1. Demon's Souls (PS3)

Demon's Souls (PS3)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds dat ik Demon’s Souls heb gekocht al tientallen keren ben dood gegaan in het spel. Nu zullen jullie allemaal denken: “Wat een nepgamer is dat!”, maar de lezers onder jullie die Demon’s Souls gespeeld hebben zullen precies weten wat ik bedoel. Demon’s Souls is Hardcore. Zo Hardcore zelfs dat ik geen game kan bedenken die ik als moeilijker heb ervaren. Verder komen in de game, zal het beste in de speler naar boven halen. Tenminste, als je het doorzettingsvermogen hebt.

Enige tijd geleden werd het land in Demon’s Souls overspoeld met zwarte mist. Iedereen die dapper genoeg is deze zwarte mist te betreden, zal het slachtoffer worden van de demonen en voor eeuwig veranderen in een ziel die de slaaf is geworden van de Demonen. Maar daar bij jij: dapper genoeg op de zwarte mist te betreden en de wereld doen verlossen van de verschrikkelijke demonen. Je betreedt de zwarte mist en komt uit in een klein kasteel. In dit kasteel kom je in een verplichte tutorial terecht. Via teksten op de grond wordt op zeer, maar dan ook zeer summiere wijze, uitgelegd welke knoppen waarvoor zijn. Waren wij vroeger gewend de X-knop in de drukken op een flinke klap uit te delen, moeten wij ons nu R1 aanwennen. Ook kun je op vele manieren verschillende wapens gebruiken en combineren en dat allemaal met maar een paar knoppen. Buttonbashen zit er dus voorlopig niet meer in. Nu levert dat bij zwakke vijanden nog geen probleem op. Wanneer je echter wat moeilijkere gevechten krijgt voorgeschoteld, begin je pas echt last te krijgen van de onlogische knoppenkeuze.

Eenmaal door de tutorial heen, en je bent klaar voor het echte werk.

Althans, dat dacht je. Je maakt eerst nog kennis met de Nexus. De Nexus is een soort verzamelplaats waar je heen gaat als je dood bent. Via de Nexus kan je de verschillende werelden betreden om deze te bevrijden van de verschrikkelijke demonen. Voor elke vijand die je verslaat krijg je zielen: het betaalmiddel in de wereld van Demon’s Souls en tevens ook het middel om in level te stijgen. Of je deze zielen ook houdt is niet zeker. Zodra je dood bent laat je een bloedspoor achter met daarin jouw verzamelde zielen. Jijzelf begint weer helemaal vooraan het level. En zo kan het goed zijn dat je tientallen keren dezelfde route aan het lopen bent. En nee, de tegenstanders die je hebt verslagen zijn niet dood. Die staan je gewoon weer vrolijk op te wachten alsof er niets gebeurd is. Wanneer je jouw zielen echter niet op kan halen en alsnog dood gaat, ben je alle eerdere zielen kwijt. Dat is best frustrerend als je net een uur bezig bent geweest met farmen en uiteindelijk alles voor niets blijkt. De frustratie is na tientallen keren goed te voelen. Demon’s Souls is daarom het ultieme middel om de mietjes van de doorzetters te kunnen onderscheiden. Wanneer je de game hebt uitgespeeld mag je jezelf dan ook de titel “Hardcoregamer”geven. Dit is meer dan verdiend.

Maar waarom blijft de game voldoende boeien om hem ondanks alle

frustratie toch gewoon te blijven spelen? Misschien is dat wel de prachtige wereld van Demon’s Souls. Elk level ziet er mooi uit en brengt een prachtige sfeer met zich mee. Wat wel vreemd is, dat zijn de physics. Wanneer je met jouw personage tegen vijanden aanloopt, vliegen ze als lappenpoppen door de wereld heen. Dit levert nogal wat scheve gezichten op, zeker omdat de wereld uiterst serieus is weergegeven. Echter gaat het hier om maar een klein puntje dat het niet waard is om de game hierom te laten liggen. Wat wel belangrijk genoeg is, dat is de online mogelijkheden. Om de game in zijn volle glorie te spelen moet je constant online zijn. Wanneer je geen internetverbinding hebt kun je de game beter laten liggen. Als je wel een internetverbinding hebt, dan speel je automatisch online. Online zitten er een aantal leuke mogelijkheden in het spel. Zo kan je voor andere spelers kleine berichtjes op de grond achterlaten met tips erin. Uiteraard kan jij die van je medespelers ook lezen. De bloedvlekken die je medespelers achterlaten, kunnen je laten zijn hoe zij dood zijn gegaan. In het begin zul je hier nooit gebruik van maken, maar als je verder komt kan dit erg goed van pas komen. Als je niet verder komt in het spel kun je de hulp inroepen van je medespelers om zo met maximaal vier man het level te doorlopen.

Er zit echter ook een “maar” aan deze online opties. Door de game heen kan men namelijk stenen verzamelen. Blauwe stenen zijn om samen te spelen met andere spelers. Er zijn echter ook zwarte en rode stenen te verzamelen. Hierbij kun je behalve de vijand, ook elkaar aanvallen. En dat is iets wat je net niet kan gebruiken. Er hoeft maar een andere speler bij je binnen te wandelen en even zijn zwaard door je middenrif te halen. En daar ga je weer: Souls kwijt en weer aan het begin van het level om heel die lange route opnieuw te doorlopen.

Conclusie en beoordeling

Het bovenstaande is het spel in grote lijnen. Als ik je enthousiast heb gemaakt door de vele mogelijkheden, dan heb ik nog iets moois voor je: Dit is nog niet alles. Het spel in zo uitgebreid dat ik een recensie van vele kantjes kan schrijven en dan nog niet klaar ben. Als je de game dan toch gaat kopen, neem dan gelijk de collectors editie. Daarin vindt je namelijk een complete Guide zodat je in ieder geval een klein beetje geholpen bent. Dit kan je best gebruiken. Demon’s Souls is echt geen makkelijke game. Maar wie het zat is elke keer af te moeten gaan op en een kaartje die precies verteld waar je heen moet. En wie het zat is RPG’s te doorlopen voor het verhaal in plaats van de uitdaging: koop dan Demon’s Souls. Weet je echter van jezelf dat je zwakste punt je doorzettingsvermogen is, laat dan het spel maar lekker in de winkel liggen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Erg moeilijk..
 • Online
 • Vele mogelijkheden
 • Prachtige wereld
 • heerlijke sfeer
 • Minpunten
 • maar voor sommigen te moeilijk
 • physics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi nieuws. Nooit gespeeld, maar misschien moet ik toch maar eens GW2 dan gaan kopen (als hij uit is).

 • goed nieuws voor ze!

 • goed niews voor hun maar concurrentie met wow? wow heeft al dubbel zoveel betaalde spelers dus ik vind het niet echt geslaagd.

 • Hey ik had dit gister gesubmit :P  Maar echt speciaal is het niet, met 4 spellen uitgebracht, en bijelkaar 5 miljoen keer verkocht :P

 • Enigste wat ik hoop is dat GW 2 ook voor de Mac komt :D

 • Das behoorlijk veel!

 • Best netjes, al zullen ze WoW nooit evenaren.

 • GW heeft het probleem dat je helemaal alleen in de wildernis bent, en dat je maar tot lvl 20 kan. Samenwerken staat garant in dit spel, maar voor die tijd legt menig speler dit spel weg…  Leuk nieuws ja.

 • Ik heb het vroeger erg veel gespeeld, maar na een tijdje gaat het vervelen. De enige rede dat ik nog speelde was dat ik een heel gezellige guild had. Maarja die stapte over naar WoW dus ik ook;).

 • Jaartje gespeeld, toen vond ik het een geniaal spel maar de uitbreidingen vond ik nauwelijks iets toevoegen.

  Als je wat info over GW 2 leest zie je dat de game toch meer WoW elementen gaat opnemen in de game. Als je GW gespeeld hebt en je leest wat over GW 2 dan ziet het er naar uit dat die nog een heel stukje beter gaat worden wat ook normaal is want ze hebben ondertussen al erg veel ervaring opgedaan met de Guild Wars serie.

  Guild Wars bewijst dat het anders kan en biedt een oplossing voor de weenies die niet maandelijks willen betalen.

 • Respectelijk voor een concurrent van WoW, ik heb hier Factions liggen maar vind er desondanks weinig aan.

 • Nice, maar ik heb het een beetje gehad met GW.

 • dat is cker niet verkeerd, dat doen ze erg goed

 • Nice!!

 • Leuk voor NC Soft.

  Het is hen gelukt wat velen andere MMO ontwikkelaars/Uitgevers van droomden om zoveel exemplaren te verkopen. Klasse.

  Ik heb GW een tijdje gespeelt maar na een tijdje wordt het wel erg veel van hetzelfde.

  Ik hoop dat GW2 dat beter gaat doen.

 • Kut spel, als je de verhaallijnen heb uitgespeeld van alle delen is er niks meer te doen, grinden hoort in een mmorpg.  Geef je geld eerder aan wow uit.

 • Goed spel. WoW is beter!

 • Zoals vele al zeggen GW begint na mate redelijk te vervelen. Gelukkig gaan ze het met GW2 compleet anders doen. Waaronder ook open wereld, dus ben je nooit meer alleen tijdens het vechten enz.  L20 is ook een punt waar veel mensen tegen aankijken. Imo is dit best wel laag. Hopelijk verhogen ze het met GW2 naar 50 / 100 ongv. zodat we teminsten nog iets te doen hebben. Want met Factions ben je binnen 4 uur spelen ongv al L15. als je het goed doet.  Maar wat Guild Wars dan wel weer pluspunt op heeft is dat het geen maandelijkse kosten heeft.


 • Dat is een hoop!

 • Ik heb 4 van die 5 miljoen, want ik heb de originele met alle \"uitbreidingen\" erbij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren