1. Dynasty Warriors 6: Empires (PS3)

Dynasty Warriors 6: Empires (PS3)

De drie koninkrijken-periode van China is er één van de grootste intrige, spanning en doordachtheid. Hoewel het gedeeltelijk gebaseerd is op historische waarheid, is het toch dé sagentijd van China. Het einde van de glorieuze Han-dynastie, in 220 na christus, splitste het rijk van het midden in drie. De onderlinge oorlogen, hofintriges en tactieken staan allemaal prachtig vastgelegd in een 2100 pagina’s tellend epos, samengesteld in de veertiende eeuw. Dit is het recept voor een epische videogame, het verhaal ligt panklaar, gewillig wachtend op de goede uitvoering die het verdient.

Dynasty Warriors 6: Empires had dit kunnen zijn. Misschien had Dynasty Warriors 6: Empires het wel moeten zijn. Dit deel uit de langlopende Dynasty Warriors serie gaat, eigenlijk net zoals zijn voorgangers, namelijk schandelijk om met de schitterende verhalen die het in handen heeft. Waar God of War al jaren met succes een eigenzinnige en geslaagde twist geeft aan de Griekse mythologie, lijkt Koei met Dynasty Warriors slechts de samenvatting van het drie-koninkrijkenverhaal gelezen te hebben, om het vervolgens heel ruw in de game te plaatsen. Dit is zo enorm zonde, aangezien het verhaal eigenlijk gewoon al klaar ligt en er enkel slim geselecteerd en geïnterpreteerd hoeft te worden.

Waar Dynasty Warriors 6: Empires omdraait, is het spelen van een warlord. China is uit elkaar gevallen en heeft een sterke leider nodig die troepen bij elkaar verzamelt, gezag uitstraalt en met die eigenschappen China weer onder dezelfde vlag zal helpen. Je kunt kiezen uit historische karakters, van wie de meest prominenten in het verhaal echt hun eigen gezicht en unieke vaardigheden hebben. Dit idee is oprecht leuk, ware het niet dat het in de uitvoering ervan zeer grote steken laat vallen. Je kunt dan wel uit vijf verschillende scenario’s kiezen bij het beginnen van je campagne, maar deze scenario’s, ondanks hun vermeende historische context, verschillen nauwelijks van elkaar. Het enige verschil dat er lijkt te zijn is welke warlords hoeveel grondgebied hebben in het begin, in overeenkomst met de historische situatie. Dit maakt het een enorm kleurloos geheel, aangezien dialogen en speciale events vrijwel geheel afwezig zijn. Je blijft gevechten houden met je tegenstanders om na een hele lange en paradoxaal genoeg bloedeloze campagne uiteindelijk jezelf of jouw heer tot de grote held van China te maken. Zeker degenen die nog nooit in aanraking met het boek zijn geweest, zullen zich afvragen wat ze in hemelsnaam aan het doen zijn en wie al die verschillende personen met hun moeilijk uitspreekbare namen nou eigenlijk zijn. Ook voor degene die wél bekend zijn met het verhaal is het echter pijnlijk om te zien hoe hun helden Peruviaans verkracht worden met hun verschrikkelijke cheesy dialogen en de vaak belachelijke uitspraak van de Chinese namen.

Iets wat het spel nog zou kunnen redden van de pijnlijke afwezigheid van correcte en boeiende content in de game, is een verslavend gevechtsysteem. Toegegeven; in het begin van het spel is het best leuk om met je gigantische Zhang Fei hele hordes aan soldaten kort en klein te slaan. Het is een rasechte hack&slasher;, waar tactiek leuk en aardig is, maar het hakken en snijden zelf de prioriteit heeft. Hier schuilt logischerwijs ook meteen de zwakte van het gevechtsysteem; na een dozijn potjes begint dat vechten wel heel erg saai te worden. Het is indrukwekkend dat ze duizenden vijanden in beeld hebben weten te proppen, maar deze tegenstanders zijn over het algemeen vrij zwak en hebben daarnaast een zwaar belabberde AI. De captains, andere warlords die je vaak dreigend toespreken met heerlijk onzinnige teksten, zijn dan wel wat lastiger, maar de combo’s die je moet maken om deze tegen de grond te krijgen zijn vaak heel repetitief en simpel om uit te voeren. Bovendien maakt het level up-systeem je na een bepaalde tijd zo belachelijk sterk, dat de gevechten een zwaar eentonig karakter krijgen. Er zijn ook geen schitterende aanvallen of prachtig vormgegeven omgevingen om dit gemis weg te poetsen; ook op de gevechten schiet het spel dus zwaar tekort.

Valt er dan niets positiefs te zeggen over dit spel? Nou, ondanks mijn galkanonnade de eerste twee alinea’s, moet ik toegeven dat ik me stiekem toch nog best vermaakt heb met dit spel. Ironisch genoeg is dit juist geen compliment aan het spel. Door het ontbreken van een drijvend verhaal hebben ik en mijn fantasie namelijk nog redelijk wat plezier gehad. Ik probeerde zelf de situaties in het boek een beetje na te spelen via de campagnes en dit was nog redelijk vermakelijk door het feit dat er wel enorm veel (voor de niet-kenners lege) namen inzitten. Zoals ik echter eerder zei, is dit geen compliment aan het spel, want het betekent dat je een gigantische doelgroep uitsluit, namelijk de mensen die niet de tijd of zin hebben om het gigantische boek in zijn totaliteit uit te pluizen.

Conclusie en beoordeling

Dynasty Warriors 6: Empires is een grote belediging aan het adres van de schitterende verhalen rondom de drie koninkrijken. Het laat na om, net als God of War, oude sagen prachtig nieuw leven in te brengen en plaatst zich bijna schaamteloos in de bak van zielloze hack & slashers. Ik schaam me er bijna voor dat ik me er een klein beetje vermaakt heb, omdat dit spel zowel een belediging is aan het adres van de kenners als de beginners. Ik raad een aankoop dan ook absoluut niet aan. In de tussentijd bid ik zachtjes dat een talentvolle en ambitieuze ontwikkelaar de licentie een keer oppikt, zodat ik Liu Bei, Cao Cao en Sun Quan eindelijk mag zien schitteren zoals het behoort.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Gevechten zijn aanvankelijk wel grappig.
 • Namen zijn wel accuraat gebruikt.
 • Minpunten
 • Pijnlijk slecht gebruik van de rijke verhalen.
 • Matige graphics
 • Uiteindelijk saai gevechtsysteem.
 • Ontoegankelijk voor beginners.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • tja om dr bij te horen moet je met nieuwe dingen komen. het rare is ook vind ik dat ze altijd maar zeggen dat pcgaming er uit gaat maar ondertussen wordt er voor de pc altijd wel de meeste moeite gedaan om games te maken. kijk naar cod4, crysis ed. op de computer ziet het er toch altijd nog het beste uit dus ze zien er blijkbaar nog wel brood in.

 • Moet je je maar aansluiten bij steam imo ;p

 • Het is ontzettend zonde dat het zou moet gaan. Toch heb ik nog vertrouwen, investeer anders in betere beveiligingen of zo…

 • er zijn maar weinig echte goeie games voor de pc, terwijl er wel middelmatige games en gewoonweg crap op uitkomt.

  als je veel geld wil verdienen, moet je eerst veel geld investeren in een goede game, dan komt er iets van terecht.

  als mensen niet weten of het wel iets is zullen ze het willen downen, maar ziet zelfs een blinde kip nog dat het een supergame is dan zal er wel wat geld gaan rollen

 • Niets aan te doen, downloaden is te easy, te snel en te verleidelijk om het niet te doen.

 • kijk naar cod4, crysis ed. op de computer ziet het er toch altijd nog het beste uit dus ze zien er blijkbaar nog wel brood in.  Cod4 ziet er helemaal niet het beste uit op de pc. wat lul jij nou weer.

 • Hij heeft grotendeels gelijk vind ik, al overdrijft hij wel lichtjes denk ik. 90 % van de spelers downloaden lijkt mij onwaarschijnlijk al zou het wel kunnen. In zijn uitleg over de hardwarefabrikanten kan ik hem wel niet echt volgen en een recensie maakt het volgens mij niet. Hopelijk dat er spoedig een of andere revolutionair programma komt zodat het illegale downloaden eindelijk eens stopt.

 • \"het op de achtergrond runnen van allerlei applicaties op de PC met als gevolg te weinig beschikbaar werkgeheugen\"  En daarom is consolegaming ook zo in opkomst. Het apparaat doet wat het moet doen. Games afspelen! Geen OS en ander geneuzel er omheen, geen drivers, gedoe met instellingen omdat ieder PC systeem weer anders is en niet compatible zijn van hardware.  Blij dat ik PC gaming een jaar of 3 geleden echt aan de wilgen heb gehangen qua upgraden van videokaart en Ram geheugen om de zoveel tijd…


 • Heerlijk van die cijfers die compleet uit de lucht worden gegrepen!

  90% illegaal gamed sure ….  @vampi jij bent duidelijk geen pc-gamer, anders zou je niet zeggen dat de pc geen goede games heeft… wat natuurlijk utterly bullshit is.

 • Hmmm jammer…

 • Crap.

  Maar ja, hij heeft wel gelijk, op dat \"Wanneer mensen echter een illegale versie spelen, kan deze (onder andere door de beveiliging die erop zit) slecht draaien, waardoor mensen die dit spelen een negatief beeld van de game krijgen.\" na.

 • @ IcoShee: Dat was dus wel het geval bij Titan Quest, waarbij de game tijdens het spelen beveiligingscontroles deed.

 • Idd Windows Vista draait teveel op de achtergrond daar heeft hij gelijk in, wat dat betreft is het echt een kut OS.

 • Houd je mond.

 • wtf bitch, ik koop al mijn games legaal! volgend weekend frontlines halen, en die week daarna kane's wrath

 • Ach Fitch steek die games van je maar in je reet, toch saai :>

 • @TheMART  Consoles gaan steeds meer op de pc lijken… met alle gevolgen van dien. Bovendien moet je dan elke 3 jaar een geheel nieuwe console kopen waarbij je af en toe kunt upgraden op de pc.

 • lol, People killed the PC gaming

 • Hij heeft echt gelijk. Sommige mensen overdrijven het echt en downloaden gewoon alles. Als je een echte Gamer bent dan zijn je Games ook gewoon legaal, zo vind ik dat het hoort.

 • @Raven  je pc upgraden kost meer, voor hetzelfde geld heb je alleen een high-end videokaart

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren