1. Pokémon Colosseum

Pokémon Colosseum

Jarenlang smeekten Pokémon-fans om een drie dimensionale RPG waarin de kleine beestjes een hoofdrol zouden hebben. Nintendo voegt eindelijk een RPG optie toen aan het spel Pokémon Colosseum. Heeft Nintendo een goed product neergezet en is de RPG optie wel goed geslaagd?

In de RPG mode speel je een jongen uit Team Snagem. Het team heeft een machine uitgevonden die Pokémon kan stelen van normale trainers. Van de gestolen monsters maken ze ‘Shadow Pokémon’, die hun hart hebben gesloten voor hun eigen trainers. Deze Pokémon hebben een speciale krachtige aanval en kunnen in een hypermodus gaan waardoor ze sterker maar oncontroleerbaar worden. Na je carrière in het team besluit je hun verborgen laboratorium op te blazen en de machine te gebruiken om de Shadow Pokémon te redden.

Game Boy

De bekende opties tijdens de gevechten zijn terug en het spel speelt als een normale RPG waardoor je al snel aan de slag kunt gaan. De basis van het spel blijft dus erg sterk overeind staan. Dat is echter niet het enige wat van de Game Boy versie is overgenomen. Alle geluiden die de Pokémon maken zijn ook van Pokémon Rood/Blauw overgenomen. Het is leuk om die oude geluiden te horen maar bij de huidige generatie spelcomputers kan het eigenlijk niet meer. Andere geluiden, zoals het praten, zijn vrij standaard blabla geluiden. De achtergrondmuziek is aardig en doet, net als de stemmen, aardig zijn werk.

De grafische kant van Pokémon Colosseum verschilt behoorlijk. Zo zien de Pokémon zelf er goed uit. De aanvallen en effecten tijdens de gevechten mogen er ook wezen waardoor de gevechten een lust voor het oog zijn. Aan de andere kant heb je de omgevingen en personages die een stuk minder mooi zijn. De omgevingen hebben veel last van kartels en het publiek heeft weinig verschillende bewegingen. De personages zelf zijn ook niet al te best weergegeven. Het lopen ziet er raar uit en het aantal animaties is erg beperkt.

Het verhaal neemt je mee naar ongeveer tien verschillende locacties waar veel gekletst en gevochten moet worden, precies zoals we dat al eerder deden bij de Pokémon spellen op de Game Boy (Advance). Helaas is de verhaallijn niet echt interessant. Jij moet vijftig Pokémon redden. Als het eindduel is geweest is het totaal niet boeiend meer om de overige Pokémon te redden die je hebt gemist. De RPG optie houdt je in totaal vijftien uur bezig en het spel is wat aan de makkelijke kant. Alleen de laatste gevechten zijn lastig.

Karige battlemode

Naast het verhaal zijn er ook weer de verschillende battle opties. Deze modus is helaas niet zo uitgebreid als de Stadium versie op de Nintendo 64. In Pokémon Stadium had je diverse kleine spelletjes en vooral heel veel verschillende soorten toernooien en competities. Door de RPG mode hebben de makers waarschijnlijk veel kostbare ruimte gebruikt waardoor er maar twee belangrijke opties zijn. Als eerste kun je het opnemen tegen honderd trainers. Als tweede kun je ook diverse Colosseum gevechten aangaan. Ook is het mogelijk om een even snel een gevecht te houden met willekeurige Pokémon. Als laatste is het ook mogelijk om tegen vrienden te spelen. Het enige probleem is dat er veel accessoires nodig zijn. Je vrienden moeten allemaal een Game Boy Advance hebben met Pokémon-spel en linkkabel. Heb je al deze onderdelen? Dan kun je eindelijk in een drie dimensionaal spel uitvechten wie de beste Pokémon-trainer is.

Conclusie en beoordeling

Nintendo’s eerste poging om een Pokémon-RPG te maken op een spelcomputer is aardig gelukt. Het concept is grotendeels trouw gebleven aan de Game Boy versie waardoor het spel prima speelt. Mensen die Pokémon hebben gespeeld op de Game Boy (Advance) kunnen meteen aan de slag en zullen veel dingen herkennen. Ondanks dat het verhaal wat slap is en de levensduur wat aan de korte kant is, wist het spel me tot het einde te boeien. De Pokémon zelf zien er fantastisch uit net als de gevechten. De battlemode zorgt dat je nog wat langer achter je Cube blijft zitten. Drie vrienden met de nodige accessoires kunnen voor de nodige extra speeluurtjes zorgen doordat je dan (in teams) in een drie dimensionaal spel kunt uitvechten wie de beste trainer is.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gratis MemoryCard
 • De Pokémon en de gevechten
 • Het (oude) concept
 • Minpunten
 • RPG is kort en saai
 • Battlegedeelte heeft weinig opties

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • t leek me echt een hele toffe game te worden totdat ik hoorde dat er geen rental pokemon in zaten zoals in stadium 1 & 2 en nu ben ik een beetje afgeknapt maar ja ik ben nog gek genoeg om t te kopen :p

 • het spel is alleen aan te raden voor de hardcore fans rpg is idd kort en saai

 • ??? je vindt het het een minpunt dat het battlegedeelte weinig opties heeft maar de battles zijn ook weer een pluspunt.. :S maar mij lijkt het zeer zeker een grappig spel :)

 • ik had het spel gekocht… 2 uur gespeeld, terug gegaan naar de winkel en me geld terug gevraagt… ik vond het gewoon SLECHT =/

 • @Senpai: het spel bestaat uit een battlegedeelte (zeg maar het oude stadium gedeelte) en een story/RPG mode. De gevechten zelf zijn goed, alleen het beperkt aantal opties in de battlemode dus niet.

 • Het EV-IV systeem van de GBA games is niet achterlijk: het heeft gewoon meer aandacht en planning nodig en je kan je de statistieken van je Pokémon daardoor meer naar je wensen aanpassen. Toegegeven, maximum stats zijn niet meer mogelijk maar dit geldt voor elke Pokémon. Gevechten duren daardoor waarschijnlijk wat korter, maar ten opzichte van GSC is dat totaal geen probleem waar gevechten soms een uur konden duren door al die forking stallers.  Anders staat niet gelijk aan achterlijk.

 • colosseum

 • jammer dat ze minder aandacht aan de battle-mode hebben besteed om aan de rpg-mode te kunnen werken. Dat je gba's voor de multiplayer moet gebruiken is ook dom. Maar ja de gevechten zijn mooi….

 • Overigens nog 1 opmerking: der zitten btw best wel irritante aanvallen tussen. Protect zuigt net als attrackt.

 • OK…Pokemon…heb er een beetje genoeg van…Pokemon is nu echt uit…maar voor de die hard pokemon fans is dit weer een mooie game voor de collectie…deze keer wel een ander verhaal en wat beter en uitgebreider en lijkt me wel leuk om kennis meej te maken..daarnaast heb ik tog liever Silver,Gold,Ruby en Sapphire op de gameboy…

 • zal em niet kopen, ondanks dat ik sapphire heb. Misschien een keertje 2ehands.

 • de naam van het artikel klopt niet het is niet pokémon colesseum maar pokémon colosseum ;)

 • btr als sliver/gold ken deze pokemon niet worden natuurlijk :P

  maja ik ga hem toch kopen als ik geld heb de pokemon games zijn gewoon goed :)

 • deze game zou ik dus dik een 5 of als ik men hart over laat gaan een 6

  -concept verouderd,

  -gevechten saai (ik bedoel: kom op nou! ze staan een beetje naar elkaar te kijken!!!)

  -grafisch niet intressant,

  -multiplayer alleen mogelijk met meerdere GBA's(!!!)

  -gevechten draaien soms om geluk (kon men wel is een keer toepassen, bijv. door zelf een aanval te onwijken)

  -te weinig modes  nou niet zeiken dat hij geweldig is. iedereen weet dat zelfs de tekenfilm meer (betere) actie heeft!


 • Kom op, we kopen het spel voor de gratis memory card :D

 • Hey Svenshinman en N-man, jullie lijken er wel verstand van te hebben. Een vraagje, wat is er zoal veranderd van pokemon RBY naar GSC? Kben er nog steeds niet uit of ik er een moet kopen (ze kosten niks, kweet t)

 • dit was nintendo's trots :S

  wat een spel om trots op te zijn hoor…

  geef mij maar Zelda :D

 • Toen ik dit op gamekings zag toen:S:S:S

  Dacht gewoon dat het een RPG was als FF maar dan met pokémon erin.

  En die gast loopt als een mongool!

 • Ik had er m'n twijfels al over, maar dit is pure uitmelkerij. Nintendo probeert er gewoon zo veel mogelijk geld uit te halen. Ik bedoel waarom kan je nou niet gewoon multiplayeren met een controller! Daar zijn ze toch voor of niet? Nee je moet gaan lopen kutten met een gba!

  Nou op die manier vind ik dat connectivitie gebeuren van Nintendo gewoon zwaar zuigen! En de single player hadden ze ook wel wat beter kunnen maken.

 • dat RPG gedeelte lijkt me echt bagger, beetje als een mongool rondlopen.. om wat tegenstanders uit te dagen… verder lijkt me de multiplayer wel leuk die niet eens met 2 controllers te spelen is..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren