1. Monster Hunter Tri (Wii)

Monster Hunter Tri (Wii)

Toen ik nog een klein jochie was speelde ik natuurlijk net als vele andere leeftijdsgenoten buiten. Ik fantaseerde dan vaak dat ik een jager was, op jacht naar grote gevaren in het bos. Dit werd allemaal nog eens versterkt door films als Jurassic Park en Godzilla, iets waar ik destijds met open mond en ogen naar keek. Schijnbaar zijn al mijn dromen uitgekomen, want nu mag ik lekker gaan jagen op gigantische monsters in het buitengewoon uitgebreide Monster Hunter Tri. Third-Party ontwikkelaars opgelet, zó maak je een goede Wii game!

De wereld van Monster Hunter

Net als alle voorafgaande Monster Hunter games, heeft ook Monster Hunter Tri weinig omhanden wat betreft het verhaal. Je bent een jager die een dorp moet verlossen van de dreiging van verscheidene gigantische monsters. Deze jager maak je overigens compleet naar eigen smaak, van het haar tot aan zijn of haar kleren. Nu kun je weliswaar denken dat de ervaring een stuk minder is vanwege het gebrek van een verhaal, dat is echter niet het geval. Het is juist prettig dat men geen sterk en dramatisch verhaal in de game gestopt heeft. Op deze manier krijgt de speler juist het gevoel dat hij zijn eigen verhaal beleeft. Daarnaast voelt de wereld van Monster Hunter Tri gigantisch en realistisch aan, waardoor de ervaring er echt niet minder om wordt.

Als speler zit je een groot deel van de speeltijd in je eigen dorp. In dat dorp kun je al ongelooflijk veel doen, zoals wapens en uitrustingen kopen of laten maken. Daarnaast heb je ook de Moga Farm, een stukje land waar jij het zeggenschap over hebt. Net als in voorgaande delen kun je hier grondstoffen vandaan halen door middel van vissen, graven, plukken, enzovoorts. Je kunt de Moga Farm ook upgraden zodat je zeldzamere grondstoffen kunt ontvangen. Je kunt dit als minigame zien, maar het is een handeling die in het spel veel tijd zal roven, vooral omdat je na elke quest weer grondstoffen bij de farm kunt ophalen. Ook heeft Capcom beloofd om regelmatig nieuwe quests aan de game toe te voegen.

Verzamelen en jagen

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het grootste deel van je tijd spendeert in de village. Je kunt zowel Village, als ook Town Quests gaan doen. Het verschil is dat Village Quests voor de eenzame jager is bedoeld, terwijl je Town Quests juist met anderen kunt gaan voltooien via Wi-Fi. Quests vinden plaats in verschillende gebieden. Zo heb je een toendra gebied, een woestijngebied, een bosgebied en ga zo maar door. Alle gebieden zijn vervolgens opgedeeld in sectoren.

Het belangrijkste element in alle Monster Hunter games is het verzamelen van voorwerpen en grondstoffen, om zo nuttige items zoals antidotes en potions te maken, maar ook om nieuwe uitrustingen van de maken. Je kunt bosjes onderzoeken, kleine monsters afmaken, of natuurlijk op zoek gaan naar grote gedrochten in alle werelden.

Een nieuwe, en vooralsnog exclusieve toevoeging aan Monster Hunter Tri is het feit dat je dit keer ook onder water kunt gaan jagen. Je moet hier echter wel op je zuurstofgehalte letten. In het water is het natuurlijk mogelijk verticaal van richting veranderen, waardoor de wereld nog groter aanvoelt. Je zult de beweeglijkheid in het water ook wel zwaar nodig hebben, vooral als een monster zoals de Lagiacrus op de loer ligt om jacht op jou te maken.

Je kunt natuurlijk Monster Hunter Tri besturen door middel van je Wiimote, waarmee je onder andere slagen uitdeelt door een combinatie van knoppen en het kantelen van de controller, maar ik wil toch iedereen op het hart drukken om deze grote game op een andere manier te spelen. Mocht je nog geen Classic Controller of de recente Classic Controller PRO in bezit hebben, dan is dit de ideale reden om er eentje aan te schaffen, omdat Monster Hunter Tri op deze manier het beste te spelen is. Met deze controller bestuur je je personage met de linker joystick en bestuur je de camera met de andere joystick. PSP gebruikers opgelet, het is wel eventjes wennen omdat de A en B knop anders liggen dan de X en O knop van de PlayStation Portable. Voor de rest gebruik je de actieknoppen voor items, verzamelen, ontwijken en je wapen pakken. Als je het wapen vast hebt, gebruik je X en A om aanvallen uit te voeren, en soms gebruik je ook de triggerknoppen in het geval van bijvoorbeeld de gunbow of de bow. De besturing via de Classic Controller werkt gewoon het meest intuïtief en het minst ongemakkelijk, al is het alsnog irritant als je de index wilt bijwerken, dan ben je namelijk verplicht om eventjes de Wiimote te gebruiken, maar voor de rest is de besturing van Monster Hunter Tri ideaal, vooral als je de Classic Controller in je bezit hebt. Deze kun je overigens ook in combinatie met de game zelf aanschaffen.

Vier > Eén

Een andere, ongelooflijk mooie, toevoeging aan Monster Hunter Tri is de multiplayer. Natuurlijk kon je al eerder via ad-hoc met 3 andere mensen gaan jagen op de PSP, maar nu gaan ze bij Capcom nog een stapje verder. Je kunt ten eerste al splitscreen met een ander persoon gaan jagen, en je kunt nu, na een lange tijd wachten, eindelijk online met 3 andere gamers op jacht gaan naar de monsters en quests voltooien. Dit ook nog eens zonder de irritante friend codes, je zult dus lekker snel mensen kunnen vinden en vervolgens meteen op pad kunnen.

De quests die je met anderen kunt doen zijn in principe hetzelfde als de quests die je in je eentje doet, en daarbij heb je gelijk een minpunt. Op sommige momenten krijg je het gevoel dat je simpelweg alles al een keer gezien, een flinke déjà vu. Aan de andere kant is het juist weer handig, omdat je weet welke grondstoffen je bij een quest kunt bemachtigen en je dus quests kunt spelen voor specifieke grondstoffen.

Wii HD 0.5

Ondanks dat de Nintendo Wii officieel geen HD console is, kun je niet ontkennen dat Monster Hunter Tri er retestrak uitziet voor een Wii game. Animaties verlopen soepel, de werelden zien er mooi en geloofwaardig uit, de muziek is gewoonweg episch, en dan heb je nog de hoogtepunten van de game: de monsters. Deze zien er stuk voor stuk geloofwaardig uit, hoe onmogelijk het dan ook mag zijn dat ze in het echt bestaan. Je kunt hun hele anatomie zien en elk monsters gedraagt zich anders.

De muziek en de presentatie van Monster Hunter Tri gaan hand in hand samen, en vormen vervolgens een prachtige combinatie die gelijk aan loopt met andere franchises, zoals bijvoorbeeld The Legend of Zelda. Het enigste minpunt aan aan de game is het feit dat er veel (korte) laadtijden zijn. Aan de andere kant heb je dan wel weer een verbeterde camera, iets wat in de eerdere versies een nogal groot probleem was.

Conclusie en beoordeling

Monster Hunter Tri kun je nu al bestempelen als een van de mooiste, grootschaligste, meest uitgebreide en meest uitdagende games van 2010. Het is simpelweg een van de beste third-party games die tot nu toe op de Wii zijn uitgebracht. Er zijn ongelooflijk veel quests en side-quests te doen, de monsters en werelden zijn echt prachtig, audiovisueel gezien is het een toppertje, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de uitgebreide multiplayermodus, waardoor Monster Hunter Tri een waar unicum is voor de Nintendo Wii. Maak je uitrusting gereed, slijp je wapens, we gaan weer op een lange jacht die nog wel een aardig tijdje gaat duren.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grootschalig
 • Veel gameplay uren
 • Hoge audiovisuele kwaliteit
 • Monsters
 • Onder water jagen
 • Toekomstige quests
 • Minpunten
 • Gebrek aan verhaal
 • Soms eentonig
 • Laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lol, dit is echt lachwekkend. Ik meen me namelijk een nieuwsbericht te herinneren van nog niet zo lang terug dat Microsoft absoluut geen plannen had met een Blu-Rayspeler extern voor de 360. En nu komt het tegenovergestelde. Typisch Microsoft… Ach, dat BluRay gebeuren en zo zal wel. Ik koop over een jaar of tien wel een 3D-TV :).

 • Hahaha prachtig dit, blu ray is gewoon de winnaar.

 • Hehe… naja we zullen zien hoe dit gaat werken. Ik verwacht niet dat Microsoft in de 360 een blu-ray speler zal inbouwen, dat zou wel van de gekke zijn. Je zult niks meer met je 360 kunnen als je voorlopig alleen maar dvd 360's hebt. Misschien iets voor de volgende console.

 • Hadden jullie iets anders verwacht dan?  Tot nu toe kan die Blu Ray me niet veel schelen. Heb nog geen HD TV en zolang de games die ik vet vind op DVD uit blijven komen vind ik het best. Daarnaast zou ik liever en PS3 naast m'n 360 zetten dan een externe Bluray speler.

 • ik denk niet dat de x360 ooit een inbouwde BR speler krijgt… de ontwikkeling and implementatie zou gewoon nog iets te lang duren waardoor. Bij de volgende console zou het denk ik best tot de mogelijkheid behoren.  Overigens niets raars aan het feit dat Sony nu met zijn concurent onderhandeld. Geld = Geld…. bovendien hebben ze toch die voorsprong met de BR spelers al..

 • Iedereen gaat nu lopen bitchen erover. Wat als jij Microsoft was geweest dan hadden jullie dit ook gedaan. Dus zeik niet en het was te voorspellen.

 • Volgens mij zou dit helemaal een flop worden, mensen kopen wel een PS3 mochten ze bluray willen hebben.  MS heeft trouwens dit bericht ontkent:

  ”We have made no such announcement. Games are what are driving consumers to purchase game consoles and we remain focused on providing the largest library of blockbuster games available.”

 • Ik koop over een jaar of tien wel een 3D-TV :).

  Grapje zeker?

  Moet altijd lachen om dit soort reactie's. Op tweakers zie je ook vaak reactie's dat ze BR overslaan omdat binnenkort de holo-disk komt :')  Het is wel zo dat de 360 en Ps3 zorgen voor dat HDtv's beter verkocht worden. Ik zie dat de meeste mensen na aankoop van 360/ps3 het eerste aan een nieuwe (HD) tv denken…


 • Nee, Xbox 360 heeft verloren. Maak dan geen afspraken.

 • Hoe Sony en Microsoft dit gaan oplossen is nog maar de vraag, want mocht de Xbox 360 ook gebruik gaan maken van de Blu-ray speler, dan zal de concurrentie groter zijn voor de PlayStation 3.

  Reken maar dat die externe Blu-Ray speler niet goedkoop gaat worden. Sony zorgt er echt wel voor dat de PS3 een goedkopere Blu-Ray speler blijft dat een 360 + BR Speler, anders zijn ze gek.  Update: Dus eigenlijk is dit hele nieuwsbericht overbodig, haha.

 • UPDATE: als ze in gesprek zijn, betekent dit imo dat er wel degelijk plannen zijn! Die zijn dan nog maar in de beginfase, maar als er geen plannen zijn hoeven ze ook niet te onderhandelen. BS dus van MS.

 • het was te verwachten dat MS met een bluray speler zou komen

  nadat toshiba bekendmaakt dat het ging stoppen met hd-dvd

  maar had nog niet gedacht aan een ingebouwde speler

  hoop ook niet dat dit doorgaat want een extern blurayspeler zou al duur genoeg zijn..

 • Dan hebben we de Gears of War film op de 360 :D

 • @gangster1991

  Onder welke steen leef jij???  On-Topic:

  Iedereen loopt wel op te scheppen over van alles en nog wat. Maar MS lacht op dit moment echt het hardst. Zij hebben geen HD player in hun console gestopt, geen dure investeringen gemaakt. Wellicht hier en daar wat geld aan filmmaatschappijen maar that's it. Als ze het helemaal goed doen, door een refund of upgrade naar Bly Ray, indien deze als standalone komt, maken ze zich onsterfelijk bij vele HD adapters.  Als eerste verlieser is er de CONSUMENT JA WIJ!! Toshiba komt daarna qua investeringen die er niet op liegen. En daarna komen wij weer omdat wij duur betalen voor deze omslag. Alle centjes die Toshiba, Sony, de filmmaatschappijen en andere 3e partijen hebben gemaakt, in deze overbodige HD standaard (NIET CONSOLE) gevecht, komen op ons bordje terecht. Dus iedereen kan hier wel lachen om MS Sony of wie dan ook. Maar uiteindelijk komt alles uit onze portemonnee……… denk is na gasten.  (En vergeet niet dat wij nu duur betalen voor een optische opslag techniek die over 10 jaar waarschijnlijk zwaar oldschool is omdat Sony niet wil dat wij alles gaan streamen…)  UPDATE UPDATE UPDATE:

  Pas het bericht maar weer aan:

  http://seattlepi.nwsource.com/business/354074_msftmix07.html


 • Als iemand loop te zeiken over dat MS blue-ray neemt moet maar even beter nadenken. Want blue-ray wordt de nieuwe standaard dus zijn we klaar over discussie of ze nu moeten werken met Sony/Philips. Je gaat geen oude standaarden in je nieuwe machines toepassen.  PS Sony ontkent alles net zo hard, als ze zeggen er komen geen poorts van games een maand later kondigen ze de poort aan dus gelul dat MS altijd maar ontkent als enige.

 • Niet verwacht maar misschien dat ze nu eindelijk elkaar zullen gaan steunen.

 • @VipIJsje

  Inderdaad het zou godsgeklaag toch een keertje tijd worden dat ze eens aan de consument gaan denken….

 • Waarom is dit lachwekkend?

  Dit is gewoon Sony die net als ieder ander bedrijf hun data disc proberen te verkopen aan een zo'n breed mogelijk publiek.  Nintendo en Sony onderhandelen zelf ook met Microsoft voor veel software gerelateerde dingen.

 • @Ramirez

  Idd maar het gemiddelde publiek denk alleen in 2 namen MS en Sony en denkt dat deze altijd oorlog met elkaar hebben en dat ze zelf ook tussen 2 moeten kiezen etc etc  Men realiseert zich niet dat er achter de schermen, de echte wereld, onderling ontzettend veel uitwisselingen en samenwerkingen plaatsvinden.  UPDATE UPDATE UPDATE:

  Pas het bericht maar weer aan:

  http://seattlepi.nwsource.com/business/354074_msftmix07.html

 • Ze zijn NIET in gesprek over de 360, dat maakte IG er automatisch van. MS en Sony zijn in gesprek, maar waarvoor ze blu-ray willen blijft gissen.

  Ik gok op een next-gen xbox, sinds blu-ray de enige keuze is voor de toekomst. In dat geneuzel over enkel een Hardeschijf, geloof ik namelijk niet. Niemand wil een virtuele collectie aan games, niet nu en ook niet over 20 jaar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren