1. Split/Second: Velocity (X360)

Split/Second: Velocity (X360)

Welkom bij het nieuwe racen. We hebben de regels voor het gemak het raam uit gegooid, en in iedere wagen hebben we wat leuke gadgets geplaatst, zodat diverse explosieven en dergelijke geactiveerd kunnen worden. Het enige dat telt is dat je als eerst over de finish moet komen. De staat van je auto boeit ons niet.

Klinkt vet he? Als je de demo alvast hebt uitgeprobeerd, dan weet je dat het spel er grafish goed uit ziet, maar de framerate van de demo was niet echt super vloeiend. Gelukkig is dit euvel verholpen in het volledige spel. Net zoals burnout (TM), begint deze game met de wat langzamere wagens, en gaandeweg unlock je sterkere, snellere, en betere drift wagens. Het werkt als volgt: Je kunt de explosies niet meteen vanaf de start gebruiken, want je zult het moeten verdienen. Dit kan door te "draften/slipstreaming" (achter een tegenstander blijven rijden), driften (zijwaards slippend de bocht door), en bijvoorbeeld een aanval van de computer AI overleven. Er zijn 3 segmenten die je vol kunt sparen. De eerste twee zijn voor de normaale aanvallen/shortcuts, en de laatste (rood) is voor de hoogere klasse aanvallen/route veranderende explosies.

Tsja, bij het horen dat de game nogal wat weg heeft van burnout had je kunnen weten dat het puur actie is wat dit spel betreft. En die actie speelt zich nu niet alleen OP de baan af, maar er ook naast/boven/onder. Dit is echt heftige actie, en soms valt je mond daarbij van open. De eerste keer als je na een heftige explosie een enorm vrachtschip van het dok af de haven in glijd terwijl ie jouw in zijn val meeneemt vergeet je nooit meer. Of bijvoorbeeld dat door een heftige explosie een trein ontspoort en zo richting de weg crasht waar jij op rijd, dan hap je wel even naar lucht. In het begin had ik toch wel mijn twijfels of dit leuk zou blijven, want dergelijke dingen gebeuren steeds op een vaste plek, en op den duur weet je ze wel te vinden. Toch weet je maar nooit wanneer een computer AI, of als je online speelt, je menselijke tegenstander een verassing voor je in petto heeft. Tel daarbij op dat als die aanval echt goed getimed is, hij niet te ontwijken is.

Uiteraard kun je in diverse wagens rijden. Zelf kijk ik naar hoe hij drift, en hoe degelijk de wagen is. Des te sterker de wagen, des te makkelijker kun je hem onder controlle blijven houden als er naast je iets ontploft. Toch als je verder komt in de game, zul je toch ook de wat snellere wagens moeten nemen, want anders houd je ze niet bij, en zijn je aanvallen een stuk minder effectief. Dit zorgt ervoor dat deze game toch wel wat meer diepgang heeft dan dat je zou verwachten.

Nu vraag je je af of een game waar zoveel in kapot kan nog wel mooi kan zijn. Nou, de demo liet niet meteen de mooiste stage zien met de heftigste route veranderingen. Het is echt ongelofelijk wat Blackrock/Disney voor elkaar hebben gekregen. Bij tijd en wijlen dacht ik zelfs even dat ik op een next gen console zat te gamen, want zoveel detail, snelheid, en explosief geweld heb ik nooit samen in een vloeiend geheel gezien. Games waar veel in kapot kan, zijn qua graphics vaak wat minder, omdat het meer rekenkracht vergt om de wereld kapot te kunnen laten gaan. Bij deze game dus niet. Prachtig wat Blackrock/Disney je voorschotelt.

Qua geluid zit het ook wel goed. Wel ietsje minder dan het beeld, maar toch. De muziek past echt goed bij de game, en als de actie intenser word, zwelt de muziek daarbij mee op. Dit verhoogt dat gehaaste gevoel, en zorgt voor een extra dosis adrenaline. Wat weer ietsje minder is, is het geluid van de explosies. Voor mijn gevoel klinken die best wel hetzelfde, en ook het metaal op metaal geluid is wat minder vet als bij burnout revenge, maar echt, met al die actie op je scherm, en dan die speedy muziek, dan ga je daar niet op zitten letten. Dat ik dit wel hebt gedaan is puur omdat ik in mijn review een eerlijke mening wilde neerzetten.

De gameplay is simpel, maar toch heel precies. De drift kan op twee manieren geactiveert worden: door terwijl je vol gas een bocht in duikt even je rem aan te tikken, of als je net even een wat scherpere bocht door wilt driften, even van het gas af te gaan terwijl je de rem aantikt, en dan weer vol gas natuurlijk. Terwijl de wagen drift, kun je de wat scherpere bochten beter nemen als je je gas een ietsje los laat, zodat de banden beter grip houden om de bocht uit te kunnen accelereren. Kortom, perfect voor zo'n snelle actie racer als dit.

De houdbaarheid verschilt per persoon, maar ik vind er echt voldoende variatie in zitten om het wel een paar maandjes uit te houden. Zelfs de "simpele" time trials zijn een stuk leuker dan in welke race game dan ook, want de computer gooit dan best vaak het een en ander op je pad om te ontwijken. Prachtig gewoon. Ook kun je bijvoorbeeld een helicopter in de lucht treffen, die heat seaking missiles op je af vuurt, en des te meer je er weet te ontwijken, des te hoger je scoort. Of bijvoorbeeld dat gevecht met diezelfde helicopter, dat als je genoeg missiles hebt ontweken, je door lichte of zware retour aanvallen de helicopter zelf bestookt met missiles. De afvalrace (elimination) is een stuk spannender dan in welke andere race game dan ook, want zelfs al liggen er 2 auto's achter je, het kan zo gebeuren dat ze je opblazen, en dat jij dan opeens de laatste wagen bent. Probeer dan maar eens binnen bijvoorbeeld 12 seconden er in iedergeval 1 in te halen. Kortom, spanning, sensatie, en variatie voldoende dacht ik zo.

Conclusie en beoordeling

Die laatste minpunt mag je eigenlijk gerust vergeten. Hier moet je je gewoon even in bijten. Snelle vette actie, strakke graphics, een geweldig werkende online game mode, en veel kan kapot. Een iedere zichzelf respecterende arcade racer weet wat hem te doen staat: Rijd voorzichtig naar de winkel, Koop de game, Rijd heel voorzichtig weer terug, en dan de hele zooi opblazen en de snelheids barriere doorbreken, want in een "split second" kan het zo weer over zijn.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Bestuuring past erg goed bij de game.
 • Snelheid en actie perfect weergegeven.
 • Interactieve muziek die zich aanpast aan de actie.
 • Online werkt echt prima, zelfs de explosies en shortcuts.
 • Minpunten
 • Explosies klinken allemaal behoorlijk hetzelfde.
 • de latere evenementen worden toch wel wat pittig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De humor van de Disgaea serie is geweldig, de gameplay is niks voor mij. :(

 • Hier heb ik wel eens iets van gehoord. Maar ik zoek een toegankelijk RPG, eentje om mee te beginnen. Heb op FF 7 (en Blue Dragon voor korte tijd) na geen enkele RPG gespeeld, moet maar eens veranderen. Dus als iemand mijn FIFA 08 wil ruilen tegen zijn Eternal Sonata: gimme a PM :).

 • Gasten, dit materiaal beat de poep uit Fire Emblem allemaal pre-orderen en NIS dankbaar zijn.

 • WOHOO!!! Disgae is zo vet!! Jullie zetten de DS- versie wel een beetje te veel in de schijnwerper, pas in de een na laatste regels staat iets over de PSP- versie…..  EDIT: Sorry, verkeerd begrepen….

 • Ik heb het te druk met me pas gekochte rpg's…

 • Ik ben benieuwd, goed om te horen dat ze er mee bezig zijn :D

 • DOOOOOOOOOOOOOOD

 • Hoe VET!

 • Saai…

 • DOOOD!

 • Kan wel leuk worden.

 • PSP-Versie was geweldig dus deze ook zeker halen!

 • ik speel nooit op me ds

 • Hm, ik ben benieuwd. Hopelijk wordt het geen wazige spin-off.

 • Mooi, Disgaea is wel vet.

 • YEEEEEEEESSSSSSS!!!!!!!!!!!!!

 • carebox \\__/

 • Ik heb wel zin in een goeie game voor de DS. Deze hou ik in de gaten!

 • Hm lijkt me wel gaaf, Disgea is toch een goede gamefranchise?

  Een nieuwe RPG voor de DS juich ik zowieso toe!

 • Was te verwachten :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren