1. Excite Truck (Wii)

Excite Truck (Wii)

Het valt me de laatste tijd steeds meer op dat mannen steeds grotere pussies worden. Onder het mom van ‘wij zijn metro-sexueel’ is het niet cool meer om een baard te laten staan, alsmede snorren, borstbeharing en oorhaar. Ook gaat de man tegenwoordig al huilen bij het kleinste beetje pijn, zoals Justin Bieber. Oké, misschien verdient deze sissy-boy het label ‘man’ niet, maar het idee is duidelijk. Gelukkig is er voor de echte mannen dan nog een spel zoals Excite Truck waar alles mannelijk helemaal tot gort gereden kan worden.

Waarom dit spel zo mannelijk is moge duidelijk zijn: de game draait volledig om grote, zware trucks en buggy’s waarmee een flinke offroad-race worden gehouden. Nu draait het er bij race-spellen over het algemeen om zo snel mogelijk over de finish te komen, maar dit is niet het geval bij Excite Truck. Net zoals bij zijn voorgangers Excitebike en Excitebike 64 is het de bedoeling om door stunts te maken zoveel mogelijk punten te behalen. Deze stunts kunnen van alles zijn: het maken van grote sprongen, het beuken van tegenstanders of het racen door een bos zonder de bomen te raken. Voor het maken van een kleine sprong krijg je één punt, voor een vlucht waarmee kilometers overbrugd worden krijg je er vijf. Dit alles wordt natuurlijk bestuurd door middel van de Wii-afstandsbediening, die zijwaarts als een stuur moet worden vastgehouden. In het begin is het heel even wennen, maar na een tijdje speelt het perfect weg en scheur je als een dolle door de woeste en veranderlijke landschappen.

Want het veranderen van het terrein is één van de dingen die Excite Truck zo tof maakt. Over de verscheidene circuits zijn her en der zogenaamde Terrain Morphs geplaatst. Wanneer deze gebruikt worden kan er van alles gebeuren: de grond valt ineens onder je truck vandaan, een vulkaan barst uit, enzovoort. Door deze Morphs op het juiste moment te gebruiken kan je zomaar in één klap de concurrentie uitschakelen en je eigen puntenaantal drastisch verhogen. Zo kan er door een Morph te gebruiken een vijand gelanceerd worden, waarop deze crasht. Hiervoor krijg je en punten en is je concurrent voor een tijdje uitgeschakeld, wat zeker op de hogere moeilijkheidsgraden een must is om te doen. Het crashen is dan ook een groot iets in het spel; één momentje van onoplettendheid en het is gebeurd. Gelukkig is er hieraan wel een positieve draai aan te geven: wanneer je crasht kan je door razendsnel op de 2-knop te drukken een boost activeren die je snel weer op weg helpt. Ook kan je als je mooi en vooral snoeihard je truck in de prak rijdt punten ontvangen. Zo is het geen ramp als je weer eens tegen een boom of rots knalt: je bent immers zo weer op weg.

Wat in tegenstelling tot de positiviteit hierboven wat minder is gedaan, is het aantal modi. Buiten de normale race-standen, waar er drie van zijn, is er enkel nog een multiplayer- en Challenge-modus. De multiplayer is helaas bijzonder karig en saai: er kan enkel en alleen met één vriend de normale races worden gereden, zonder speciale opties. Ook de Challenge-modus is niet om over naar huis te schrijven. Hierbij moet je een paar minispelletjes spelen waarbij er gevraagd wordt verschillende trucs uit te voeren; iets wat ook gewoon in de normale modi gedaan wordt, maar dan leuker. Ook het aantal circuits is beperkt. In totaal zijn er vier cupraces die elk bestaan uit vijf verschillende circuits. Deze lijken ook nog allemaal op elkaar, want elk van deze circuits speelt zich af in Schotland, Canada, China, Finland, Mexico of Fiji. Helaas, wat meer variatie was fijn geweest.

Op muzikaal gebied is het daarentegen dan wel weer goed gedaan. De muziek van het spel zelf (bestaande uit de standaard rock en metal) is niet eens zo goed, maar ontwikkelaar Monster Games heeft wel een innovatieve optie in het spel geïmplementeerd: de optie om je eigen muziek via een SD-kaart af te spelen. Niets is heerlijker dan met “Aces High” van Iron Maiden op de achtergrond van een berg af te scheuren, met “Redneck” van Lamb of God een tegenstander van een klif af te beuken of zelfs met “Run with the Wolves” van The Prodigy een lawine voor te blijven. Ook op grafisch gebied valt er weinig reden om te klagen. De omgevingen en trucks zien er goed uit, zij het niet erg gedetailleerd. Niet dat dat heel erg veel uitmaakt, want tijd is er niet echt om daarop te letten. Daarvoor gebeurt er iets teveel op het scherm.

Qua speelduur is het spel niet heel erg lang. Mede door het gebrek aan circuits en modi word je als speler weinig gemotiveerd om het spel lang door te spelen. Wel kan je verschillende paint-jobs voor de trucks vrijspelen, maar buiten dit is er jammer genoeg bar weinig te doen. De modi die er toe doen (de normale race-standen welteverstaan) zijn binnen zo’n acht uur uitgespeeld, en that’s it.

Conclusie en beoordeling

Excite Truck is een tof spel geworden, maar heeft wel zijn minpuntjes. Qua gameplay en besturing is het allemaal puik in orde, maar de korte duur en het totale gebrek aan opties en variatie zet toch wel een demper op die goede aspecten. Gelukkig is er dan wel weer een leuke optie voor het gebruik van je eigen muziek. Voor de liefhebbers van offroad-racing en over-de-top stunts is Excite Truck aan te raden, anderen kunnen het misschien maar beter laten. Zo, een echte man heeft gesproken!
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Fijne besturing
 • Optie tot gebruik van eigen muziek
 • Stunten voor punten
 • Minpunten
 • Veel te weinig opties
 • Te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mmm… ik heb hem al op de X360. Maar de systeemeisen vallen best mee.

 • Grappig, ik heb deze game sinds vandaag. Van een vriend :-)

 • Hmmkay, scheelt dus maar een of twee weken. Een vriend van me had em al gedownload.  En já, ik weet dat zulke acties PCgames kapotmaken.

 • Ik heb hem al op de PC :') Ooops.

 • Heb 'm al op de 360,… assassins creed viel ietwat tegen.

 • @Pau_lo jij ook al? Stiekemerd xD

 • kan ik niet aan :(

  ________________________________________________________________________  Word nu lid van Sony Club

 • KLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTE spel echt waar! Niet te doen, miskoop van het jaar voor mij!

 • Jammer maar ja niks aan te doen!

 • Ik heb hem al… :/

 • Hij slingerd al een week rond in het ilegale circuit. Maar die schijnt het tot jerusalem te doen

 • heb hem al… vindt er geen ruk aan….

 • Heb hem op de PS3 :D

 • mmmmm tot Jerusalem.. Daar is een savegame van dat zich net NA Jerusalem afspeelt :P

 • Nou in mijn ogen zijn het merendeel van jullie egoïstische dikke klootzakken. Nou moderators, dat mag ik wel zeggen aangezien zij 'oh zo' trots zijn op hun illegale versie van AC.

 • illegaaln … kopen is de bedoeling … !

 • jammer, een van de weinige games die ik nog wilde gaan kopen dit jaar

 • De controlls schijnen ruk te zijn wat ik ervan gehoord heb. Ook kan die illegale versie schijnbaar niet fullscreen omdat de consoles op 16:9 lopen. Hoe bedoel je \"geport\"…

 • @ Kings

  Zeur niet zo man. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel iets illegaals op z'n pc ? en alles wat illegaal is, is eigenlijk een soort van diefstal, dus allemaal even erg.  Ik koop ook al m'n spellen en dvd's gewoon, andere doen dat niet.. boeie !

 • klote spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren