1. Silent Hill: Shattered Memories (Wii)

Silent Hill: Shattered Memories (Wii)

Er is ergens een kantoor waar een man opkijkt van zijn papieren en in de duisternis staart. Terwijl hij de donkere lucht bekijkt, gaat er een lichtje branden op zijn telefoon. Het blijkt zijn receptioniste te zijn, die meldt dat zijn volgende afspraak er is. “Dat is prima, stuur hem door alsjeblieft”, vraagt de man. Terwijl hij naar een kast vol drank loopt, komt er een jonge man binnen. “Ah, u moet René zijn, goed om te zien dat u toch gekomen bent. Goede zaak, al zeg ik het zelf. Mijn naam is Dr. Kaufman en ik hoop dat ik u kan helpen met deze sessies. Neemt u plaats.” Met een glimlach pakt Kaufman een glas en vult het voor een deel met drank. Hij neemt een slok en neemt plaats in een stoel tegenover René. Hij kijkt hem aan en vraagt: “Nu René, wees niet bang voor wat er komen gaat. Ik zal ongemakkelijke vragen stellen, maar we moeten ons hier doorheen slaan. Het klinkt hard voor een beginnende sessie, maar we kunnen er wel achter komen waarom Silent Hill je niet met rust laat. Begin bij het begin.”

Na de inleiding van Dr. Kaufman begint René rustig te vertellen dat Silent Hill Shattered Memories een bijzondere game is. De typische, bizarre horrorsetting uit eerdere delen heeft men laten varen en daarvoor in de plaats is er een psychologische horror-thriller gekomen. De game is daarnaast ook een eigentijdse vertelling van het origineel dat in 1999 op de eerste Playstation verscheen. Het draait nog steeds om Harry Mason die op zoek is naar zijn dochter, maar dat zijn dan ook de enige overeenkomsten. Dat klinkt in eerste instantie als heiligschennis, maar dat is verre van de waarheid: Shattered Memories is een fantastische ervaring geworden. Het is wel zo dat de gemiddelde speler maar rond de 7 uur bezig zal zijn met Harry en zijn vreemde belevenissen. Tijdens die periode krijgt Harry wel veel over zich heen. Niet alleen op het gebied van een verhaal dat werkelijk fantastisch in elkaar zit, maar ook op het psychologische vlak moet hij flink lijden. Kennelijk zit Harry op de bank bij een psychiater die hem er doorheen moet slepen, alleen zorgt dat wel eens voor een ongemakkelijke sfeer. Persoonlijke vragen over seks, familie en andere privézaken schuwt deze man niet. En nog belangrijker: de antwoorden die de speler geeft tijdens deze sessies zijn van grote invloed op het spelverloop.

Niet alleen de sessies met de psychiater hebben invloed op de game, maar de acties die Harry onderneemt in Silent Hill dragen hun steentje bij. Of hij nu kijkt naar posters met schaars geklede vrouwen, romantische filmposters of een kast vol met drank, deze hebben invloed op de game. Niet op de omgevingen die worden bezocht, maar op de personages die Harry tegenkomt. Afhankelijk van de keuzes die de speler maakt in Silent Hill en op de bank bij de psychiater, komt Harry bepaalde versies van personages tegen. In eerste instantie lijkt dit alleen puur cosmetisch te zijn, maar voor de spelers die de game vaker gaan uitspelen (wat ik overigens aanraad) zullen de dialogen en persoonlijkheden verschillen. Hoewel er van ieder personage maar ongeveer drie versies zijn met ieder hun eigen persoonlijkheid, is het wel bijzonder goed uitgewerkt. Dit is vooral te merken doordat de stem acteurs hun personages op een geloofwaardige manier weten te presenteren tijdens dialogen. Dat komt gedeeltelijk ook door het uiterst degelijke geschreven script van Climax, iets dat we niet vaak zien bij videogames. Alleen daarom al verdient Shattered Memories een dikke pluim, het laat zien dat videogames geen overdreven geweld nodig hebben om volwassen te zijn. Een zeer sterk verhaal dat overtuigend wordt neergezet, maakt Shattered Memories al tot een memorabele ervaring.

Het besturen van Harry tijdens zijn zoektocht in het spookachtige stadje is trouwens subliem te noemen. Waar veel Wii-eigenaren al lang op zitten te wachten, gebeurt nu eindelijk in deze game: de Wiimote gebruiken als een zaklamp. En het werkt perfect. Niet alleen omdat de Wiimote alle bewegingen (inclusief het besturen van Harry) goed en accuraat weet te vertalen naar het scherm, maar ook als hulpmiddel om de verschillende gebieden te ontdekken. Het licht reikt ver en de effecten die het met zich meebrengt zijn indrukwekkend te noemen. Dat is ook wel nodig voor een game waarin gebieden onderzoeken centraal staat. Een ander zeer cruciaal voorwerp voor Harry zijn dwaaltochten in de sneeuw is zijn mobiele telefoon. Harry gebruikt het niet alleen om er mee te bellen, maar ook om foto’s te maken van mysterieuze schaduwen bijvoorbeeld. Hij ontvangt daarnaast vreemde sms-jes en voicemails die hem kunnen helpen met het ontrafelen van puzzels bijvoorbeeld. Het opvallendste aan dit alles is het tempo van de game. Deze ligt eigenlijk laag, maar het is vreemd genoeg nooit saai. De belangrijkste reden daarvoor is de sfeer die aanwezig is in combinatie met hoe lekker de game wegspeelt. Door de verlaten en vooral vreemde sfeer neemt de speler de tijd om rustig puzzels op te lossen (die over het algemeen niet te moeilijk zijn) en om ieder nieuw gebied voorzichtig te benaderen. Onder het mom van “wie weet welke verrassingen me te wachten staan”. Het grappige is dat er in de echte wereld geen dreiging is. Er zijn geen monsters aanwezig die onverwacht toeslaan vanuit een duister hoekje, Wat eigenlijk zonde is, want hiermee wordt die prachtige ongemakkelijke sfeer tot op zekere hoogte teniet gedaan. De speler weet dat hij voorlopig veilig is en kan op deze wijze Silent Hill rustig onderzoeken.

Uiteindelijk is het nooit veilig in Silent Hill en de speler zal verscheidene keren geconfrontreerd worden met een ijzige nachtmerrie versie van het stadje. Geen roest thema dus, maar zelfs belangrijker: geen wapens meer. In Shattered Memories kan Harry de vreemde monsters die hij tegenkomt niet bevechten, dus is vluchten zijn enige optie. Dit klinkt ongelooflijk flauw, maar het is eigenlijk een zeer tof uitgangspunt. In andere horror games is het altijd een kwestie van de shotgun erbij te pakken en de monsters terug te sturen naar van waar ze vandaan kwamen. In dit geval moet de speler vertrouwen op zijn intuïtie en rennen als een malle. De monsters in deze wereld zijn snel, sterk en klampen zich stevig vast aan Harry. Mochten deze monsters hem te pakken krijgen, moet hij zich vrijmaken door de Wiimote en nunchuck heel hard te zwiepen. De nachtmerrie wereld is heel intensief, een onderdeel dat waarschijnlijk niet iedereen zal kunnen waarderen. Hier horen ook mensen bij die totaal geen richtingsgevoel hebben, aangezien het ijsthema de omgevingen soms moeilijk herkenbaar maakt, waardoor het nog weleens zal gebeuren dat spelers verschillende rondjes zullen lopen voordat ze de uitgang vinden. Het is soms een beetje te onoverzichtelijk, zelfs voor een doolhof. Toch is het concept behoorlijk gaaf; de speler zal zich voldaan en opgelucht voelen wanneer er aan deze de nachtmerrie wereld wordt ontsnapt. Een kwaliteit die zeker van pas komt bij een horror game.

Conclusie en beoordeling

Conclusie van Dr. Kaufman: Silent Hill Shattered Memories heeft op de patient in kwestie een behoorlijke indruk achter gelaten. De game is volgens hem één van de beste derde partij-titels uitgebracht op de Wii. Niet alleen omdat het qua besturing echt fantastisch werkt, maar ook vanwege het feit dat deze eigentijdse vertelling van Silent Hill echt iets bijzonders is. Het is een samenspeling van een mysterie, gemengd met wat psychologische aspecten en sterke dialogen die het geheel compleet maken. Climax Studios lijkt hiermee een prachtige blauwdruk gemaakt te hebben voor toekomstige Silent Hill games. Dan is het nog wel nodig om even de nachtmerriewereld te perfectioneren, aangezien daar nog enkele kinkjes in de kabel zitten. Ondanks deze oneffenheidjes is Shattered Memories verplichte kost voor Wii-eigenaren.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal en sfeer
 • Uitstekende besturing
 • Een keer uitspelen is niet genoeg, er valt meer te zien
 • Minpunten
 • Nachtmerriewereld heeft foutjes
 • Het avontuur is kort
 • Dreiging ontbreekt in de echte wereld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • No Doubt? Suf…

 • Is deze game nu echt zo tof? Want ik vind er een behoorlijk prijsje aan hangen:S.

 • Wie de fuck wil er godsnaam no doubt spelen, gooi nummers van stevie ray vaughn erop en je hebt wat leuks om te spelen, maar kom op zeg wat is dit voor shit…

 • No Doubt vind ik ook een vreemde keus, maar ik vind het tenminste iets dat er regelmatig nieuwe content komt. Ik koop het pakket dan ook wel.

 • De naam zegt me echt niets, maar gelukkig hebben we joubuis.

  En zeker weten dat ik geen noob ben, want ik ken ze gewoon allemaal… alleen dan niet qua naam… (A)

 • gwen stefani is de zangeres? dan hoef ik dus weinig te verwachten van de vocals van deze band

 • Leuk!

 • vet! alleen jammer dat je dat niet op de wii kunt downloaden:(

 • Gwen deed het veel beter in No Doubt dan solo mijns inziens dus durven te stellen dat je er weinig van hoeft te verwachten vind ik een bold statement dat van geen kant klopt.  Duur is het alleen wel.

 • Ik vind het wel gaaf! No Doubt is echt een leuke band!

 • Beetje vreemde keus, No Doubt…

 • Wel vet :D

 • En PS3?

 • ik heb die eerste cd van no doubt thuis en dat is echt een goede cd,beter dan dat sletterige gedoe van tegenwoordig van haar!  is een beetje ska/funk/rock  downloaden die hap :)


 • ik kan overigens niet wachten op content van metallica,van guns n roses, en als het ff kan System of a Down,ook meer blues en funk.  lenny kravitz,red hot chilli peppers (van hun eerste cd),linkin park enz.

 • Linkin Park is er al, en dat nummer is tergend saai en herhalend. Kan hem letterlijk met ogen dicht.

 • @wii60 ,eigenlijk vind ik dan niet eens een echt linkin park nummer,die eerste cd van hun was tot nummer 10 lekker agressief en dat mis ik in dit nummer.

 • Pff No Doubt… Zelf zou ik heel graag een pack van The Hives willen zien!

 • laatste stukje is meesterlijk xD

 • @ Michel tja  Om naar te luisteren is ie nog wel te pruimen, het nummer past gewoon niet in Guitar Hero.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren