1. Dungeon Siege: Legends of Aranna (PC)

Dungeon Siege: Legends of Aranna (PC)

De zon staat hoog aan de hemel en je veegt het zweet van je voorhoofd. Aardappelen rooien is zwaar werk, zeker met deze hitte. Plotseling hoor je een luide schreeuw. Je beste vriend komt naar je toe gestrompeld. Het bloed gutst uit een wond in zijn buik en hij zit onder de blauwe plekken. Je knielt bij hem neer en probeert hem te troosten, maar het is al te laat. Vlak voordat hij zijn laatste adem uitblaast stamelt hij nog wat: De Krug vallen aan… ik kon ze niet tegenhouden… Ga naar de burgemeester… in Stonebridge… Voorzichtig sluit je zijn ogen en je geeft hem een fatsoenlijke begrafenis. Bewapend met slechts een mes en je jagersinstinct ga je op pad. Zodat je je vriend kunt wreken, zodat je het koninkrijk kunt redden en zodat Dungeon Siege een verhaallijn heeft.

In Dungeon Siege kruip je in de huid van “The Farmer”, een eenvoudige boer die na de dood van zijn vriend de wapens op pakt om alles en iedereen in elkaar te slaan. Want dat is Dungeon Siege kort samengevat: Ga van punt A naar B en vermoord alles wat je onderweg tegenkomt. Het verhaal dient dan ook alleen maar als reden om je van locatie naar locatie te sturen, en komt daarom soms wat onlogisch over. Bijvoorbeeld als je net buiten adem een stad binnen komt rennen om de burgemeester te waarschuwen, vertelt die je vervolgens doodleuk dat je weer doorkunt naar de volgende stad. Je kunt dan nog wat spullen inslaan in het dorp, en daarna kun je weer doorgaan met wat je het hele spel al aan het doen bent: naar de volgende stad lopen. Ook zul je geen eindbazen tegenkomen die een speciale aanpak vereisen, dat draagt eveneens bij aan het “been there, done that” gevoel.

Er zijn drie manieren om je door de hordes vijanden heen te vechten: je kunt ze in mootjes hakken met een zwaard, je kunt ze doorboren met pijlen, en je kunt magie op ze loslaten. Voor deze manieren heb je een bepaalde vaardigheid nodig om ze goed in te kunnen zetten: kracht voor zwaardvechters, behendigheid voor boogschutters, en intelligentie voor de magiërs. Als je er de voorkeur aan geeft om je vijanden van dichtbij in elkaar te slaan zal je kracht omhoog schieten, maar blijven je behendigheid en je intelligentie een beetje achter. Naarmate je meer kracht krijgt, zul je ook meer gezondheid krijgen. Ben je echter een tovenaar dan zul je meer intelligentie krijgen en zal je voorraad mana groter worden, wat dan weer nodig is om spreuken uit te voeren. Ook voorwerpen zoals harnassen en zwaarden kunnen je vaardigheden verder helpen. Ben je bijvoorbeeld een boogschutter dan kun je een boog kopen die wat extra behendigheid toevoegt. Of je kunt natuurlijk voor de middenweg gaan en jezelf in meerdere vaardigheden trainen. Er zijn tal van mogelijkheden om je karakter te ontwikkelen. Je staat er tijdens je barre tocht overigens niet alleen voor, onderweg zullen verschillende karakters aanbieden om met je mee te reizen. Als je een zwaardvechter bent kun je bijvoorbeeld een magiër bij je gezelschap voegen zodat die jou kan genezen tijden de gevechten. Al met al kan de game dus op heel veel manieren doorlopen worden. Dit zorgt ervoor dat Dungeon Siege een ontzettend hoge replay-waarde heeft, en dat is natuurlijk alleen maar positief.

Qua gameplay zit het dus wel goed in Dungeon Siege, maar ook de audiovisuele kant is erg sterk. De soundtrack is geweldig en varieert van epische muziek in de gevechten tot rustige deuntjes in de steden. Ook qua graphics is het dik in orde, zeker als je bedenkt dat de game bijna 10 jaar oud is. De muziek zorgt er samen met de gedetailleerde landschappen voor dat er een erg sterke sfeer ontstaat die nog lang na het spelen blijft hangen. Ook met de camera zijn er geen problemen, als je bijvoorbeeld in een woud loopt worden de bomen die tussen jou en de camera staan gewoon doorzichtig. Dit is in het begin even wennen maar werkt gewoon fantastisch. De omgevingen zijn op zichzelf niet heel origineel, maar wel ontzettend gevarieerd. Zo kom je in een besneeuwde bergpas, een verlaten woestijn en op een met bloed doordrenkt strand. De dialogen, voor zover die zijn ingesproken, klinken goed. De rassen in Dungeon Siege zijn zo uit een sprookjesboek gehaald. Het dwergenras wijkt bijvoorbeeld geen millimeter af van wat je zou verwachten van dwergen, ze bouwen mijnen, zijn klein en vechten het liefst met bijlen. Verder zijn nog de elfen, mensen en tal van andere rassen vertegenwoordigd. Dit draagt bij aan de ijzersterke fantasysfeer in Dungeon Siege.

Als je genoeg hebt van de singleplayer kun je je storten op de multiplayer. Dit kan gewoon met je personage uit de singleplayer, dus je hoeft niet opnieuw te beginnen. Verwacht geen vernieuwende gameplay in de multiplayer mode, het blijft van punt A naar B lopen en alles wat je ziet in mootjes hakken. Maar al dat vechten wordt toch een stuk leuker met menselijk gezelschap, waarin teamwork erg belangrijk is. De vijanden in de multiplayer zijn namelijk behoorlijk pittig en zonder een magiër die af en toe de rest van het team geneest maak je geen enkele kans. De echte die-hards kunnen heel veel tijd in Dungeon Diege steken, het duurt namelijk ontzettend lang om de level cap te bereiken. Pas in de multiplayer merk je hoe verslavend het simpele systeem van levelen - nieuw item - verder levelen is.

Conclusie en beoordeling

Dungeon Siege is een degelijke RPG geworden. De game moet het duidelijk niet van het verhaal of de sterke dialogen hebben, maar de gameplay staat als een huis en het simpele levelsysteem is ontzettend verslavend. De doorsnee gamer zal er na 25-30 uur wel op uitgekeken zijn maar de die-hards kunnen er makkelijk meer dan 100 uur in kwijt. De ontzettend sterke sfeer valt op en blijft nog lang nadat je de game afsluit hangen. Dungeon Siege is, zeker nu hij in de budgetbakken ligt, verplichte kost voor elke RPG liefhebber.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Audiovisueel dik in orde
 • verslavend levelsysteem
 • ontzettend sterke sfeer
 • Minpunten
 • weinig variërende gameplay
 • niet origineel
 • verhaal stelt niet zoveel voor

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Is sowieso ook niks via de Steam, koop het gewoon lekker in de winkel. Dan weet je tenminste zeker dat de game het doet.

 • En wat voor die mensen die um al hebben? :-P

  Kopen in de winkel is toch een stuk relaxter. (ruilen, garantie ect.)

 • en dan heb je ook nog een mooi doosje ;)

 • Idd, wat gebeurt er met de mensen die hem al hebben? Die krijgen vast een vergoeding of een gratis download van de game:).

 • Stom!

 • Oei, das minder! Mag hopen dat degenen die hem al gedownload hebben gratis een nieuwe versie krijgen :).

 • Een beetje vreemd eigenlijk. Zo een game check je toch eerst voordat je deze ter betaalde download aanbied?

 • @7threst

  Zou je idd haast denken hé?

 • Tsja steam is wel interessant zeker omdat de $ zo laag staat kan je je games goedkoper halen. Maar Steam blijft veelste duur.

 • Dat is idd jammer.

 • Wat een verassing *sarcasme*

 • Om precies te zijn missen er bik files (filmpjes) de openal32.dll is beschadigd en er zijn problemen met videokaart drivers en securom tot nu

 • Raar dat dit gebeurd, is toch wel de eerste game van de gazillion die problemen krijgt op steam.

  Ach valve kennend zullen ze er wel flink mee bezig zijn en komt het allemaal wel goed.  @ LowlandWarrior  Op steam werken de games gewoon hoor, heb er zelf al minimaal 5+ games gekocht en ze werken perfect. Natuurlijk ga ik niet bij steam kopen als ik een retail versie voor de zelfde prijs of goedkoper kan krijgen. Dan zou ik het nog eventueel doen omdat ik de game dan gelijk heb.  Het voordeel van steam is dat je games auto updaten mits ze de steam SDK gebruiken die valve reeds gratis heeft uitgebracht, je hoeft dus alleen steam op te starten en de game zal zich zelf updaten.

  Dat ik gewoon een game kan weg gooien en op dlen zetten vind ik zelf makkelijker dan mijn dvd zoeken en de mikmak weer installen.  Steam is nu zeer uitgebreid met archievements, persoonlijke profiles en steam community groups. Dat je met de orange box source engine nu ook een avatar naast je score lijst ziet in-game die je op steam gebruikt geeft er een leuke tint aan.  Laat ik het zo zeggen, steam is IMO de beste en stukken beter dan gamespy of dergelijke programma's. Al was all seeying vroeger zeer goed. Is steam nu echt een volwassen programma geworden dat vrijwel geen problemen meer heeft.

  En dit komt van iemand die een pest hekel had aan steam. • Jammer voor de steambuyers

 • Dat is kut

 • Leergeld betalen volgens mij, behalve die mod is dit hun eerste game al zal er wel wat ervaring in hun team zitten. Eerst lukte het niet met PS3 en nu wat problemen met Steam. Die ontwikkelaar belooft wel veel goeds voor de toekomst als ze nu al een sterke game als Frontlines kunnen maken zal hun volgende big budget titel hopelijk nog beter worden.

 • Lekker van Steam…

 • Ik vind Steam sowiezo niks, dus ik gebruik het niet

 • ik heb hem lekker op de 360 :P

 • ik had dat spel bijna gekocht 0_0

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren