1. Skate (X360)

Skate (X360)

Je hebt van die mensen die gewoon niet sportief zijn of niet van sport houden. Lekker thuis in de zon of acher de console zitten is meer voor hen bestemd, maar dat wil niet zeggen dat ze niet van een beetje extreemheid kunnen genieten. Zo heb je natuurlijk extreme sports channel om naar te koekeloeren, maar je kan ook zelf het skateboard overnemen op je tv! Ik heb het zonder enige twijfel over Skate.

Maar of je het meteen kunt is de grote vraag, want zoals ook in het echt zal je flink moeten oefenen eer je een beetje goed bent. Je zult moeten vallen en opstaan, want zonder bloed zweet en tranen komt er niks van terecht. Je begint Skate dan ook als een beginneling die onderaan de ladder staat. Door middel van een korte tutorial zal je jezelf wegwijs maken met het flick-it besturing systeem wat aan het begin enorm wennen is. Deze keer zal je niet knopjes hoeven rammen zoals in de skate games van Tony Hawk maar door middel van de rechter stick op je controller! Door hem van onder naar boven te tikken tover je truckjes op je scherm tevoorschijn. Aan het begin zal het zoals gezegd lastig zijn maar wanneer je het een paar keer gedaan hebt doe je steeds moeilijkere dingen. Zodra je dit gehad hebt staat er een grote open wereld voor je klaar vol met uitdagingen, wedstrijden en een groot aantal skate merken die graag sponsor contracten uitdelen. Op die manier krijg je gratis spullen en een aardig zak centje voor het rond rijden op ’t skateboard of het dragen van kleren met bekende namen erop. Maar onder aan de ladder zul je daar nog niet van kunnen profiteren dus je moet hard werken voor je spullen. Door aan wedstrijden mee te doen kun je geld verdienen om zo nieuwe skateboards of kleren te kopen.

Al deze leuke dingen doe je allemaal in de stad San Vanelona, een grote stad met verschillende districten waar je overal op kan skaten. Je kan hier verschillende spots vrijspelen door een aantal punten op te scoren en dit kan voor flinke uitdagingen zorgen. Die uitdaging vind je ook weer terug in de verschillende foto shoots die je hebt en de films die je voor je sponsors moet maken naarmate je vorderd in het spel. Zo krijg je bij de fotoshoots een spot aangewezen waar je een bepaald aantal punten op moet halen zodat je vervolgens de foto zelf uit kan kiezen. Ook de filmpjes die je moet schieten zorgen voor een uitdaging, je krijgt vaak drie dingen voorgeschoteld die je allemaal moet voltooien in een krappe 30 seconden. Dit kan voor zeer frustrerende perikelen zorgen maar zodra je je filmpje voltooid hebt dan krijg je een voldaan gevoel! Naast deze challenges kan je natuurlijk ook lekker vrij skaten en potverdorie wat een vrijheid. Je hebt hierin alle standaard spots die je vrij kan spelen maar je kan uiteraard ook je eigen favoriete spot opzoeken en er vette tricks overheen of op doen. Je hebt net zoals in real-life ook zones waar je absoluut niet mag skaten en zodra je gezien word krijg je een beveiligings agent achter je aan gehuppeld. Je kan dan denken fuck it ik skate lekker door of je smeert hem meteen want zodra hij je pakt gaat het je geld kosten!

De enorme vrijheid die je hebt is ook toe te passen in het creeëren en customizen van je character. Na het geinige intro filmpje ben je bereid om je zelf helemaal na te maken en je eigen stijl toe te passen. Je krijgt een aanbod aan kleren, decks, wielen en alles wat bij een skateboard hoort maar het is nog vrij beperkt. Door het spel heen zul je ze vrij spelen en kunnen kopen zoals in het begin al gezegd.

Ook in skate heb je een offline en oline multiplayer maar echt goed kan ik ze niet noemen. Ik heb het een aantal keren gedaan met een vriend op de bank maar echt warm werd ik er niet van. Je hebt maar twee verschillende modes: een potjes s.k.a.t.e, wat je kan vergelijken met ezelen. De een doet een trick en de ander moet het nadoen, slaagt hij hier niet in dan heb je een letter. Het andere gedeelte van de multiplayer is de mode spotbattle. Hierin skate je op een van de vele spots die te vinden zijn en dan moet je zoveel mogelijk punten behalen. Het idee is leuk maar de variatie in de spots is niet al te groot in mijn ogen. Online is dit ook niet echt heel charmerend want ook hier heb je van die lui die tony hawk stijl van een truckje naar een manual naar een truckje gaan en dat dan 5 minuten lang. Het is natuurlijk wel vet als je het kan en ook om te zien maar voor de mensen die het niet zo goed kunnen is de lol er al snel vanaf. Al komt die lol snel weer terug zodra je op je gezicht gaat. Dit ziet er af en toe nog pijnlijker uit als het echte leven en je krijgt zelfs aangegeven hoeveel en welke botten je allemaal verbrijseld of gebroken hebt. Een kleine, maar leuke toevoeging.

Leuk is weer alle bekende skaters die je tegen zult komen in het spel. Bij een aantal van deze skaters zitten ook spots aan gebonden die in het echt ook bestaan of waarbij gewoon een mooi verhaaltje is verzonnen. Zodra je deze unlocked hebt zul je ze ook kunnen gebruiken tijdens een spotbattle via het internet of met een maat op de bank. Je zult ook met deze mannen een potje s.k.a.t.e kunnen doen of hen tegen komen in de verschillende wedstrijden die er altijd wel te doen zijn. Maar naast al deze leukheid is er ook nog één dingetje waar ik me af en toe flink aan ergerde en dat is aan de camera stand. Deze hangt schuin achter je vanaf een laag punt en zo kan je niet alles even goed om je heen zien. Zodra je een helling af scheurd hangt de camera ongeveer tegen je schoenzolen aan zodat je geen auto meer van een boom kan onderscheiden. Maar als je er eenmaal mee bezig bent is het net zo hinderlijk als een lieveheersbeestje die onder je schoen zit.

Conclusie en beoordeling

Skate is een geweldig spel dat er ook nog eens geweldig uitziet. Met het flick-it systeem krijg je deze echt het gevoel dat je de vele tricks die je kan doen ook echt uitvoerd. Dat geeft een goed gevoel want dan kan je zonder pijn alsnog een pro skater zijn. Vooral jammer is de mulitplayer maar daar het je jezelf wel doorheen. Om je carriere te voltooien ben je zon 20 tot 30 uur bezig en dan kan je altijd alle spots nog vrij spelen en lekker rond cruisen door de stad heen!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • San Vanelona
  • Flick-it besturing
  • Alles naar eigen smaak aan te passen
  • Enorme vrijheid
  • Minpunten
  • Camera stand
  • multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren