1. Phoenix Wright: Ace Attorney Justice for All (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney Justice for All (NDS)

De hamer van de rechter komt hard neer op het hout. De zitting is voor 20 minuten geschorst. Ik loop gespannen de gang op. De zaak is enorm spannend en het spelletje tussen de verdediging en de aanklager is net alsof het uit een film komt. Nog in gedachten verzonken loop ik naar de koffieautomaat. Ik vraag me af wie deze zaak gaat winnen en of de waarheid aan het licht zal komen. Ik geloof dat de verdediging een grote kans maakt om te winnen, maar de aanklager in deze zaak is erg vastberaden. En wat erger is, ze heeft een zweep!

Bij de koffieautomaat kom ik de detective tegen die de zaak onderzocht heeft. Ik spreek hem aan en hij weet mij te vertellen dat de advocaat, Phoenix Wright, nog geen zaak verloren heeft. Helaas geldt hetzelfde voor zijn vrouwelijke opponent Franziska von Karma. Dit verklaart waarom de zaak zo spannend is. De detective kijkt mij even bedenkelijk aan en vraagt mij dan of ik snap hoe dit hele rechtszaak gebeuren nou in z'n werk gaat. Ik leg de detective uit dat de advocaat op zoek is naar tegenstrijdigheden in de verklaring van de getuigen. Als de advocaat een tegenstrijdigheid vindt, dan toont hij dit aan door een bewijsstuk te presenteren. Om tegenstrijdigheden te vinden probeert te advocaat de getuige zoveel mogelijk te laten vertellen over wat hij of zij weet. Als de advocaat het verkeerde bewijsstuk presenteert, bestraft de rechter dit met een straf. Na een aantal straffen heeft de rechter er genoeg van en besluit hij dat de advocaat te weinig bewijs heeft om zijn cliënt onschuldig te verklaren. Dan is het game over. De aanklager probeert normaliter de tegenstrijdigheden met logica te weerleggen en zo de beschuldigde de gevangenis in te krijgen. Alleen kiest aanklager Franziska von Karma ervoor om haar zeep, in plaats van logica, te gebruiken. Zowel de detective als Phoenix Wright krijgen de volle laag gedurende het proces. Na mijn uitleg kijkt de detective me een beetje dom aan, volgens mij heeft hij het nog steeds niet helemaal begrepen.

Als ik terugloop kom ik de assistent van de advocaat tegen, Maya. Ik vraag haar hoe zij het vindt gaan vandaag. Ze antwoordt dat het goed gaat, alleen vindt ze het jammer dat alles zo hetzelfde is gebleven. “Hetzelfde gebleven?”, vraag ik. “Ja”, zegt ze, “De rechter is hetzelfde, de rechtszaal is hetzelfde. Er is gewoon niet heel veel veranderd in vergelijking met vorig jaar”. Ik vraag haar of ze zich er erg aan stoort. Ze denkt diep na en komt dan tot de conclusie dat het haar niet erg dwars zit. Blijkbaar zijn de verschillende rechtszaken en dialogen tussen de verschillende personen de moeite waard voor Maya. Na nog wat verder gebabbeld te hebben kom ik haar nichtje Pearl tegen. Zodra ze mij ziet rent ze weg. Vragend kijk ik Maya aan, en zij mompelt iets over opvoeding. Dan wordt er geroepen dat de zitting hervat wordt en wij begeven ons weer naar de rechtszaal.

De spanning is echt om te snijden, verbeeld ik het me nou of hoor ik spannende achtergrond muziek als de advocaat weer een tegenstrijdigheid ontdekt heeft?! De muziek die ik lijk te horen verhoogt de sfeer en geeft de rechtszaak een extra dimensie. Vanuit de publieke tribune valt te zien dat de personen betrokken bij de rechtszaak niet heel veel in beweging zijn. Het blijft beperkt tot het slaan op de banken en het uitsteken van de wijsvinger als de discussies verhit raken. Naast mij hoor ik een man mompelen dat de personen in de rechtszaal wel wat meer mogen bewegen, ze vallen in herhaling met hun bewegingen, maar ik stoor mij hier niet aan. Het gaat uiteindelijk om de dialogen en het verhaal, en niet de show er omheen!

Gedurende de vier processen van de topadvocaat komen de meest extravagante getuigen voorbij. Een absoluut niet grappige clown, een acrobaat in een rolstoel, een oude oma met een speelgoedgeweer en een radio?! Duidelijk is dat de zaken die Phoenix Wright behandeld alles behalve doorsnee zijn. Tussen twee van zijn rechtszaken door kom ik die kleine Pearl weer tegen. Deze keer blijft ze wel staan en ik als ik vriendelijk naar haar lach, lacht ze terug. Ze zegt dat haar grote nicht het goed vindt als ik een praatje met haar maak. Ik vraag haar wat nou het grote geheim is achter Phoenix Wright. Pearl antwoordt, “Ik denk dat Mr. Nick gewoon echt goed is, maar hij heeft een cadeau gekregen van zijn “special someone” wat hem zeker helpt... hihi”. Ik vraag haar wat dat precies is. Pearl antwoordt dat het een steen is waarmee “Mr. Nick” in staat is om de geheimen die anderen in hun hart bewaren te onthullen. Ik begrijp niet helemaal hoe dat nou werkt, maar Pearl huppelt alweer weg. Mijn gedachten gaan terug naar de rechtszaken en ik hoor het klappen van de zweep van Franziska von Karma. Als ik denk aan al die keren dat Phoenix “gewhipt” is kom ik tot de conclusie dat Phoenix op het juiste moment de juiste vragen stelt, en dit is een kunst op zich!

Conclusie en beoordeling

Phoenix Wright: Justice for All is een topgame voor de fans van de serie. Nieuwkomers zullen moeiteloos dit tweede deel op kunnen pakken, zonder het eerste deel gespeeld te hebben. Helaas kent het tweede deel geen grote veranderingen ten opzichte van het eerste deel. Jammer genoeg is er één rechtszaak minder dan het vorige deel, wat alleen nieuwkomers niet op zal vallen. Er zijn één à twee nieuwe features in deze game die het geheel wat spannender en ingewikkelder maken. Dit pakt de ene keer beter uit dan de andere, en over het geheel genomen valt de balans net positief uit. Aan de andere kant zijn de minpunten van het eerste deel ook van toepassing ook het tweede deel. Hierdoor ontbreekt mij de neiging om het tweede deel succesvoller dan zijn voorganger te bestempelen. Voor de fans is het zonder mee 15 uur puur genieten, terwijl de gemiddelde gamer zich af en toe achter de oren zal krabben en zich af zal vragen wat nou precies zo geweldig is.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Continue ijzersterke verhaallijn en muziek
 • Extravagante getuigen en getuigenissen
 • Meer diepgang door unlocken van persoonlijke geheimen
 • Minpunten
 • Minpunten van vorige deel niet verbeterd
 • Maar vier cases

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kan wat worde

 • Al gezien in OPM, scheen exlcusive te zijn

 • Pictures zien er wel grappig uit, laat maar eens wat filmpjes zien!

 • gaat dat richting een soort crackdown met al dat gespring ?

  maar moet idd eerst eens beelden zien :)

 • Misschien leuk

 • Al gezien in OPM, scheen exlcusive te zijn

  Idd, OPM had de exclusieve deal te pakken met Damnation ;)

  Ze hadden trouwens een sterk nummer vorige maand

 • Spreekt me niet aan. Misschien als ik het straks zie bewegen dat ik denk van wauw maar dit klinkt echt als de zoveelste shooter.

 • Er zit potentie in deze game.

 • Unreal Engine, anyone?

 • Moah weet niet, niet echt mijn game denk ik.

 • Zit er opzich wel goed uit!

 • Klinkt wel interessant!

 • Heb er echt vette dingen over gelezen!  Hij lijkt me echt bruut!

 • It's a Rock 'n Roll Damnation! Voor de niet kenners, AC/DC natuurlijk! Ziet er wel vet uit :D

 • Klinkt vet!!

 • Yeeh

 • lijkt me een vet spel.

 • Misschien de nieuwe esport fps?

 • Het kan wel wat worden… Ik wil alleen eerst bewegende ingame beelden zien…

 • gaat dat werken, zo'n soort game in een fps jasje??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren