1. Red Dead Redemption (X360)

Red Dead Redemption (X360)

Het wilde westen is altijd een onderwerp geweest die menig persoon heeft weten te trekken. Hollywood heeft de nodige films weten te produceren waarvan een paar grote pareltjes nog steeds de moeite waard zijn om te kijken. Iets in de mens heeft nog steeds een romantisch gevoel van het wilde westen. De stoere jongens die te paard het gevaar trotseren, of de criminelen die altijd de wet weten te sarren. Ergens blijft het nog steeds een jongensdroom om op je eigen paard door de prairie te mogen galopperen. Om als vader en zoon de bossen in te gaan om te jagen. Of gewoon een bar in te lopen en de eerste beste lelijkerd op de vloer te rammen. Als een echte “outlaw” te mogen leven in een wereld die aan zijn eigen strop hangt. Een wereld vol typische mensen die vaker aan zichzelf denken dan aan het leven van een ander. Een wereld waarin jij je eerste stapjes in mag zetten.

‘Thinking of my life.. Thinking of my past.. The only thing that’s going to stop me is an army of men willing to stop me from saving you!’

‘I’m John Marston. A husband and father to my family. An outlaw to the rest.’

In Red Dead Redemption weet Rockstar een spel neer te zetten die menige verwachtingen heeft waargemaakt en sommige zelfs overtroffen. Jij bent John Marston een outlaw die neergeschoten achtergelaten is door zijn oude bende. Je bent door de federale overheid in actie gezet om je oude bendeleden op te pakken. Dit om je familie van de dood te beschermen en jezelf weer een kans te geven om opnieuw te kunnen beginnen. Je zal de droge vlaktes van Amerika bezoeken, de burgeroorlog van Mexico meemaken en zelfs het bosrijke noorden van Amerika bezichtigen.

‘It’s the way you play that makes you who you are!’

Als outlaw geeft het spel je de optie om zelf te bepalen hoe eervol jij wilt spelen. Je kan de wet aan je laars lappen of juist de eervolle burger spelen. Je eer heeft ook een kleine invloed op het spel, winkels zullen meer of minder gaan vragen voor hun waren en de wet zal wat soepeler met je omgaan. Nu zou je een diepgaand systeem hier omheen kunnen bouwen, maar dat is helaas niet zo. De missies in het verhaal blijven allemaal hetzelfde en de invloed op wereld zelf blijft echt minimaal. Zo kan je zelf een crimineel oppakken die $100,- op zijn hoofd heeft staan terwijl je zelf tegen de $10.000,- dollar aan zit. De sherrif zal je vriendelijk bedanken en dat is dat.

Het spel is een derde persoon shooter, wat betekend dat je over de schouder van de persoon heen kijkt. Helaas geeft deze manier van kijken snel problemen bij de wat chaotische situaties. Zo kan je bijvoorbeeld dekking zoeken tegen muren en stenen om jezelf te beschermen. Helaas werkt dit dekkingsysteem zo slecht dat je vaker het gevoel hebt er door dood te gaan dan dat het je leven red. Ook in de multiplayer kan je beter achter een muurtje staan dan daadwerkelijk dekking te zoeken achter een muurtje. Na spellen als Splintercell Conviction en Gears of War is dit dekkingsysteem behoorlijk stug en doet eigenlijk nooit wat je precies wilt.

‘In a world where anything is possible, there are a hell of a lot of boundaries.’

In heel de wereld is er een heleboel te doen. Je kan op dieren gaan jagen, planten verzamelen of een avondje gaan gokken. Het spel biedt tijdens het hoofdavontuur ook een hoop toffe momenten die je tot het einde to zullen bijblijven. Helaas doet het spel hier verder niets mee. Zo zal je op bepaalde momenten paarden en koeien moeten drijven. Supergave momenten die echt iets proberen neer te zetten. Helaas biedt het spel na deze missies niets meer dat hier op lijkt waardoor het bij een enkele ervaring blijft. Ook is het mogelijk om een paard te temmen en zelf te houden. Nu krijg je vrij vroeg in het spel al een van de snelste paarden en is het eigenlijk vrij onzinnig om je trouwe ros te vervangen voor een slomere variant. Ook kan je niet je net gevangen paard verkopen waardoor deze optie leuk is om aan je vrienden te laten zien, maar verder geen waarde geeft aan het spel. Ook paarden races worden tot twee maal toe gehouden. Ik was tijdens deze momenten echt aan het genieten. Tot mijn verbazing ging ook hier het spel niet op verder. Hetzelfde geld een beetje voor alle andere side quests. Je vraagt je de hele tijd af waarom je ze eigenlijk aan het doen bent. Ze kosten over het algemeen veel tijd en je verdient er te weinig mee. Nu zijn ze allemaal erg leuk om eens te doen, maar daar houdt het een beetje bij op. Het gaf me een beetje het gevoel “het zit er in omdat het kan.”

‘The enviroment is just another sandbox.’

Overal waar je met John Marston weet te komen zullen je ogen verwent worden. Voor een spel op deze schaal ziet Red Dead Redemption er ontzettend goed uit. De draw distance is om over te spreken en de personages zien er ontzettend gedetailleerd uit. Nog beter is dat je bijna nooit het gevoel krijgt twee keer hetzelfde karakter tegen te zijn gekomen. Ook de paarden hebben behoorlijk wat aandacht gekregen. Zelfs de kleine beweginkjes hebben ze in het dier verwerkt wat tot behoorlijk wat verbazing kan leiden. Maar als je dan beter kijkt lijkt het net alsof ALLE paarden twee uur per dag naar de sportschool gaan. Je ziet weinig paarden in de wei staan die er zo gespierd uitzien als in dit spel. Hier en daar heeft het spel nog wel eens last van een grafisch foutje, maar deze zijn dusdanig in de minderheid dat ze eigenlijk te verwaarlozen zijn. Nu is het een grote kunst om een wereld te maken waar je na een uur niet helemaal strontziek wordt van alle woestijnvlaktes en cactussen. Nu weet het spel de variatie in de omgeving dusdanig hoog te houden dat je nooit echt het gevoel hebt dat je op hetzelfde stuk land bevindt. Ook worden je soms lange tochten onderbroken door wildvreemde die je hulp nodig hebben of juist een overval waar je mag laten zien dat je een snelle vinger hebt.

‘Outlaws don’t make friends with the people who might die by their hands.’

Rockstar heeft er en handje van om de meest legendarische personages in een spel te stoppen. Ook in dit spel stellen ze je niet teleur. Vanaf het begin wordt je in het spel gezogen door de indrukwekkende filmpjes en verhalen. Je kan de meest typisch Amerikaanse karakters verwachten en ook een paar bizarre freaks. Iedereen in het spel zal dan ook z’n eigen "soort" missies hebben. Zo zal je met de sheriff boeven gaan vangen en met een boerendochter boerderij klusjes gaan opknappen.

Het grote minpunt van dit spel blijf ik toch vinden dat je deze personages alleen tegenkomt in je missies. In GTA4 kon je nog wat doen met je vrienden waardoor er een soort voldaan gevoel ontstaat, maar in dit spel dus niet. Je contact met de mensen om je heen blijft dus echt beperkt tot de missies wat erg kaal aanvoelt. Vooral aan het einde van het spel valt alles totaal in elkaar. Omdat de wereld niet zoveel te doen heeft wat je lang zal blijven interesseren, is het einde een soort ravijn aan het einde van een gouden weg. Ook zonder iets over het einde te willen zeggen kan ik rustig vertellen dat je een erg leeg gevoel overhoud bij het uitspelen van Red Dead Redemption. Juist omdat de missies voor het einde je ontzettend lekker aan het maken zijn en het “opeens” ophoudt.

‘I’m stronger with a posse full of strangers. I’m the best when I’m with my friends.’

De multiplayer is behoorlijk uitgebreid voor een spel als deze. Er zijn verschillende opties die allemaal het proberen waard zijn. De meest uitgebreide optie is free roam. De hele wereld staat voor jou open om te doen en laten wat jij zelf wilt. Alleen of samen met andere mensen kan je de buurt onveilig maken. Wat eigenlijk meteen opvalt aan de multiplayer is dat je een stuk minder legendarisch bent als John Marston. Je schiet minder scherp en je gaat veel sneller dood. Al speel je als de bulletproof Rambo in de singleplayer, mag je in de multiplayer iets meer opletten. Het doel van de free roam is om met een groepje bepaalde uitdagingen te behalen. Dit door op bepaalde dieren te gaan jagen of schuilplekken van criminelen aan te vallen. Helaas gaat dit na heel wat uurtjes toch wat vervelen en switch je over naar de deathmatch die het spel ook kent.

‘Why something could be so much more.’

Red Dead Redemption is een spel dat naar mijn mening vaker is beoordeeld op z’n algemene indruk en z’n hype. Het is een dondersgoed spel die je op allerlei manieren zal weten te overtuigen. Helaas hebben ze de kleine dingetjes die GTA4 zo goed maakten hier niet in verwerkt. Ook de vrouwen in Red Dead Redemption zijn wat schaars. John Marston is een getrouwde man en zal het hele spel niets doen met andere vrouwen. Naar mijn mening toch behoorlijk jammer want het reduceert toch behoorlijk je interesse in het andere geslacht. Ook het verhaal laat hier en daar een steek vallen zo zullen er missies zijn die, qua gespreksonderwerp, terugkomen op dingen die je nog moet doen. En heb je tijdens het verhaal meer het gevoel dat je door het paard meegetrokken wordt dan dat je zelf het verhaal ervaart. Het spel laat zo veel steken vallen waarbij ik de hele ervaring dacht.. ‘dit had zoveel beter gekund’. Ook als ik naar mijn vriendenlijst kijk speelt de helft weer Call of Duty Modern Warfare 2. Waar mijn enthousiasme in het begin nog sky high was, begon mijn mening in de loop van de uurtje toch steeds kritischer te worden.

Conclusie en beoordeling

Red Dead Redemption is een spel dat zeker de moeite waard is om te kopen. Belangrijk is dat je niet het gevoel moet hebben een GTA in het wilde westen te spelen. Read Dead Redemption laat op veel vlakken zien een echt goed spel te zijn, maar stelt juist op de kleine dingetjes toch behoorlijk teleur. Dit is een spel die je moet kopen als je van veel vrijheid houdt en zelf ook eens cowboytje wilt spelen. Ik hoop alleen dat de DLC laat zien dat er meer uit het spel gehaald kan worden dan dat er nu in zit.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Nooit het gevoel tegen "dezelfde" vijand te vechten.
 • Geweldige cut-scenes
 • Multiplayer..
 • Minpunten
 • Verhaal voelt wat leeg
 • Weinig contact met je "vrienden"
 • Dekkingsysteem
 • Leegte na het einde
 • Die toch wat incompleet aanvoelt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk geschreven artikel!  Heb me heel erg vermaakt met SR1.. Eerst maar afwachten hoe GTA IV wordt!

 • Beter als GTA4 word ie niet denk ik. maar ik zal hem zeker kopen ! Dikke fungame.

 • Klinkt erg gaaf, hoewel het denk ik toch onvermijdelijk is dat deze game met GTAIV wordt vergeleken en het er niet bij gaat halen…

 • SR1 heb ik nooit echt kunnen spelen, jammer dat de demo ervan niet meer op live staat? Anders wou ik hem ff proberen.

 • Een volwaardig GTA concurrent hebben we hier:)

 • Hij lijkt me erg vet, maar eerst GTA 4 halen!

 • wat we tot nu toe van GTA4 gezien hebben is niet van 'beste' kwaliteit. SR2 ziet er wel wat beter uit, het zal toch wat zijn als SR2, GTA4 gaat overtreffen

 • @peter072: Dat slaat toch nergens op:P. Waarom zou SR niet beter kunnen zijn dan GTA. GTA is natuurlijk een franchise die top is, maar dat zegt niet dat SR niet beter kan zijn.

 • _O_

 • Als ik dit weer zo zie krijg ik er echt zin in!

 • het kan wel op een zelfde hoogte zijn als gta, er is genoeg ruimte voor 2 van dit soort games.

  het schild systeem kon bij true crime al, maar de functie dat politie niet schiet ma gangsters wel is wel vet, gooi daar helikopters en boten bij en het is zeker een waardige concurrent voor gta4, ik speel nog lekker saints row 1 op me 360.

 • tuurlijk kan SRow niet aan GTA tippen.

  en denk ook dat dit niet het goede moment is om deze game te promoten.

  iedereen zit nu op GTA4 te wachten.

  Srow 2 lijkt mij wel zeker een leuke game en ga hem ook zeker kopen.

  impressie klint goed en screens zien er goed uit!


 • GTA IV is VÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉL VETTER!

 • Dat bedoel ik dus :-)

 • saints row1 was echt te gruwlijk speel hem nog steeds…  gtv is vet maar die beelden en de gfx zijn om te huilen

 • Grappig wat Amerikanen een \"Ultra Modern\" interieur vinden… Tasteless… :P

 • Leuk dat er een deel 2 uit komt, leuke concurrentie voor GTA. Zelf kies ik voor GTA natuurlijk :D

 • Waarom vergelijken? Als deze echt in september komt dan ben ik allang uitgespeeld met GTA 4 en kan ik gelijk weer beginnen met SR2! :D  PS zou inderdaad wat zijn als SR2 vetter wordt dan GTA4 :) Screens zien er iig echt ubervet uit en ietsie beter dan GTA zelfs.

 • kijk deze spel is gewoon hard maar betr dan gtaiv is ie niet en dat zal hij ook nooit worden maar het blijft wel een vettttttte spel

 • Lijkt me vet! Leuk artikel :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren