1. Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption (PS3)

Het jaartal 1908 brak aan en het Wilde Westen kwam langzaam ten einde. De revolutie kwam langzaam maar zeker op gang en de eerste auto’s werden al aangeleverd in de Verenigde Staten. Het leven in de Verenigde Staten werd er alleen niet makkelijker op, maar ook niet moeilijker. Het leven in het Wilde Westen was en bleef heel erg zwaar voor de inwoners. De regering die je hoort te beschermen is nergens te bekennen. Iedereen moest het maar lekker uitzoeken. Iedereen moest aan zichzelf denken om in leven te blijven. De egoïstische inwoners moesten maar eigen rechter gaan spelen, zo moest je erg op je hoede zijn om zelf niet door je hoofd geschoten te worden worden. John Marston heeft helaas minder geluk en komt na zijn lange reis per boot en een lange treinreis aan in het gebied waar zich dit allemaal afspeelt. Dit alles kan alleen nog maar betekenen dat voor John Marston een heel groot avontuur te wachten staat.

Het verhaal zelf speel je met John Marston. John Marston is waarschijnlijk één van de laatste cowboys die nog te vinden is in dit gebied. Zijn leven als crimineel heeft hij achter zich gelaten. Nu leeft hij vreedzaam met zijn gezin op een boerderij. John Marston wordt echter later gechanteerd door de regering. Hij moet zijn vrienden uit zijn criminele verleden af zien te maken. Dan krijgt hij echter pas zijn vrouw Abigail Marston en zijn zoon Jack Marston terug. Hij heeft geen keus, hij moet zijn oude vrienden opsporen en doden. Zijn oude vriendengroep bestaat uit Bill Williamson, Dutch van der Linde en Javier Escuella. John Marston gaat op pad om maar één doel te bereiken, hij wil zijn gezin terug.

Meteen als je uit de trein stapt en in Armadillo terecht bent gekomen valt je al meteen op dat alles heel erg gedetailleerd is. Je kijkt onder een overkapping van het treinstation door en je ziet meteen in de verte mooie, hoge bergen en een mooi landschap wat ervoor gelegen is. Je kunt in deze game zo ver kijken als het oog reikt en alles is in de verte nog redelijk goed gedetailleerd. Met een immens groot landschap dat in Red Dead Redemption te vinden is, is dat nogal een grote afstand. Alles is tot in de kleine details afgewerkt, de bladeren van de struiken en bomen wapperen in de wind, evenals de stroomkabels en andere kleine objecten. Door deze details krijg je al meteen een hele goede indruk van deze game. Je ziet meteen aan de omgeving dat het gaat regenen of dat het zo meteen wel weer droog zal worden aan de lucht of de omgeving. Als er storm op komst is zie je al dat het redelijk hard begint te waaien en als het eenmaal regent zijn er ook grote modderpoelen en waterplassen te vinden op de wegen en in het landschap. Het landschap is prachtig, vooral met al die kleine details die de game zo speciaal maken. Het is daarom ook heerlijk om met je paard op een hoger gelegen gebied te gaan staan en over de mooie landschappen heen te kijken.

Omdat de wereld zo immens groot is, is het natuurlijk wel handig om vervoersmiddelen te kunnen gebruiken. In de game heb je natuurlijk één trouw dier waar je het meeste mee zal reizen in Red Dead Redemption. Ik heb het natuurlijk over je paard. De paarden in Red Dead Redemption zijn zo natuurgetrouw dat alle details kloppen met de werkelijkheid. Als je met een paard loopt zie je de spieren in de benen ook bewegen, de manen wapperen in de wind en natuurlijk de bewegingen en de geluiden die het paard maakt zijn heel mooi. Omdat alles zo gedetailleerd is aan je dier, krijg je toch een band met je paard. Je kunt het hierdoor vreselijk vinden als je hem verliest in een vuurgevecht of ergens anders.

De shootouts zijn een heel zwaar vuurgevecht in Red Dead Redemption. De kogels vliegen er werkelijk om je oren. Door de omgeving in de slachtvelden te gebruiken kun je het gemakkelijk overleven. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat je snel wordt neergeschoten. Door de ligging van de camera bij je personage heb je een goed beeld over het slagveld. Je kunt nu gemakkelijk vijanden spotten door de rookwolken die uit de loop verschijnt wanneer er geschoten is. Door goed naar de rookwolken te kijken heb je snel door waar de vijanden zitten. Hierdoor kun je gaan azen op de plekken waar ze zitten en als ze tevoorschijn komen kun je ze snel een kogel door het hoofd heen jagen met Dead Eye of gewoon zo. De optie Dead Eye is ook een heel handige optie die vaak van pas komt in heftige vuurgevechten of in moeilijke situatie. Deze optie vertraagd alles om je heen. Je kunt nu gemakkelijk kiezen waar je de vijanden wilt raken. Je kunt maar een bepaald aantal punten op je vijanden markeren, je kan net zoveel punten markeren als het aantal kogels dat in je wapen zit. Na een shootout krijg je soms nieuwe wapens of andere beloningen zoals geld of Fame.

Alle acties die je in Red Dead Redemption uithaalt bepaalt je Fame. De hoeveelheid Fame bepaald of omstanders je herkennen of niet. Als je geen Fame hebt zullen voorbijgangers nooit iets tegen je zeggen. Heb je al redelijk veel Fame dan zullen omstanders je vriendelijk begroeten. Je hebt niet alleen Fame in Red Dead Redemption, een ander iets wat ook redelijk belangrijk is hoe de mensen om je heen tegen je zullen doen. Ik heb het hier over Honor. De hoeveelheid Honor bepaalt of je aanschouwd wordt als held of als een enorme klootzak. Je kunt Honor en Fame verdienen door zijmissies, shootouts en heel soms door hoofdmissies. Door als een liefdevol persoon te gaan spelen heb je kans op fikse kortingen bij bepaalde winkeliers en zullen de mensen die je tegenkomt je vriendelijk begroeten. Ook houden de agenten wel eens hun handen voor hun ogen als je bij iemand een werpmesje in zijn rug gooit of een ander misdrijf begaat. Door als een rotzak te gaan spelen heb je veel sneller een prijs boven je hoofd. Wel zitten hier ook voordelen aan. Als een hatelijk persoon heb je de kans om een heel speciaal paard te verdienen. Je kunt dus twee kanten op in Red Dead Redemption. Elke kant heeft zijn voordelen en nadelen.

Op straat kom je ook vaak mensen tegen die je hulp nodig hebben. Er is kans dat er een prostituee achterna wordt gezeten door een boze klant en die haar wil vermoorden. Ook worden er wel eens mensen vastgebonden en ontvoerd of worden er winkels overvallen. Dit gaat na een tijdje erg vervelen. De eerste keer dat je dit meemaakt is het heel er spannend en leuk, maar daarna heb je het gevoel dat je voor de zoveelste keer een déjà vu hebt. Je kunt bijna nooit rustig door een dopje rijden om ergens naar toe te gaan of er komt weer iemand naar je toe. Soms wil je ergens snel naartoe, maar dan komt dit er altijd nog even tussendoor. Dit is eigenlijk het enige puntje waar mensen zich heel erg aan kunnen storen. Elk minpunt heeft ook zijn pluspunt, je kunt door deze opdrachten snel en gemakkelijk Honor en Fame verdienen.

In de game zijn ook zijmissies te bekennen. Over heel de wereld zitten vele mensen verspreid die wel eens een extra hand kunnen gebruiken. Er is bijvoorbeeld een missie waarbij je iemand moet helpen een filmstudio op te zetten. Daarvoor moet je met andere mensen praten en een spelletje winnen om het grondgebied in handen te krijgen. Vaak moet je spullen zoeken, ophalen of wegbrengen. Wel is alles toch weer iets anders. Als je het ene pakketje moeiteloos kan afleveren is er een kans dat je bij het andere pakketje in een vuurgevecht beland. Deze missies zijn niet verplicht, maarwel heel erg leuk om te doen als je de hoofdmissies even zat bent.

De hoofdpersoon John Marston wil altijd alles in zijn eentje doen. Toch heeft hij wel hulp nodig om Bill Williamson, Dutch van der Linde en Javier Escuella op te sporen. Alle personages die je in de game tegenkomt hebben een eigen karakter en een andere manier van leven en doen. Bij de verhaallijn komt Grand Theft Auto echter wel om de hoek kijken. Zo moet je natuurlijk eerst een paar diensten voor hun doen voordat zij je willen helpen. De missies in zijn echter wel heel gevarieerd. Op het ene moment probeer je een trein over te nemen en op het andere moment maak je opeens deel uit van de revolutie in Mexico. Doordat je in twee verschillende landen en culturen speelt heb je veel variatie in de game en de verhaallijn zelf.

De verschillen qua regio’s en culturen zijn goed te merken. Zo zijn er in Blackwater de straten al verhard en leven de mensen in het zuiden in armoede. De uitgehongerde zwerfhonden, het slechte onderhoud van huizen en wegen zijn veel te vinden in het zuiden. De huizen zijn er van klei en hout, terwijl de huizen in het noorden weer van steen en andere sterkere objecten zijn gebouwd. De wereld komt door deze details echt tot leven en is het heel vermakelijk om hier een game te spelen.

Een game zoals Red Dead Redemption moet gewoon een multiplayer hebben. De multiplayer van Red Dead Redemption heeft vele verschillende speelstanden. Zo is er een Deathmatch, Team Deathmatch, Free Roam en nog veel meer andere speelstanden. Elke speelstand is goed uitgewerkt, zo is het ook zeer vermakelijk om in Free Roam met vrienden een groep vormen waarmee je op jacht kan gaan op dieren of op andere spelers. Zowel de singleplayer als de multiplayer blijken geen grenzen te hebben in Red Dead Redemption.

Conclusie en beoordeling

Red Dead Redemption is een game die het tijdsbeeld en het Wilde Westen heel erg goed weet over te brengen. De immens grote wereld komt dankzij de vele details heel erg mooi en leuk over om erin te spelen. Het is wel jammer dat de zijmissies na loop van tijd heel erg gaan vervelen. Dit is echter niet heel erg voor de game, want geen één game is perfect. In elke game zit wel een mankement, zo ook in Red Dead Redemption. Ondanks dit mankement blijft Red Dead Redemption een geweldig leuke game.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Goed uitgewerkte details
 • Shootouts
 • Dead Eye
 • Spelwereld
 • Veel te beleven
 • Minpunten
 • Mensen die op je afkomen om je te vragen of je wilt helpen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • had er meer van verwacht

 • ik nie tis ook maar van een film… alleen the warriors en scarface ware goe

 • jmmr was leuk geweest  ________________________________________________________________  Word nu lid van Sony Club


 • Alleen al omdat Sawyer niet zijn echte stem heeft zou ik de game al niet kopen :( Echt heel jammer, want ik ben toch wel een grote fan van de serie. Misschien koop ik hem later nog eens

 • ai zonde zeg….maar goed ik had er eik niet zo hoge verwachtingen van :(

 • Jammer idd, ik houd het wel bij de serie…

 • @ Tha Merryn

  Je bent een mega fan en door 1 stem die niet aanwezig is pas je wtf? :')  Kan je niet slapen zonder ze stem te horen? :x  ontopic:

  De game lijkt me wel leuk maar ik ga eerst seizoen 1 en 2 afkijken voor ik me in dit spel ga verdiepen ;)
 • @Nowee

  Dat kan heel vervelend zijn hoor.

 • Ja oke maar als je iets geweldig vind lijkt het mij dat je je niet door 1 stemmetje laat wegjagen.  Ik bedoel het zo: het is geen zwaar min punt om een game te laten liggen als je het zo 'geweldig vind'  Maar dat is mijn mening ;)


 • Dit spel is uiterst kut. Ik zou er nooit 60 EURO voor neerleggen.

 • Heb het spel gister gekocht en ook meteen uitgespeeld, in een uurtje of 5 inderdaad. Mijn aanrading is kopen en dan meteen ruilen! Heb ik ook gedaan. Het is namelijk best een leuk verhaal en het waren 6 vermakelijke uren, maar de game zelf is eigenlijk heel best saai.  Ik hoop trouwens dat het einde van deze game niets te maken heeft met het einde van de serie, want dat zou een enorme rip-off zijn!

 • @iFREi

  het is van een serie  Mooie recensie k ga hem niet kopen niet mij type spel

 • Ik zou em niet kopen voor de mensen die er aan dachten. Heb deze op de PS3 gespeeld en wow wat een slecht spel. Vind het cijfer ook geheel er niet bij passen en zou het zelf een 2 of 3 geven. Zo slecht vind ik het.  Characters zien er slecht uit, de stemmen zijn bijna geheel niet van de echte acteurs en de gameplay is niet te pruimen.

 • Ja ik heb m gisteren ook gekocht. Maar ik wil m nu ook eigenlijk ruilen, want mij bevalt t niks. Ik heb m bij de Media Markt gekocht, wat moet ik dan zeggen? Ja ik vind m saai, mag ik m ruilen? Of hij viel tegen mag ik m ruilen? Dan zullen ze waarschijnlijk denk ik toch wel nee zeggen? Of moet ik er dan zon smoesje om heen verzinnen?

 • k kijk de serie niet en ga deze game ook niet spelen…

 • als hij rond de 10 uur zou duren zou ik hem wel kopen maar 4 uurtjes nee dank je

 • vet spel en ook nog eens goedkoop ik ga hem zeker kopen

  @eurogeneraal: hoe weet je dat het spel zo slecht is en als je eerste de recensie leest weet je dat ie niet 60 euro kost maar 40 voor xbox360/ps3 en 30 pc

 • @ps3_gamerr  zeg gewoon dat het spel niet werkt en daarna vraag je of je hem mag inruilen . Geloof me , ze kijken dit toch niet na ;)

 • Hmmm, het eerste seizoen van Lost vond ik goed, maar daarna begon het toch wel langdradig worden. Ik denk dat deze game geen meerwaarde aan de serie geeft.

  Wel mooie recensie btw ;)

 • Spel ziet er erg goed uit! Jmmr dat hij wat tegen valt maar zo is het eigenlijk (bijna) altijd met film/serie-games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren