1. Alan Wake (X360)

Alan Wake (X360)

“Alan, word eens wakker! Je hebt zeker weer gezopen hé? Ja, natuurlijk, het zal eens niet. Ga je vandaag nog aan je boek schrijven? Hallo! Ik heb het tegen jou. Ik heb hier geen zin meer in. Ik ga. Ik ben het nu echt zat aan het worden. Schrijver of niet, geld vind ik wel ergens anders. Hoor je dat goed Alan? Ik ga bij je weg! Dat vind je erg, hé? Toch? Niet te geloven dit! Prettige dag verder!” Zo had het ook allemaal kunnen gaan voor Alan Wake en zijn vrouw. Misschien vond hij het dan ook wel minder erg. Voor ons gamers is het alleen maar beter dat het niet zo gelopen is.

Alan Wake, schrijver, rond de 30 jaar, normaal postuur, oftewel een gewone man. Dat veranderd totaal wanneer hij met zijn vrouw een vakantietripje maakt naar het fictieve Bright Falls. Dit omdat Alan er even uit moet om inspiratie op te doen voor een nieuw boek. Zijn laatste boek is al weer van twee jaar geleden, en het wordt natuurlijk tijd voor een nieuwe. Van schrijven komt uiteindelijk niks, want meteen de eerste avond in het vakantiehuisje verdwijnt zijn vrouw plotseling. Wanneer hij vervolgens gaat zoeken naar zijn vrouw, raakt Alan bewusteloos en wordt uiteindelijk wakker in zijn auto, ergens in de middle of nowhere. Hij heeft werkelijk geen idee wat er gebeurd is, maar dan vindt hij een manuscriptpagina op een bospad. Hierop staat een bladzijde van een nieuw verhaal geschreven door hemzelf. Hij kan zich daar alleen niks van herinneren. Het wordt uiteindelijk alleen maar vreemder voor Alan wanneer duidelijk wordt dat alles wat hij geschreven heeft echt uit komt. Toen ik dit verhaal voor het eerst hoorde en ook echt te zien kreeg, was ik erg onder de indruk. En nu ik ook het spel gespeeld heb kan ik je vertellen, het wordt beter en beter. Plotwendingen, cliffhangers, noem maar op. Meer wil ik er eigenlijk niet over vertellen, want het is te spannend om zelf mee te maken. Wat het allemaal extra leuk maakt, is dat het verhaal verteld wordt alsof het een tv-serie is. Er is dus altijd een terugblik en ook een cliffhanger. Ook erg mooi zijn de credits, die samen gaan met een song die geweldig past bij de sfeer van Alan Wake. Iedereen wist van te voren al dat Alan Wake het van het verhaal moest hebben. Daar is Remedy gelukkig in geslaagd.

Ik vind de gameplay namelijk wel leuk, maar zonder het geweldige verhaal van Alan Wake kwam ik vast en zeker niet verder dan een twee à drie uurtjes. Je speelt namelijk met Alan vanuit de 3e persoon en loopt rond, gewapend met een pistool en zaklamp. Later ook wat andere wapens, zoals een shotgun en een flare-gun, maar dit is de basis. De bedoeling is dan ook dat je schiet met je pistool en schijnt met je zaklamp. Toch weet Remedy er iets bijzonders van te maken. De zogenaamde “Taken” waar je tegen vecht kunnen alleen uitgeschakeld worden met licht. Daardoor zal je eerst met je zaklamp op een “Taken” moeten schijnen, zodat je hem daarna snel kan neerschieten. In het begin is dat even wennen, maar later gaat dit allemaal erg vlot. Wat nou zo jammer is, is dat er daarna weinig aan de gameplay verandert en niet echt moeilijker wordt. Dit is het, dit is de gameplay. Er komen later wel wat stukken voor waarin je in een auto rijdt, maar dit stelt meestal niet heel veel voor en zijn snel voorbij. Hierdoor wordt het al snel eentonig en heb je soms toch de neiging om er mee te kappen. Daarom is het erg belangrijk dat Alan Wake een goed verhaal heeft. Er zijn wel weer dingen origineel gevonden. Zo heeft Alan een soort levensbalk en wanneer hij gewond is zal hij zich weer kunnen herstellen in het licht. Dus bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal, dit is erg leuk bedacht.

Qua graphics heb ik over Alan Wake echt niets te klagen. Ik heb namelijk echt het gevoel dat Alan Wake het uiterste uit de Xbox360 haalt. Vooral de lichteffecten vind ik erg mooi en super sfeervol. De personages zijn mooi uitgewerkt, niet heel geweldig, maar echt niet lelijk. Het merendeel van het spel speel je in het donker, maar ook de levels wanneer het licht is zijn erg mooi. Grafisch heeft Alan Wake het dus goed voor elkaar, maar het geluid mag ook zeker niet vergeten worden. Een survival-horror game zonder enge sfeergeluiden is al meteen een stuk minder leuk, maar de enge geluiden zijn genoeg van de partij in de game. Denk aan voetstappen waarvan je geen idee hebt waar ze vandaan komen of een startende auto die je daarna van ver af hoort aankomen. Dit zorgt voor beklemmende situaties die je nog een tijdje bij zullen blijven. Als laatste zijn de stemacteurs ook erg goed uitgekozen bij het personage. Hierdoor komt de lipsync goed en geloofwaardig over. Vooral Barry, Alan’s manager, is erg leuk en zorgt soms voor hilarische taferelen.

Maar hoelang kan je genieten van Alan Wake? Eigenlijk best lang, aangezien spellen tegenwoordig gemiddeld 6 uur duren. Voor mij was dat het dubbele. Alleen als de gameplay nog verder was uitgebreid was het nog leuker geweest als het langer duurde, nu was het eigenlijk precies goed uitgekozen. Toch kan je voor je zelf het spel wat langer maken. Er zijn namelijk nog een aantal thermoskannen verstopt die je overal kan vinden. Ook zijn er natuurlijk allemaal achievements. Er zit geen multiplayer in Alan Wake, maar dat is ook best logisch. Een multiplayer vind ik niet echt passen in een game als deze.

Conclusie en beoordeling

Remedy is gelukkig wakker geworden en niet voor altijd in slaap gevallen, want anders hadden we deze game moeten missen. Alan Wake is gewoon een geweldig spel met een heel spannend verhaal en best wel leuke gameplay. Het is alleen jammer dat er niet veel meer veranderd wordt aan de gameplay later in het spel. Hierdoor zullen sommige gamers afhaken en, dit toch wel toppertje, laten liggen. Ook ben ik bang dat velen hem uiteindelijk hebben laten liggen omdat hij te lang is uitgesteld. Tegen die mensen, en ook tegen alle anderen, laat ik weten: ‘Ik beschouw Alan Wake als een must-have, want hij mag gewoon niet ontbreken in je collectie.’ Remedy gelooft nog in een toekomst van Alan Wake, ik geloof met ze mee.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Schieten met licht is leuk…
 • Geweldig, spannend verhaal
 • Erg mooie graphics
 • Mooie geluidseffecten
 • Speelduur is lang genoeg
 • Minpunten
 • maar wordt snel eentonig
 • Lineaire aspect spreekt niet iedereen aan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Cool! De screens zien er i.i.g veelbelovend uit.

 • INderdaad dat is nogal cool.

 • Ziet er erg goed uit ja

 • cool////.. lijkt me lachen .. fahrenheit was ook een top spel

 • ik ben echt heel erg benieuwd!

 • Dit wordt echt een supergame!!

 • veel belovend……  beter kan je het niet verwoorden! En nog ff naar IG toe, toch wel klasse dat jullie toch, ondanks dat het een exclusief interview was, ons nog het nodige kunnen vertellen :)

 • Ben benieuwd, maar mooie grafix zeggen niets over de gameplay :)

 • Ziet er HEEEL mooi uit!!

 • Las pas ook een preview in de CHIEF, veelbelovend :). Vond de trailer toentertijd ook erg indrukwekkend.

 • Is allemaal zeer interessante informatie! Dit kan wel heel wat worden denk ik! Ik ben ook blij om te horen dat er waarschijnlijk geen quick-time events in zullen zitten, want die waren in Fahrenheit soms uiterst irritant!

 • Quantic Dream is echt fantastisch en vernieuwend. Zo komt er ook een Omickron 2 die destijds echt een super spel was, heel open omgevingen en veel interacties. Ben echt blij dat deze PS3 exclusief blijft, zo kan men echt de PS3 kracht aantappen :)

 • Geinig spel.

 • Dit lijkt mij een game met een super goed verhaal.

 • Een game waarvoor ik een ps3 ga kopen

 • Ziet er wreed uit!

 • Heavy Rain!! ik kijk echt enorm uit naar deze game, Fahrenheit was ook een pareltje. Laat Heavy Rain maar komen, ik ga hem zeker kopen.

 • Dit ziet er echt goed uit, ik denk dat dit ook wel een vet spel wordt want Fahrenheit was ook echt vet.

 • Zou het niet die *échte next-gen* game kunnen zijn
  waar onlangs geruchten over waren,
  betreffende een *TOP* PS3-game, begin 2009?

  Denk het wel… soit, on-topic idd veelbelovend! :D

 • eindelijk weer een exclusieve game die er erg mooi en goed uitziet. En het verhaal lijkt me ook heel interressant al weet ik er nog niet veel vanaf.

  Ik weet niet waar het over gaat en of dit nou over moorden ofzo gaat of meer het dagelijkse leven en wat je daar allemaal in doet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren