om te voorkomen dat je te pletter valt na een basejump. De mogelijkheden van de parachute en de grijphaak zijn bijna oneindig, zo kun je een vijand aan een helicopter vastbinden, boven een ravijn gaan vliegen en daar het kabeltje doorsnijden. Ook kun je de parachute meerdere keren open en dicht doen tijdens een sprong; het is allemaal geen probleem voor de stoere Rico. De makers hebben dan ook besloten alle natuurkundige wetten overboord te gooien. Zo is het mogelijk om na een val van 500 meter vlak boven de grond je grijphaak aan een boom vast te maken. Rico slingert vervolgens probleemloos naar de grond. De enige grens van wat mogelijk is, is je eigen fantasie.

Als je alle trucjes een beetje onder de knie hebt kun je je uitleven op de vele verschillende locaties op Panau. Om de kilometer vindt je wel een militaire basis waar je alles met veel explosies kapot kunt maken. Het is niet alleen leuk, maar ook nuttig om alles om je heen aan gort te schieten. Alles wat je kapotmaakt, van onschuldige benzinestations tot gigantische hijskranen, veroorzaakt chaos. Des te meer chaos je veroorzaakt, des te meer missies en wapens je vrijspeelt. Als je genoeg chaos hebt veroorzaakt speel je ook de zwarte markt vrij. Dit is een helicopter die je op elk gewenst moment kunt oproepen en die jou dan in ruil voor een flinke prijs nieuwe wapens en voertuigen levert. Zit je vast in een missie? Bestel gewoon een gepantserde helicopter en de zaak wordt er meteen een stuk eenvoudiger op. Nadeel hiervan is wel dat sommige missies te makkelijk worden. De ontwikkelaar had naar mijn idee de zwarte markt beter uit kunnen zetten tijdens de missies.

Maar de eigenlijke hoofdrolspeler van Just Cause 2 is Panau zelf. Het eiland is prachtig vormgegeven en heeft precies de zomerse sfeer die zo perfect bij de game past. Panau telt meer dan driehonderd verschillende dorpen en steden en om ze allemaal te zien ben je uren bezig. Het is mij dan ook vaak genoeg gebeurd dat ik op weg was naar een missie, maar dat ik nog even stopte bij een dorpje om een standbeeld te slopen. Vervolgens ging ik meteen naar het volgende dorpje en was ik de missie helemaal vergeten. Dat dit spelen met je omgeving zo verslavend werkt komt mede doordat al je statistieken worden bijgehouden. Als je iemand op een bepaalde manier vermoordt, dan zie je meteen hoeveel mensen je al op die manier om zeep hebt geholpen. Het is ook de ongekende vrijheid die Just Cause 2 zo leuk maakt Je zult het verhaal na een uur of 20 wel hebben uitgespeeld, maar omdat je daarna gewoon door kan gaan met rotzooien maakt dat niks uit. Het geheel wordt begeleid door een heerlijke soundtrack die de zomerse vibe alleen maar vergroot.

Tot nu toe alleen maar lof over Just Cause 2, maar net zoals ieder ander tropisch eiland wordt ook Panau flink geteisterd door muggen en ander ongedierte. Tijdens het spelen kom je nogal wat vervelende bugs tegen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat Rico om een vreemde reden zijn parachute niet kan openen in een vrije val, of dat hij ergens vast komt te zitten. In zo’n geval kun je niks anders doen dan je laatste save te laden, en dit kan behoorlijk frustrerend zijn. Ook zijn de lange laadtijden niet iets om over naar huis te schrijven. Vooral het zogenaamde “extraction” -het teleporteren van de ene naar de andere plek- duurt veel te lang. Verder zijn de vijanden oliedom, je kunt zo met volle uitrusting langs ze lopen, maar waag het eens om te hard te rijden.

Grote afwezige in Just Cause 2 is de multiplayer. Dat is erg jammer aangezien een goede multiplayer de speelduur aanzienlijk had kunnen verlengen. Het enige dat leuker is dan rotzooien op een tropisch eiland is dat samen met je vrienden doen. Ondanks het gemis van de multiplayer en de vele bugs blijft aan het eind een positief gevoel over. Zie het als een vakantie: na een tijdje is het wel genoeg geweest, maar zodra je weer op je werk zit wil je niets liever dan terug gaan naar Panau.

Conclusie en beoordeling

Just Cause 2 is een free-roaming game die zichzelf niet te serieus neemt. Met je parachute en grijphaak kun je het prachtig vormgegeven Panau op tal van manieren onveilig maken. Dat enig realisme hierbij ver te zoeken is maakt helemaal niks uit. Wel is het jammer dat Just Cause 2 wordt geteisterd door de nodige bugs, en de vijanden niet al te slim zijn. Ook het ontbreken van de multiplayer is een gemiste kans. Gelukkig worden al deze minpunten ruimschoots goedgemaakt door de gigantische hoeveelheid lol die je met Just Cause 2 kunt beleven. Voor iedereen die plezier boven een goed verhaal heeft staan bij het spelen van een game is dit een absolute must-have.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Panau is prachtig
 • Ongekende vrijheid
 • Parachute en grijphaak
 • Minpunten
 • Veel bugs
 • Slecht verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • yeeh

 • Ziet er niet slecht uit.

 • YEAH!! Ziet er idd niet slecht uit!!

 • Dat ziet er best slick uit, laat maar komen.

 • Ze kunnen imo beter zorgen voor meer demo's - die ook nog eens op tijd verschijnen. Al is deze lay-out zo slecht nog niet…

 • De SingStore werkt perfect !

  Zou leuk zijn als het die kant op zou gaan.

 • ik vond de oude lay-out al okee.

  Maar ik zou wel meer INHOUD willen.

 • ziet er goed uit :)

 • Vind het sowieso al raar dat de US-Store en de EU-Store verschillende iconen hebben enzo.. maar een nieuwe lay-out kan zeker geen kwaad in combinatie met meer updates en chille demo's.

 • Ik zou liever meer demo's willen!

 • Vet! Mooi design en lekker overzichtelijk

 • Mooi design!

 • Mooi. Maar ik heb geen Ps3. Nutteloze post dus.

 • Als het gebruiksvriendelijker is zal je me zeker niet horen klagen :-)

 • ziet er goed uit

 • Laat maar komen .:)

 • Mooi. Toen ik PSS voor het eerst startte dacht ik echt van: \"damn wat lelijk\", tenminste in vergelijking met de XMB screen.

 • Leuk

 • Beter, het is niet heel overzichtelijk zoals het nu is.

 • ziet er idd goed uit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren