1. Red Dead Redemption (PS3)

Red Dead Redemption (PS3)

Een game waar veel tijd en moeite is gestoken zie je de laatste tijd steeds minder. Veel bedrijven worden gieriger en willen zo min mogelijk geld uitgeven aan het ontwikkelen van een game, maar hij moet wel zo goed mogelijk zijn, natuurlijk is dit gewoon onmogelijk en hopelijk gaan de concurrenten dit nu ook onder ogen zien door deze fantastische game. In deze Red Dead Redemption is tenminste weer eens zichtbaar hoe het hoort. Stop er veel geld, moeite, mankracht en veel tijd in en je krijgt net zo'n mooi exemplaar als Red Dead Redemption. Veel oog voor detail, een goed verhaal en natuurlijk de meest geloofwaardige wereld aller tijden. De goede oude tijd met de echte goede games lijkt langzamerhand weer langzaam terug te komen.

Een enorme wereld met veel oog voor detail is el het belangrijkste aspect in deze game. Met de Mexicaanse provincie Nuevo Paraiso in het zuiden, huizen die volledig in de Mexicaanse stijl zijn gebouwd. Een bevolking die ouderwets Spaans spreekt, een rode dorre woestenij en nog veel meer. Het stadje Armadillo in New Austin doet je meteen denken aan het Wilde Westen zoals we dat vaak zien in films. Een grote, brede, rechte weg die door het midden van de stad loopt met aan de zijkant van die houten gebouwen. ets verder richting het noorden, richting West Elisabeth, wordt de dode, dorre vlakte opeens gevuld met groene bomen, groen gras en enorm grote meren waarop de zon schittert. Nog verder in het noorden kom je nog veel bossen tegen en soms wel eens een besneeuwde bergtop. Overal waar je gaat en staat ontdek je altijd iets nieuws in deze immens grote wereld.

De mooie wereld is niet alleen mooi, het vertelt ook nog eens een verhaal. De tijd van de technologische doorbraak is aangebroken en de revolutie is langzaam maar zeker op gang gekomen. Een mooi voorbeeld is dit wel, de mensen kon toen nog niet inschatten wat voor gevolgen deze revolutie voor de toekomst zal hebben. Het verbruik van grondstoffen en het vervuilen van de ozonlaag is hier ook goed te zien. Er is mooi afgebeeld hoe alles op gang is gekomen en wat de mensen er eigenlijk tegen hadden kunnen doen.

Niet alleen de wereld brengt natuurlijk een pachtig verhaal met zich mee, de hoofdpersoon John Marston brengt ook een heel lang, maar ook mooi en interessant verhaal met zich mee. John Marston bungelt een beetje tussen de twee tijdperken in, hij ziet wel onder ogen dat beide tijdperken nadelig zijn voor de toekomst. John Marston is een sympathiek figuur. Geen denker, maar een liefhebbende man met een moeilijk en ruig leven. Hij wordt door The Bureau gedwongen om de leden uit zijn voormalige gang op te sporen en te doden. Zo wil The Bureau voor eens en altijd een einde maken aan het Wilde Westen. Hij zal helaas deze opdracht uit moeten voeren, want zijn lieftallige vrouw en zoon worden gevangen gehouden door The Bureau, hij krijgt ze alleen weer te zien als hij deze enorm moeilijke en zware klus heeft geklaard.

Het hoofdverhaal in deze game is natuurlijk dat John Marston op zoek gaat naar zijn oude gangstervriendjes en ze probeert te vermoorden. Dit verhaal is niet alleen het belangrijkste, het verhaal dat om het hoofdverhaal zit heeft ook een hele belangrijke rol in deze game. Later kom je ook bijvoorbeeld Bonnie tegen. Bonnie is een vrouw die je opvangt nadat je ergens voor dood wordt achtergelaten. Bonnie representeert het taaie leven in het Wilde Westen voor de eerlijke, hardwerkende mens. Ze is een stevige vrouw zoals we die zelden in games zien. Vriendelijk, maar ook hard en wars van seksisme. Ze staat haar mannetje, klaagt niet, maar weet dondersgoed dat het leven niet makkelijk is. Natuurlijk zijn niet alle personages even gelaagd, maar toch zal dat niet heel erg veel uitmaken. De andere goede personages zullen de gedachte van de slechtere personages die je tegen bent gekomen al snel doen vergeten.

Om een spel te laten draaien heb je natuurlijk een mooie goede wereld nodig en een sterk verhaal, Red Dead Redemption heeft dit en zal eigenlijk al tot de toppers behoren. Geloof het of niet, er zitten ook nog missies in deze game die de game nog interessanter maken dan die al was. De missies in Red Dead Redemption zijn enorm gevarieerd. Meestal zijn er meerde personages in de game te vinden waar je een missie kan accepteren om zo het verhaal uit te kunnen spelen. De missies spelen zich in één bepaald gebied van de wereld af. De opdrachtgevers zitten wel over vele gebieden verspreid en je zal dus wel eens een stukje moeten reizen om van de ene opdrachtgever naar de andere opdrachtgever te gaan. Doordat je niet van hot naar her hoeft te reizen geeft het je ook het gevoel dat je echt met een avontuur bezig bent en dat je blij bent als je terug bent waar je veilig bent en verder kan gaan met de volgende missie.

De missies variëren van het escorteren van een trein tot het uitkammen van een goudmijn vol vijanden. Er zijn ook een redelijk aantal rustige missies, zo moet je wel eens meedoen aan een paardenrace of het drijven van koeien. De missies zijn niet altijd even spannend, maar geven de wereld en de personages meer diepgang en vergroten de impact van de brutere vuurgevechten. In de eerste paar missies maak je kennis met de game en wordt er vertelt hoe alles werkt, zoals je bij de meeste Rockstar Games tegenkomt.

Het schieten gaat anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Dat dit wel eens voor een kogel die mis gaat kan zorgen is geen hele grote ergernis. Het schieten is wel gewoon soepel genoeg om het plezier dat je in de game kan hebben niet kan wegnemen. Er zijn vele wapens in de game te vinden. Met verschillende shotguns, geweren, pistolen en zelfs dynamietstaven en molotovcocktails kan je hele leuke dingen uithalen. Het auto-aim systeem is soms voor je gevoel net iets te goed. Het is weleens te makkelijk om vanuit een benarde positie snel vijanden neer te schieten. Er is een grote oplichting voor de mensen die zich hier vreselijk aan ergeren, je kan het ook uitzetten. Als je het auto-aim systeem hebt uitgezet is er een andere optie ook heel erg nuttig. De Dead Eye-optie vertraagt de tijd tijdelijk en laat je meerdere vijanden of voorwerpen markeren, zodra de tijd zich weer versnelt worden deze voorwerpen of personen met een soepele beweging neergeschoten. De Dead Eye-optie moet je immers wel eerst vrijspelen door eigenhandig vijanden dood te schieten.

Buiten de missies om zijn er nog vele andere activiteiten te doen in deze game. De mogelijkheden gaan dit keer verder dan alleen wat minigames, al zijn ook die van de partij, zoals pokeren, dobbelen, blackjack en paardenraces. Door het verhaal heen kom je ook wel eens dingen tegen in bijvoorbeeld een stad. Het zou zomaar kunnen zijn dat je een prostituee midden op straat aangevallen ziet worden door een opdringerige klant. Op dat moment kan je kiezen of je vol op de opdringerige klant in gaat slaan, vastbind of doodschiet. Ook kan je kiezen om de prostituee het maar lekker zelf uit laat zoeken. oor deel te nemen aan zulke activiteiten, is ook fame en honor te verdienen. Hoe meer fame je hebt, hoe beroemder je bent. Honor bepaalt of je juist beroemd of berucht bent. Als je een goede reputatie hebt kan je wel eens kortingen krijgen bij bepaalde winkels en zal de sheriff in een stad wel eens de andere kant op kijken als jij iemand een klap verkoopt.

Door met allerlei activiteiten steeds kleine bonussen in het vooruitzicht te stellen, ben je meer geneigd om randactiviteiten te ondernemen. Je kan bijvoorbeeld op beesten gaan jagen of gezellig bloemetjes gaan plukken. Door deze activiteiten te doen is het mogelijk om nieuwe wapens en andere dingen vrij te kunnen spelen. Helaas zijn de bonussen die je krijgt niet altijd even interessant en er zijn later in het spel nog maar weinig nieuwe dingen bij te verdienen.

De muziek die je hoort in Red Dead Redemption is werkelijk prachtig. Het is afgestemd op waar je bent en in wat voor situatie je verkeerd. Niet alleen de muziek is prachtig bij de game gekozen, ook de stemmen van de verschillende personages zijn stuk voor stuk goed ingesproken en afgewerkt. Het inslaan van een bliksem, het geluid van de paardenhoeven een kudde koeien die op hol is geslagen het kraken van houten planken. Alle effecten, de muziek, de wereld, het is gewoon een prachtige game in zijn geheel.

Elke game heeft wel een paar bugs en helaas moet Red Dead Redemption er ook aan geloven. Het wil nog wel eens voorkomen dat John Marston vast komt te zitten in de omgeving, dat je paard zichzelf de afgrond laat storten wanneer je hem roept of dat personages ergens boven de grond zweven. Deze kleine foutjes worden vast wel opgelost met een paar patches, maar tot die tijd kunnen we die kleine foutjes vast wel vergeven, want het totaalplaatje is nou eenmaal prachtig.

Conclusie en beoordeling

Red Dead Redemption biedt niet alleen een hele mooie wereld met vele activiteiten, maar biedt ook nog eens een heerlijke schietactie, een spannend verhaal. Deze game zet een tijdsbeeld neer als nooit tevoren, het houdt ook een spiegel voor van de tijd waarin we nu leven. Een enorm grote prestatie voor een game verdient natuurlijk ook een heel erg hoog cijfer.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een levende en geloofwaardige wereld
 • Een heel interessant en goed verhaal
 • Goede personages
 • Goede variaties tussen de missies
 • Prachtige muziek
 • Alles is erg gedetailleerd
 • Vele activiteiten buiten de missies om
 • Minpunten
 • Een paar kleine foutjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Das wel vet van ze. :O  Ik zou me wel genaaid voelen, echt heel stoer van Bungie dat ze dat doen.

 • Who Cares?

 • Leuk van ze! Maar zouden ze eerst geen nieuwe Xbox 360 hebben gestuurd? Want hoe krijg je dat er nou afgeveegd?

 • mooi gedaan van ze :D  ________________________________________________________________________  Word nu lid van Sony Club


 • Zeer zeer netjes van Bungie, en Microsoft moet ook luisteren naar de klant !!

 • Leuk van ze =D

 • Schokkige gebeurtenis van de xbox 360. Toont wel de sympathie van Bungie aan.

 • Dat is wel aardig van Bungie  ( zo iets zul je niet van Microsoft kunnen verwachten )

 • Dat is nou echt heel verschrikkelijk voor die Halo-fan… Arme hij!  Tjees! Wat boeit het nou? Nette actie van Bungie trouwens…

 • Wel aardig van ze :)

 • Sympathieke actie Bungie.

 • Tja das het klote van Microsoft dat zowat iedereen een Ring of Death wel eens heeft gehad, en als je zoiets erop hebt ben je genaait. Erg aardig van Bungie ja!

 • waarom bestaat er uberhaupt een ring of death :P

 • iedereen zegt wel dat bungy dat mooi heeft gedaan maar dit is VOORDAT het was weg geveegd :P

 • Dat is lame! Wel goed dat het wordt opgelost, maar het eraf vegen alleen al is stupide.

 • Waarom zegt iedereen mooi gedaan van ze… terwijl er staat dat de Xbox er uit zag VOORDAT het uitgeveegd werd:P. Beter lezen mensen!

 • Wat gaat Bungie dan doen met die 360? :') er staat alleen dat ze actie ondernemen

 • ik wist niet dat master chief écht bestond

 • so vieze mensen gaan ze er af vegen

 • Netjes van bungie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren