1. Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Wat hebben LOTR: Return of the King, The Matrix: Revolutions, Pirates of the Caribean: At worlds End en Phoenix Wright: Ace Attonerney Trials and Tribulations gemeen? Het zijn afsluitende delen van een succesvolle trilogie. De films hebben vaak unieke elementen waardoor ze zich op meer dan het verhaal alleen kunnen onderscheiden van de voorgaande delen. Zo zijn er nieuwe locaties, hier en daar een nieuw personages en nieuwe soundtracks. Daarnaast blijft de sleutel van het succes als rode draad door de serie lopen, namelijk een ijzersterk verhaal, krachtige en soms grappige dialogen, een vertrouwde cast en natuurlijk de lang verwachte ontknoping! Zullen de makers van Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations dit concept goed hebben begrepen? Staat de game terecht in het bovengenoemde rijtje of heeft dit spel zijn glans na twee delen echt verloren.

Zoals er bij de film trilogieën niets veranderd aan de belevenis voor de kijker, de cameraopstelling en de screenplay zo veranderd er bij het derde deel van de Phoenix Wright series niets aan de gameplay, speel perspectief en het speelplezier. Het concept blijft gelijk, je klikt door dialogen heen, stelt vragen aan mensen die betrokken zijn bij de zaak en verzamelt bewijs. Dit bewijs is je ammunitie in de rechtszaal, waarbij het gebruikt wordt om tegenstrijdigheden in getuigenverklaringen aan te tonen. Sommige personages verbergen hun geheimen zo goed, dat ze alleen met het zogenoemde psyche-lock systeem te unlocken zijn. Dit houdt in dat Phoenix tijdens zijn onderzoek al bewijs moet verzamelen om een betrokken personage belangrijke informatie te laten opbiechten. Aangezien er in de rechtszaal een rechter is die de getuige hiertoe kan dwingen, wordt het psyche-lock alleen gebruikt in de onderzoeksfase. Het spelverloop is lineair wat betekent dat je met al het benodigde bewijs de rechtszaal ingaat. Dit betekent ook dat als je niet weet hoe je verder moet, je lang bezig kan zijn om eindelijk dat laatste bewijsstuk te vinden, of dat je alle bewijsstukken willekeurig probeert om een tegenstrijdigheid aan te tonen. Als je echter goed in het verhaal zit, zal dit je niet gauw overkomen.

Het afsluitende deel van een film kijken zonder dat je de twee voorgaande delen gezien hebt is meestal geen goed idee. Vaak vraag je je af waarom bepaalde personages zijn zoals ze zijn, of worden er verwijzingen en grappen gemaakt naar de eerdere delen die je als nieuwkomer niet zult begrijpen. Het is dan ook niet aan te raden deze game op te pakken als je de voorgaande twee delen niet gespeeld hebt. Ondanks het feit dat de ontwikkelaars geprobeerd hebben om met flashbacks de gaten in het verhaal voor de nieuwkomers op te vullen, voldoet dit niet op alle punten. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de ladder/trapladder dialogen alleen te begrijpen als je de eerste twee delen ook gespeeld hebt. De vijfde en laatste rechtszaak van deze game, de ontknoping, kan alleen vol genoten worden door de fans. Dit is de plek waar alles en iedereen die in eerdere delen de revue gepasseerd zijn bij elkaar komen. Dit kun je alleen waarderen als je de serie gevolgd hebt, en dit is iets om als nieuwkomer rekening mee te houden.

Biedt het derde deel nog vernieuwing ten opzichte van voorgaande delen? Het antwoord is kort en bevat slechts drie letters: Nee. Natuurlijk zijn er nieuwe personages die horen bij de nieuwe cases die worden begeleid door nieuwe deuntjes, maar dit valt niet onder het kopje vernieuwing. Deze nieuwigheden zitten in de game om te voorkomen dat je twee keer hetzelfde spel koopt. Wat houdt dit in voor de fan? Ook dit antwoord is kort: Niets bijzonders! Echte tv-serie fans kijken alle seizoenen van Friends, Lost, 24 en ga zo maar door. Echte Phoenix Wright fans kopen Trials and Tribulations zonder te morren over het gebrek aan vernieuwing. Als je minder enthousiast was na het uitspelen van een van de voorgaande delen, hoop dan niet dat het met dit deel anders afloopt...

Dan blijft de vraag wat dit deel nou zo sterk maakt. Natuurlijk de ontknoping in de vijfde case, maar de vier voorgaande cases zijn ook zeker de moeite waard. Zo zien we een jeugdige Phoenix Wright in de beklaagdenbank, komen we achter de kracht van Mia Fey als advocate, zien we een bijzondere kant van Miles Edgeworth en zien we dat Phoenix een angstaanjagende look-a-like heeft. Ook doen onder andere een potige restaurant eigenaar, een sluwe jongedame, een gemaskerde man zonder zelfvertrouwen en een dwergachtige non hun intrede. Kortom, aan extravagante personages weer geen gebrek. De droge humor ontbreekt ook niet in dit deel, maar je moet tegen flauwe geintjes kunnen om hiervan te genieten. En natuurlijk is er weer een nieuwe aanklager die een geheim met zich meedraagt. Dit mag dan niet vernieuwend zijn, maar draagt wel bij aan zo'n 20 uur puur genot.

Kortom, alle elementen die de vorige delen tot zo'n succes maakten, zitten ook nu weer in het spel verwerkt. Alleen ware helden krijgen het voor elkaar om een trilogie op een manier als deze naar het hoogtepunt te brengen. De ontwikkelaars van Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations hebben dit goed begrepen. Een drieluik maak je niet zomaar even, en het is nog moeilijker om alle drie de delen van gelijke kwaliteit te voorzien. De valkuil om bij het derde deel te veel te leunen op het succes van de eerste twee delen, is door Capcom behendig ontweken. Wie fan is, zal fan blijven en wie het niets aan vindt, zal het na dit deel ook niet leuker vinden. Een game als Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations moet het juist hebben van de intrigerende verhaallijn, de personages en de humor. Het is daarom meer dan terecht dat de ontwikkelaars hun aandacht daarop leggen, en niet op het verbeteren van graphics of introduceren van nieuwe features. Zoals vele succesvolle trainers, managers en ontwikkelaars zouden zeggen “Never change a winning team”, en tegen dat statement kan zelfs Phoenix Wright geen bezwaar maken!

Conclusie en beoordeling

Wat kan er gezegd worden over het derde deel, wat nog niet over de voorgaande delen gezegd is? De plus- en minpunten blijven nagenoeg hetzelfde en ook het cijfer veranderd in mijn ogen niet. De ontwikkelaars verdienen kudos, omdat ze het niveau van de serie consistent hoog hebben weten te houden. Maar gebrek aan vernieuwing is geen reden om een hoger cijfer uit te delen. Kortom, het derde deel uit de Phoenix Wright series is even goed als zijn voorgangers. De echte fans zullen laaiend enthousiast zijn en dit spel de hemel in prijzen, en de twijfelaars worden ook met dit deel niet over de streep getrokken. Net als de ontwikkelaars blijf ik ook consistent in mijn oordeel en cijfer.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Intrigerende verhaallijnen
 • Sterk neergezette personages
 • Droge humor
 • Muziek werkt sfeerverhogend
 • Meer diepgang door unlocken van persoonlijke geheimen
 • Minpunten
 • Geen grafische hoogstandjes
 • Directe port van GBA, dus geen gebruik DS functionaliteit

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk, al die prijzen. Alleen ben ik niet zo creatief…

 • Jammer dat de trial meer dan 8 gig is, ben al n hele dag kwijt met downloaden :P

 • kan het kloppen dat het aanvragen van de trial niet werkt? krijg namelijk als ik mijn key wil aanvragen een foutmelding

 • ff die trial downloaden.

 • Waarom heb ik zo'n kutcomputer die het spel niet kan draaien XD

 • Toffe actie! Eens ff iets origineels bedenken :).

 • Nah, niks voor mij.

 • Zozo, dat is zeker het downloaden van de trial waard :)

 • niets voor mij

 • Mag ik IG even complimenteren op het feit dat jullie nieuwsberichten de afgelopen tijd steeds leuker worden om te lezen? Jullie hebben een leukere woordkeuze, zijn spontaner en jullie klinken tenminste niet zo afgezaagd als al die andere nieuws reporters. M'n complimenten.  On topic: Ga maar even die trail downloaden en kijken of ik wat kan vinden.

 • ik ga zeker ff meedoen!

 • Hele vette actie jongens. Ik zie nog wel of ik mee doe. :)

 • Das lullig… Mijn PC is gecrashed maar ik had em op me PC staan '-_-

 • Had ik nu maar een computer die meer kan draaien dan enkel Diablo… *zucht*

 • W00t!! Heeft Codemasters geld teveel ofzo…… Ik ga zker meedoen, ook al is het alleen maar om LOTRO te spelen!!

 • ik heb wel een screenshot maar hoe moet ik die opsturen??? XD

 • Ben de trial aan het downloaden ;-D

  Is deze game toffer dan WoW?  PS: Niet hopen dat ik verslaafd raak, want heb al zo weinig tijd…

 • LOTRO moet je ook zonder deze prijsvraag spelen. Echt een topgame mensen!

 • Leuke actie :D

 • Ik heb geen LOTRO, anders had ik wel mee gedaan ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren