1. Dungeon Hunter HD (iPd)

Dungeon Hunter HD (iPd)

Het leven is goed in het koningrijk van Gothicus. De inwoners van het land -dat bevolkt wordt door mensen en feeën- is gelukkig en hun leider staat op het punt om te trouwen met zijn grote liefde. Het geluk is echter van korte duur als de nieuwe koningin ernstig ziek wordt en komt te overlijden. Verscheurt door liefdesverdriet grijpt de koning terug op de zwarte kunsten om zijn liefde weer tot leven te wekken. Zoals altijd met zwarte magie gaat er echter iets danig mis en keert de koningin met een zwart hart weer tot leven. Ze vermoord de koning en grijpt de macht. Ten einde raad gebruiken de mensen en feeën hun eigen magie om de koning weer tot leven te wekken zodat hij weer orde op zaken kan stellen in hun koninkrijk.

Dat is in een notendop het verhaal achter de hack’n’slash RPG Dungeon Hunter. Het is een game die leeft in de traditie van PC-klassiekers als Baldur’s Gate en Diablo en dat is in alles af te zien. Je begint met het kiezen uit één van de drie beschikbaar classes -zijnde Warrior, Mage en Rogue- waarna je de rol van de koning uit bovengenoemd verhaal op je neemt. Je ontwaakt in je sarcofaag, waarna je je avontuur begint om het koninkrijk te verlossen van de kwade koningin. De game is duidelijk geïnspireerd door de eerder genoemde klassiekers en vooral de vergelijking met Diablo kun je zeker maken, zoals je in de screenshots wel kunt zien.

Het spel is dus niet bijster origineel, maar dat mag niet verwonderlijk genoemd worden. Ontwikkelaar Gameloft staat bekend om haar kopieën van bestaande spelconcepten naar mobiele platformen en download platformen als DSiWare en PSN Mini’s. In het geval van Dungeon Hunter lijken de vijanden, de opbouw van de levels en zelfs de zogenaamde loot (items en geld) die de vijanden laten vallen erg op Diablo (2). Maar wat de game ontbeert in originaliteit wint het dik en dubbel terug aan gameplay, want het mag dan een kopie zijn, het is wel een sterke kopie. Grafisch hoort de game tot de top van het systeem en ieder gebied ademt sfeer. De vijanden en je eigen karakter zijn mooi vormgegeven en ook de verschillende wapens en armor die je gaandeweg verzamelt zien er prima en gevarieerd uit.

De echte kracht van een goede action-RPG zit hem echter in de hoeveelheid actie ten opzichte van levelgrinding. Bij een goed ontwikkelde RPG hoef je nooit (of in ieder geval: zelden) eindeloos levels af te lopen en vijanden te verslaan om zo een hoger level te bereiken zodat je het huidige aan kan. Met andere woorden: je huidige vijanden zijn nooit zo sterk dat je ze niet kunt verslaan als je gewoon de verhaallijn van het spel speelt. Dungeon Hunter slaagt hier uitmuntend in, de levels en vijanden zijn uitdagend en af en toe lastig, maar nooit zo lastig dat je eindeloos oudere content door moet lopen om zo je level omhoog te halen.

Door het bereiken van hogere levels gaan niet alleen je stats omhoog, maar krijg je ook de toegang tot nieuwe mogelijkheden of hogere level spells. Daarnaast krijg je met ieder leven één customizable point om toe te wijzen aan één van de waarden waarvan jij denkt dat je karakter versterking kan gebruiken. Tel daarbij de eindeloze stroom aan nieuwe items en kledingstukken die je onderweg verzamelt en je karakter zal nooit hetzelfde zijn als dat van anderen. Daarbij moet ik helaas wel de kantekening maken dat het aantal classes met drie stuks aan de lage kant is. Zo mist er bijvoorbeeld een ranged class zoals een Archer of Hunter, dat een tweede (of derde, of vierde) keer doorspelen van een game des te interessanter had gemaakt.

Dungeon Hunter maakt gebruik van het touchscreen ter besturing, daarbij is het mogelijk twee verschillende besturingen te gebruiken. De eerste geeft je een virtuele analoge stick aan de linkerzijde van je touchscreen en de mogelijkheid aan de rechterzijde verschillende abilities uit te voeren. De tweede geeft je de mogelijkheid op het speelscherm zelf te tikken, waarna je karakter naar de aangetikte plek zal lopen. Helaas zijn beide besturingssystemen niet super te noemen. De eerste geniet echter zeker de voorkeur. De besturing met de virtuele analoge stick is echter niet altijd heel precies. Waardoor je soms niet naar je vijand kijkt als je hem aan wilt vallen of ineens de andere kant op loopt. Dat is af en toe vervelend, maar gelukkig wordt het nooit echt frustrerend. Aan de rechterkant van het scherm vindt je enkele knoppen waarmee je aanvallen kunt uitvoeren, naast je gewone aanval kun je drie speciale aanvallen plaatsen via het menu.

Dungeon Hunter is zowel een game voor de iPhone als een game voor de iPad (waarbij de laatste onder de naam Dungeon Hunter HD te koop is), als liefhebber van de game op de iPhone heb ik besloten de HD versie voor de iPad aan te schaffen, waarbij de verschillen onderling eigenlijk te verwaarlozen zijn. Wel is het extra grote scherm bij de iPad een pre te noemen. De Analoge pad en knoppen op het scherm zijn groter en dus is de kans veel kleiner dat je ongezien op de verkeerde knop drukt of je duim te ver buiten de analoge pad beweegt. Daarnaast heeft de iPad ook een mini-map rechtsboven in het scherm, waar de non-HD versie het zonder moet doen. Het is niet heel erg deze te moeten missen, maar desalniettemin een handige toevoeging. Bovendien oogt de game op de iPad net iets strakker, de iets sterker processor is gebruikt om de game iets minder kartelig te laten maken, maar aangezien het iPhone scherm een lagere resolutie heeft moet je de versies echt naast elkaar leggen om het verschil te merken.

De game is voorzien van een sfeervolle soundtrack die je -in combinatie met de net zo sfeervolle looks- echt binnenzuigen in de game. Heb je echter meer zin om te gamen en daarbij je eigen muziek te luisteren dan is dat –op de iPhone- geen probleem. Je hebt in het hoofdscherm een miniplayer waarbij jij je muziek kunt afspelen, stoppen, en zelfs verschillende afspeellijsten kan selecteren om af te spelen. Maar let op, deze optie is alleen beschikbaar voor de iPhone en iPod Touch en dus niet voor de iPad.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Dungeon Hunter geen bijster originele game, maar wel een zeer geslaagde hack’n’slash RPG. De game ademt sfeer, de levels zijn goed uitgewerkt en alles is gebalanceerd. Helaas ontbreekt het aan de keuzemogelijkheden wat betreft classes en is de besturing niet helemaal perfect. Maar zelfs die kleine minpunten breken de game niet op, een aanrader voor iedereen die graag eens een action-RPG speelt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebalanceerde gameplay
 • Goede sfeer...
 • Customizen van je karakter.
 • Minpunten
 • Besturing niet perfect
 • Maar wel een schaamteloze rip-off
 • Te weinig classes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • pata pata pata pon!

  Pon pata pon pata! Gaaf spel :D

 • Devil May Cry 4 _-_  ook al heb ik geen 360 of ps3 :p. Lijkt me toch wel erg cool :O

 • DmC 4 was echt de shit, zeker het vetste actie spel dat ik in tijden gespeeld heb.. en nu maar wachten op Ninja Gaiden.

 • Allemaal toppers maar ga toch voor Unreal.

 • DMC 4 toch wel de beste van de maand

 • Lekker hoor, voor ieder wat wils deze maand.

 • dam, moeilijk keuze.  ik heb de demo van frontlines plat gespeeld.

  DMC4 zag er fantasich uit en vet verhaal wat goed in elkaar stak.  dus kwa multiplayer–> frontlines

  en als ik ff gewoon alleen wil gamen DMC 4
 • Voor mij Lost Odyssey.

 • Ik vond februari nou geen fantastische maand, ik wacht meer op maart/april :)

 • Patapon en UT 3 zitten bij mij heel dicht bij elkaar, maar vindt UT 3 toch leuker.

 • Denk toch dat we UT als winnaar moeten uitroepen, want het is de eerste UT op een console en het werkt gewoon perfect. En dat mag best noemenswaardig genoemd worden.

 • Zoveel bijzonders verscheen er in februari niet maar mijn stem ga toch naar DMC4 (demo was top) al heb ik het spel zelf volgende week pas.

  Verder wordt inderdaad deze maand veel meer bijzonders uitgebracht zoals rainbow six vegas 2, condemned 2, Dark Sector, God of war chains of Olympus en vast nog wel wat dat ik vergeet

 • Medal of Honor Tuurlijk!!!  Dat patapon viel me echt tegen;p

 • pata pata pata pon:D

 • UT vindk nicest from this month

 • geen een spel gespeeld maar lost odysey zag er het leukst uit

 • Patapon!:D

 • Patapon lijkt me een leuke game, maar ik weet nog niet of ik hem ga kopen.

 • Lost Odyssey, gek! :D

 • whoehoe ik heb geen ideeXD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren