1. Midnight Club: Los Angeles (X360)

Midnight Club: Los Angeles (X360)

Zweetdruppeltjes parelen op mijn voorhoofd. Met mijn klamme handen knijp ik het stuur bijna fijn. En ondertussen probeer ik mijn concentratie op de weg te houden. Het is nu alles of niets. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik dat mijn tegenstander steeds dichterbij komt. Ineens doemt er vlak voor mij een vrachtwagen op. Van schrik gooi ik het stuur om en kom in de berm terecht. Ik probeer nog om terug op de baan te komen maar het mag niet meer baten. Als laatste kom ik over de finish gescheurd. Mijn tegenstander wacht me grijnzend op en ik geef hem met tegenzin de sleutels van mijn gloednieuwe Lamborghini. Als ik even later moedeloos naar mijn oude Volkswagen toe loop galmen zijn woorden nog door mijn hoofd: Welcome to the Midnight Club.

Midnight Club: Los Angeles is alweer het vierde deel in Rockstars Midnight Club franchise. Zoals in de titel duidelijk wordt speelt dit deel zich niet af in een fictieve stad, maar in Los Angeles. Het eerste dat opvalt aan Los Angeles is dat de stad leeft, je krijgt echt het gevoel dat je door LA heen scheurt. Als je even stilstaat zie je voetgangers over straat lopen en hun dingen doen. Nu wordt duidelijk waarom LA ook wel één grote parkeerplaats wordt genoemd. Er rijdt gigantisch veel verkeer door LA, en tijdens de spits zelfs nog meer. Vooral op de freeways - de Amerikaanse variant op snelwegen - moet je goed uitkijken dat je niemand van de sokken rijdt. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden kun je ook overdag door de stad crossen, er zijn zelfs vier verschillende tijden beschikbaar om de stad onveilig te maken. Aan de weersomstandigheden is duidelijk veel aandacht besteed. Tijdens zonnige dagen ziet de stad er stralend uit en wanneer het regent hangt er echt een naargeestig sfeertje. Regen heeft daadwerkelijk invloed op de game, je auto slipt sneller weg en het zicht is minder. Los Angeles is natuurlijk niet 1 op 1 nagemaakt, maar de belangrijkste dingen zijn er wel te vinden. Het geeft een geweldig gevoel om over de Santa Monica pier te scheuren of om langs de Hollywood letters te racen. Daarnaast zijn de tussenfilmpjes en het verhaal, vooral voor een racegame, van hoge kwaliteit. De sfeer straalt er gewoon vanaf

Het racen zelf is heerlijk arcade. Je kunt met gemak met 300 kilometer per uur door een bocht driften en andere auto’s aan de kant rammen is geen probleem, hoewel je auto daar natuurlijk niet mooier op wordt. Ook kun je “slipstreamen” - vlak achter een ander blijven rijden en dan een snelheidsboost krijgen - en zijn de power-ups weer van de partij. De manier waarop je power-ups gebruikt is leuk gedaan: je kunt kiezen uit vier power-ups die je in je bolide kunt installeren. Als je dan lang genoeg doorrijdt zonder te botsen krijg je een power-up beschikbaar, zoals de mogelijkheid om de tijd te vertragen. Als je de power-ups vaak genoeg gebruikt gaan ze een “level”omhoog. Dat maakt ze overigens niet sterker, het betekent alleen dat je meer power-ups tegelijk kunt bewaren. De auto’s komen er in verschillende varianten, vier om precies te zijn. Je hebt de tuners, luxery’s, muscle’s en exotics. Verder heb je nog de motorcycles, hoewel er hier maar vier van in de game zitten. Als je kijkt naar hedendaagse racegames is het wagenpark sowieso niet zo groot. Dit kun je als een minpunt zien, maar door het stevige prijskaartje dat aan een nieuwe auto hangt zul je niet zo snel een nieuwe auto kopen. Dit heeft als logisch gevolg dat je je meer gaat hechten aan de auto’s die je hebt, wat in mijn ogen alleen maar een pluspunt is. Als je je nieuwe auto verliest aan een tegenstander zul je dan ook flink gefrustreerd zijn, omdat je dan weer met je oude Fiatje aan de slag moet. De mogelijkheid om je auto aan je wensen aan te passen is in ongekende mate aanwezig. Je kunt alles kleurtjes geven, zelfs het interieur en als je genoeg fantasie hebt kun je met verschillende lagen stickers een waar kunstwerk maken van je bolide. Ook kun je vrijwel elk onderdeel, van de uitlaat tot aan de koplampen, volledig naar wens aanpassen. Dit zorgt ervoor dat een auto echt jouw auto wordt.

Als je naam wilt maken in Los Angeles zul je eerst een reputatie op moeten bouwen. Dit doe je door zogenaamde rep te verzamelen. Elke keer dat je een race eindigt krijg je rep, de hoeveelheid is afhankelijk van de positie waarin je eindigde en de moeilijksgraad. De moeilijkheidsgraad kent eveneens vier varianten: easy, medium, hard en hardest. Nu is het op medium al vrij moeilijk om te winnen, vooral omdat je, als je op het laatste moment nog tegen een auto aan knalt, je zo van de eerste naar de vierde plek schuift. Dit kan frustrerend zijn, maar omdat je ook rep krijgt als je laatste wordt is dit nooit een reden om met de game te stoppen. Wel is het zo dat de game ineens een stuk makkelijker wordt op een motor. De beste motorcycle, die overigens maar $14.000 kost, racet alle auto’s er gemakkelijk uit. Dit is niet onoverkomelijk, maar het is toch vreemd dat een motor van $14.000 een auto van $600.000 er gemakkelijk uit scheurt. Als je echt wilt weten hoe hard je nieuwe scheurbak eigenlijk kan, kun je altijd nog het verkeer uitzetten en je uitleven op de freeway

Midnight Club: Los Angeles heeft ook een online multi-player modus, die wel een beetje lijkt op die van GTA. Als je een potje doet, waarbij je verrassend snel in een lobby zit, wordt je met z’n allen in de stad gedropt en kun je vrij rondrijden. Als je wilt kun je een race voorstellen, en daar kunnen andere spelers weer aan mee doen. Dit geeft een groot gevoel van vrijheid en werkt naar mijn mening beter dan elke keer een apart potje spelen. Daarnaast kun je je eigen races maken, en deze in de multi-player spelen. Ook andere spelmodi, zoals capture the flag en team-racen zijn weer van de partij. Vooral capture the flag, wat eigenlijk gewoon een soort tikkertje is, mondt nogal eens uit in hilarische taferelen. Wel duurt het weer wat langer om een ranked match te vinden, vooral in vergelijking met de niet-ranked matches. Een groot pluspunt is dat vrijwel de hele game, met uitzondering van het opstarten, zonder noemenswaardige laadtijden komt. En het in-game menu werkt gewoon prima.

Conclusie en beoordeling

Met Midnight Club: Los Angeles heeft Rockstar haar naam hoog gehouden. De game racet heerlijk arcade en er is genoeg te doen om je weken, zoniet maanden zoet te houden. De aanwezige online Multi-player is vermakelijk en de game ziet er erg gelikt uit. Los Angeles straalt gewoon sfeer uit, de afwezigheid van laadtijden helpt hierin. Midnight Club: LA is een van de beste arcaderacers van de laatste tijd en verplichte kost voor elke racefanaat. Nu de game met DLC voor €20 te krijgen is heb ik nog maar één ding te zeggen: halen die hap!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Los Angeles is geweldig
 • Het racet heerlijk arcade
 • Grafisch zeer goed
 • Geen laadtijden
 • Vermakelijke multiplayer
 • Minpunten
 • Soms iets te pittig
 • Te weinig motorcycles
 • Duurt lang om ranked match te vinden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wow hij lijkt er best op

 • Haha, de vergelijkenis is echt niet normaal. Zo'n hond zou ik wel willen hebben, die liedjes kan spelen en zingen :)

 • hhaha Animal Crossing is wel Wreed

  wannneer komt de nieuwe?

 • What the fuck? >_>

  Amaterasu zou trouwens wel vet zijn.

 • Non-news sunday!

 • Aapjes uit Monkey Ball for the win! Ik zie een real-life Ai-Ai al helemaal voor me :D.

 • vet dikke lol

 • Dikke lol.

 • was i het vandaag, nutteloze post dag, hahaha, wel grappig btw. Humor Sunday @ Insidegamer.

 • WHaha .. Wel baanbrekend nieuws vandaag hea? =P

 • Die wenkbrauwen zijn nep hoop ik?

 • DS–> Dus Not :P

 • de gelijkenis… Lol

 • Hahaha hij lijkt er idd behoorlijk op.

 • Hahahaha, weetje hoe vet. :')

 • LOL! Eerst zelda, en nu dit! Wel een vet hondje!

 • Vet neppe wenkbrouwen maar ziet er wel cool uit :)

 • waha, dit is wel humordag ja:P

 • Arthur, niks te doen? :P

 • Dit is wel weer een flauwekul bericht maar het ziet er echt super geweldig uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren